Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 8:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Książki zawierające objawienia uznane bądź nie 
Autor Wiadomość

Post Książki zawierające objawienia uznane bądź nie
Witam,

Poszukuje książek typu Dzienniczek św. siostry Faustyny czy np. Żywot i Bolesna Męka Pana Jezusa Katarzyny Emmerichy.Znam tylko te dwie pozycje.Mozecie mi pomóc znaleźć podobne książki do tych.Wiem naprzykład że Brygida Szwedzka miała objawienia, ale nie mogę znalezc książki gdzie znalazłaby się pełna treść tych objawień, ale nie tylko tej szukam.Proszę o podania tytuły, autora i wydawnictwa jesli mozna no i krótką informacje co znajde w tej ksiazke.Bardzo bym prosił o pomoc.

Dziękuje i Pozdrawiam :)

So paź 03, 2009 21:20

Jeśli chodzi o Brygidę Szwedzką to rzekomo Pan Jezus podyktował jej modlitwy "tajemnice szczęścia" - Tutaj a Tutaj są jej rzekome objawienia. Budzą jednak one dużo kontrowersji i nie wiadomo, czy są wynikiem objawień czy też jej fantazji.

N paź 04, 2009 20:22

www.objawienia.pl - może tam znajdziesz coś dla siebie.

Wt paź 06, 2009 10:12

Ale uważaj! Na tej stronie jest więcej fałszywych objawień niż prawdziwych. Widzę tam też książki dotyczące szkodliwych duchowo praktyk, jak np. przewodnik "wychodzenia z ciała".

Na moją znajomość objawień objawienia z tej strony które zostały uznane przez Kościół za fałszywe to:
"Poemat Boga człowieka" Maria Valtorta
"Koniec czasów" Maria Valtorta
"Cierpienia dla Jezusa" Maria Valtorta
"Świadkowie Bożego miłosierdzia" Anna
"Prawdziwe życie w Bogu" Vassula Ryden
"Do kapłanów, umiłowanych synów Matki Bożej" ks. Gobbi
"Dzieło miłosierdzia" Maria Franciszka Kozłowska
"Przygotujcie się na wielki ucisk i erę pokoju" John Leary

Owe "objawienia" zawierają elementy sprzeczne z wiarą czy wręcz mogące sprowadzić na manowce tych, którzy im uwierzą. Część zawiera ewidentnie fałszywe objawienia nt. końca świata, stanu Kościoła.

Objawienia uznane czyli posiadające imprimatur jakie widzę na tej stronie to:
"On i ja" Gabriela Bossis

"Jezus miłosierny nawraca" nie znam, ale wygląda na to, że nie ma imprimatur, a więc jest fałszywe.

A tutaj ciekawostka!
Cytat "od autora" powyższej strony:
Cytuj:
UWAGA dodana w styczniu 2007 (po lekturze wielu listów od czytelników witryny).
Lada dzień zostanie nam ujawniony fakt istnienia obcych cywilizacji. Dowiemy się, że świat (całe Uniwersum) wygląda inaczej niż w najbardziej zwariowanej literaturze science fiction. Dowiemy się od naszych kosmicznych braci o istnieniu reinkarnacji i jej zasadniczo materialnym charakterze. Ale najważniejsze jest to, że dowiemy się również o ich wierze w Boga Stwórcę, który jest jednoosobowy. Moje "rozmowy z siostrzeńcem" mają pomóc tym, którzy wierzą w Boga, ale nie wierzą Bogu, tylko ziemskim (lub kosmicznym) autorytetom. Reinkarnacja jest materialnym faktem, ale równocześnie aktem mojej wiary jest stwierdzenie Jezusa, że "Nie ma reinkarnacji, lecz dwie [formy] życia." Jeżeli widzimy reinkarnację i chcemy wierzyć Trójosobowemu Bogu, który mówi, że nie ma reinkarnacji, to mamy problem. Ja próbuję pokazać, jak można ten paradoks wyjaśnić.

Czy można wierzyć komuś, kto pisze takie bzdury?

I jeszcze parę przydatnych rad w ocenianiu objawień:

1. Przede wszystkim sprawdzaj, czy dane "objawienia" mają imprimatur. To podstawowa kwestia. Jak nie mają to nawet nie myśl dalej (chyba, że chodzi o objawienia, które jeszcze się nie skończyły, np. z Medjugorie).

2. Jeśli wejdziesz na jakąś stronę z "objawieniami" (taką jak powyższa) to zwróć uwagę co na niej jest. Jeśli są tam objawienia o końcu świata, przepowiednie zagłady, coś, co podważa autorytet Kościoła, oczernia kapłanów to możesz od razu wyjść z tej strony.

3. Jeśli jakieś "objawienie" reklamuje strona VoxDomini to też od razu możesz go nie czytać - są bardzo duże szanse że jest fałszywe. Ta strona ma w nazwie "głos Boga", to chyba jest to jednak głos boga tego świata, czyli szatana. Na tej stronie występuje bardzo dużo treści antykatolickich.

Wt paź 06, 2009 20:48
Ale uważaj! Na tej stronie jest więcej fałszywych objawień niż prawdziwych. Widzę tam też książki dotyczące szkodliwych duchowo praktyk, jak np. przewodnik "wychodzenia z ciała".

Na moją znajomość objawień objawienia z tej strony które zostały uznane przez Kościół za fałszywe to:
"Poemat Boga człowieka" Maria Valtorta
"Koniec czasów" Maria Valtorta
"Cierpienia dla Jezusa" Maria Valtorta
"Świadkowie Bożego miłosierdzia" Anna
"Prawdziwe życie w Bogu" Vassula Ryden
"Do kapłanów, umiłowanych synów Matki Bożej" ks. Gobbi
"Dzieło miłosierdzia" Maria Franciszka Kozłowska
"Przygotujcie się na wielki ucisk i erę pokoju" John Leary

Owe "objawienia" zawierają elementy sprzeczne z wiarą czy wręcz mogące sprowadzić na manowce tych, którzy im uwierzą. Część zawiera ewidentnie fałszywe objawienia nt. końca świata, stanu Kościoła.

Objawienia uznane czyli posiadające imprimatur jakie widzę na tej stronie to:
"On i ja" Gabriela Bossis

"Jezus miłosierny nawraca" nie znam, ale wygląda na to, że nie ma imprimatur, a więc jest fałszywe.

A tutaj ciekawostka!

[/quote]

No tak jeszcze trochę to z rozpędu dopiszesz wszystkie dzieła l.Lenina :lol:

Trochę zdrowego rozsądku -czytać i myśleć :x

Pt paź 09, 2009 17:56

Ostrzegam przed tymi objawieniami, które zostały uznane za fałszywe, a są umieszczane na jednej stronie z prawdziwymi, co może być niebezpieczne.

Pt paź 09, 2009 21:55

czytałam niektóre książki, które nie mają imprimatur i co? odeszłam od Kościoła? nie. Zwątpiłam w Boga? nie. A wręcz przeciwnie książki te umocniły mnie w wierze.

Z resztą Jezus powiedział (w objawieniu Anny Argasińskiej), że kto będzie się modlił do Ducha Świętego o światło ten nie zostanie bez odpowiedzi.

tzn., że jeżeli ktoś ma wątpliwości co do prawdziwości danych objawień wystarczy się pomodlić.

So paź 10, 2009 10:22

A ja nie mówię, że czytanie książek bez imprimatur od razu powoduje jakieś wielkie szkody. Jeśli się wie, że to są objawienia fałszywe i nie zamierza się w nie wierzyć to nic człowiekowi nie grozi.

Natomiast nie zgadzam się, że wystarczy się pomodlić, żeby ocenić wartość objawień. Jeśli o jakichś objawieniach Kościół się wypowiedział, że są fałszywe (albo są wytworem fantazji albo działania złego ducha) a komuś "Duch Święty" w modlitwie "powie" że są prawdziwe to co? Czy Bóg może sam sobie przeczyć? Jeśli nie może to Bóg nie zadziałał albo w Kościele, albo w modlitwie. Nie może nie działać w Kościele, bo Kościół jest Jego Mistycznym Ciałem. A zatem jasne: ktoś źle zrozumiał to co mu wyszło z modlitwy.

Jeśli ktoś stawia sprawę na opak... To jest przykład np. "Dzieła miłosierdzia" Kozłowskiej. Niby objawił jej się Pan Jezus i powiedział, że Jego Kościół jest zniszczony i zdeprawowany, więc ma założyć osobną grupę religijną, która będzie Go czcić. I tak Kozłowska odeszła od Kościoła. Jako pierwsza kobieta w historii została obłożona ekskomuniką.

I tak się kończy, gdy ktoś stawia własne zdanie, prywatną modlitwę czy objawienia ponad Kościołem.

Owszem, jeśli ktoś się modli to Duch Święty nie zostawi go bez odpowiedzi. Ale odpowiedzią może być - i jest z zasady - zdanie Kościoła, który jest święty i którego bramy piekielne nie przemogą.

So paź 10, 2009 11:00

Silva nie widzę kłamstwa w twoich słowach, czy mogłabyś mi pomóc zrobić listę, zbiór książek, opowiadań zawierających objawienia Pana Jezusa?

Co do ciekawostki i pytania które zadałaś
Cytuj:
A tutaj ciekawostka!
Cytat:
Lada dzień zostanie nam ujawniony fakt istnienia obcych cywilizacji. Dowiemy się, że świat (całe Uniwersum) wygląda inaczej niż w najbardziej zwariowanej literaturze science fiction. Dowiemy się od naszych kosmicznych braci o istnieniu reinkarnacji i jej zasadniczo materialnym charakterze. Ale najważniejsze jest to, że dowiemy się również o ich wierze w Boga Stwórcę, który jest jednoosobowy. Moje "rozmowy z siostrzeńcem" mają pomóc tym, którzy wierzą w Boga, ale nie wierzą Bogu, tylko ziemskim (lub kosmicznym) autorytetom. Reinkarnacja jest materialnym faktem, ale równocześnie aktem mojej wiary jest stwierdzenie Jezusa, że "Nie ma reinkarnacji, lecz dwie [formy] życia." Jeżeli widzimy reinkarnację i chcemy wierzyć Trójosobowemu Bogu, który mówi, że nie ma reinkarnacji, to mamy problem. Ja próbuję pokazać, jak można ten paradoks wyjaśnić.

Naprawdę intrygujący ten tekst.Tylko mam pytanie do jego autora.Gdzie Pan Jezus powiedzał "Nie ma reinkarnacji, lecz dwie [formy] życia"?

Co do mojej prośby do ciebie Silva to ja mam już dwie książki:

1.Dzienniczek św. siostry Faustyny
2.Objawienia błogosławionej Katarzyny Emmerich

Te książki spokojnie można znaleźć w księgarniach, ale nie mogę znaleźć nigdzie wszystkich objawień św. Brygidy Szwedzkiej.

Kiedyś czytałem pobieżnie objawienia Glorii Polo(rażonej piorunem) i uznałem je za prawdziwe, chciałbym je kiedyś wszystkie zebrać w jedną całość tak jak św. Brygidy Szwedzkiej

Oczywiście wypiszmy też fałszywe objawienia, dobrze jest odróżniać dobre od złego, ziarno od plew.

Niestety jestem zajęty i często brak mi sił i nie mam za bardzo czasu żeby wszystko przeczytać

Bóg z tobą Silva

So paź 10, 2009 21:16
Nie wiem po co zakładacie takie tematy by "wyśmiać"objawienia prywatne ...
Wylewacie "dziecko"-wraz z kąpielą ...
Usłyszeć Boże Słowa może każdy kto ma wiarę ,ufa i pragnie "kontaktu";

...Czyńcie moją Ewangelię

9 IV 1990 r. Anna, s. Ewelina, ks. Grzegorz

Rozmawiamy o sytuacji ogólnej w świecie, a także o naszych chorobach i złym samopoczuciu oraz o złości i agresywności ludzkiej. Pan prosi nas, byśmy każdą osobę czyniącą zło oddawali Niepokalanemu Sercu Maryi, a potem mówi:

— Przykładajcie się, dzieci, do rozniecania miłości bliźniego wszędzie, gdzie jesteście. Czyńcie moją Ewangelię! Zwracam waszą uwagę zwłaszcza na Kazanie na Górze, tj. na życie błogosławieństwami.

Jeśli nie będziecie atakować zła, ono będzie atakować was. Nie ma rozejmu pomiędzy nieprzyjacielem a rodzajem człowieczym. A Ja na was liczę, dzieci, na każdego z was. Jeżeli ktoś może uczynić dobro, a tego nie czyni, wy zróbcie je za siebie i za niego.

Dzieci, Ja nigdy nie mówię wam niczego, czego byście już nie wiedzieli (z Pisma świętego), tylko staram się wskazywać wam w danej chwili to, co jest najważniejsze. Teraz stoicie wobec momentu decydującego dla przyszłości waszego kraju. Dlatego wspomagajcie się wzajemnie i działajcie tak, jak gdyby losy Polski zależały wyłącznie od każdego z was.

Ja nie wymagam od was wysiłku ponad siły, a tylko tego, abyście wasze powszednie obowiązki wypełniali gorliwie, z gorącą miłością, i aby ta miłość, którą ze Mną dzielicie, objęła każdego, z kim się w danym dniu spotykacie, bez względu na waszą opinię

o nim. Dotyczy to również wszystkich, o których mówicie, myślicie, których oglądacie w telewizji i słuchacie w radiu lub czytacie w gazetach. Miejcie świadomość, że biednym ludziom, zmęczonym i zabieganym, jakich widzicie dookoła siebie, brak jest zrozumienia celu i sensu życia. (...)
... Moje dzieci, do waszych starań Ja mogę dodać nieskończoną moc, jeżeli wyrazicie chęć darzenia dobrem bliźniego.

Pytamy, czy to już jest ten zapowiedziany czas żniw. Pan wskazuje na swoje słowa o drzewie figowym z Łk 21, 25—33; i z l, 8—11.

— Moje dzieci, dlatego tak usilnie was proszę, gdyż nie ma już czasu na gnuśność i zwlekanie. Proszę was, gromadźcie się przy Mnie, służcie Maryi w Jej planach odrodzenia waszego narodu wiernie i ze stałością. Mówcie też o potrzebie mobilizacji wewnętrznej. Bo będziecie świadkami zagłady połowy świata, a nie jest was dość wielu, by wasz kraj został ocalony — chyba że nastąpi ogólny zryw ku czynnemu udziałowi w realizacji planów Boga. Okoliczności będą was przynaglać, ale Ja chciałbym, abyście wy — znający plany moje — już od tej chwili rozpoczęli zdecydowanie współpracę ze Mną.......

......Pan:

— Już bardzo szybko ogarnie was lęk, a wobec takiego zagrożenia, jakie się ujawni, śmieszne i niepoważne staną się prywatne spory i walki o karierę i władzę. Widzisz, synu, ile dla was zrobiła Matka moja. Jak sam czytasz w dawnych tekstach, wojna miała was zaskoczyć jeszcze pod „starymi" rządami. My daliśmy wam już przedsmak wolności, abyście mieli większą samodzielność przeciwdziałania (zagrożeniom) i samoobrony. Dopiero ten czas was zjednoczy, tak jak okupacja niemiecka nauczyła was wspólnej walki.

(...)— Teraz zbliża się czas grozy i zamętu. Nadchodzą chmury tak czarne, iż budzą grozę nawet wśród tych, którzy zamierzają mord — dlatego wciąż zwlekają. Lecz nienawiść rośnie i ojciec nienawiści trzyma ich w swej władzy. On wie, że musi odejść i postara się, by zabrać ze sobą jak największą ilość swoich wyznawców. Dlatego będzie wojna, wojna straszna, w których użyjecie przeciw sobie broni dotąd nie stosowanych. Kamień niezgody wrzucony w wody Zatoki Perskiej rozprzestrzeni swoje piekielne kręgi dalej, szerzej i okropniej, niż to mógłby sobie wyobrazić ślepy człowiek.

Wy się nie bójcie. Was nie dosięgnie, gdyż macie obronę Przeczystej Maryi, Pani waszych serc. Jednakże to, co się rozpoczyna — zdawałoby się, że tak daleko — zbliży się do granic waszych, bo na Wschodzie nastąpi załamanie się systemu szatańskiej władzy i zamęt, raz rozpoczęty przez siły nieprzyjaciela, nie ucichnie, aż nieprzyjaciel wasz nie ujdzie zabierając swój łup. On planuje, i głupi ludzie, przystępując do działania w imię swoich zagrożonych (według nich) przywilejów i prawa do posiadania zagrabionych cudzych ziem, wykonają sami na sobie wyrok śmierci i zagłady.

Szatan poruszy wszystkich, w których zabił sumienie, których wola ciąży ku zbrodni, przemocy i nienawiści, ponieważ nie opierali mu się, a ochoczo jego woli służyli rozszerzając jego panowanie, deprawując dusze ludzkie i niszcząc wszelkie wartości już wytworzone przez ludzi w ciągu wieków. Mówię tu nie tylko o podbijaniu narodów i o siewie nienawiści na całym globie, którego oni byli roznosicielami i którego skutki na nich się obrócą; mówię, iż usiłowali zniszczyć samych siebie. Dlatego tak straszny stanie się koniec Rosji i wielu z narodów przez nią związanych. Ocaleją te narody, które bronić będą pokoju i pomagać sobie wzajem. Inne przejdą przez śmierć i zniszczenie (...).

Ustroje kłamstwa otępiają i zamieniają ludzi w niewolników najgłupszych i najbardziej nierzeczywistych programów, haseł i mniemań o swoich „misjach" i przeznaczeniu. Ale wtedy zawsze na sztandarach wypisane jest bezprawie i zawsze prowadzi ich ku zgubie pycha, bo pędzi ich ku zagładzie sam ojciec pychy. Tam, gdzie odrzucono moje prawa, wchodzi on i ofiarowuje wam swoje spowite w łakome dla was obietnice. Wszystko to, czego pragniecie wbrew prawom moim i przeciw nim — przeciw miłości bliźniego swego, człowieka — ukazuje wam jako korzystne i osiągalne, aby was popchnąć do działania. Stajecie się sługami nienawiści, mordu i w ślepym zapamiętaniu wchodzicie w bramy piekła, podczas gdy wasze ofiary Ja sam przygarniam, pocieszam i w dom swój wprowadzam.

Teraz jest czas sądu nad narodami. Osądzą się same. Osądzą wedle potęgi nienawiści, kłamstwa, pychy i umiejętności mordu, które to dary nieprzyjaciela przyjęły, rozwinęły i wyniosły na ołtarze życia państwowego. Was (Polaków) wśród nich nie będzie. Macie trwać w pokoju w obronie swych granic i służyć sobie wzajemnie w imię moje. Wtedy ocalejecie.

Maryja z dziećmi moimi już nadchodzi z obiecaną pomocą. Na ten czas grozy błogosławieństwo moje daję wam. +

.....

Inie mów mi bracie o imprimatur -gdy to nadchodzi ...

Cytaty ze stron w moim podpisie;

N paź 11, 2009 14:21

Silva nie widzę kłamstwa w twoich słowach, czy mogłabyś mi pomóc zrobić listę, zbiór książek, opowiadań zawierających objawienia Pana Jezusa?

Raczej nie mogłabym, bo musiałaby to być dłuuga lista. Objawienia miały setki osób w różnych krajach we wszystkich czasach od starożytności a wiele ciągle ma. Z oczywistych powodów trudno to zebrać do kupy.
Cytuj:
Co do ciekawostki i pytania które zadałaś
Cytuj:
A tutaj ciekawostka!
Cytat:

Naprawdę intrygujący ten tekst.Tylko mam pytanie do jego autora.Gdzie Pan Jezus powiedzał "Nie ma reinkarnacji, lecz dwie [formy] życia"?

Pan Jezus wielokrotnie dawał to wyraźnie do zrozumienia mówiąc o życiu obecnym i o życiu po śmierci, o sądzie. A w krótkich słowach ujął to autor Listu do Hebrajczyków:
jak postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd (Hbr 9, 27)
Cytuj:
Co do mojej prośby do ciebie Silva to ja mam już dwie książki:

1.Dzienniczek św. siostry Faustyny
2.Objawienia błogosławionej Katarzyny Emmerich

Te książki spokojnie można znaleźć w księgarniach, ale nie mogę znaleźć nigdzie wszystkich objawień św. Brygidy Szwedzkiej.

Kiedyś czytałem pobieżnie objawienia Glorii Polo(rażonej piorunem) i uznałem je za prawdziwe, chciałbym je kiedyś wszystkie zebrać w jedną całość tak jak św. Brygidy Szwedzkiej

Opowieść (bo raczej ciężko powiedzieć że objawienia) Glorii Polo mają imprimatur, jeśli dobrze kojarzę, a na pewno "nihil obstat".
Co to znaczy, że chciałbyś zebrać te "objawienia" w całość? Jest już jej książka "Trafiona przez piorun", w której Gloria opisuje całą swoją historię. Można ją znaleźć np TUTAJ

Co do objawień Brygidy Szwedzkiej - dałam ci do nich linka wyżej.
Cytuj:
Bóg z tobą Silva

I z Tobą :)

N paź 11, 2009 14:49

Ja mówię o imprimatur. "Objawienia" Anny, jakkolwiek pięknie by nie brzmiały (sama byłam nimi zafascynowana) zostały przez Kościół ocenione jako fałszywe, więc są fałszywe. A ja nie będę wierzyć w fałsz, który jest albo kłamstwem albo działaniem złego ducha.

Tu następuje pewna kolizja autorytetów. Albo uznajesz autorytet świętego Kościoła, Mistycznego Ciała Chrystusa, albo go odrzucasz i uznajesz autorytet jakiejś prywatnej osoby. Ja mimo wszystko i ponad wszystko cenię autorytet Kościoła.

I jeszcze jedno. Ten wątek nie jest po to, żeby ośmieszać objawienia prywatne, ale jest m. in. po to, żeby - jak to napisał mateusz.st - oddzielić ziarno od plew. Uznaję wiele objawień prywatnych - te same, które uznaje Kościół.

N paź 11, 2009 15:02
body napisał(a):

Ja mówię o imprimatur. "Objawienia" Anny, jakkolwiek pięknie by nie brzmiały (sama byłam nimi zafascynowana) zostały przez Kościół ocenione jako fałszywe, więc są fałszywe. A ja nie będę wierzyć w fałsz, który jest albo kłamstwem albo działaniem złego ducha.

Tu następuje pewna kolizja autorytetów. Albo uznajesz autorytet świętego Kościoła, Mistycznego Ciała Chrystusa, albo go odrzucasz i uznajesz autorytet jakiejś prywatnej osoby. Ja mimo wszystko i ponad wszystko cenię autorytet Kościoła.

I jeszcze jedno. Ten wątek nie jest po to, żeby ośmieszać objawienia prywatne, ale jest m. in. po to, żeby - jak to napisał mateusz.st - oddzielić ziarno od plew. Uznaję wiele objawień prywatnych - te same, które uznaje Kościół.

Tak ...i już to widzę ; Uznaje Kościół-to znaczy KTO?
Jeżeli jeden biskup dał imprimatur ,a drugi zabrał -to jak to ocenić ?
Jednomyślność ...czy...
A co powiesz na objawienia włoskiej siostry -aprobowane i polecane przez Watykan i Pawła VI?
Tak wiem powiesz że nie musimy w to wierzyć ...

A kto to zna ?,rozpowszechnia :
Jest to POSŁANNICTWO MIŁOŚCI I PRZEBACZENIA -bardzo ważne słowa
Chrystusa do świata -który może zginać ..

"Pójdź za Mną "- www.jezusblog.republika.pl
Tak Blog -Jezusa-bo jak mówi Boski Mistrz On jest Autorem tej książki !

Nie szafuj autorytetami ludzkimi -gdy Bóg Przemawia !

Pn paź 12, 2009 5:02

Tak to właśnie się zaczyna.. jakaś Anna staje się ważniejsza od Kościoła, od wspólnoty, a w końcu także od wiary..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn paź 12, 2009 9:48
Cytuj:

Tak to właśnie się zaczyna.. jakaś Anna staje się ważniejsza od Kościoła, od wspólnoty, a w końcu także od wiary..

Tak dokładnie nie jesteś w "temacie "-a wyciągasz wnioski .... :D

Pn paź 12, 2009 14:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona