Co musiałby uczynić Bóg, żeby...
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Co musiałby uczynić Bóg, żeby...
Cytuj: Czasem się nie zgadzamy, czasem wygłupiamy, czasem żartujemy, czasem mysli się o kims, kto długo się nie pojawia, co się z nim dzieje A czasem dzielimy się swoją refleksją, że "może Boga nie ma". Aha. A wiesz, mnie teraz naszła taka refleksja - a może Bóg jest ? Tak tylko się chciałem z Wami tym podzielić. Chętnie posłucham Waszych refleksji w temacie, czy Bóg może jest, czy Boga może nie ma. Może założymy oddzielny wątek ? P.S. Owieczka, nie myśl, że ja wyśmiewam Twoje szczere refleksje. Nigdy bym się w ten sposób nie zachował. Ton mojego postu wynika wyłącznie z tego, że absolutnie w ich szczerość NIE WIERZĘ. Tobie po prostu sprawia przyjemność "sianie wątpliwości", ostentacyjna obrona niekatolików, powtarzanie, że Twoim zdaniem w Biblii nie ma nic o piekle ( z obowiązkowym dodatkiem: "ale Kościół naucza inaczej" - jakby bez tego dodatku Twoje zdanie w tym temacie nic dla Ciebie nie znaczyło i podejrzewam, że tak właśnie jest ). Jeżeli chcesz mnie widzieć w gronie Twoich "forumowych przyjaciół", to musisz dać się poznać jako Ty, a nie jako Dyżurny Forumowy Wątpiciel.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So gru 12, 2009 10:21 |
|
|
|
 |
mazli
|
Kancermeister napisał(a): Tak więc nagroda w Niebie nie jest jedynym dobrem, jakiego mogą się spodziewać prawdziwie wierzący. Tak jest! Możemy spodziewać się też dobra na ziemi - ale nie musimy go koniecznie otrzymać. Możemy być za to pewni, iż otrzymamy sprawiedliwie wszystko po śmierci.
|
So gru 12, 2009 19:24 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: Ton mojego postu wynika wyłącznie z tego, że absolutnie w ich szczerość NIE WIERZĘ. Tobie po prostu sprawia przyjemność "sianie wątpliwości", ostentacyjna obrona niekatolików, powtarzanie, że Twoim zdaniem w Biblii nie ma nic o piekle ( z obowiązkowym dodatkiem: "ale Kościół naucza inaczej" - jakby bez tego dodatku Twoje zdanie w tym temacie nic dla Ciebie nie znaczyło i podejrzewam, że tak właśnie jest ). Johnny, masz prawo nie wierzyc, ale tak nie jest, jak piszesz. I nie mam przyjemności w sianiu wątpliwości. A skoro moja szczerość jest tak odbierana, to nie widzę sensu pisania na tym forum. >>Trzeba widzieć, kiedy ze sceny zejść... << - może to własnie ta chwila. @ all Będę tu zaglądać, więc w razie czego możecie się ze mną skontaktować na PW. Pozdrawiam cieplutko. 
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
So gru 12, 2009 20:36 |
|
|
|
 |
0bcy_astronom
|
owieczko w czerni nie odchodź 
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Wt gru 22, 2009 21:07 |
|
 |
nieja
zbanowany na stałe
|
mazli napisał(a): Możemy być za to pewni, iż otrzymamy sprawiedliwie wszystko po śmierci. Pewni mogli byśmy być wtedy, gdyby religia nie opierała się na wierze, tylko na faktach. Np. śmierć opiera się na faktach, możemy być pewni że umrzemy. Religia natomiast opiera się na wierze. Tak samo, jak na wierze opiera się założenie, że zdam egzamin. Egzaminu można nie zdać. Również po śmierci może się okazać, że nie istnieje Bóg i niebo. Czy arab może być pewny, że trafi do raju z dziewicami? Czy indianin może być pewny, że kraina wiecznych łowów czeka na niego?
|
Wt gru 22, 2009 23:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
nieja napisał(a): Pewni mogli byśmy być wtedy, gdyby religia nie opierała się na wierze, tylko na faktach. Np. śmierć opiera się na faktach, możemy być pewni że umrzemy. Religia natomiast opiera się na wierze. Tak samo, jak na wierze opiera się założenie, że zdam egzamin. Egzaminu można nie zdać. Również po śmierci może się okazać, że nie istnieje Bóg i niebo. Czy arab może być pewny, że trafi do raju z dziewicami? Czy indianin może być pewny, że kraina wiecznych łowów czeka na niego? Tak jak nie masz pewności czy będziesz następnego dnia żyła, a planujesz, zakładasz co wykonasz tego dnia.
|
Śr gru 23, 2009 12:59 |
|
|
|