Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 22, 2025 22:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 małżeństwo mieszane 
Autor Wiadomość
http://info.wiara.pl/doc/348859.Po-kato ... koniecznie

Pt paź 16, 2009 10:31

Juz nie bedzie musiala, Kosciol zmienia swoje stanowisko w tej sprawie. Wiecej w Rzeczpospolitej bodajze, poszukajcie w necie.

A nie dotyczy to przypadkiem tylko związków mieszanych gdzie oboje partnerzy są chrześcijanami?
Przeczytałem cały tekst i nic tam nie wspominają o związkach katolik - ateista.

Pt paź 16, 2009 15:14

Katolik - ateista może i rzeczywiście nie, ale to chyba oczywiste, że chodzi o związek, w którym jedna osoba nie jest chrześcijaninem. Gdyby tak nie było to cały dokument nie ma sensu bo w sumie nic nie zmienia.

Pt paź 16, 2009 20:31
Post Re: małżeństwo mieszane
100krotka napisał(a):
Szczególnie chodzi o sprawy antykoncepcji. Czy jeżeli niewierząca żona bierze tabletki antykoncepcyjne, to czy wierzący mąż grzeszy współżyjąc z nią? Co w takiej sytuacji zrobić? W ogóle nie współżyć?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Cóż- przeczuwam problemy... :? To są bardzo poważne sprawy- jeśli Twój chłopak pragnie respektować nauczanie kościoła w tym względzie...

Jesteś gotowa ze względu na niego na stosowanie metod naturalnych ?

Pt paź 16, 2009 21:25

Jesteś gotowa ze względu na niego na stosowanie metod naturalnych ?

To pytanie niestety można też zadać w drugą stronę.

So paź 17, 2009 9:06

Katolik - ateista może i rzeczywiście nie, ale to chyba oczywiste, że chodzi o związek, w którym jedna osoba nie jest chrześcijaninem. Gdyby tak nie było to cały dokument nie ma sensu bo w sumie nic nie zmienia.

Nie masz racji, chodzi o związek między chrześcijanami, a zmienia to, że małżonek-katolik nie musi już deklarować, że dziecko będzie wychowywane po KATOLICKU.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So paź 17, 2009 12:05

So paź 17, 2009 15:44

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So paź 17, 2009 15:58

No, ze chodzi o zwiazek miedzy chrzescijanami. Bo w tym dokumencie wyczytalem tylko, ze chodzi o "malzenstwa chrzescijanskie", a takim chyba tez jest slub katolika z muzulmaninem w obrzadku katolickim?

So paź 17, 2009 16:44

Dokument ten jest "owocem wieloletniej współpracy Komisji Teologicznej Polskiej Rady Ekumenicznej i Komisji ds. Dialogu między Polską Radą Ekumeniczną a Konferencją Episkopatu Polski Kościoła Rzymskokatolickiego" i dotyczy Kościołów w Polsce zrzeszonych w Polskiej Radzie Ekumenicznej. Tak więc chodzi o wyznania wyłącznie chrześcijańskie (katolicyzm, protestantyzm i prawosławie - oczywiście te zrzeszone we wspomnianej Radzie). Przynajmniej ja to tak rozumiem.

Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj ->
1) http://spotkania.wiara.pl/Chat
2) http://blog.wiara.pl/aprylka
3) http://picasaweb.google.com/aprylka

So paź 17, 2009 17:13
Zobacz profil WWW

No to jednak lypa :/ Ale zawsze to jakis krok do przodu.

So paź 17, 2009 18:04

Na początku chciałem wszystkich przywitać, jest to mój pierwszy post na tym forum.

Postanowiłem zacząć od tego tematu, ponieważ nurtuje mnie pewna kwestia. Widziałem że zostało wspomniane tutaj małżeństwo kościelne pomiędzy katolikiem a ateistą, moje pytanie dotyczy małżeństwa katolika z osobą która przyjęła chrzest, bierzmowanie, ale nie wyznaje żadnej religii (deista lub panteista). Czy, a jeżeli tak to czy jest to poparte jakimiś dokumentami, małżeństwo takie jest możliwe?

So paź 17, 2009 21:07

Co do małżeństwa mieszanego, to obecnie obowiązują następujące prawa:
http://pl.wikisource.org/wiki/KPK/IV/I/VII/VI:Małżeństwa_mieszane (cały link trzeba skopiować)

Matwa napisał(a):
Na początku chciałem wszystkich przywitać, jest to mój pierwszy post na tym forum.

Postanowiłem zacząć od tego tematu, ponieważ nurtuje mnie pewna kwestia. Widziałem że zostało wspomniane tutaj małżeństwo kościelne pomiędzy katolikiem a ateistą, moje pytanie dotyczy małżeństwa katolika z osobą która przyjęła chrzest, bierzmowanie, ale nie wyznaje żadnej religii (deista lub panteista). Czy, a jeżeli tak to czy jest to poparte jakimiś dokumentami, małżeństwo takie jest możliwe?

Tutaj masz dokładniejszą odpowiedź poprtą dokumentami:
http://www.ekumenizm.pl/content/article ... 504963.htm

So paź 17, 2009 21:27
Zobacz profil WWW
Moderator

Jest możliwe. O takich przypadkach mówi Instrukcja Episkopatu Polski o przygotowaniu do zawarcia małżeństwa w Kościele katolickim. Jest ona dostępna online. Można poczytać.

(J 8, 32b)

So paź 17, 2009 21:31

Serdecznie dziękuję, właśnie o to mi chodziło. Słyszałem o tym dokumencie, ale nie miałem pojęcia jak się może nazywać. Jeszcze raz dzięki :-)

So paź 17, 2009 21:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2