Autor |
Wiadomość |
Silva
|
 Re: Czy popełniłem grzech?
Pewnie, że lepiej nie. A co to znaczy: wstyd nie iść do Komunii? Ktoś cię pilnuje, czy jak? Normalne: jak się zgrzeszyło to potrzebna jest spowiedź i najlepiej jej nie odkładać.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Śr gru 30, 2009 20:56 |
|
|
|
 |
jumik
|
grzesieq7 napisał(a): Juz miałem na mysli tak : a zgrzeszyłem, to mogę popełnic grzech masturbacji i tak ide do spowiedzi na 1 piatek. A teraz wydaje mi sie ze lepiej nie, bo czasem... roznie to jest  Pzdr Właśnie! Jeśli zgrzeszymy (nawet ciężko) i czujemy, że musimy iść do spowiedzi, to nie powinniśmy myśleć "i tak mogę grzeszyć", bo po pierwsze - każdy kolejny grzech jeszcze bardziej odda nas od Boga, a po drugie - a nuż ten pierwszy grzech nie był ciężki.
_________________ Piotr Milewski
|
Śr gru 30, 2009 21:21 |
|
 |
dirk7
Dołączył(a): Pn lis 16, 2009 20:52 Posty: 152 Lokalizacja: Kraków
|
tak jak pisze jumnik pierwszy grzech stwarza silną pokusę następnych i to może przerwać tylko spowiedź, dlatego nie warto jej odkładać w tym przypadku tego typu grzechów mamy do czynienia z czymś typu "przerwania tamy" po pierwszym przypadku, bardzo szybko wraca się do poprzedniego stanu lub jeszcze gorszego, dlatego tak ważna jest spowiedź, masturbacja, ogólnie ciężki grzech nieczysty nie jest chorobą fizyczną ani psychiczną, jest zniewoleniem duchowym a konkretnie demonicznym i tylko spowiedź może nas z tego wyrwać
|
Śr gru 30, 2009 21:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No wiem, ale jestem ministrantem i reszta bedzie przyjmowac komunie św. a ja? Zreszta ogłupiałem nie wiem czy popełniłem grzech ciezki czy nie. pozdrawiam
|
Śr gru 30, 2009 22:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
no odpowiedzcie! Czy mam sie fatygowac, czy to juz grzech i wszystko przegrane? Czy jest szansa jeszcze na pojsce do komunii ? Ratujcie bo porazka jest blisko!
|
Śr gru 30, 2009 23:15 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Nikt za Ciebie nie może odpowiedzieć, czy to jest grzech. Sam musisz to rozważyć w swoim sumieniu. A jeśli Ci to tak bardzo nie daje spokoju, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś przy najbliższej możliwej okazji poszedł do spowiedzi, aby móc przyjąć Komunię
|
Cz gru 31, 2009 0:06 |
|
 |
Silva
|
Grzesiek, my ci tak prosto nie odpowiemy. Jeśli są poważne przypuszczenia że to był grzech ciężki to idź do spowiedzi. Nie warto ryzykować "bo wstyd", "bo inni przyjmą a ja nie" tego, że popełnisz świętokradztwo. Lepiej się wyspowiadać z tego, co nie było grzechem niż iść do Komunii z grzechem ciężkim. Może uda ci się iść do spowiedzi jeszcze przed mszą? Albo może po prostu poprosić księdza o szybką spowiedź? Wiesz, że spowiedź nie musi być w konfesjonale, na klęczkach itd., może być np. w zakrystii na stojąco 
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Cz gru 31, 2009 11:42 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Silva napisał(a): Może uda ci się iść do spowiedzi jeszcze przed mszą? Albo może po prostu poprosić księdza o szybką spowiedź? Wiesz, że spowiedź nie musi być w konfesjonale, na klęczkach itd., może być np. w zakrystii na stojąco  Po pierwsze: spowiedź to sakrament a nie 'szybki prysznic'! Po drugie Kodeks Prawa Kanonicznego (kan. 964) zobowiązuje do spowiedzi właśnie w konfesjonale, dlatego jeśli chcesz dawać rady, czyń to zgonie ze stanowiskiem Kościoła!
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz gru 31, 2009 12:15 |
|
 |
Silva
|
szumi napisał(a): Po pierwsze: spowiedź to sakrament a nie 'szybki prysznic'! Ale jeśli Grześkowi zależało na tym żeby przyjąć Komunię to szybka spowiedź jest lepsza niż żadna. szumi napisał(a): Po drugie Kodeks Prawa Kanonicznego (kan. 964) zobowiązuje do spowiedzi właśnie w konfesjonale, dlatego jeśli chcesz dawać rady, czyń to zgonie ze stanowiskiem Kościoła! A o tym nie wiedziałam. Wielokrotnie byłam spowiadana nie w konfesjonale ale w trakcie rozmowy z księdzem poza konfesjonałem. Tak było np. w trakcie pielgrzymki, na Lednicy ale też w mniej "polowych" warunkach bo np. w kościele, po rozmowie z księdzem który jest jakby moim kierownikiem duchowym. A w takim np. neokatechumenacie spowiedzi z zasady są nie w konfesjonale.
|
Cz gru 31, 2009 15:15 |
|
 |
Silva
|
Hm... Otóż § 3 Kan. 964 mówi: Spowiedzi nie należy przyjmować poza konfesjonałem, z wyjątkiem uzasadnionej przyczyny.
Wydaje mi się że jest uzasadnioną przyczyną gdy komuś zależy na spowiedzi żeby móc przyjąć Komunię a nie ma możliwości spowiedzi w konfesjonale.
|
Cz gru 31, 2009 15:19 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Nie jest to temat o miejscu spowiedzi! Dodam tylko, że zachcianka penitenta nie jest tutaj 'uzasadnioną przyczyną'. Odsyłam do komentarzy kanonistów.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz gru 31, 2009 16:25 |
|
|
|