Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 19:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Rekolekcje ciszy ;) 
Autor Wiadomość

Post Rekolekcje ciszy ;)
Witam serdecznie. Chciałabym Was zapytać czy ktoś z Was był kiedyś na rekolekcjach podczas których się milczy. Jakie są Wasze wrażenia i ewentualne wskazówki odnoście miejsc do których warto sie udać. Jak wygląda codzienna rozmowa z przewodnikiem duchowym? Czekam na Wasze refleksje :-)

Wt mar 10, 2009 21:25

Właściwie od kilku lat tylko na takie jeżdżę. Miejsce w tych rekolekcjach nie gra roli bo to rekolekcje (przynajmniej jak dla mnie) gdzie jedziesz spotkać się z Bogiem i tylko z Nim.

A rozmowa... hmm... no jak rozmowa. Ważna, bo samemu czasem można się zgubić.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Wt mar 10, 2009 21:52
zbanowana na stałe

Te rekolekcje ciszy to pewnie Rekolekcje IGNACJAŃSKIE.
Gdzie się odbywają to różnie,możesz poszukać na stronach internetowych tam pisze czas data miejsce koszt i te rozne sprawy organizacyjne...

Ja nigdy na takich nie bylam,ale polecam,bo cisza jest bardzo cenna i takie rekolekcje napewno duzo daja sklaniaja do refleksji i odkrycia siebie w jakis sposob,takie zatrzymanie sie.. :) fajnie byloby kiedys cos takiego przezyc..

Co do rozmow .. polecam Ci poczytanie troche o kierownictwie duchowym :)

ja sama nie jestem na etapie kierownictwa i nie posiadam takowego kierownika,aczkolwiek wiele razy rozmawiam z roznymi osobami swieckimi czy duchowymi i zwykle sa to po prostu moje refleksje przemieszzane w rozmowie z osoba z ktora rozmawiam na temat spraw duchowych Boga mnie etc ... :)

Wt mar 10, 2009 22:08
Nie tylko w czasie rekolekcji ignacjańskich obowiązuje milczenie. Nie wiem jak w innych miejscach, ale tak jest też u salwatoriaaów (na wszystkich rodzajach rekolekcji i sesji, a nie tylko na ignacjańskich):
http://www.cfd.salwatorianie.pl/
http://www.cfdtrzebinia.sds.pl/

Wt mar 10, 2009 22:30

Karmelitańskie również są w ciszy... wiele, coraz więcej rekolekcji odprawia się w ciszy i chyba dobrze.

Wt mar 10, 2009 22:42

Karmelitańskie też sąw ciszy, ale może nie tak rygorystycznej jak u Ignacjanów gdzie jest cisza serca, mowy, wzroku, ciała. Polecam jednak takie w ciszy- obojętnie w jakiej formie, żeby oderwac się od rozmowy z człowiekiem i skupictylko na rozmowie z Bogiem. Sama brałam udział w rekolekcjach Ignacjańskich i jeżdzę na indywidualne Karmelitańskie.

Śr mar 11, 2009 14:18

tam pisze czas data miejsce koszt i te rozne sprawy organizacyjne...

"jest napisane" ( przepraszam że poprawiam, ale jestem przewrażliwina na punkcie tego słowa;)

Mój znajomy opowiadał że jak był na ośmiodniowych rekolekcjach w ciszy to po zakończeniu rekolekcji wszyscy rozmawiali ze sobą jakby się dobrze znali:).

I na Twoje ręce"

Śr mar 11, 2009 16:32

Śr mar 11, 2009 19:49

Dziwne te poziomy ciszy, poza tym rekolekcje ignacjańskie to dla mnie najbardziej "rozgadane sercem" ze wszystkich ;) Choć może inaczej rozumiemy te pojęcia.

Śr mar 11, 2009 21:11

cisza wzroku to po prostu kontrolowanie tego na co się patrzy, podczas rekolekcji Ignacjańskich nie patrzy się na innych uczestników, nie ,,strzela" się wzrokiem wokoło, bo łatwo o rozproszenia czy wybuchy śmiechu- to tylko tak brzmi groźnie, ale bardzo ułatwia i pomaga.

N mar 15, 2009 9:34

Dziwne te poziomy ciszy, poza tym rekolekcje ignacjańskie to dla mnie najbardziej "rozgadane sercem" ze wszystkich ;) Choć może inaczej rozumiemy te pojęcia.

Mróweczko:-) tak na konferencjach mówili namJezuici o stopniach milczenia- to naprawdę przydatne:-) a co do wspomnianego wyżej znania się po takich rekolekcjach w milczeniu z innymi uczestnikami - to jest to prawda, cho się milczy, to potem gdy już mogliśmy rozmawiac między nami była taka więź jakbyśmy się znali od lat- to dowód na to, że cisza nie ogranicza a łączy.

N mar 15, 2009 9:36

Po raz pierwszy byłam na rekolekcjach w milczeniu w Szkole Modlitwy Słowem Bożym u Salwatorianów.
Cisza pozwoliła mi wejść do głębi serca, by przebywać z Bogiem i w sercu rozmawiać z Bogiem.
Rozmowy z kierownikiem duchowym pozwalały mi wypowiadać o tym co doświadczam w czasie modlitwy.

Pn cze 15, 2009 17:01

A np.w jakiej miejscowości są karmelitańskie rekolekcje i jak mniej więcej one wyglądają?to coś takiego jak ignacjańskie?

mój blog, zapraszam: http://wszystkozaczynasieodmodlitwy.blogspot.com/

Pt wrz 11, 2009 13:48

Kasia powiedz gdzie są te rekolekcje bo chętnie z Tobą na nie pójde!

Pt wrz 11, 2009 14:30
Post Rekolekcje ignacjańskie
Witam,
mam nadzieję, że spotkam tu osoby, które pogłębiaja swoją duchowość między innymi poprzez korzystanie z rekolekcji zamkniętych. Dwa lata temu, stojąc na rozdrożu swego życia, przypomniały mi się słowa przyjaciółki z Karwii...i wyruszyłam na fundament. Dziś, mogę powiedzieć, że Jezus dał mi nowe życie!
A jak było z Wami?
Serdecznie pozdrawiam.

Cz wrz 09, 2010 18:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]