Świńska grypa atakuje Polskę, czy USA?
| Autor |
Wiadomość |
|
CzłowiekBezOczu
|
To teraz jeszcze susza ? Powtarzają się, pamiętam jak jeszcze Lepper chodził i kruszył wysuszone kłosy w ręku. Od tego jest państwo żeby mieć rezerwy zboża (podobno są) na takie zdarzenia jak susza. A jeżeli podrożeje to znaczy że państwo nie wywiązuje się lub że do czegoś te podwyżki są potrzebne. Zapłacę wtedy więcej i dalej będę machał bo nic innego zrobić nie mogę ja biedny żuczek potrzebny tylko w dniu wyborów.
|
| N maja 03, 2009 9:27 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Faktem jest, że jak jest "klęska urodzaju" to państwo powinno skupować nadmiar zbóż celem przetrzymania na takie właśnie sytuacje.
Już egipscy faraonowie o tym wiedzieli, ale jakoś do łbów polskich polityków to nie dociera.
|
| N maja 03, 2009 15:37 |
|
 |
|
Jacek Rakoczy
|
osiris napisał(a): Faktem jest, że jak jest "klęska urodzaju" to państwo powinno skupować nadmiar zbóż celem przetrzymania na takie właśnie sytuacje. Już egipscy faraonowie o tym wiedzieli, ale jakoś do łbów polskich polityków to nie dociera.
I czemu znowu smęcisz?  Narzekasz i narzekasz. Zapasy SĄ.
Ale ostatnie lata były raczej kiepskie , nie ma ich za dużo. Żywności brakuje w wielu miejscach na świecie.
_________________ "Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające".
Julian Tuwim
|
| N maja 03, 2009 16:43 |
|
|
|
 |
|
CzłowiekBezOczu
|
Pierwszym i podstawowym powodem bierności krajów rozwiniętych wobec głodu na świecie są względy ekonomiczne. Produkowanie nadwyżek mogących zaspokoić potrzeby żywieniowe krajów głodujących jest po prostu nieopłacalne. Kraje te nie mają bowiem możliwości zapłacenia za ową żywność. Paradoksalnie łatwiej i taniej jest zniszczyć wyprodukowane nadwyżki żywności niż je oddać głodującym. Przyczyną takiej "chorej" sytuacji są głównie wysokie koszty transportu żywności. Często możemy usłyszeć o zatapianych statkach pełnych zboża, czasami 200-300 mil od obszarów, gdzie tysiące ludzi umiera głodu. Niszczenie nadwyżek zboża ma miejsce głównie wtedy, gdy istnieje obawa spadku jego cen na rynku światowym. Kolejnym powodem takiej sytuacji są względy polityczne. Niestety nasz świat rządzi się bardzo surowymi prawami, które jeszcze bardziej są zaostrzone w sferze polityki. Jak to już wcześniej zostało zauważone wszystko na świecie opiera się o pieniądze. Bezinteresowna pomoc nie jest zjawiskiem często spotykanym, a zwłaszcza w świecie polityki.
To taki pierwszy lepszy wyrywek z internetu i nie podam tu przykładów konkretnych artykułów jedynie to że wielokrotnie słyszałem/czytałem o niszczeniu żywności. Wg mnie ten fragment brzmi dość logicznie i bardzo nieprzyjemnie.
|
| N maja 03, 2009 18:13 |
|
 |
|
Vacarius
|
Nie opłaca się transportować żywności do głodujących ludzi w Afryce?
No to w takim razie przywieźmy ludzi głodujących z Afryki do żywności w Europie i USA. No i nie będzie głodu.
Wystarczyłoby pootwierać wszystkie granice. 
|
| N maja 03, 2009 20:53 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jacku, jeżeli jest tak dobrze, to dlaczego jest tak źle.
Alus, Twoja popleczniczka, sama stwierdziła, że będzie drożej bo susza.
To nie ja marudzę.
W naszym kraju od lat brakuje realistycznej i racjonalnej polityki gospodarczej i dlatego nigdy nie będziemy potęgą gospodarczą, no chyba że zostaniemy kolejnym LANDEM - wtedy tak.
Dopóki na kolejnych wyborach będą ci sami (w kółko) politycy, będziemy wciąż wybierać między dżumą a cholerą.
Mając do wyboru taki wachlarz polityków musi być tak jak jest.
Historia niczego Polaków nie nauczyła i chyba - niestety - nie nauczy.
|
| Pn maja 04, 2009 7:12 |
|
 |
|
CzłowiekBezOczu
|
Vacarius napisał(a): Nie opłaca się transportować żywności do głodujących ludzi w Afryce? No to w takim razie przywieźmy ludzi głodujących z Afryki do żywności w Europie i USA. No i nie będzie głodu. Wystarczyłoby pootwierać wszystkie granice. 
Miałem na myśli to że klęski suszy to tylko takie gadanie skoro się niszczy nadwyżki w innych częściach świata. Wystarczyło by odkupić jeżeli już nasze zapasy są takie małe. Ale nie, to za proste, musi być klęska i muszą ceny skoczyć. Wszystko tylko kasa, kasa i kasa. A ci tam jak im... lobbyści ? już zacierają rączki i szykują skok na pieniążki. Nie da się prosto bo większa część złodziei by straciła zarobki. Dlatego wszystko trzeba skomplikować, tłumaczyć suszą , świńskimi dołkami , górkami, kwotami mlecznymi. Żeby tylko urwać pieniądz cudzym ludziom bez brudzenia sobie rączek pracą.
|
| Pn maja 04, 2009 17:53 |
|
 |
|
SweetChild
|
CzłowiekBezOczu napisał(a): Wystarczyło by odkupić jeżeli już nasze zapasy są takie małe. Ale nie, to za proste, musi być klęska i muszą ceny skoczyć. Wszystko tylko kasa, kasa i kasa. Skoro to takie proste, to zakup na rynkach światowych, sprzedaj w Polsce i zarób. CzłowiekBezOczu napisał(a): A ci tam jak im... lobbyści ? już zacierają rączki i szykują skok na pieniążki. Nie da się prosto bo większa część złodziei by straciła zarobki.
Gorzej, bo większa część maruderów straciłaby pożywkę dla teorii spiskowych 
|
| Wt maja 05, 2009 10:37 |
|
 |
|
CzłowiekBezOczu
|
A rząd to od czego jest ? Żeby przy muzyczce skakać i machać rączkami do ludu ? To przedstawiciele narodu, za to biorą sporą kasę i mają przywileje żebym właśnie między innymi ja się tym nie musiał zajmować. Nie masz mądrzejszych odpowiedzi ?
|
| Wt maja 05, 2009 17:03 |
|
 |
|
SweetChild
|
Dlaczego "musiał"? Jak można w prosty sposób i zgodnie z prawem sporo zarobić, to w czym problem? Mnie w takich sytuacjach zmuszać nie trzeba i zapewniam Cię, że nie jestem wyjątkiem. Chociaż oczywiście są i tacy, którzy uważają, że to rząd ma kupić, sprzedać, zarobić i wypłacić obywatelowi zasiłek dla bezrobotnych.
|
| Śr maja 06, 2009 8:07 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Chociaż oczywiście są i tacy, którzy uważają, że to rząd ma kupić, sprzedać, zarobić i wypłacić obywatelowi zasiłek dla bezrobotnych.
Są rządzący i rządzeni, którzy uważają, że rząd musi przedstawić a społeczeństwo uznawać "jedynie słuszne" poglądy, wizję oglądu rzeczywistości, historii.....
|
| Śr maja 06, 2009 8:23 |
|
 |
|
CzłowiekBezOczu
|
SweetChild napisał(a): Dlaczego "musiał"? Jak można w prosty sposób i zgodnie z prawem sporo zarobić, to w czym problem? Mnie w takich sytuacjach zmuszać nie trzeba i zapewniam Cię, że nie jestem wyjątkiem. Chociaż oczywiście są i tacy, którzy uważają, że to rząd ma kupić, sprzedać, zarobić i wypłacić obywatelowi zasiłek dla bezrobotnych.
Nie zbaczaj z tematu, nie chodziło o zasiłki tylko o zapobieganie podwyżkom cen ze względu na suszę.
|
| Śr maja 06, 2009 15:07 |
|
 |
|
CzłowiekBezOczu
|
SweetChild napisał(a): Dlaczego "musiał"? Jak można w prosty sposób i zgodnie z prawem sporo zarobić, to w czym problem? Mnie w takich sytuacjach zmuszać nie trzeba i zapewniam Cię, że nie jestem wyjątkiem. Chociaż oczywiście są i tacy, którzy uważają, że to rząd ma kupić, sprzedać, zarobić i wypłacić obywatelowi zasiłek dla bezrobotnych.
Nie zbaczaj z tematu, nie chodziło o zasiłki tylko o zapobieganie podwyżkom cen ze względu na suszę. I to jest pole do popisu dla rządu a nie dla obywatela. Mi po zapłaceniu wszystkiego co muszę zapłacić, zostało by może na dziesięć worów zboża. Nawet jakbym na rynek rzucił to mało by to zmieniło 
|
| Śr maja 06, 2009 15:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zastanawiam się - jako założyciel tego tematu - co te Wasze dywagacje mają wspólnego ze świńska grypą?
Jeżeli traktować to jako dygresję, to chyba jest to o wiele za długie.
|
| Śr maja 06, 2009 15:40 |
|
 |
|
CzłowiekBezOczu
|
To w ramach tematu w skrócie. Moja opinia. Świńska grypa zaatakowała... umysły dziennikarzy.
|
| Śr maja 06, 2009 16:07 |
|
|
|