Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 14, 2025 19:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 W USA jest tylko spowiedz powszechna...? 
Autor Wiadomość
Post Re: W USA jest tylko spowiedz powszechna...?
Daniel, jezeli twoja nauczycielka niemieckiego ci to powiedziala, to ja widze 3 mozliwosci:
- ona sam cos zle zrozumiala, np bedac w kosciele na nabozenstwie pokutnym nie polaczonym z mozliwoscia spowiedzi indywidualnej (co w sytuacji, kiedy jest 1 ksiadz na 5 parafii nie jest rzadkoscia).
- ktos jej cos zle powiedzial. (Przyznaje, ze ci, ktorzy jeszcze chodza do kosciola, nie sa co niedziela informowanie o koniecznosci spowiedzi przed przystapieniem do Komunii sw., jezeli popelnili grzech ciezki, a jezeli ktos w ogole 2 raz w roku chodzi do kosciola, to nawet nie ma szansy o tym uslyszec)
- trafila na "postepowego ksiedza", ktory wbrew decyzjom i dokumentom episkopatu niemieckiego uwaza, ze spowiedz powszechna wystarcza.

Jesli chodzi o Episkopat niemiecki, to na jego stronie mozna znalezc liczne dokumenty, takze papieskie, ktore mowia o praktyce Sakramentu Pokuty.
Najistotniejszy, jesli chodzi o stanowisko biskupow niemieckich jest z 1997 roku:
http://www.dbk.de/imperia/md/content/sc ... e/db58.pdf
Umkehr und Versöhnung
im Leben der Kirche
Orientierungen zur Bußpastoral

Nawrocenie i pojednanie
w zyciu Kosciola
Wskazowki do poslugi pokutnej

Jezeli kogos to interesuje, to moge szczegolowiej napisac, o czym tam jest. W skrocie, Episkopat niemiecki widzi kryzys tego Sakramentu i analizuje przyczyny. Jednoczesnie podkresla, ze spowiedz jest niezbedna w wypadku grzechow ciezkich, ale niekonieczna (co nie znaczy ze nieprzydatna) przy grzechach powszednich, ktore sa gladzone takze przez inne formy pokutne.

Jezeli chodzi o Polske, to mysle, ze podobny kryzys zbliza sie i do nas, z podobnych zreszta jak w Niemczech powodow. Jest tylko pytanie, czy polski episkopat zareaguje odpowiednio wczesnie, starajac sie o glebsze przemyslenia nt tego Sakramanetu, czy bedzie uwazal, ze liczby mowia same za siebie, wszystko jest cacy i nic nie trzeba zmieniac.
Pierwsze jaskolki, ze nie wszyscy uwazaja, ze wszystko jest cacy, na szczescie, juz sie pojawiaja:

http://www.info.wiara.pl/doc/429056.Prz ... elnej-Mszy

Wt lut 02, 2010 15:50

Post Re: W USA jest tylko spowiedz powszechna...?
Kamala, dzięki za odpowiedź. Nie wiem, jak było w przypadku mojej nauczycielki.

Śr lut 03, 2010 17:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4