Autor |
Wiadomość |
pedziwiatr
|
Ech, zastosowalam skrot myslowy - piszac "liturgia sobotnia" mialam na mysl czas jej sprawowania, ale oczywiscie chodzilo mi o liturgie niedzielna.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
N sie 16, 2009 21:10 |
|
|
|
 |
Psychol
|
Ależ drodzy koledzy i koleżanki, nie podajcie w wątpliwość uroczystego wydźwięku także sobotniej mszy wieczornej - to naprawdę jest niedzielna msza - jak Nieznośna wspomniała jest formularz niedzielny, są wszystkie uroczyste elementy mszy, których na co dzień nie ma, zauważcie, że czasem, kiedy w sobotę lub w niedzielę przypadają inne kolory ornatów, to w 'sobotnią wieczorną' zawsze jest identyczny ornat co w niedzielę (chyba że.. patrz: hierarchia świąt).
Można przecież pójść w sobotę wieczorem na mszę, a w niedzielę, kiedy już na taką mszę nie możemy pójść świętować uroczystość w duchu.
|
N sie 16, 2009 21:12 |
|
 |
Johnny99
|
A najlepiej jest zacząć odmawiać Brewiarz - zapewniam, że wtedy każdy sobotni wieczór staje się dla nas już niedzielnym 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N sie 16, 2009 21:17 |
|
|
|
 |
pedziwiatr
|
Zastanawiam sie, czy ja moze pisze w innym jezyku niz polski, bo przeciez mowie dokladnie to samo. Liturgia sprawowana w sobote wieczorem jest liturgia Dnia Panskiego, dlatego wczorajsza Msza wieczorna byla Msza z 20 niedzieli zwyklej.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
N sie 16, 2009 21:20 |
|
 |
djdomin
|
Czy więc człowiek, który w uroczystośc był na 18, popełnił grzech zaniedbania udziału we Mszy św.?
Moim zdaniem - nie, jesli pójdzie w niedzielę na Mszę. Natomiast nie może łaczyć sobie dwóch Mszy w jedno.
_________________ Dominik Jan Domin
|
Wt sie 18, 2009 13:10 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Tu trzeba się odwołać do tabeli pierwszeństwa. Uroczystości też zaczynają się nieszporami poprzedniego dnia, a wieczorem są drugie nieszpory. Zatem w przypadku tegorocznego święta Wniebowstąpienia, w sobotę wieczór były zarówno drugie nieszpory święta, jak i pierwsze nieszpory niedzielne. A ponieważ uroczystości NMP w tabeli pierwszeństwa są wyżej niż niedziele, należy przyjąć, że uczestnictwo we Mszy wieczornej było uczestnictwem we Mszy w uroczystość, a nie w niedzielę. Trzeba zatem następnego dnia iść znowu.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt sie 18, 2009 13:42 |
|
 |
Nieznośna
|
no a co wtedy gdy formularz jest niedzielny? chodzi mi o mszę wieczorną w uroczystość
|
Wt sie 18, 2009 14:53 |
|
 |
Johnny99
|
Dlaczego miałby być niedzielny ? Formularz w uroczystość będzie " uroczystościowy ".
|
Wt sie 18, 2009 15:14 |
|
 |
Nieznośna
|
no u mnie był niedzielny 
|
Wt sie 18, 2009 16:07 |
|
 |
Johnny99
|
Jeżeli nawet był niedzielny, to i tak Mszę należy traktować jako odprawioną w uroczystość, a nie w niedzielę.
|
Wt sie 18, 2009 16:39 |
|
 |
ratio
|
 Msza św. w sobotę wieczorem
Johnny99 napisał(a): Jeżeli nawet był niedzielny, to i tak Mszę należy traktować jako odprawioną w uroczystość, a nie w niedzielę.
Tu nastąpił taki zbieg okoliczności, gdy I nieszpory Soboty były jednocześnie II Nieszporami uroczystości. Ale można było być na Mszy św. rano w sobotę i wieczorem też. Czy i wtedy wieczornej Mszy św. nie można uznać za niedzielną?
I jeszcze sytuacja, gdy wieczorem odbywają się śluby i wtedy jest specjalna "liturgia ślubna". Jak "zaliczyć" taką Mszę św.?
Bywa również, że niektórzy księża nie stosują "z zasady" w sobotę wieczorem liturgii niedzielnej Mszy św. Czy wierny, uczestniczący w porze wieczornej w takiej Mszy św. ma być w swym sumieniu poszkodowany? Czy winę zaciąga celebrans?
Myślę, że tu też się kłania zasada o literze i duchu prawa.
A co do uczestniczenia w sobotę we Mszy św. a uznaniem jej za niedzielną, to są na to odpowiednie przepisy, które - o ile pamiętam -specjalnych warunków nie stawiają. Natomiast głęboko wierzący człowiek będzie poczuwał się w sumieniu by "Dzień Świety święcić" i z błahych powodów nie zastosuje tego prawnie dopuszczonego zamiennika. Ponadto należy pamiętać, że dotyczy to tylko relacji: "sobota - niedziela" a nie "dowolny dzień tygodnia - niedziela".
|
Wt sie 18, 2009 18:46 |
|
|
|