Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 04, 2025 1:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Moralne bankructwo KrK w Irlandii - raport Ryana 
Autor Wiadomość

Moze nie winny , ale wstydzić się powinieneś. A to dlatego że tych zbrodni dokonywano pod płaszczykiem i w imieniu twojego Kościoła. I tenże Kościół latami szedł w zaparte i dopiero pod naporem niezbitych dowodów przyznał się - z wielkimi oporami - do winy.

I owszem, odczuwam spory wstyd ( oczywiście nie swojej wiary, tylko za ludzi, którzy wzięli za nią odpowiedzialność, i, jak się okazuje, mieli to kompletnie gdzieś ), i doskonale rozumiem ludzi, którzy po tym wszystkim stracą zaufanie do Kościoła katolickiego ( co nie znaczy że pochwalam taką decyzję ). Po raz kolejny potwierdza się zasada, że nikt nie jest w stanie tak zaszkodzić Kościołowi jak sam Kościół. Nikt nie odbierze nam prawa do głoszenia Ewangelii. Czasem myślę jednak, że naprawdę powinniśmy się zastanowić nad tym, czy mamy prawo jeszcze oczekiwać bycia wysłuchanymi, jeżeli dopuszczamy do takich sytuacji. Czy mamy prawo się oburzać na ludzi, którzy po tym wszystkim zaczną np. mówić ( a zaczynają się już pojawiać takie głosy ), że nie zapiszą dziecka na religię bądź do szkoły katolickiej, bo po prostu boją się powierzyć księdzu czy zakonnicy swoje dziecko ? Ja sam zaczynam się zastanawiać, czy bym się nie bał. Kościół nigdy nie straci świętości Chrystusa - ale właśnie traci społeczny immunitet. Nie ma już żadnej taryfy ulgowej. Teraz Kościół będzie musiał za każdym razem udowadniać, że jest czysty. Skończyły się dobre czasy. Moim zdaniem to dobrze.

Cytuj:
Jestem również pewien, że władze mojego Kościoła (jako instytucji) dobrze wiedziały co się dzieje i mimo to tolerowały taką sytuację. Jako katolik uważam, że kare powinni ponieść nie tylko sami dewianci, ale także ci którzy ich chronili - bo sa w takiej samej mierze WINNI. Wszyscy, którzy o tym wiedzieli - od samej góry do dołu. Każdy kto ukrywał taka ohydna zbrodnię czynioną najmniejszym jest zwykłym degeneratem i to niezależnie od koloru sutanny lub habitu. Nic tej ohydy nie usprawiedliwia, zadna wyższa konieczność, żadna polityczna poprawność.

Zgadzam się, jestem absolutnie za tym, by winni ponieśli taką samą odpowiedzialność, jaką poniósłby każdy inny na ich miejscu. Więzienie może być doskonałym miejscem na nawrócenie się.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt cze 09, 2009 11:13
Tak może nieco na uboczu dyskusji... Pamiętam jak swego czasu zrobiło się wielkie larum wokół filmu "Siostry Magdalenki". Okazało się, że jednak coś było na rzeczy i to nie byle co...

Co do samego tematu. Sprawa mnie osobiście boli, chociaż w Irlandii nigdy nie byłem, ale coś z tego doświadczenia było w moim życiu. Dla osób żyjących, które się przyczyniły do krzywdy tych ludzi, powinna być zastosowana kara bezwzględnego dożywocia bez jakiejkolwiek możliwości warunkowego zwolnienia za tzw. dobre sprawowanie. Krzywda jest zbyt wielka, żeby ją zlekceważyć.

Cz cze 11, 2009 17:34

Oj, coś jest nie tak z tym moralnym bankructwem irlandzkiego Kościoła.. http://www.deon.pl/religia/kosciol/aktu ... gijne.html

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr lis 04, 2009 13:16
Oj, coś jest nie tak z tym moralnym bankructwem irlandzkiego Kościoła.. http://www.deon.pl/religia/kosciol/aktu ... gijne.html

Moralne bankructwo a żywotność religii to dwie różne sprawy. Nawet najbardziej żywotna sekta jeśli jest zbrodniczą, tylko przez swą żywotność, nie powinna się uchronić przed ściganiem przez organy państwa.

Pn lis 09, 2009 11:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2