Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 8:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Pogrzeb dziecka. 
Autor Wiadomość

Post Pogrzeb dziecka.
Czemu niema pogrzebu dziecka które przeżyło dwie doby.

Wt lis 10, 2009 20:52
Moderator

A jest takiego, które przeżyło trzy? Może jest specjalny obrzęd dla takiego co przeżyło cztery?

Jest obrzęd pogrzebu dzieci. Ten się stosuje.

(J 8, 32b)

Wt lis 10, 2009 21:16

Ksiądz ma obiekcje? Szpital nie wydaje ciała? Zakład pogrzebowy odmówił?

We need more data!

Wt lis 10, 2009 22:05

Jeżeli jest akt zgonu ksiądz powinien dziecko pogrzebać, jeżeli proszą o to rodzice. Książka z której odprawia się pogrzeby - "Obrzędy pogrzebu" - zawiera obrzęd pogrzebu dziecka ochrzczonego i obrzęd ostatniego pożegnania dziecka nie ochrzczonego. Tak więc ksiądz powinien pogrzebać dziecko nawet jeżeli nie było ochrzczone, tym bardziej jeżeli zostało w niebezpieczeństwie śmierci ochrzczone z wody.

Wt lis 10, 2009 23:44
Moderator

nawet jeżeli nie było ochrzczone, tym bardziej jeżeli zostało w niebezpieczeństwie śmierci ochrzczone z wody.

A czym to się różni? Mamy jakiś inny chrzest niż z wody (i Ducha Świętego)? Chrzest to jest właśnie zanurzenie lub polanie wodą. Inne elementy przewidziane w Rytuale, to ryty uzupełniające.

(J 8, 32b)

Śr lis 11, 2009 0:02

A czym to się różni?

Chrzest z wody dokonuje się w niebezpieczeństwie śmierci, gdy brakuje kapłana lub diakona. Chrzcić może każdy człowiek kierujący się właściwą intencją. Obrzęd jest bardzo uproszczony i zawiera modlitwę, wyznanie wiary i chrzest przez trzykrotne polanie (zanurzać umierającego nie wypada) w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego.

Jeżeli ochrzczony przeżyje, w kościele dokonuje się jedynie uzupełnienia obrzędu (przyjęcie do Kościoła, przyrzeczenia rodziców i chrzestnych i namaszczenie krzyżem). Normalnie zaś chrztu dokonuje kapłan lub diakon w kościele.

Śr lis 11, 2009 0:30
Moderator

Ale Ty napisałeś, że jeśli dziecko jest nieochrzczone, tym bardziej gdy zostało ochrzczone z wody...
A zatem ten chrzest z wody jest 'szczególnym' wypadkiem nieochrzczonego dziecka. Czyli: taki chrzest nie jest chrztem, lub jest chrztem 'drugiej kategorii' - tak można odebrać Twoje słowa.

A do ważnego i godziwego chrztu wystarczy w niebezpieczeństwie sam akt zanurzenia/polania wodą kandydata. I ten chrzest jest tak samo ważny jak każdy inny, choćby przez samego papieża na Lateranie sprawowany.

(J 8, 32b)

Śr lis 11, 2009 0:38

Cytuj:
Ale Ty napisałeś, że jeśli dziecko jest nieochrzczone, tym bardziej gdy zostało ochrzczone z wody...
A zatem ten chrzest z wody jest 'szczególnym' wypadkiem nieochrzczonego dziecka. Czyli: taki chrzest nie jest chrztem, lub jest chrztem 'drugiej kategorii' - tak można odebrać Twoje słowa.

Gdybym tak napisał to z pewnością...

Ale ja napisałem:

"Tak więc ksiądz powinien pogrzebać dziecko nawet jeżeli nie było ochrzczone, tym bardziej jeżeli zostało w niebezpieczeństwie śmierci ochrzczone z wody."

Napisałem, że dziecko ochrzczone z wody tym bardziej powinno być pogrzebane, a nie że dziecko ochrzczone z wody jest tym bardziej nie ochrzczone. :D Może niezbyt szczęśliwie sformułowałem zdanie, ale nie przyszło mi do głowy, że można tak to zinterpretować. Zdania nie czyta się od środka pomijając początek.

Śr lis 11, 2009 1:17
Moderator

Ale po co ten dodatek, że jest to chrzest 'z wody'? W Kościele katolickim innego nie znamy. Więc po prostu, 'jeśli zostało ochrzczone'. I koniec. Wystarczy.

(J 8, 32b)

Śr lis 11, 2009 8:50

Jest to dość ważne, bo ksiądz może zechcieć szukać w księdze chrztów a tu klops. Wtedy trzeba wykazać, że dziecko było ochrzczone - konieczna jest relacja świadka, który potwierdzi, że dokonano chrztu w sposób prawidłowy, tak, że chrzest jest ważny. W obrzędach nie ma szycia na poczekaniu wersji "jeśli zostało ochrzczone". Jest albo ochrzczone, albo nie i to trzeba stwierdzić.

Śr lis 11, 2009 13:09

Ksiądz nie zrobi pogrzebu.To dziecko to jest już aniołkiem.choć jest chrzczone to nasza wiara kazuje zapomnieć.nawed mszy niezrobiom.

Cz lis 12, 2009 6:38

nawet gdy zrobisz pomnik takiemu dziecku to niechce poświecić.oczywiście weznie do kościoła ale tylko sie pomodli pokropi mszy niema na pogrzebie ale żeby szedł na cmentarz to nie pójdom bo mówiom że niemogom.

Cz lis 12, 2009 6:45
Moderator

Dlaczego nie chce odprawić pogrzebu? Mszy? Zwłaszcza, że jest ochrzczone.
Jeśli proboszcz ma jakieś obiekcje, to zgłoś się do swojego ordynariusza (albo wcześniej chociaż do dziekana).

Ksiądz ma obowiązek odprawić tak pogrzeb, jak i Mszę.

P.S. Jak to jest ta 'wasza' wiara, która każe zapomnieć? Bo z pewnością nie chrześcijaństwo...

(J 8, 32b)

Cz lis 12, 2009 8:17

Moja wiara to chrześcijaństwo.Tak było to są prawdziwe fakty.Zmarła mi córka która była ochrzczona z wody w szpitalu żyła dwie doby.Pozłam do ksiedza żeby zrobił pogrzeb.To mi powiedział że nierobi sie takiemu dziecku to dziecko jest już aniołkiem . niechciał wziość do kościoła bo niemiał jeszcze takich przypadków ale wzioł pomodlił i pokropił.chciałam zeby szedł na cmetarz ale powiedziwł ze mu niewolno i nieposzedł.Chciałam dać na mszę ale powiedział że nieodprawi.No i taka wiara nasza jest
chrześcijaństwo...
Z tego wychodzi że takie dziecko czeba wziość i byle gdzie zakopać i niepamietać wcale że kiedyś było i sie urodziło.Ale w mojej pamnieci zawsze pozostanie.

Cz lis 12, 2009 9:53

No to miałaś wielkiego pecha, że trafiłaś na jakiegoś księdza z prehistorycznymi poglądami. Wiem, że księża mają różne poglądy na udzielanie pogrzebów
- dzieciom poronionym
- dzieciom urodzonym a nieochrzczonym
W tych wypadkach bywa tak, jak opisałaś, że jest pogrzeb ale "niepełny", że nie ma przykładowo mszy itepe.

Jeżeli jednakże dziecko było ochrzczone - zakładam, że na to się świadek znajdzie - a ksiądz traktuje je w sposób opisany, to było to błędem. Pomijam już brak delikatności w podejściu do rodziców - od strony czysto formalnej osoba ochrzczona jest członkiem Kościoła i jako takiej należy się jej pełny pogrzeb:

Kodeks Prawa Kanonicznego

Kan. 1176 -

§ 1. Wierni zmarli powinni otrzymać pogrzeb kościelny, zgodnie z przepisem prawa.

Taką "formalnością" było zapisanie chrztu z wody w księgach parafialnych:

Kan. 878 - Jeśli chrzest nie był udzielony przez proboszcza ani też w jego obecności, wtedy szafarz chrztu, kimkolwiek jest, ma obowiązek powiadomić proboszcza parafii, na terenie której udzielono chrztu, aby mógł zapisać chrzest, zgodnie z kan. 877, § 1.

A już bzdurą jest to "nie wolno". Nawet dzieci nieochrzczone mogą być dopuszczone do pogrzebu, tylko wymaga się tu zgody biskupa (ordynariusza miejsca)

Kan. 1183 -

(...)

§ 2. Ordynariusz miejsca może zezwolić na pogrzeb kościelny dzieci, których rodzice mieli zamiar je ochrzcić, a jednak zmarły przed chrztem.

Teraz stało się, jak się stało, nie odstanie się. Ale moim zdaniem ciągle możesz się starać o zapisanie chrztu w księgach parafialnych - potem można odprawić mszę za duszę zmarłej. [poprawiłem zgodnie z wolą autora - szumi] Nie wiem, czy Ci to cośkolwiek wyrówna, ale ja na Twoim miejscu bym tego tak nie odpuścił.

Nie będę dalej komentował postępowania księdza, bo nie przystoi, ale jeżeli sam przyznał, że nie miał takich przypadków, to wypadało się spytać w kurii a nie samemu decydować o odmowie. Bo tu moim zdaniem sprawa rozbiła się o nieznajomość księdza, a nie o jakieś braki naszej wiary. Dzieciom i niemowlakom udziela się pogrzebu, tym ochrzczonym i tym nie ochrzczonym, ale widocznie nie do każdej wiejskiej parafii to jeszcze dotarło

Cz lis 12, 2009 10:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona