Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 15:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 marginalny % niewierzących w BOGA Polaków 
Autor Wiadomość

Widzę właśnie, że jest taka tendencja do pisania "wierzący to... a ateiści tamto..." a to zazwyczaj tyczy się jakiejś podgrupki, lub konkretnych ludzi.
Na forum często widzę zarzuty sypane wszystkim wierzącym, więc rozumiem, że mogłeś to tak odebrać :)

Wracając do tematu, ostatnio słyszałem jeszcze inne dane. Bodaj z programu Szymona Hołowni (ale ręki bym sobie uciąć nie dał), że to 10% Polaków deklaruje się jako niewierzący.

Tak czy owak, w takich sprawach to nigdy nie wiadomo, a statystyka kłamie, bądź po prostu nie wie jak jest na prawdę :)

So sie 01, 2009 19:16
Zobacz profil WWW

Statystyki po prostu nie są w stanie ująć jak jest i najlepszy jest tu chyba spis powszechny i niech każdy powie jak jest, ale czy mamy gwarancję że niedzielny katolik, bez refleksji, powie że jest średnio praktykujący, zamiast po prostu praktykujący? Lub domownik w obawie przed innym domownikiem skłamie?

Duży problem to właśnie brak tej refleksji i możemy sobie tworzyć skalę od 1-10 i w takich kategoriach rozpatrywać poziom religijności. Wydaje się że powinno być prostu "wierzę/nie wierzę", a jest "wierzę, ale..." i 10 różnych typów wierzenia.

Z drugiej strony chyba prawdą jest że ta nasza religijność jest jednak wyższa niż na zachodzie. Jestem daleki od oceniania ludzi i widzę że jednak jakiś zmysł religijny mają, nie jednemu zapewne mam czego zazdrościć.

So sie 01, 2009 20:25

Statystyki po prostu nie są w stanie ująć jak jest i najlepszy jest tu chyba spis powszechny i niech każdy powie jak jest, ale czy mamy gwarancję że niedzielny katolik, bez refleksji, powie że jest średnio praktykujący, zamiast po prostu praktykujący? Lub domownik w obawie przed innym domownikiem skłamie?

Było by to ciekawe, ale nie zezwla na to nasza Konstytucja (art. 53.7)
Jednak z obserwacji moge w przybliżeniu stwierdzić że według mojej wcześniejszej typologii Katolików realnyc jest tak z 20%, natomiast ortodoksyjnych w granicach 5% - choć to i tak nie wiem czy nie zawyzam.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

So sie 01, 2009 21:49

Jedno jest pewne, w ewangelizację trzeba cały czas inwestować siły i środki, bo to jest jak z wozem który się pcha pod górę, jak przestaniesz pchać to zleci w dół. I u nas tak trochę to wygląda, nawet to forum pokazuje ile czasem ludzie mają pretensji, gdy okazuje się że to zwykła niewiedza. I jak tu oceniać ilu tych wierzących jest, jak niektórzy nie za bardzo wiedzą w co wierzą, a inni mogą mieć głowę napompowaną wiedzą i pychą... Słusznie frater wskazał ten fragment o ziarnku...

So sie 01, 2009 22:00

procenty procentami...wśród osób wierzących w tych 90 % trzeba by zrobic ankietę ile z nich tak naprawde praktykuje, bo często spotykam sie z opinią, ze człowiek wierzy ale nie praktykuje...dla mnie nie ma czegos takiego-albo wierzysz, albo nie? bo jeżeli nie praktykujesz to jak pogłębiasz swoją relacje z Bogiem, jak pogłebiasz swoja wiarę ? albo jak ludzie mówią, że wierzą i kochają Chrystusa, Boga, a w instytucję Kościoła juz nie wierzą.Ale jak można kochać Chrystusa,nie kochając też tego filaru jakim jest Kościół ??? to tak jakby zapytać każdego człowieka czy kocha swoja matkę...każdy (lub wiekszość) powie że tak. Ale gdy by zapytać czy kochają matki duszę, powiedzieliby pewnie że tak, natomiast gdyby zapytać czy ciało matki kochaja wtedy odpowiedź byłaby przecząca.

Cz sie 06, 2009 13:21
zbanowany na stałe

bo to jest jak z wozem który się pcha pod górę, jak przestaniesz pchać to zleci w dół.

Dlaczego tak się dzieje ?
Winą jest inteligencja odbiorców czy niewydolność nauczycieli ?
Dlaczego inne religie potrafią istnieć, bazując na samym przekazie rodziców,
a chrześcijaństwo musi być ciągle popychane przez duchownych, jak ten wóz ?

Cz sie 06, 2009 15:00

Nie zrozumiałeś mnie do końca. To jest kwestia indywidualna jak dba się o własne życie duchowe i tu zawierają się różne kwestie zarówno praktyki typu spowiedź, osobista modlitwa, lektura Pisma Św., ciągłe staranie aby być lepszym człowiekiem, branie swojego krzyża i jeśli trzeba znoszenie nawet małych cierpień z nadzieją. Nic nie mówiłem że to duchowni jedynie i tylko popychają ten wóz. To ja go popycham, tak długo jak realizuje te powyższe rzeczy pcham, ale jak przestane, znaczy (od)puszcze to wszystko runie. Tak samo jest ze związkiem, albo pchasz go do przodu, ale puszczasz, dajesz spokój i on sam runie w przepaść.

Nie wiem zatem o co chodzi z tym duchowieństwem, ani nie jestem przekonany czy w takim Islamie duchowieństwo nie ma żadnej roli, sądzę że jest własnie na odwrót, ale to jakiś element dla mojego życia duchowego, tak samo jak elementem życia duchowego księdza jest jego parafia i wierni którzy w niej są, bo przecież tworzymy jedno ciało, choć różne są członki.

Cz sie 06, 2009 18:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5