Autor |
Wiadomość |
kaloryfer
|
Dural... Bóg nie mógł się PRZENIEŚĆ bo jest "ponad" przestrzenią ;P
Jest taki dowcip z Chuckiem Norrisem:
"Gdy Chuck Norris wchodzi do wody nie staje się mokry, to woda staje się chuckonorrisowa"
Parafrazując
" To nie Bóg się przenosi, to przestrzeń przychodzi do Boga"
Te rozważania mają tylko drobna wadę... skażenie ludzkim postrzeganiem, przemieszanym ze szczyptą życzeniowości.
Natomiast nie rozumiem jakiegoś usilnego - niby śmiesznego - zastanawiania się co robi Bóg albo gdzie jest. Bo czy damy mu wizerunek "dobrego ojca", "skrzata" czy "Dawkinsowego czajniczka" to nie zmienia faktu , że jakoś ten świat istnieje , więc KTOŚ/COŚ to sprawiło albo stało się SAMO.
|
So sie 22, 2009 16:36 |
|
|
|
 |
Deista18
|
Ludzie jak zobaczyłem ten temat to się uśmiałem... Rozkminy na temat, co robi Bóg... Lepiej spojrzeć co robi człowiek drugiemu człowiekowi, a nie zastanawianie się nad takimi rzeczami... Bóg patrzy na niektórych i się pewnie śmieje... Jak można tak się zachowywać... 
|
Cz wrz 24, 2009 20:37 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Ej nigdy nie rozkminiałeś abstrakcyjnych problemów dla samej przyjemności poruszenia zastanymi szarymi komórami ?
|
Cz wrz 24, 2009 20:46 |
|
|
|
 |
Lord Brisinger
|
Właśnie temat jest fajny. I nawet ciekawy choć sam w sobie głupi
Ale pojawia mi sie pytanie czy udało mi sie rozśmieszyć Pana Boga? Myśle, że nie jeden raz
Opowiadaliście kiedys Panu dowcipy?? Ja czasem  Choc wiem,że On je zna,to jednak mu je opowiadam. Ot taka relacja między nami 
|
Cz wrz 24, 2009 20:59 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Porażka. Bóg jako wszechwiedzący zna wszystkie dowcipy a opowiadanie znanych kawałów nie jest śmieszne. No chyba że po spożyciu. 
|
Cz wrz 24, 2009 21:15 |
|
|
|
 |
Lord Brisinger
|
Myśle, że Pan przez grzeczność nie mówi mi: znałem. Tylko usmiecha się 
|
Pt wrz 25, 2009 6:28 |
|
 |
abrakadabra
|
CzłowiekBezOczu napisał(a): Porażka. Bóg jako wszechwiedzący zna wszystkie dowcipy a opowiadanie znanych kawałów nie jest śmieszne.
No niestety, Bóg ma wszystko obcykane, więc trzeba naprawdę zabłysnąć dowcipem, aby Go rozśmieszyć
Temat sam w sobie idiotyczny, ale rozwinął się kapitalnie  Uważam, że takie humorystyczne, luźniejsze i z przymrużeniem oka rozmowy na temat wiary mogą bardzo przybliżyć do Boga. To, na myśl o czym się uśmiechamy, dużo łatwiej staje się nam bliskie, niż to, czego się tylko boimy i co nie kojarzy nam się z niczym wesołym. Może uśmiech i humor to też jest jakaś droga do Boga? W każdym razie takie podejście ułatwi nam osiągnięcie bliskości z Nim...
Lord Brisinger, urzekła mnie Twoja historia o opowiadaniu dowcipów Bogu
A ja myślę, że Bóg z szatanem siedzą sobie w pubie, piją Carlsberga i grają w szachy (Bóg białymi). I mam nadzieję, że jestem przynajmniej gońcem 
|
So wrz 26, 2009 0:16 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Deista18, dedykuję Tobie słowa Pana: I głupi, gdy milczy, wydaje się mądrym (Prz 17,28a)
Jeśli masz pisać głupoty, lepiej milcz. I sobie wstydu zaoszczędzisz i mi pracy.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt paź 02, 2009 10:19 |
|
 |
Kamyk
|
Do tego co napisał szumi dodam od siebie: Deisto18, jeśli masz zamiar pisać nie tlyko głupio, ale w dodatku nie na temat, tym bardziej sobie to odpuść
|
Pt paź 02, 2009 15:52 |
|
 |
ziele_force
|
kaloryfer sprostowanie - czajniczek jest Russela, a nie Dawkinsa.
Co do tego co robi Bóg, to te dywagacje są chyba bezsensu. Bóg jako twórca świata w jednej chwili jest wszędzie i nigdzie w kazdym z nieskonczenie wielkiej ilości wymiarów które nieskonczenie wiele razy przenikają się z nami na kazdej planecie i u kazdej obcej cywilizacji.
|
Śr paź 07, 2009 22:36 |
|
 |
Acro
|
No dobra, ty napisałeś gdzie jest, a nie co robi..
Ma do mnie niedługo wpaść. Coś przekazać? 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr paź 07, 2009 22:52 |
|
 |
ziele_force
|
myślę, że Bóg teraz śpi, bo to już prawie północ
|
Śr paź 07, 2009 22:58 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Panowie, jeśli pojawią się jeszcze dwie odpowiedzi o zdecydowanie humorystycznym zabarwieniu temat zostanie przeniesiony do Hyde Parku! Tutaj można podyskutować, ale poważnie. Dowcipy umieszcza się w innym dziale!
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz paź 08, 2009 6:35 |
|
|
|