Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 19:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 13 grudnia - nasze wspomnienia z tamtego okresu 
Autor Wiadomość

Post Re: 13 grudnia - nasze wspomnienia z tamtego okresu
A ja z perspektywy minionego czasu i przeżytych lat w tamtej rzeczywistości twierdzę, że film zebrał w jedną całość prawdę i wszystko to co bolało ludzi nie umaczanych, ludzi uczciwych, ludzi zniewolonych tamtym systemem.
Choćby taki wątek, w filmie mowa jest o tym że Jaruzelski otaczał się miernotami i ludźmi podobnego „sznytu”.
Miałem wątpliwość służyć w j.w. dowodzonej przez taką personę, którą zaszczyt kopną być członkiem tzw. wrony (WRON). Teraz twierdzi, że arbitralnie wolą Jaruzelskiego został tam wstawiony, teraz to oni wszyscy nie winni i ofiary losu, zaś w tedy ta buta, ta arogancja, te chamstwo i hasło na ustach nic innego tylko socjalizm oraz ta agresja do Kościoła.
Ohyda.
A co do Kaczyniaków to szybko rozeszły się ich drogi z tamtym staro-nowym układem.
Jeszcze do pełnego obrazu dodać śmierć kilku księży, którzy na mszach św. z czasu okrągłego stołu głosili o zdradzie tegoż jak i o rozmowach w Magdalence.
Tu nie ma przypadków wystarczy popatrzeć na twarze, kto w tedy dzielił i się dogadywał, a teraz kto był i jest u sterów władzy.
Warto czasem słuchać Kazika

Wt lut 02, 2010 21:16
osiris zapodał - jak pamiętamy stan wojenny, a ja napiszę jak pamiętam okres przed stanem wojennym.
Gdzieś od czerwca 1981r praca była iluzją.
Mąż przychodził do pracy - pracował w zaopatrzeniu - nalezało wyjechać w teren wyżebrać jakiś towar.
Zadzwonił do jednego zakładu, drugiego i usłyszał - strajkujemy.
I tak co kilka dni - gdy pozostawało nicnierobienie chodził do kina i przejrzał cały reperuar.
Ja pracowałam w domu wczasowym - poza sezonem urlopowym, funkcjonowaliśmy dzięki naradom, szkoleniom urządzanym przez zakłady pracy.
Od września co 2-3 trzecia zaplanowana narada, szkolenie, były odwoływane z powodu strajków.
Przychodziliśmy do pracy, popracowało się 2-3 godziny w biurze i resztę graliśmy w siatkówkę, a podczas złej aury w piłkarzyki, tenisa stołowego.
Kuzyn, który w pażdzierniku miał dojechac ze Szczecina nie mógł przyjechac pociągiem, bo PKP już 3-ci tydzień strajkowało. Postanowił jechać PKS z kilku przesiadkami.....dojechał do Poznania i finito - PKS ogłosił strajk.
Każdy zdawał sobie sprawę, że tak dłużej nie może byc, więc co dzień były dyskusje - "wejdą - nie wejdą".
A komuniści z Niemiec i Czech nie mogli się doczekać kiedy wreszcie odbiją sobie na Polakach - oni dostali w tylek w 1953 i 1968r - Czesi dotad nam nie zapomnieli "pomocy bratniej" :(
Gdyby nas nie przehandlowano w Jałcie nie przeżylibyśmy roku 1956, 1968, 1970, 1976, stanu wojennego, bratniej pomocy w 1968r.

Cz lut 04, 2010 10:11

a to znacie ?
http://internowani.xg.pl/kwidzyn/kwidzyn.html

Cz lut 04, 2010 17:26
Marian17 napisał(a):

Znamy - przewodniczący zakładowej "S" mojego zakładu, człowiek chory na grużlicę, został wywieziony do Krakowa do więzienia przy ul Montelupich.
Tam go tak odpowiednio "potraktowano", że choroba w galopujący sposób się rozwinęła.
Wypuszczony w marcu do domu, przeżył jeszcze tylko 2,5 miesiąca :(

Cz lut 04, 2010 17:42

Posty nie na temat usunąłem. O polityce rozmawiamy w innym wątku.

N lut 07, 2010 21:05

przeczytajcie książkę " W niewoli brata swego"

Pn mar 22, 2010 12:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3