|
|
|
Powtórka z Potopu /biblijnego/
Autor |
Wiadomość |
Barnaba
|
 Re: Powtórka z Potopu /biblijnego/
NIe o to pytałem. Pytałem czemu myślisz że ja myślę że Ty będziesz "w innym miejscu" ? Co do Potopu to całe opowiadanie przekazuje sporo bardzo ważnych treści teologicznych. Gdyby ktoś chciał brać opowiadanie dosłownie to byłoby szereg trudności (choć akurat nie ta którą podałeś - Pismo tylko o Noem mówi że był sprawiedliwy o reszcie rodziny nic nie mówi).
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
N sty 10, 2010 22:02 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Przypuszczalem, ze masz taki obowiazek. Oczywiscie mozesz nalezec do grupy wierzacych ktora prywatnie, okreslam mianem "wierzacych inteligentnie", ludzi z ktorymi roznie sie wylacznie odmiennym spojrzeniem na istnienie. W takim razie powyzsze (o cieplych krainach jakoby przygotowanych post mortem ateistom) sie Ciebie nie tyczy. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
N sty 10, 2010 23:14 |
|
 |
mazli
|
Dural napisał(a): Przypuszczalem, ze masz taki obowiazek. Oczywiscie mozesz nalezec do grupy wierzacych ktora prywatnie, okreslam mianem "wierzacych inteligentnie" Dural, nie mamy takiego obowiązku. Nawet Jezus mówił w przypowieściach, gdyż jest to najprostsza droga do zrozumienia niektórych aspektów wiary. Czyli przedstawiał wymyśloną opowieść, aby człowiek mógł zrozumieć pewne rzeczy. Potrzebny był obraz, porównanie itp.
|
N sty 10, 2010 23:30 |
|
|
|
 |
Barnaba
|
NIe rozumiem. Myślałeś że mam jaki obowiązek ?
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
Pn sty 11, 2010 0:27 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Pobedziesz na forum to zrozumiesz. Sa "katolicy" czujacy sie w obowiazku opisywania zmian temperatury pod piekielnym kotlem gotowanego ateisty.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn sty 11, 2010 12:06 |
|
|
|
 |
Kancermeister
|
Barnaba napisał(a): NIe rozumiem. Myślałeś że mam jaki obowiązek ? Barnaba, on Cię kusi. Dosyć prymitywnie chce Ci wcisnąć pragnienie przynależności do ciepławych "katolików" z yntelygenkiego bagienka jawnogrzeszników.
Pn sty 11, 2010 18:27 |
|
|
|