Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 15:51

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
 Czy to grzech ? 
Autor Wiadomość

Post Czy to grzech ?
Eh znowu nie wiem czy zakładam temat w dobrym wątku...
Nurtuje mnie jedna rzecz czy czytanie katechizmu prawosławnego i poniekąd opieranie się na nim , chodzenie na liturgię prawosławną jest grzechem ? Oczywiście należąc do kościoła rzymsko - katolickiego i praktykując w nim.

Pn paź 19, 2009 19:54

Ech, zawsze się zastanawiam na co ludzie liczą jak zadają takie pytanie. Skąd mam wiedzieć po co tak robisz, skąd mam wiedzieć kim jesteś, skąd mam wiedzieć jakie kierują Tobą motywy? Więc jeśli ktokolwiek ma Ci odpowiedzieć to trzeba dać mu szanse. Grzechem to raczej nie jest, ale skoro nie jesteś Prawosławny, piszesz o sobie jako Katolik to nie umiem zrozumieć czemu zwyczajnie nie używasz Katechizmu KK? To że pójdziesz na prawosławne nabożeństwo to nic złego, ale jak rozumiem albo katolickich nie ma w okolicy, albo nie podobają Ci się, lub czegoś nie uznajesz. Jak mam doradzić skoro mam tylko domysły?

Pn paź 19, 2009 20:08

To nie jest grzech, ale pamiętaj, żeby nie przyjmować Komunii w Kościele Prawosławnym, bo Prawosławni uważają, że przyjmowanie Komunii w danym Kościele oznacza przejście do niego, przynależność.

Pn paź 19, 2009 20:30

Temat uczestnictwa w prawosławnej liturgii był ostatnio poruszany na czacie:
Cytuj:
[22:22] <ksiadz_na_czacie11>: między prawosławiem, a katolicyzmem istanieje tzw. interkomunia, tzn. katolik może przyjąć Komunię Świętą w cerkwi, o ile nie ma możliwości dotarcia do kościoła katolickiego

Całość: http://chat.wiara.pl/index.php?grupa=6& ... 8964&katg=

KKK 1399:
Cytuj:
Kościoły wschodnie, które nie są w pełnej komunii z Kościołem katolickim, celebrują Eucharystię z wielką miłością. "Kościoły te mimo odłączenia posiadają prawdziwe sakramenty, szczególnie zaś, na mocy sukcesji apostolskiej, kapłaństwo i Eucharystię, dzięki którym są dotąd z nami zjednoczone". Pewna jedność in sacris, a więc w Eucharystii, jest "w odpowiednich okolicznościach i za zgodą kościelnej władzy... nie tylko możliwa, ale i wskazana"

Myślę, że to choć po części wyjaśnia wątpliwości.

Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj ->
1) http://spotkania.wiara.pl/Chat
2) http://blog.wiara.pl/aprylka
3) http://picasaweb.google.com/aprylka

Pn paź 19, 2009 20:31
Zobacz profil WWW

Jeśli chodzi o nabożeństwa to mieszkam w dużym mieście i kościołów jest bardzo dużo. zainteresowałem się prawosławiem i czytam różne publikacje, katechizm itd Tak szczerze to zastanawiam się nad zmianą kościoła, ale jestem na razie na etapie poznawania.

Pn paź 19, 2009 20:42

Ok wybacz za nerwy. W każdym razie moi następcy ładnie to przedstawili. Mam tylko nadzieje że zdążyłeś poznać katolicyzm, zanim go odrzucisz :D

Pn paź 19, 2009 21:09

Pn paź 19, 2009 21:22

Ja proponuję, żeby nie zmieniać wyznania na podstawie tego co sie podoba, czy co się lubi, ale kierować się prawdą i tylko prawdą. Uważam, że prawdą jest np. prymat papieża, zapraszam wiec do dyskusji i przejrzenia argumentów tutaj:
http://katolik.us/viewtopic.php?t=483

Pn paź 19, 2009 21:30
Zobacz profil WWW

A czy jest na forum osoba, która przeszła na prawosławie?

Śr paź 21, 2009 14:21

jest jeszcze możliwość zmiany obrządku bez porzucania jedności Kościoła katolickiego, są katolickie Kościoły wschodnie - trzeba pamiętać, że przejście na prawosławie niekatolickie jest grzechem schizmy

Pt paź 23, 2009 0:36
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 10 ]