Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 06, 2025 16:38

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Rozterka MIŁOSNO-ETYCZNA ?? Pomocy 
Autor Wiadomość

Post Re: Rozterka MIŁOSNO-ETYCZNA ?? Pomocy
owieczka-1987 napisał(a):
Jakie są Wasze rady w tej sprawie i opinie?

Pytasz czy rozbicie małżeństwa jest złą rzeczą?
Tak, jest bardzo złą rzeczą...

Pt lip 17, 2009 20:04

Owieczko, ..., daj sobie z nim spokój.

Jak ?

Pt lip 17, 2009 20:10

Jak? Przecież człowiek to nie tylko myśli i uczucia ale i rozum ! Czy myślisz, że tylko Ty przeżywasz takie rozterki? Dylematy moralne w życiu zdarzają się nieustannie i zawsze trzeba dokonywać wyborów. Jeśli deklarujesz się jako osoba wierząca i praktykująca, musisz znaleźć w sobie tyle siły, żeby rozmówić się z "wybranym". To może zaboli, ale czas zrobi swoje - zapomnisz. Kiedyś spotkasz właściwego chłopca, daj sobie szansę.

Pt lip 17, 2009 22:08

Jak? Przecież człowiek to nie tylko myśli i uczucia ale i rozum ! Czy myślisz, że tylko Ty przeżywasz takie rozterki? Dylematy moralne w życiu zdarzają się nieustannie i zawsze trzeba dokonywać wyborów. Jeśli deklarujesz się jako osoba wierząca i praktykująca, musisz znaleźć w sobie tyle siły, żeby rozmówić się z "wybranym". To może zaboli, ale czas zrobi swoje - zapomnisz. Kiedyś spotkasz właściwego chłopca, daj sobie szansę.

Powinnam z nim o tym porozmawiać czy poprostu ''odciąć się na zawsze'' ?

Pt lip 17, 2009 22:27

Zależy, co be dla Ciebie prostsze. Ja wolałabym porozmawiać, ale nie zawsze się da - można spotkać się z niezrozumieniem czy agresją, można się wzruszyć i rozpłakać, można nie znaleźć właściwych słów ... Wtedy rozmowa nie powiedzie się. Jeśli brakuje Ci pewności czy siły, napisz list, w którym przedstawisz to, co zechcesz. Ewidentna korzyść - na pewno przeczyta list, może bardziej się zastanowi, zachowacie spokój. Forma zależy od Twego charakteru, ale uważam, że list byłby najwłaściwszy.

Pt lip 17, 2009 23:08

Pt lip 17, 2009 23:10

nie dałaś nam za wiele informacji o tej Twojej sytuacji. Chcesz odbić komuś męża, ktoś mógłby krzyczeć, że to niemoralne. No pewnie tak jest, ale tak mało nam opowiedziałaś, że nawet tego nie możemy być pewni. Bo kto wie... może ten pan jest związany z kobietą, która go bije, a może wykorzystała go żeby zdobyć polskie obywatelstwo, wtedy ślub cywilny jest niskiej jakości i wtedy można się zastanawiać czy to jest moralne odbijać go jej, czy też nie.

A to co nam powiedziałaś, stawia Ciebie na pozycji fanatycznej katoliczki dla której wszelkie związki niekatolickie nie posiadają żadnej wartości. Nie mam specjalnie sił przekonywać Cię do niesłuszności tej decyzji. Gdyby coś takiego wygłosiła wierna sekty Moona po prostu zgłosiłbym sprawę na policji i dążyłbym do zdelegalizowania tego kultu. W katolickiej Polsce nie mam jednak szans nauczyć Cię rozumu.

Nie rozumiem Twojego pytania w jaki sposób masz mu powiedzieć, że chcesz dać sobie spokój. To jest kwestia zwykłej odwagi cywilnej, po prostu masz mu powiedzieć.

Jakkolwiek może faktycznie jej odbij go. Żyjemy w ewolucyjnym świecie. Kto tu jest ważniejszy? Jakaś bezbożna flądra czy Ty? To przecież Ty przyjmujesz co weekend ciało Pana Jezusa uczestnicząc w Jego męce, modlisz się do Maryi Dziewicy o łaski z nieba i to Ty odmawiasz modlitwy za zmarłych. Jasne jest więc, że to Twoje oceny są bliskie prawdy z nieba, a nie jakiejś panny, która mając męża zapewne chciała przeżyć stabilne i spokojne życie.

N lip 19, 2009 10:13

Popełniasz błąd merytoryczny stawiająć znak równości pomiędzy związkiem cywilnym ,a związkami zawieranymi w różnych religiach.
Przecież istnieją takie systemy religijne ,gdzie można mieć np.żon kilka i trudno wtedy mówić,że mężczyzna zdradza jedną kobietę biorąc sobie drugą.Istniej coś takiego jak ślub cywilny,gdzie istnieje przyrzeczenie wierności ale dla mnie nie jest ono warte tyle samo co przysięga przed ołtarzem,a z góry wiadomo ,że prawo cywilne przewiduje możliwość rozwodu.Osoby zawierające związek cywilny w myśl panujacego prawa nie przysięgają więc dozgonnej wierności i zawierają go w świadomości,że mogą rozwód uzyskać.Czyli małżeństwo małżeństwu równe nie jest i nie trzeba wszystkiego mierzyć jedną miarą.

N lip 19, 2009 12:51

Post hmmm
Jednak i tak nadal myślę, że ślub cywilny to tak naprawdę czysto prawne zobowiązanie które jest przydatne do wielu przyziemnych spraw jak np. wzięcie kredytu etc. No ale to juz tylko moje zdanie... :)
i osobiście dla mnie sam ślub cywilny jest niezbyt ważny .... chociażby dlatego że daje możliwość bezproblemowego rozwodu w przyszłości itp.

N lip 19, 2009 22:59

Post Re: hmmm
Jednak i tak nadal myślę, że ślub cywilny to tak naprawdę czysto prawne zobowiązanie które jest przydatne do wielu przyziemnych spraw jak np. wzięcie kredytu etc. No ale to juz tylko moje zdanie... :)
i osobiście dla mnie sam ślub cywilny jest niezbyt ważny .... chociażby dlatego że daje możliwość bezproblemowego rozwodu w przyszłości itp.

Jestem osobą bezwyznaniową. Jedyny ślub jaki mogę wziąć to ślub cywilny i ewentualna ceremonia humanistyczna.
Rozumiem że uważasz takie małżeństwo za mnie wartościowe niż małżeństwo katolickie, ponieważ dopuszcza się w nim możliwość rozwodu.
Skoro więc rozwód dopuszczają na przykład żydzi, luteranie, czy muzułmanie- czy ich małżeństwa są dla ciebie "niezbyt ważne"? Mogłabyś wejść w takie małżeństwo i je rozbić?

N lip 19, 2009 23:49

Post Re: hmmm

Matko moja, Owieczko, potrząśnij łebkiem i pomyśl co Ty wygadujesz?!
I co z tego, że to tylko prawne zobowiązanie? A gdybyś przyrzekła coś komuś bez świadków, bez urzędów i żyła sobie z nim na tzw. "kocią łapę" to uważasz, że ja mogę wejść w Wasz związek i powiedzieć Ci spadaj, bo nikim tu nie jesteś - nie jestes żoną kościelną, ani nawet związaną umową prawną, więc wynocha!!! tak???
Jak możesz tak bardzo nie szanować ludzi i nazywać się chrześcijanką?
Ty naprawdę nie widzisz w tym nic złego, czy tylko nas podpuszczasz?

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Pn lip 20, 2009 0:00

Post ...
chyba prawie wszyscy mnie źle rozumiecie. Nikomu nie chcę niczego rozbić. Daleka jestem od tego. Nie mam zamiaru kogoś zle traktowac z powodu innej wiary czy samego slubu cywilnego. To Wy oceniacie ludzi zbyt pochopnie nie znając ich prawdziwych intencji i mysli!!!
Nikogo nie uwodzę ani nie chcę rozpadu małżeństw! Nie zmieni to faktu że dla mnie małżeństwo cywilne jest tylko prawnym papierkiem....
Ludzie przyrzekają sobie wiele rzeczy, obiecują itp. i jeżeli łamią przysięgi przed samym Bogiem , to ile może być wart papierek łączący ludzi prawnie. ? Pewnie zaraz ktos tu napisze, że można być małżeństwem nawet bez przysięgi :) Ale ludzie, jeżeli ktoś wypowiadający się na tym forum jest katolikiem to wie o czym mówię, mająć na myśli konfrontację ślubu kościelnego i cywilnego ...
Oczywiście nic nie uprawnia ludzi do rozbijania związków , nawet tych nie zalegalizowanych . Nie musicie mi tego pisać ....
A jeżeli jest jakaś wyjątkowa wieź miedzy ludzmi to myślę, że warto ją pielęgnować...

Każda sprawa wygląda inaczej w oczach każdego z Was , więc chyba błędem było pytanie Was o zdanie.... skoro nie znacie ludzi o których mowa w moich postach i przede wszystkim mnie.
Ale mimo wszystko dzieki za uwage.

Pozdrawiam

Pn lip 20, 2009 8:42

Potraktujmy sprawę przykładowo.Jesteśmy niewierzącymi albo poganami i bierzemy razem ślub cywilny.Po pewnym czasie ja podejmuję decyzję o przyjęciu chrztu.Biorę chrzest ,przyjmuje nowe imię i w zasadzie nabywam nową tożsamość.Ty pozostajesz przy swoich przekonaniach.Wg założeń mojej nowej wiary nie jesteśmy już małżeństwem,a współżyjąc grzeszymy.Czy w takiej sytuacji wraz ze zmianą tożsamości nie powienienem również zmienić żony i zawrzeć nowy ślub wg.zasad swojej wiary?
Kiedyś przed wiekami książe Mieszko po chrzcie oddalił swoje wcześniejsze żony i poślubił Ryksę.

Pn lip 20, 2009 12:28

Post Re: ...
Zupełnie niepotrzebnie obraziłaś się na forumowe towarzystwo. Zadałaś pytanie:
Czy powinnam kontynuować znajomość? Czy mogę się w nią angażować ? Czy może starać się za wszelką cenę ją zakończyć ? i dać sobie spokój ... ? Co będzie najlepsze?

Okazało się, że otrzymane odpowiedzi nie do końca pokrywają się z tym, czego oczekiwałaś. Czego oczekiwałaś? Pewnie akceptacji. Po co więc zadawałaś pytanie, jeśli jedyną właściwą odpowiedź ustaliłaś?

chyba prawie wszyscy mnie źle rozumiecie.

Może. A może to Ty coś pokręciłaś?

...ile może być wart papierek łączący ludzi prawnie. ?

Co może więc, Twoim zdaniem, być ważnym i respektowanym przez Ciebie, małżeństwem w przypadku niewierzących?

Pn lip 20, 2009 13:43
Przeciez wszystkie umowy sa "papierkami prawnymi". Dalabys komus twoje pieniadze bez pokwitowania? Dlaczego bank wymaga zyrantow (teraz moze juz nie, nie wiem?) Wlasnie ow papierek poswiadcza zobowiazanie. Bez tego nawet problem rozwodu by nie istnial.
A jakie znaczenie ma "papierek koscielny"?
Albo cos sie komus przyrzeka, albo nie. A poniewaz ludzie sa ludzmi i maja krotka pamiec, wymyslono papierki.

Zostaw to malzenstwo w spokoju. Jesli ma sie rozpasc, to nie bierz tego na swoje sumienie. Cel nie uswieca srodkow.

Pn lip 20, 2009 14:06
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona