Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:39

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy popełniłem grzech? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy popełniłem grzech?
Pewnie, że lepiej nie. A co to znaczy: wstyd nie iść do Komunii? Ktoś cię pilnuje, czy jak? Normalne: jak się zgrzeszyło to potrzebna jest spowiedź i najlepiej jej nie odkładać.

Śr gru 30, 2009 20:56

grzesieq7 napisał(a):
Juz miałem na mysli tak : a zgrzeszyłem, to mogę popełnic grzech masturbacji i tak ide do spowiedzi na 1 piatek. A teraz wydaje mi sie ze lepiej nie, bo czasem... roznie to jest :) Pzdr

Właśnie! Jeśli zgrzeszymy (nawet ciężko) i czujemy, że musimy iść do spowiedzi, to nie powinniśmy myśleć "i tak mogę grzeszyć", bo po pierwsze - każdy kolejny grzech jeszcze bardziej odda nas od Boga, a po drugie - a nuż ten pierwszy grzech nie był ciężki.

Śr gru 30, 2009 21:21
Zobacz profil WWW

tak jak pisze jumnik pierwszy grzech stwarza silną pokusę następnych i to może przerwać tylko spowiedź, dlatego nie warto jej odkładać
w tym przypadku tego typu grzechów mamy do czynienia z czymś typu "przerwania tamy" po pierwszym przypadku, bardzo szybko wraca się do poprzedniego stanu lub jeszcze gorszego, dlatego tak ważna jest spowiedź, masturbacja, ogólnie ciężki grzech nieczysty nie jest chorobą fizyczną ani psychiczną, jest zniewoleniem duchowym a konkretnie demonicznym i tylko spowiedź może nas z tego wyrwać

Śr gru 30, 2009 21:37
No wiem, ale jestem ministrantem i reszta bedzie przyjmowac komunie św. a ja? Zreszta ogłupiałem nie wiem czy popełniłem grzech ciezki czy nie. pozdrawiam

Śr gru 30, 2009 22:37
no odpowiedzcie! Czy mam sie fatygowac, czy to juz grzech i wszystko przegrane? Czy jest szansa jeszcze na pojsce do komunii ? Ratujcie bo porazka jest blisko!

Śr gru 30, 2009 23:15

Nikt za Ciebie nie może odpowiedzieć, czy to jest grzech. Sam musisz to rozważyć w swoim sumieniu.
A jeśli Ci to tak bardzo nie daje spokoju, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś przy najbliższej możliwej okazji poszedł do spowiedzi, aby móc przyjąć Komunię

Cz gru 31, 2009 0:06

Grzesiek, my ci tak prosto nie odpowiemy.
Jeśli są poważne przypuszczenia że to był grzech ciężki to idź do spowiedzi. Nie warto ryzykować "bo wstyd", "bo inni przyjmą a ja nie" tego, że popełnisz świętokradztwo. Lepiej się wyspowiadać z tego, co nie było grzechem niż iść do Komunii z grzechem ciężkim.

Może uda ci się iść do spowiedzi jeszcze przed mszą? Albo może po prostu poprosić księdza o szybką spowiedź? Wiesz, że spowiedź nie musi być w konfesjonale, na klęczkach itd., może być np. w zakrystii na stojąco :)

Cz gru 31, 2009 11:42
Moderator

Silva napisał(a):
Może uda ci się iść do spowiedzi jeszcze przed mszą? Albo może po prostu poprosić księdza o szybką spowiedź? Wiesz, że spowiedź nie musi być w konfesjonale, na klęczkach itd., może być np. w zakrystii na stojąco :)

Po pierwsze: spowiedź to sakrament a nie 'szybki prysznic'!
Po drugie Kodeks Prawa Kanonicznego (kan. 964) zobowiązuje do spowiedzi właśnie w konfesjonale, dlatego jeśli chcesz dawać rady, czyń to zgonie ze stanowiskiem Kościoła!

(J 8, 32b)

Cz gru 31, 2009 12:15

szumi napisał(a):
Po pierwsze: spowiedź to sakrament a nie 'szybki prysznic'!

Ale jeśli Grześkowi zależało na tym żeby przyjąć Komunię to szybka spowiedź jest lepsza niż żadna.
szumi napisał(a):
Po drugie Kodeks Prawa Kanonicznego (kan. 964) zobowiązuje do spowiedzi właśnie w konfesjonale, dlatego jeśli chcesz dawać rady, czyń to zgonie ze stanowiskiem Kościoła!

A o tym nie wiedziałam. Wielokrotnie byłam spowiadana nie w konfesjonale ale w trakcie rozmowy z księdzem poza konfesjonałem. Tak było np. w trakcie pielgrzymki, na Lednicy ale też w mniej "polowych" warunkach bo np. w kościele, po rozmowie z księdzem który jest jakby moim kierownikiem duchowym. A w takim np. neokatechumenacie spowiedzi z zasady są nie w konfesjonale.

Cz gru 31, 2009 15:15

Hm... Otóż § 3 Kan. 964 mówi:
Spowiedzi nie należy przyjmować poza konfesjonałem, z wyjątkiem uzasadnionej przyczyny.

Wydaje mi się że jest uzasadnioną przyczyną gdy komuś zależy na spowiedzi żeby móc przyjąć Komunię a nie ma możliwości spowiedzi w konfesjonale.

Cz gru 31, 2009 15:19
Moderator

Nie jest to temat o miejscu spowiedzi!
Dodam tylko, że zachcianka penitenta nie jest tutaj 'uzasadnioną przyczyną'. Odsyłam do komentarzy kanonistów.

(J 8, 32b)

Cz gru 31, 2009 16:25
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2