Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 7:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Dowody na (nie)boskie pochodzenie Biblii 
Autor Wiadomość

To Ty włącz na chwilę samodzielne myślenie, a nie powtarzaj bezmyślnie tezy ŚJ, co robisz nagminnie i bez przerwy. Nie wiem, gdzie w Biblii ten wyraz oznacza " kulę ", ale np. w Job 22, 14 jest używany na określenie " sfer niebieskich " ( tłum. BT ), po których chodzi Bóg. I co, Niebiosa też mają kształt kuli ? To samo w Prz 8, 27, gdzie jest mowa o " sklepieniu niebieskim ".. to, że " Ziemi nic nie podtrzymuje " nie jest w opozycji do niczego, tylko ma obrazować grozę Szeolu i potęgę Bożą - trzeba czytać w kontekście całości ! Nawiasem mówiąc, parę wersetów dalej jest o jakichś " słupach ( kolumnach ) niebieskich " - i co, Twoim zdaniem, to określenie sugeruje ?

Jeśli masz dostęp do słownika hebrajskiego to sprawdź znaczenie tego słowa.
Hebrajski wyraz chug może też oznaczać „kulę”. Dlatego w niektórych przekładach Biblii przetłumaczono go na  „glob ziemski” (Douay Version) lub „okragła ziemia” (Moffatt). Zaś werset z Hioba w przekładzie Contemporary English Version oddano „w pustej przestrzeni”. Tematyką 26 rozdziału Hioba jest mądrośc i Boska moc a nie groza Szeolu.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pn sie 03, 2009 13:46

Odwoływanie się do takiego czy innego przekładu Biblii, w którym ( wow ! ) przetłumaczono coś tak, jak podoba się ŚJ, to też ich stara metoda.. weź czasem wymyśl coś sam, albo sam się zastanów.. mam słownik hebrajski, i pokazuje mi " circle, circuit, compass ", ew. " horizon " - nie ma " sphere " czy " globe ". Co do Hioba, o Szeolu jest mowa zaraz w wersecie poprzedzającym - tylko w tym, prawda, ale także i o mądrości jest mowa tylko w jednym wersecie ( 3 ). Generalnie nie chce mi się dalej gadać. Ty nie dyskutujesz, tylko cytujesz poglądy ŚJ, często nieomal dosłownie. To już się robi nudne.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 03, 2009 19:01

Odwoływanie się do takiego czy innego przekładu Biblii, w którym ( wow ! ) przetłumaczono coś tak, jak podoba się ŚJ, to też ich stara metoda.. weź czasem wymyśl coś sam, albo sam się zastanów.. mam słownik hebrajski, i pokazuje mi " circle, circuit, compass ", ew. " horizon " - nie ma " sphere " czy " globe ". Co do Hioba, o Szeolu jest mowa zaraz w wersecie poprzedzającym - tylko w tym, prawda, ale także i o mądrości jest mowa tylko w jednym wersecie ( 3 ). Generalnie nie chce mi się dalej gadać. Ty nie dyskutujesz, tylko cytujesz poglądy ŚJ, często nieomal dosłownie. To już się robi nudne.

A co ty Johny chcesz udowodnić?
Że żydzi uważali ziemię za płaską bo im tak Bóg powiedział?
To że teologia deprecjonuje wartośc Pisma Świętego to juz się w kilku wątkach przekonałem.
A co do słownika - to weź taki papierowy :D

A odwoływanie sie do róznych przekładów jest bardzo cenne jesli chce sie samodzielnie myśleć. Opieranie sie na jednym przekładzie i traktowanie go jako objawiony (wobec możliwych w nim błędów) nie jest rozsądne.
Dlatego gdy jakiś werset jest kontrowersyjny staram się sprawdzić jego brzmienie w jak największej liczbie przekładów. - taką mam metodologię

wymyśl coś sam? Tu masz autorskie podejście do bytów transcendentnych przez pryzmat fizyki teoretycznej:

viewtopic.php?t=20331&start=255

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pn sie 03, 2009 21:56
Biblia jest to historia zbawienia, miłosny list do Boga i od Boga.
Bóg pragnie pouczyć nas tu i teraz poprzez biblie w której mówi do nas jak osiągnąć jedność z Nim i rozwój pokory.
Biblia nie jest wykładem akademickim o budowie kosmosu i biofizyce.

Pn sie 03, 2009 23:45

Tak ekologu, często trzeba to powtarzać, ale dyskusji nie ma końca na ten temat :)

Wt sie 04, 2009 0:47
zbanowany na stałe

Pliniusz Starszy to wybitny przedstawiciel wyzszych warstw spolecxznych czasow Jezusa. Ten wielce szanowany przywodca i historyk napisal bardzo wazne dzielo "Naturalis Historia".
Cytat (ksiega VIII-33):
Bazyliszek jest rodzajem weza wystepujacym w prowincji Cyrenajka. ... Jego oddech niszczy krzaki, spala trawe i powoduje rozsypywanie sie kamieni.

Swiety Izydor z Sewilli, filozof i Ojciec Kosciola w "Etymologiae" (XI -3):
Cynocefalowie sa tak nazywani poniewaz maja glowe psa i szczekaja... , rodza sie w Indiach tam gdzie cyklopy.
Satyry maja zakrzywiony nos, rog na czole i kopyta. ... itd.
Pliniusz i Izydor to filary swoich czasow, mozna byc pewnym, ze nie wprowadzali w blad dla osiagniecia wlasnych celow. Po prostu graniczala ich posiadana wiedza.
Czy Biblie pisali rownie wybitni ludzie? Czy mieli wieksza wiedze? Czy chcieli osiagnac jakis cel(co moze byc powodem "naginania" prawdy)? Kto pierwszy (jaka on mial wiedze) powiedzial, ze Biblia jest ksiega natchniona przez Boga?

Wt sie 04, 2009 15:01

Róże opienie, róże punkty widzenia. Ja spotkałem się NAWET! ze zdaniem że Biblię stworzył Szatan... i do tego odpowiednio dorobiona teoria spisku. czego to ludzie nie wymyślą

Śr sie 12, 2009 9:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3