Autor |
Wiadomość |
maraskin
zbanowany na stałe
|
 Różne formy Boga naszego
Zastanawiałem się nad bardzo istoną sprawą dotyczącą naszego Boga.
Studiując pierwsze słowa Biblii o stworzeniu Świata, Daniela oraz Apokalipsę i początek Ewangelii Jana doszedłem do pewnego wniosku i jestem ciekaw waszych reakcji.
Wszystko co dotyczy Pisma dotyczy dwóch Światów - duchowego (nieba, Królestwa Bożego, Edenu) oraz Ziemii (wszechświata, kosmosu, miejsc gdzie nasze ciało jest w stanie dotrzeć, zobaczyć, zbadać, poczuć, zrozumieć).
Mimo że są to 2 osobne światy to w pewnym sensie mogę natępować pewne anomalie, podróże form duchowych na Ziemię i z powrotem. Podróże aniołów, synów bożych, Syna Bożego, szatana.
Lecz oprócz tego jest jeszcze coś czego nie da się opisać, nie przestrzenny, nie czasowy Bóg - Ojciec. I teraz uwaga, to On tworząc Jahwe-Chrystusa-Syna Bożego stworzył Boga w Świecie duchowym oraz cielesnym. Czyli dla nas stworzeń oraz istot duchowych jak aniołowie forma boga widzialna, posiadająca widzianą przez nas istotę jest Chrystus, Jahwe. Tylko On zna swoje imię, tylko Bóg zna swoje imię - Apokalipsa. Żadne stworzenie duchowe oraz ziemskie nie pozna Jego imienia. Dla nas (istot przez Niego stowrzonych, nigdy nie wybiegniemy ponad te dane nam dwa Światy) będzie to Jachwe , Jeshua. Lecz dla siebie samego, tego czegoś co istniało przed początkiem stworzenia wszystkiego nie poznamy nigdy.
Czyli tak:
1. Był Bóg, Ojciec, stan nie do poznania przez nas nigdy.
------------------------------------------------------------------tworzenie - Alfa
2. Bóg Jahwe, Jezus, Syn Boży, twór Boga w Świecie materialny oraz duchowym dla nas, aniołów.
- Ten co siedzi na Tronie (Bóg), Ten co przyszedł do Mojżesza, Ezechiela ukazał się Janowi w Apokalipsie.
- Ten co przyszedł na Świat (Bóg) - doszło do rozdwojenia lecz zawsze było całością. Rozdwojenie nastąpło pomiędzy Światem duchowym i materialnym. Zszedł na Ziemię jako anioł i narodził się z dziewicy, umarł i ponownie wrócił do siebie z sobą z Bogiem są jednym. Jahwe = Jeshua ponownie po wniebowstąpieniu. Po zbawieniu jego dzieci królują z Nim.
-------------------------------------------nowa Ziemia, królowanie na wieki - Omega - kiedyś nastąpi koniec wszechrzeczy.
3. Sam Bóg, Ojciec, nie istnienie Jahwe-Jezusa-Świata
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
Śr paź 14, 2009 23:08 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Myślę, że jesteś bliski jeśli już tego nie uczyniłeś modalizmu. Herezji potępionej już w starożytności. Wg tej teorii jest jeden Bóg w jednej osobie, a to co my rozróżniamy, to tylko różne przejawy Jego działania. Jednak jak uczy Pismo i święta Tradycja Apostolska Bóg będąc jednym Bogiem jest w trzech Osobach i różne działania są aktem różnych osób. Bo nie Bóg Ojciec się wcielił,a Syn Boży.
Poza tym Bóg nie jest stworzony. Także Syn Boży stworzony nie jest. Więc tutaj kłania się arianizm.
A kwestia tego doskonałego stworzenia, które może się kontaktować ze światem cielesnym (bo Bóg sam, który jest duchem nie może tego czynić) to gnoza jak nic.
I jak naucza Kościół na podstawie Pisma i Tradycji Bóg od zawsze był osobą, a nie jakąś niepoznawalną siłą stwórczą...
I jeszcze jedno: Ty utożsamiasz Jahwe i Syna Bożego?
No i Syn Boży nie jest, nie był i nie będzie aniołem, ale Bogiem. Więc nie zszedł na ziemię jako anioł...
No i koniec świata wg Ciebie dość kontrowersyjny... Bóg nie może przestać istnieć... A jeśli uznajemy wszystkie Trzy Osoby Boskie za Boga to nie może żadna z nich przestać być.
To tak z pobieżnej analizy z rana
Chyba, że źle zrozumiałem Twój wywód 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz paź 15, 2009 7:52 |
|
 |
Kamyk
|
Mi to z kolei bardziej przypomina platoński emanacjonizm. Jest jakiś bóg, totalnie niepoznawalny, który nie może mieć żadnej interakcji ze stworzeniem. Ten najwyższy bóg stwarza kolejnych, mniejszych bogów. Co oczywiście również jest całkowicie niezgodne z Pismem i Tradycją.
Mnie natomiast bardzo zastanawia, jak doszedłeś do takich wniosków czytając wspomniane fragmenty Pisma?
|
Cz paź 15, 2009 11:46 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
No właśnie owa gnoza przeze mnie wspomniana do tego nawiązuje, gdzie 'coś' wydala z siebie poszczególne 'eony', bo właśnie sam ten 'bóg' nie może z materią mieć kontaktu, jako byt doskonale duchowy.
Krótko mówiąc: ładny spis herezji 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz paź 15, 2009 12:33 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Co oczywiście również jest całkowicie niezgodne z Pismem i Tradycją. Ja odrzucam Tadycje wole dochodzić do tego samym Pismem. Cytuj: Mnie natomiast bardzo zastanawia, jak doszedłeś do takich wniosków czytając wspomniane fragmenty Pisma? A doszedłem do tego z kilku informacji z Biblii: Jan 1:1-13 Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, a Bogiem było Słowo.-tak wywnioskowałem że początek to Alfa pierwsze tworzenie Boga. Tak jakby Bóg rozpoczynając wszystko stworzył początek tworząc Słowo czyli Chrystusa. Bóg poprzez Chrystusa dał pocztek wszystkiemu, tak to rozumiem.[Poczatek światu duchowemu oraz materialnemu] - tym jest Chrystus, Jahwe. dalej czytamy Ono było na początku u Boga. Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało. Słowo było na świecie i świat Go nie poznał. Przyszło do swoich, a swoi Go nie poznali. Tym zaś, którzy Je poznali, którzy uwierzyli w Jego imię, dało moc aby się stali dziećmi Bożymi.W niebie jest Syn Boży - pierwsza kreacja Boga - Jezus Jest także Sam Bóg na Tronie Bożym, lecz przyjmując że niebo jest w Świecie duchowym czyli juz stworzonym przez Boga to Jego obraz Jawhe także jest tworem dla istot w niebie. Natomiast ogólnei Bóg ma formę bezpostaciową, nie wiemy jaką ma naprawdę i nigdy nie poznamy ponieważ jesteśmy Jego tylko tworem. jak aniołowie czy synowie boży. Boga nikt nigdy nie widział: Jan 1:18 "Jednorodzony Bóg, który jest na łonie Ojca, dał nam Go poznać"Nikt Go nigdy nie widział, dlaczego tak Jan pisze? Tak samo prorocy w starym testamencie. Przecież np Mojżesz rozmawiał z Jahwe oraz Ezechiel. Widzieki Go a jedank nie? o_O, tłumaczę to w ten sposób że widzieli Jego (stworzoną)duchową formę, którą także Jan widział w Apokalipsie. Nikt z aniołów, synów bożych Go nigdy nie zobaczy. Jedynie Chrystus zna Jego imię. Ponieważ jest Jego cześcią w Świecie duchowym i materialnym oraz ponad materialny i duchowym [jedno są]. Samo Jego imię jest dla świata materialnego i duchowego stworzone! Ap 19:12-17 "Oczy Jego jak płomień ognia, a na Jego głowie wiele diademów. Ma wypisane imię, którego nikt nie zna oprócz Niego. Odziany jest w szatę we krwi skąpaną, a imię Jego nazwano: Słowow Boże. A na szacie i na biodrze ma napisane imię KRÓL KRÓLÓW I PAN NAD PANAMI. Potem ujrzałęm innego anioła stojącego w słońcu;"Widze to tak jakby ubraniem Boga tego przed wszelkim tworzeniem przed [alfą] był, jest, będzie: Jahwe - postać na Tronie z której wylewa się rzeka lawy oraz Chrystus Baranek Bozy, który także siedzi na Tronie. Jahwe = Jezus. Mimo że jest w dóch osobach. Jahwe - duchowej w niebie. Jezus = duchowej - Syn Boży oraz materialnej - Jezus Chrystus w ciele, jako Baranek Bozy. Cytuj: Jednak jak uczy Pismo i święta Tradycja Apostolska Bóg będąc jednym Bogiem jest w trzech Osobach Nic na temat Trójcy neima w Piśmie. Jes to wytwór Konstantyna aby przybliżyć chrześcijaństwo do pogańśtwa. I List Jana 5:7 7 Trzej bowiem dają świadectwo3: 8 Duch, woda i krew, a ci trzej w jedno się łączą.nowsze wtrącenie: Cytuj: 1 J 5, 7 - Wiersz 7 jest uzupełniony w Wlg: "W niebie Ojciec, Słowo i Duch Święty, a Ci Trzej są jednością. I trzej są, którzy dają świadectwo na ziemi". Słów tych (tzw. Comma Johanneum) brak w najstarszych rkp gr. i w najstarszych przekładach. Nie spotykamy ich również w ważniejszych kodeksach Wlg. Prawdopodobnie stanowiły one marginesową glosę, później w niektórych kodeksach włączoną do tekstu. http://online.biblia.pl/rozdzial.php?id=992Powiedziałbym że Bóg-Ojciec jest Jeden lecz jego postaci jest dwie. Ojciec - Jahwe oraz Jezus. Jahwe jest Ojcem widzianym przez nas a Jezus Jego Synem w Nim, dlatego zna Jego imię którego nikt nie pozna. Ponieważ widziany przez nas byt Boga jest jedynie jego obrazem a sam Bóg jest ponad wszelkim stworzeniem swiatem materialnym i niematerialnym. Cytuj: Bo nie Bóg Ojciec się wcielił,a Syn Boży. Tak to też rozumiem. Tylko że rozumuje w ten sposób zę Bóg - Ojciec jest ponad wszelkim stworzeniem oraz widnieje w świecie stworzonym. Może mieć tylko jedno oblicze to widziane przez nas natomiast to przed stworzeneim nie istniało lecz sam Bóg istniał, był. Cytuj: Poza tym Bóg nie jest stworzony. Także Syn Boży stworzony nie jest. Więc tutaj kłania się arianizm. A kwestia tego doskonałego stworzenia, które może się kontaktować ze światem cielesnym (bo Bóg sam, który jest duchem nie może tego czynić) to gnoza jak nic. Nawet istnienei dla mnie samego ducha jest tworem. Np poznawalnym w świeie duchowym przez moją duszę. I z tym się nie zgodzę. Nie ośmieliłbym się o nazwanie Boga duchową formą. "Na początku było Słowo." Jan 1. Podczas tworzenia czyli Alfa (początku wszechrzeczy) było Słowo. A przed Alfą? Był Bóg Ks Rodzaju 1:1 "Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. A ziemia była zupełnym pustkowiem. Ciemnosć zalegała głębię wód, a tchnienie Bozę unosiło się nad wodami.Ks Rodzaju 2:1 Gdy Jahwe-Bóg stworzył ziemię i niebo,.."Sama nazwa Boga , Jahwe jest powstała dla nas abyśmy je znali, natomiast imienia Boga nikt nie zna tak naprawdę. Jahwe to który się przechadza po Edenie, to jakby twór samego siebie. Ale już twór, wynikły w trakcie tworzenia wszystkiego. Świata materialnego oraz niematerialnego. "Wtem usłyszeli - człowiek i jego żona - odgłos [kroków] Jahwe-Boga przechadzającego się po ogrodzie,..."Tworzenie dobra i zła -Chrystusa przez Boga Ojca-Jahwe: "I rozdzielił Bóg światło i ciemność; nazwał światło dniem, a ciemność nocą."Jan 1:4 Co się stało w Nim było życiem, a życie było światłością ludzi. A światłość świeci w ciemności, a ciemność jej nie ogarnęła.Jan 9:4 Musimy dokonać dziełą Tego, który Mnie posłał, dopóki jest dzień. Nadchodzi noc, a wtedy nikt nie może działać. Jak długo jestem na świecie, jestem światłem świata.Jan 8:12 - Ja jestem światością świata. Kto idzie za Mną, nie będzie chodził w ciemności, lecz będzie miał światło życia.Psalm 82:4-5 ...Ratujcie nieszczęścnika i biedaka, wyzwólcie go z rąk złoczyńsców!" Nie pojmując, nie rozumiejąc, chodzą w ciemnościach, a wszystkie podwaliny ziemi się chwieją.Apokalipsa - Nowe Jeruzalem Miastu nie trzeba słońca ani księżyca, by mu świeciły, bo jasność Boża je oświetliła, a lampą jego - Baranek.Cytuj: No i Syn Boży nie jest, nie był i nie będzie aniołem, ale Bogiem. Więc nie zszedł na ziemię jako anioł... Jan 8:58 -Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam: Zanim Abraham się narodził, Jam jest!Ap 12:4-9 "Smok stanął przed mającą urodzić Niewiastą, ażeby, skoro tylko porodzi, pożreć jej Dziecko. I porodziła Syna - mężczyznę, który będzie pasł wszystkie narody rózgą żelazną. Dziecko jej zostało porwane do Boga i do Jego tronu. Nastąpiłą walka w niebie: Michał i jego aniołowie mieli walczyć ze Smokiem. Strącony został wielki Smok, Wąż Starodawny, nazywany diabłem i szatanem," Daniel 8:10 Rósł aż ku wojsku niebieskiemu. I rzucił na ziemię część wojska i część gwiazd i podeptał je. Urusł aż do Wodza wojska i zabrał Mu nieustanną [ofiarę],.."Daniel 7:13 Widziałem w widzeniach nocnych: Oto z obłokami niebieskimi przybył jakby Syn Człowieczy, przyszedł aż do Starowiecznego i przyprowadzono Go przed Niego. I przekazana Mu została władza, majestat i królowanie. Ap 14:14 Oto biały obłok, a Siedzący na obłoku, podobny do Syna Człoweiczego, miał złoty wieniec na głowie, a w ręku ostry sierp. I wyszedł inny anioł ze świątyni,..Daniel 8:25 Przeciwstawi się Księciu Książąt, lecz bez udziału [ludzkiej] ręki zostanie złamany.Daniel 9:25 "...,do ukazania się pomazańca-księcia,..."Daniel 12:1 W owym czasie powstanie Michał, wielki książe, opiekun synów twojego narodu. Będzie to czas ucisku, - Jakiego nie było odkąd naród istnieje, aż do tego czasu.Ap 18:11,16 a oto - biały koń, a Ten , co na nim siedzi, zwany Wiernym i Prawdziwym,..."A na szacie i na biodrze ma napisane imię: KRÓL KRÓLÓW I PAN NAD PANAMI. Potem ujrzałem innego anioła stojącego w słońcu;"-tu wizja opisuje Chrystusa po czym Jan mówi i ujrzałem innego anioła. Jan przyrównał Go do anioła co nie oznacz że jest tylko aniołem. Czytając Pismo każdy wie że Jezus jest Bogiem.  Takie przyrównanie Jezusa występuje w paru miejcach a Apokalipsie. Dodam jeszcze że imię Michał pochodzi z hebrajskiego i oznacza "Ten który jest jak Bóg". Z podanych tekstów wynika wprost że Książe Książąt, pomazaniec-książe, Wódz wojska, anioł, Syn Człowieczy, wielki książe Michał to ta sama osoba, Michał i jego aniołowie, także i chodzi tu o Jezusa. Cytuj: No i koniec świata wg Ciebie dość kontrowersyjny... Bóg nie może przestać istnieć... A jeśli uznajemy wszystkie Trzy Osoby Boskie za Boga to nie może żadna z nich przestać być. Tego nie powiedziałem Bóg Ojciec zawsze był i będzie ale to co stworzył z końcem - Omegą może przestać istnieć, czyli Słowo Boże może kiedyś przestać isnieć, a z nim cały Wszechświat oraz Świat duchowy, Nowa i Stara Ziemia. Widoczny przez nasz [obraz]Jahwe oraz Jezus może przestać istnieć. Nie sam Bóg! Przed Słowem Go nie było, był tylko Ojciec. Jeżeli Stworzony Świat miałby zawsze istnieć to dlaczego Bóg-Jahwe nazywa siebie Alfą i Omegą? Początkiem i końcem. Końcem ponieważ musi kiedyś nastąpić koniec wszechrzeczy, wszystkiego co stworzył Bóg. To dalego idące wnioski ale tak mi się kreuje opisc Biblii. Ap 21:3 ... i będą oni Jego ludem, a On będzie BOGIEM Z NIMI. Otrze z ich oczu wszelką łzę. Chodzi tu o Chrystusa, Syna Bożego który będzie współkrólował z nowymi synami bożymi - Zbawionymi Cytuj: Mi to z kolei bardziej przypomina platoński emanacjonizm. Jest jakiś bóg, totalnie niepoznawalny, który nie może mieć żadnej interakcji ze stworzeniem. Ten najwyższy bóg stwarza kolejnych, mniejszych bogów. Co oczywiście również jest całkowicie niezgodne z Pismem i Tradycją.
Wzmianki o synach bożych, którzy już schodzili na Ziemię
Księga Rodzaju 6:1, Hiob, Sięga Psalmów 82:1-7 "Wy wszyscy bogami jesteście i synami Najwyższego. A pomrzecie jak inni śmiertelni i upadniecie jak każdy z możnych". - synowie boży mogą stracić nieśmiertelność, są pomnijeszymi bogami.
Psalm 89:6-9
Niebiosa sławią cuda Twoje, Jahwe, a zgromadzenie świętych - wierność Twoją, Któż bowiem na wysokościach mógłby sie równać z Jahwe, kto jest podobny Jahwe spośród synów Bożych? Groźny jest Bóg w radzie świętych, wielki i straszliwy niż wszyscy, którzy Go otaczaja.
synowie boży -rada sędziów ze Starego Testamentu, opisuje ich Jan, siedzą ci bogowie na tronach wkoło Tronu Bożego i jest ich 24.
Bóg mówi Ap 21:6
Jam jest Alfa i Omega, Początek i koniec."
Ap 22 Mówi o Tronie Boga i Baranka - Jahwe oraz Jezusa w Jednym.
Ap7:17
"...bo paść ich będzie Baranek, który jest w pośrodku tronu, i poprowadzi ich do źródeł wód życia, a Bóg każdą łzę otrze z ich oczu"
teraz to Bóg ociera łzy, wcześniej podałem że Chrystus. Jezus = Jahwe.
Jahwe sama nazwa jest tworem dla nas aby w Niego wierzyć, tak samo Jego wizerunek w niebie. Natomiast istota samego Boga przed wszelkim stworzeniem i która zawsze będzie, nigdy nie będzie przez nas poznana. Ta najbardziej podstawowa niemierzalna, nie opisywalna, nie nazwana, ponieważ my jesteśmy jakby zamknięci w Świecie materialnym oraz duchowym. Poza te 2 Światy do Świata Boga nigdy nie wejdziemy ponieważ nasza istota - ciało potem dusza - jest tworem samym w sobie stworzonym w danym Świecie przez Boga Ojca. Chociaż Syn Boży może to zrobić. Lecz my jako synowie boży po zbawieniu będziemy królować w Chrystusem - Synem Bożym w świecie duchowym nie ponad duchowym(ponad wszelkim stworzeniem) gdzie istnieje Bóg Ojciec.
|
Pt paź 16, 2009 0:42 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: A doszedłem do tego z kilku informacji z Biblii: Jan 1:1-13 Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, a Bogiem było Słowo. -tak wywnioskowałem że początek to Alfa pierwsze tworzenie Boga. Tak jakby Bóg rozpoczynając wszystko stworzył początek tworząc Słowo czyli Chrystusa. Bóg poprzez Chrystusa dał pocztek wszystkiemu, tak to rozumiem.[Poczatek światu duchowemu oraz materialnemu] - tym jest Chrystus, Jahwe.
I jak tu się dziwić, że dawniej Kościół zabraniał maluczkim czytania Pisma Świętego. Przy tak pokrętnej i nielogicznej egzegezie wydaje się to być całkiem sensownym rozwiązaniem...
Wszystko to, co piszesz, nie ma z Biblią nic wspólnego. Bierzesz powyrywane z kontekstu fragmenty i dowolnie je po swojemu interpretujesz, popełniając przy tym dokładnie te same herezje, które Kościół już bardzo dawno temu potępił. Dodatkowo odrzucasz Tradycję, czyli żywy przekaz wiary w Kościele - nie dziwota więc, że z Pisma Świętego skroiłeś sobie zabawkę na własne potrzeby, według własnego widzimisię
|
Pt paź 16, 2009 8:31 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Kamyk napisał(a): Wszystko to, co piszesz, nie ma z Biblią nic wspólnego. Bierzesz powyrywane z kontekstu fragmenty i dowolnie je po swojemu interpretujesz, popełniając przy tym dokładnie te same herezje, które Kościół już bardzo dawno temu potępił. Dodatkowo odrzucasz Tradycję, czyli żywy przekaz wiary w Kościele - nie dziwota więc, że z Pisma Świętego skroiłeś sobie zabawkę na własne potrzeby, według własnego widzimisię
Mowisz że podaje wyrywkowo Pismo, po co mam przepisywać większe fragmenty? Jeżeli widzisz jakąś sprzeczność to sam zobacz do Pisma. A nie od razu krytykujesz i stosujesz pomówienia.
Zastanów się także nad samym słowem tradycja. Tradycja ulega zmianie, są to przemiany zachodzące na przestrzeli kilkuset lat. Natomist Bóg się nie zmienia. To co powiedział jest prawdą, a głosił On swoją naukę, która nie ulega zmianie. Dlatego odrzucam świadomie tradycję. Po co mi czytanie pomniejszych ksiązek na dany temat jeżeli mogę czerpać informacje z samego źródła - uniwersalnej Prawdy, danej każdemu pokoleniu? Po co na podstawie domysłów innych twórców - tylko ludzi - mam dochodzic do sedna problemu który mnie nurtuje?
Dlatego bardziej cenie sobie w hierarhii Pismo a dopiero później całą resztę. Jeżeli Bóg ma rację i mówi że to co głosi jest prawdą. To jeżeli w pismach ludzkich widze sprzeczność w Prawdą Bożą, muszę je odrzucić. Proste i logiczne. Pismo powinno być każdego drogowskazem nie tradycja!
Wiem że sprawy które poruszam są wogóle nie istotne ponieważ dotyczą pewnych szczegółow nie związanych z naszym Zbawieniem, lecz mnie samo stworzenie bardzo ciekawi. Wkońcu Bóg to także umieścił w Piśmie, czyli chce abyśmy wertowali te sprawy i starali się je zrozumieć
Moim zdaniem każdy powinien czytać Pismo, tak jak kiedyś w synagodze, lecz wiadomo że dopiero po weryfikacji z innymi ludźmi można dojść do prawdy. Lecz także czytamy że to Bóg daje na zrozumienie. Wszak już nie ma apostołów wśród nas, którzy mogliby nam wytłumaczyć pare spraw. Chociaż wydaje mi się że każdą odpowiedz można znalesć w Biblii, wystarczy tylko dobrze poszukać.
|
Pt paź 16, 2009 9:14 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Wiesz tradycji dochowywali np faryzeusze, a Bóg ich nazywał Żmijami w N.T.
Mateusz 23:33 Węże, żmij, jak ujdziecie wyroku skazującego was na piekło?
Myślisz dlaczego tak było? Dlaczego ludzi żyjących według nakazów Mojżeszowych , wierzących w Boga Jezus tak nazywał?
Odpowiedz znajdujemy w Mateuszu 23 i w jeszcze kilku innych miejscach.
Więc radziłbym Ci się dobrze zastanowić nad tym co wczesniej napisałeś.
|
Pt paź 16, 2009 9:27 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, a Bogiem było Słowo. -tak wywnioskowałem że początek to Alfa pierwsze tworzenie Boga. Nie ma tam nic o tworzeniu czegokolwiek. Cytuj: Jest także Sam Bóg na Tronie Bożym, lecz przyjmując że niebo jest w Świecie duchowym czyli juz stworzonym przez Boga to Jego obraz Jawhe także jest tworem dla istot w niebie. Natomiast ogólnei Bóg ma formę bezpostaciową, nie wiemy jaką ma naprawdę i nigdy nie poznamy ponieważ jesteśmy Jego tylko tworem. jak aniołowie czy synowie boży. Zero informacji na ten temat w przytoczonych fragmentach.
Hoho, teraz to jest " nowsze wtrącenie " ( winny: Kościół katolicki ), a wcześniej było, że ten fragment jest usuwany z nowych wydań, by ludzie zwątpili w boskość Chrystusa ( winny: a jakże, również Kościół katolicki )
A reszta mi trochę przypomina filozofię Schellinga. Niestety, filozofia to wytwór pogański 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt paź 16, 2009 10:33 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): Hoho, teraz to jest " nowsze wtrącenie " ( winny: Kościół katolicki ), a wcześniej było, że ten fragment jest usuwany z nowych wydań, by ludzie zwątpili w boskość Chrystusa ( winny: a jakże, również Kościół katolicki ) Hmm mylisz tematy. Usuwanie Chrystusa z Biblii przez nowesze wydania katolickie i protestanckie to inny temat. Niż zagadnienie św. Trójcy. Wszak w Apokalipsie Jezus powiedział kto cokolwiek bedzie usuwał lub dodawał do Pisma temu bedzie odjęcte z drzewa życia lub dodane katuszy. Dodawianie tektu do tego co podał nasz Pan to także złe postępowanie i tu ów trącenie przez Konstatnyna do tego się powinno zaliczać. Cytuj: A reszta mi trochę przypomina filozofię Schellinga. Niestety, filozofia to wytwór pogański 
Być może, osobiści nie znam się na filozofii.
|
Pt paź 16, 2009 16:13 |
|
 |
Kamyk
|
Jak się nie znasz, skoro cały Twój pierwszy post to czystej wody filozoficzne rozważania 
|
Pt paź 16, 2009 16:25 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Kamyk napisał(a): Jak się nie znasz, skoro cały Twój pierwszy post to czystej wody filozoficzne rozważania 
hmm tak wyszło widocznie, lecz chciałbym abyś zastanowił się nad samym faktem że nikt nie zna imienia Boga oraz Go nie widział. To jednak daje do myślenia, ponieważ po co Bóg zamieszczałby takie informacje w Piśmie? Coś jednak to nam ma tłumaczyć np to że Bóg jest ponad wszelką istotą i Światem. Być może wysuwam zbut pochopne wnioski, lecz kto wie? Żałuję tylko że nie podejmujecie w tym temacie polemiki, tylko od razu, sądzicie że filozofuję :/.
|
So paź 17, 2009 17:01 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: hmm tak wyszło widocznie, lecz chciałbym abyś zastanowił się nad samym faktem że nikt nie zna imienia Boga oraz Go nie widział -znamy imię Boga - On sam je nam objawił, brzmi ono: "JHWH" (po polsku "Jahwe") -widzieliśmy Syna Bożego, więc widzieliśmy Boga (znaczy się Apostołowie tudzież inni świadkowie) Cytuj: Żałuję tylko że nie podejmujecie w tym temacie polemiki, tylko od razu, sądzicie że filozofuję :/
No bo akurat filozofujesz, to co, mamy udawać że jest inaczej?
Poza tym o jakiej polemice mówisz? Wyciągasz z Pisma rzeczy, które są z Pismem totalnie sprzeczne - a ciężko jest dyskutować dlaczego 2+2=4
|
So paź 17, 2009 19:16 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Coś jednak to nam ma tłumaczyć np to że Bóg jest ponad wszelką istotą i Światem.
Osobiście nie sądzę, by akurat to było celem tych fragmentów. Przykładowo gdy św. Jan pisze, że Boga nikt nigdy nie widział, to pisze to po to, by zaraz potem dodać, że ten Jednorodzony Syn o Bogu pouczył. A więc chodzi o to, że nikt nie widział Boga poza tym, co widział w pouczeniu o Bogu, jakim był Syn, i jakie przekazał Syn. Innymi słowy: Jezus jest pełnią Objawienia Boga . Po to ten fragment, moim zdaniem, tam jest. Na zasadzie jakiegoś umysłowego ćwiczenia można sobie różne dalsze wnioski z tego wyciągać, ale będą one i tak nierozstrzygalne. Najlepiej w tym względzie trzymać się tego, co ustalił Kościół pod natchnieniem Ducha Św. I tyle.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N paź 18, 2009 11:49 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Kamyk napisał(a): -znamy imię Boga - On sam je nam objawił, brzmi ono: "JHWH" (po polsku "Jahwe") Kamyk napisał(a): -widzieliśmy Syna Bożego, więc widzieliśmy Boga (znaczy się Apostołowie tudzież inni świadkowie) Każdy kto czytał Pismo to wie. I dlatego zaintrygowały mnie fragmenty że nikt Go nie widział i nie zna Jego imienia. Dlatego to dla mnie nie logiczne i z tąd moje "filozofowanie"  . Kamyk napisał(a): Wyciągasz z Pisma rzeczy, które są z Pismem totalnie sprzeczne - a ciężko jest dyskutować dlaczego 2+2=4 Hmm to się teraz zakręciłeś. Jakie fragmenty Pisma są sprzeczne z jakim Pismem? Przytoczyłem fragmenty z Biblii i opisałem moje subiektywne odczucie, to wszystko, ale czy są one sprzeczne z innymi fragmentami z Pisma to prosiłbym o wskazanie z jakimi. Johnny99 napisał(a): Najlepiej w tym względzie trzymać się tego, co ustalił Kościół pod natchnieniem Ducha Św. I tyle.
Nie wydaje mi się aby moja "filozofia" w tym poście uderzała w Kościół. Rzeczywiście może poruszam szczegóły które w zasadzie nie są ważne dla nas jako chrześcijan. Nie zmieniają one nic w sposobie naszego postępowania, jedynie poruszają moim zadaniem ciekawe zagadnienia dotyczące samego Boga.
|
Pn paź 19, 2009 9:39 |
|
|
|