Rozwód,ślub cywilny a Kościół
| Autor |
Wiadomość |
|
ania24leszno
|
 Rozwód,ślub cywilny a Kościół
Witajcie Moi Kochani  !!
Tak bardzo Ws uwielbiam że stwierdziłam, że założę nowy temat. Otóż ostatnio zaczęłam sie zastanawiać czy osoby związane cywilnie, oraz rozwodnicy mogą przyjmować Komunię Świętą? Tzn rowodnicy jeżeli nie są z kims związani i nie żyją w wolnym związku mogą przyjmować, tak jak wdowy/wdowcy..ale jak to sie ma, kiedy rozwodnik jest z Kimś i bierze ponownie ślub cywilny ( i nie unieważniał ślubu kościelnego), to czy takie osoby moga w pełni korzystać z Sakrementów  ? a jak to sie ma do takich osób, kiedy dziecko przystępuję do I Komunii Swiętej  ? jeżeli moge Was prosić , a wiem że nie zawiedzecie to proszę o odpowiedź...pozdrawiam Moich Kochanych forumowiczów 
|
| N sie 23, 2009 19:53 |
|
|
|
 |
|
eu_geniusz
zbanowany na stałe
|
Nie mogą!
Żyjąc w związku niesakramentalnym popełnia sie cudzołóstwo, a to grzech uniemożliwiający przystepowanie do Komunii.
Takie rzeczy wiedza dzieci z podstawówki. Ile masz latek dziecino?
|
| N sie 23, 2009 20:15 |
|
 |
|
ania24leszno
|
Drogi Eu_geniuszu  !!
Kobiet nie pyta się o wiek....
a jeśli chodzi o moje pytanie, mówisz że dzieci z podstawówki to wiedzą...to że popełnia sie grzech przyjmując Komunię Świętą gdy sie żyje w związku nie sakramentalnym to o tym wiedziałam od zawsze...jednak moje pytanie brzmiało troszke inaczej-bardziej nastawione jest na osoby po rozwozie i wdowców...
|
| N sie 23, 2009 20:19 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Eu_geniusz precyzyjnie odpowiedział na twoje pytanie.
|
| N sie 23, 2009 20:31 |
|
 |
|
ten.taki.tam
|
Hm... czyli jeżeli para 18 latków bez ślubu ze sobą żyje, to nie moze wziąć komunii?
_________________ "Neopoganin", Rodzimowierca, człowiek.
|
| Pt sie 28, 2009 17:48 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ten.taki.tam
ale to chyba zależy też od tego czy oni są razem i zyją po prostu w wolnym związku czy jedynie mieszkają razem?[/code]
|
| Pt sie 28, 2009 18:29 |
|
 |
|
eu_geniusz
zbanowany na stałe
|
ten.taki.tam napisał(a): Hm... czyli jeżeli para 18 latków bez ślubu ze sobą żyje, to nie moze wziąć komunii?
Jeżeli ze sobą współzyją lub krótko mówiąc uprawiaja seks. To łamią VI Przykazanie, a więc do Komunii przystapić nie mogą.
Takie sa zasady w KK i to (powtarzam) wiedza już dzieci w podstawówce.
P.S.
Czasem zastanawiam sie czy tutaj nie pisuja przedszkolaki, ale one pisac nie potrafią  To już nie wiem co o tym sądzić (Poziom czytelników "Bravo"?)
|
| Pt sie 28, 2009 19:39 |
|
 |
|
maraskin
zbanowany na stałe
|
ania24leszno napisał(a): Drogi Eu_geniuszu  !! Kobiet nie pyta się o wiek....  a jeśli chodzi o moje pytanie, mówisz że dzieci z podstawówki to wiedzą...to że popełnia sie grzech przyjmując Komunię Świętą gdy sie żyje w związku nie sakramentalnym to o tym wiedziałam od zawsze...jednak moje pytanie brzmiało troszke inaczej-bardziej nastawione jest na osoby po rozwozie i wdowców...
Osobiście nie przejmowałbym się komunią, jedzenie chleba w postaci okrągłego symbolu Bal- hadad który pochodzi z pogaństwa i nie może stanowić problemu dla osób zamężnych, po rozwodzie czy żyjących w wolnym związku?
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
| Wt wrz 01, 2009 9:52 |
|
 |
|
WIST
|
maraskin To naprawdę nie jest temat o Twoich poglądach, skoro nie masz nic do powiedzenia, to nie musisz się tu udzielać.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| Wt wrz 01, 2009 12:38 |
|
 |
|
Szarotka
|
Ja mam sporo lat, a nie wiem, dlaczego taki rozwodnik nie mógłby przystępować do komunii. Wytłumaczcie mi, proszę.
Dajmy na to, że się rozwiodłam z mężem.
Jestem sama.
Nie uprawiam seksu z nikim.
|
| Cz wrz 10, 2009 8:40 |
|
 |
|
Kancermeister
|
 Re: Rozwód,ślub cywilny a Kościół
ania24leszno napisał(a): Otóż ostatnio zaczęłam sie zastanawiać czy osoby związane cywilnie, oraz rozwodnicy mogą przyjmować Komunię Świętą? Ten temat już chyba był, ale łatwiej jest coś skrobnąć, niż szukać. Cytuj: Tzn rowodnicy jeżeli nie są z kims związani i nie żyją w wolnym związku mogą przyjmować, tak jak wdowy/wdowcy..ale jak to sie ma, kiedy rozwodnik jest z Kimś i bierze ponownie ślub cywilny ( i nie unieważniał ślubu kościelnego), to czy takie osoby moga w pełni korzystać z Sakrementów  ? Osoba po rozwodzie cywilnym i bez kościelnego orzeczenia o unieważnieniu małżeństwa, jeżeliby przystępowała do Komunii, to byłaby gorszycielem publicznym dla wszystkich tych osób, które wiedziały o jej stanie.
Dlatego też, jeżeli naprawdę zależy jej na przystępowaniu do Komunii, powinna to robić prywatnie, w małej wspólnocie. Najbardziej poleciłbym duszpasterstwa zajmujące się tym właśnie problemem:
Google
Dokumenty, dokumenty...
Wywiad na temat
| Cz wrz 10, 2009 9:30 |
|
 |
|
jumik
|
Szarotka napisał(a): Ja mam sporo lat, a nie wiem, dlaczego taki rozwodnik nie mógłby przystępować do komunii. Wytłumaczcie mi, proszę. Dajmy na to, że się rozwiodłam z mężem. Jestem sama. Nie uprawiam seksu z nikim.
Odpowiedź padła już w pierwszym poście tego tematu: "rowodnicy jeżeli nie są z kims związani i nie żyją w wolnym związku mogą przyjmować".
_________________ Piotr Milewski
|
| Cz wrz 10, 2009 14:19 |
|
 |
|
AMON
|
eu_geniusz napisał(a): Nie mogą!
Żyjąc w związku niesakramentalnym popełnia sie cudzołóstwo, a to grzech uniemożliwiający przystepowanie do Komunii.
Takie rzeczy wiedza dzieci z podstawówki. Ile masz latek dziecino?
To oczywiście jest wolna interpretacja KK jednego z przykazań. A kto by się przejmował tymi ich przedumanymi filozofiami.
|
| So wrz 12, 2009 21:16 |
|
 |
|
Sareneth
|
Ale trochę kultury. Piszecie na katolickum forum, więc jakby nie patrzec trzeba szanować uczucia innych (nawet, jeżel.i to brednie). Więc może bez takich tekstów na temat katolicyzmu, i innych religii, co?
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
| N wrz 13, 2009 12:50 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Rozwód,ślub cywilny a Kościół
Kancermeister napisał(a): Osoba po rozwodzie cywilnym i bez kościelnego orzeczenia o unieważnieniu małżeństwa, jeżeliby przystępowała do Komunii, to byłaby gorszycielem publicznym dla wszystkich tych osób, które wiedziały o jej stanie.
Chyba tylko taka, ktora zyje w nowym zwiazku...
Czesto nie masz mozliwosci decyzji, czy chcesz, czy nie chcesz sie rozwiesc. Mozesz sie sprzeciwiac, a rozwod i tak moze byc orzeczony. Nie mowiac o prawnym zabezpieczeniu, ktorego (chyba) separacja nie daje. Moze lepiej nie dobijac ludzi informacja, ze po rozwodzie sa grzesznikami, ktorzy gorsza innych przystepujac do Komunii sw. Ludzie gorsza sie roznymi rzeczami i nie to powinno byc najwazniejsze.
No i jezeli nawet osoby, ktore zawarly drugi zwiazek cywilny moga przystepowac do Sakramentow, jezeli beda zyc w "bialym malzenstwie", to chyba tym bardziej osoba, ktora takiego zwiazku w ogole nie zawierala.
|
| N wrz 13, 2009 13:31 |
|
|
|