Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 07, 2025 9:59

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 krzyż mnie przygniata 
Autor Wiadomość

masz pecha, bo: "Jeżeli melancholikowi uda się przeciwdziałać skłonnościom do smutku, do pamiętania zła, to współdziałając z łaską Bożą osiąga on szczyty życia wewnętrznego. Jego refleksyjność i głębia samodzielnego myślenia umożliwiają mu też skuteczne prowadzenie innych do Boga. Łatwość wnikania w przeżycia innych sprawia, że staje się bardzo cennym doradca. Temperament jego stanowi dobre podłoże do rozwoju życia modlitewnego i rozpoznawania wymagań Bożych."??

nie rozumiem :?

może faktycznie część prawdy leży w tym: "Ci ludzie zewnętrznie wyglądają na pokornych, bo są cisi, trochę „stojący w kącie”, nie wysuwający się do przodu, ale ich pycha polega na egoistycznym skupieniu się na sobie. To, że posądzają, że podejrzewają, iż są chodzącym smutkiem jest wyrazem ich pychy i winni pracować nad pokorą, która każe skupiać się na Bogu, wyjść naprzeciw drugiemu człowiekowi. Muszą wciąż pracować nad chrześcijańskim optymizmem, nad radością serca, muszą przezwyciężać to wszystko, co sprawia, że są obrażeni na świat i tak często noszą w sobie ból po nawet niewinnym słowie drugiego człowieka."??

I jeszcze jedno, Julko - ja też jestem osobą bardzo emocjonalną ;) ale po kilku latach odmawiania różańca wtedy, gdy z powodu braku zajęć myśli mogły sobie swobodnie galopować (w drodze do pracy, podczas czekania na pociąg czy na cokolwiek), dostrzegam małe, ale dobre zmiany - więcej opanowania i większy dystans do uczuć :) czego i Tobie życzę :)

PS. a psychologpsychoterapeuta to dobra myśl, ale taki prawdziwy, który poprowadzi terapię, a nie tylko da lekarstwa, byś mogła zagłuszać problemy
najlepszy jest spowiednik - psycholog :) polecam :) może i trzeba ponieść trochę wysiłku, by go znaleźć, ale naprawdę warto :)

Wt wrz 01, 2009 6:11

*Julka*, w najnowszym numerze Rycerza Niepokalanej jest fajny artykul o depresji, jesli bys chciala to podaj mi na PW maila to ci go zeskanuje i sobie przeczytasz pozdro +

Wt wrz 01, 2009 9:18
Zobacz profil WWW
zbanowana na stałe

ten opis melancholika to idealny obraz mnie i mam wszystkie złe cechy choleryka: wybuchowość, ciągłe zmiany nastroju .. łatwe wpadanie w gniew, nerwy..

tak słyszałam,że można temu zapobiegac ,ale u mnie to nie idzie.
cały ten rok modliłam się różańcem wieczorem, a koronką rano jadąc do szkoły..

staram się żyć po chrześcijańsku i pokonywać swoje słabości, ale wrodzonych rzeczy nie zmienisz. to głupota. już nam ks na religi to tłumaczył
chaakter mozna zmienic,ale temperament nie...

Wt wrz 01, 2009 14:48

A moze powinnas skontaktowac sie z siostrami z Rybna, ktorych modlitwa wielu juz pomogla wyjsc z depresji. Zadzwon tam i popros o rozmowe z przelozona lub po prostu pojedz tam. Zapewniam Cie, ze nie pozalujesz.
Powodzenia.

Wt wrz 01, 2009 14:50

ten opis melancholika to idealny obraz mnie i mam wszystkie złe cechy choleryka: wybuchowość, ciągłe zmiany nastroju .. łatwe wpadanie w gniew, nerwy..

a pozytywnych cech melancholika nie posiadasz? :) otrzymałaś tylko te złe? :)

Julka, każdy z nas ma swój własny temperament i każdy się z nim jakoś boryka - ja np jestem cholerykiem ;-)
temperamentu zmienic nie mozesz, ale jako czlowiek obdarzony wolną wolą i posiadający mnóstwo łaski Bożej nad niektórymi cechami możesz i nawet powinnaś pracować - temperament nie determinuje człowieka, nie ogranicza jego woli
każdy z nas musi nad sobą pracować i ze sobą "się męczyć"
najwazniejsze, to oprócz tego, co złe, zobaczyć tez to, co dobre - i podziękować Bogu

a Rybno faktycznie to cudowne miejsce :) również polecam

PS - pędzi, byłam tam w sobotę - zaniosłam tam wszystkich znajomych i przyjaciół - Ciebie też ;-)

Wt wrz 01, 2009 20:11

Ela, dzięki serdeczne, zwłaszcza że ostatnio bardzo potrzebuję Jego Miłosierdzia :cmok1:

P.S. moze ten offtop jakoś przejdzie :D

Wt wrz 01, 2009 20:43

JPII niewiele mówił i pisał o Szatanie.
Trudności duchowe rozwiązuje kierownik duchowy tak jak u Fausyny.
To naprawde przykre spotkać ksiedza wyrobnika.
Psycholodzy nie podejmują tematyki duchowej odsyłając do kapłana.
Nikt racjonalnie myślący nie uzna ciemności wiary za objaw psychozy, jest to poprosu niedorzeczne utożsamiać duchowość z psychozą.
Tylko osoba chamska i z ignorancją w tym temacie może wyśmiać i wykpić autorke z jej proplemem duchowym.
Psycholodzy potrafią odróżnić duchowość od urojeń i omamów.
Co do Diabła to uważam że nie ma się kim przejmować to tylko dureń jest.

Śr wrz 02, 2009 14:47
zbanowana na stałe

elka odpowiedź na Twoje początkowe pytanie brzmi nie..

słuchajcie,ale to nie jest kwestia tylko duchowości ,
bo ja i z tym i z tym mam problem.
także jedno i drugie by się przydało.

ale.. hyh :(

Śr wrz 02, 2009 18:23

Julka :) naprawdę uważasz, że Bóg stwarzając melancholijną Julkę dał jej tylko złe cechy i powiedział: "to jest bardzo dobre"? przecież to sprzeczność sama w sobie :)

aczkolwiek rozumiem, że trudno Ci dostrzec w sobie dobro, stąd ta depresja i zły obraz samej siebie :(

Cz wrz 03, 2009 6:03
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4