Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 15:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Czy spowiedź jest niezbędna do odpuszczenia grzechu? 

1.tak 52%  52%  [ 39 ]
2.nie 44%  44%  [ 33 ]
3.nie wiem 4%  4%  [ 3 ]
Liczba głosów : 75

Autor Wiadomość

Kyllyan zgadzam się z Tobą całkowicie,ale czy po kilku miesiącach pracy nad sobą ,kiedy nie będziesz popełniał grzechów ciężkich,przestaniesz przystępować do sakramentu spowiedzi?Czy będziesz księdzu "zawracał głowe"przy kratkach konfesjonału?Pomyśl co piszesz i wzrost duchowy cementuj u kratek konfesjonału, to co praktykujesz to codzienny rachunek sumienia to wielka łaska której mnie brakuje.Codzienny rachunek sumienia nie zwalnia z systematycznej spowiedzi sakramentalnej.Częścią spowiedzi jak piszesz jest wyznanie swoich słabości[grzechów],pracując nad sobą człowiek tym bardziej widzi je i potrzebuje je wyznać.

Cz sty 05, 2006 10:32

wybaczcie że moja wypowiedż nie bedzie zgodna z duchem katlolicyzmu ale chce powiedzieć swoje zdanie. mi wydaje sie że to w co człowiek wierzy i jak sie spowiada(oczyszcza) to tak naprawde nie ma wiekszego znaczenia dla boga liczy sie to że cZłwowiek jest dobry i kocha innych. mój nauczyciel od WOK-u twierdzi że można się oczyszczać przez kontenplacje natury czy oglądanie wybitnych dzieł malarskich.Tak robili właśnie grecy no bo nie mogli przeciez znać jezusa.Muzułmanie czy żydzi tez nie drepcza do konfesjonału a też im Bóg jakoś musi przebaczyc skoro żałują.Ludzie któży przezyli śmierć kliniczną mówia że dla Boga nie ma znaczenia kto jaką religie wyznaje więc po co te kłutnie in nell spirito di rubigiensa(w duchu pokory) sądzę że na pierwszym miejscu postawmy miłość 3x dzieła miłosierdzia i wzajemne przebaczenie sobie i nie chowanie w sercu urazy i nienawiści,bo gdy nasze zycie będzie poBożne to czy potepi nas za to że wolelismy wyznac grzechy jemu szczerze i bezposrednio a nie drugiemu człowiekowi przy okazji.moim zdaniem powinna istnieć możliwość wyboru formy jak kto woli a nie jedno nazucac bo ludzie są różni i dla każdego co innego może być dobrego.Jeden potrzebuje nksiędza terapeuty a innemu ksiąz szkodzi mieszając człowieka z błotem i poniżając go co sprawia żwe często odchodzi od kościoła.A są i tacy do których ja naleze któży wolą skupić się na żalu za grzechy i rozeznaniau przed bogiem niż wyliczance przed kapłanem której cel od odbebnienie rytuału. Wiem że za tą wypowiedź mi zwymyslacie ale i tych co głosili miłość i reforme w kosciele potępili.

So sty 07, 2006 18:27

I jeszcze jedno dorzuce w momencie śmierci ponoć gdy nie ma księdza wystraczy żal za grzechy,i gdy ludzie szli podczas wojny nie spowiadali sie pojedynczo a była tylko spowiedz powszechna która wswzystko gładziła.(tak mi mówił np mój dziadek) wienc co to była chwilowa honolegacja która rozciągała własciwości słów i znaku krzyża księdza też na grzech ciężkie.szczerze wydaje mi się że sprawa oczyszczenia jest sprawą indywidualnego podejscia i nie musi zawsze kończyć sie zawsze w konfesjonale.A co do słów komu odpuscicie ..........(..) . to Nasz Pan nie powiedział stawiajcie konfesjonały lecz powiedział że ksiądz może w specyficznych przypadkach nie dac rozgrzeszenia danemu grzeszikowi.np znanej w całej parafui prostytutce która sie nie poprawia, w tedy poinformował by ja np podczas wizyty duszpasterskiej jaką by do niej odbył że nie może przyjmowac komuni z powodu braku poprawy.ja bym to tak widziała.gdyby dla Jezusa spowiedz miała pierwszorzędne znaczenie okreslił by dokładnie jej zasady a nie jednym zdaniem żucił.A co ciekawe katloicy w niemczech(nie wszyscy,ale wielu) legalnie przystepuje do komuni bez spowiadania sie w konfesjonale nawet w przypadku grzechów cięzkich.mój wujek był zdziwiony że jego niemiecki pracodawca wyznania rzymskokatolickiego pytał go czemu nie idzie do komuni, wujek na to że sie nie spowiadał,pracodawca odpowiedział " że przecież przed chwilą była spowiedz"(powszechna która gładzi wszystkie grzechy.więc skoro inny katolik może tak iść do komuni to ja też. Przecież katloicyzm nie ma odmian krajowych bo kościuł jest ponośc jeden świety i apostolski,Wienc ja jutro ide do komuni i nie mam zamiaru odwiedzać księdza ale bezposrednio iść do Chrystusa Amen.Pozdrawiam wszystkich

So sty 07, 2006 18:39

mój wujek był zdziwiony że jego niemiecki pracodawca wyznania rzymskokatolickiego pytał go czemu nie idzie do komuni, wujek na to że sie nie spowiadał,pracodawca odpowiedział " że przecież przed chwilą była spowiedz"(powszechna która gładzi wszystkie grzechy.więc skoro inny katolik może tak iść do komuni to ja też. Przecież katloicyzm nie ma odmian krajowych bo kościuł jest ponośc jeden świety i apostolski,Wienc ja jutro ide do komuni i nie mam zamiaru odwiedzać księdza ale bezposrednio iść do Chrystusa

A jak rzymski katolik zabije kogoś - to poszłabyś zabić też, bo tamten zabił :?:

To, że ktoś coś robi, to nie znaczy że od razu Ty masz coś robić. Może to jest jakiś minimalista, albo katolik na papierku. "Spowiedź powszechna" - od kiedy głądzi wszystkie grzechy :?: Nie zauważyłem, jak w Kościele zniesiono spowiedź "uszną". Spowiedź na początku mszy głądzi grzechy lekkie - i tyo jest żadne novum. Po to jest ksiądz w konfesjonale, żeby odpuścić wszystkie pozostałe (ciężkie).

Jeśli ksiądz jest w konfesjonale i możliwość przystąpienia do spowiedzi wiaże się tylko z odbyciem rachunku sumienia - to właśnie tak powinnaś postąpić.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So sty 07, 2006 21:22
Zobacz profil WWW

jeden_z_czterech napisał(a):
Jak dla mnie jest baardzo kontrowersyjny sakrament. Po pierwsze: spowiadamy się przed Bogiem, a więc ksiądz chyba nie jest tu konieczny.I zastanawia mnie też fakt według jakich kryterii ksiądz wyznacza pokute??Przecież oni rzucają tylko przez kraty konfesjonału co im na myśl przyjdzie.Więc po co się spowiadać w kościele, czy nie można tego zrobić w domowym zaciszu??

A na temat kryteriów zadawania pokuty proszę dyskutować tutaj:
viewtopic.php?t=1800

N sty 08, 2006 15:48

to co mówiłam o kosciel w niemczech to nie kaprys ludu a zgoda włądzy duchowej.I tak sobie tez zastanowaim sie nad cytatami "Albowiem jeden jest bóg jeden pośrenik człowiek Jezus chrystus" Wy już jestescie czyści dzieki słowu które do was wypowiedziłem. Te cutaty przeczą temu że "komu odpuścicie są im odpuszczone(.....) Zresztą pismo każdy może widziec na swój sposób bo jest nie jasne.Ale jezus w miejscach które były ważne wyjasniłą swe słowa i potwierdzał je wielokrotnie np w przypowiesci o konkolu i wielokrotnie mówił o miłości a o żekomym konfesjonale tylko raz. a co do istoty słow pisma nie posłuży przykład JPII był on gotów zrezygnować z prymatu piotrowego dla jednosci chrześcian mimo że w bibli Jezus przekazuje włądze piotrowi.Ciekawa jest też perypetia słów " co zwiazecie na ziemi to jest związane w niebie a co rozwiązecie na ziemie jest rozwiazane w niebie" kiedyś kosciuł twierdził na ich postawie że maużeńska przysięga składana jest przed kapłanem i bogiem.a dziś mówi sie i słusznie że maużonkowie składaja przysięge sobie na wzajem.wienc z całym szacunkiem dla najświętszego KK trzeba uwazac na złe interpretacje taki problem był z płaską ziemią na podstawie księgi rodzaju i inne ciekawe kwiatki miały również miejsce

N sty 08, 2006 19:06

Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: «Weźmijcie Ducha Świętego!10 23 Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane»11. J 20,22

Ten fragment jest chyba przez KK uważany za główny argument za spowiedzią .
Chciałbym zwrócić uwagę na pewien szczegół, tj: NIE MA tam napisane:
"grzechy będą odpuszczone tym którzy do was przyjdą prosząc o odpuszczenie, wtedy wy w imię moje im je odpuścicie"

Pt maja 15, 2009 17:12
Moderator

Jest tam napisane, że to Apostołowie (i ich następcy) mają moc odpuszczenia grzechów. Nie ma mowy o formie odpuszczania grzechów. To już tradycja Kościoła ustaliła formę spowiedzi. Od publicznej i jednej w życiu, do usznej w konfesjonale i tyle razy ile penitent chce.

(J 8, 32b)

Pt maja 15, 2009 17:25

Jest tam napisane, że to Apostołowie (i ich następcy) mają moc odpuszczenia grzechów. Nie ma mowy o formie odpuszczania grzechów...

Fakt. Ja nawet gdzieś czytałem, że w wyjątkowych przypadkach kapłan może zastosować spowiedz bez wyznawania grzechów i to nie tylko dla konających na łożu śmierci ale również dla innych pozostałych penitntów np. dla skrupulantów, żeby póżniej taki człowieczek nie zadręczał się, że czegoś nie wyznał czy coś pominął. Myślę że forma spowiedzi zależy od sytuacji i kapłanów, którzy jako następcy apostołów mają możliwość decyzji w pewnych kwestjach.

Pn maja 18, 2009 18:08

Spowiedź jest potrzebna w przypadku grzechów ciężkich. Spowiadanie się z grzechów tylko lekkich może być pożyteczne, ale nie jest konieczne. I czasami faktycznie jest to zawracanie gitary. A do ważności spowiedzi konieczne są: postanowienie poprawy (co nierozdzielnie wiąże się z żalem za grzechy), wyznanie grzechów i zadośćuczynienie

A biorąc rzecz ściśle, to spowiedź nie jest potrzebna do odpuszczenia grzechów, nawet ciężkich. Podstawowym sakramentem odpuszczenia wszystkich grzechów jest chrzest. W przypadku niemożności przystąpienia do sakramentu pojednania wystarczający jest żal doskonały. Grzechy, w określonych przypadkach, odpuszcza też sakrament namaszczenia chorych

Pn maja 18, 2009 19:33

Post Re: Czy spowiedź jest niezbędna do odpuszczenia grzechu?
Osobiście uważam że spowiedź u księdza nie jest dobrą formą wyznania grzechów.
dlatego odświeżam temat: viewtopic.php?f=46&t=20607&start=0
jumik Moderator napisał: "Spowiadając się u kapłana oddajesz grzechy właśnie Bogu samemu."
Dlaczego u księdza? Czy uważasz że ksiądz to Jezus? Czy to ksiądz przelał krew i umarł za nasze grzechy? Czy to ksiądz jest Bogiem że nam odpuszcza grzechy? Skoro Bóg jest wszechmogący to dlaczego nie może nam odpuścić grzechów (bez udziału księdza) po spowiedzi u Jezusa? Uważam że ksiądz Bogu do spowiedzi jest NIEPOTRZEBNY! Jezus umarł za wszystkie nasze czasy a fragment o faryzeuszu i celniku tu nie pasuje (Ew. Łuk 18:10-16) ponieważ Jezus to mówił zanim umarł za nasze wszystkie grzechy.

So lut 19, 2011 16:24

shkval napisał(a):
Osobiście uważam że spowiedź u księdza nie jest dobrą formą wyznania grzechów.
viewtopic.php?f=46&t=20607&start=0
jumik Moderator napisał: "Spowiadając się u kapłana oddajesz grzechy właśnie Bogu samemu."
Dlaczego u księdza? Czy uważasz że ksiądz to Jezus? Czy to ksiądz przelał krew i umarł za nasze grzechy? Czy to ksiądz jest Bogiem że nam odpuszcza grzechy? Skoro Bóg jest wszechmogący to dlaczego nie może nam odpuścić grzechów (bez udziału księdza) po spowiedzi u Jezusa? Uważam że ksiądz Bogu do spowiedzi jest NIEPOTRZEBNY! Jezus umarł za wszystkie grzechy a fragment o faryzeuszu i celniku tu nie pasuje (Ew. Łuk 18:10-16) ponieważ Jezus to mówił zanim umarł za nasze wszystkie grzechy.

A co jeśli ktoś nie ma dostępu do księdza a ma biblię? I może wyspowiadać się tylko do Jezusa? Przecież Jezus jest wszędzie i według bibli to On jest jedynym pośrednikiem pomiędzy Bogiem a człowiekiem. Według KRK Bóg nie może odpuścić grzechu bez księdza tak jakby nie był wszechmogący! Bóg nie radzi sobie bez księdza!! Wstrętne!!

So lut 19, 2011 16:30

Ależ może! Pan Bóg w ogóle wszystko może.
W związku z tym człowiek wierzący nie powinien się spowiadac, w razie choroby chodzic do lekarza, podejmowac pracy zarobkowej (ba, nawet jeśc nie powinien...) i zajmowac się tysiącem innych rzeczy, kóore Pan Bóg za niego i dla niego zrobi.
No bo przecież wszystko może ;-))).

So lut 19, 2011 19:25
Zobacz profil WWW

Bóg może odpuścić grzechy poza sakramentem. Wierzymy, że tak jest np. w przypadku, kiedy ktoś w chwili śmierci wzbudza w sobie żal doskonały. Jednak zwyczajną i najpewniejszą drogą do uzyskania przebaczenia jest sakramentalna spowiedź wobec księdza. To wielka łaska- w ten sposób mamy PEWNOŚĆ odpuszczenia grzechów. Bóg pozwolił, żeby Kościół przez swoich przedstawicieli, w Jego imieniu udzielał przebaczenia i pokoju- to przywilej dla nas. W czasie spowiedzi otrzymujemy konkretny dar, wyraźny komunikat: grzechy zostały odpuszczona. Poza sakramentem takiej pewności mieć nigdy nie można.

N lut 20, 2011 0:05

A ja nie jestem katolikiem. W moim zborze w ogóle nie ma czegoś takiego jak "spowiedź" ani "sakrament pokuty".
Jak wiem, że zgrzeszyłem to wyznaję to Ojcu i staram sie naprawić błąd.
Czy Bóg przebacza mi wówczas?

Pn kwi 04, 2011 13:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona