Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 7:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 3 Pytanie niewygodne-Dlaczego musimy zabijać, aby przetrwać? 
Autor Wiadomość

Post Re: 3 Pytanie niewygodne-Dlaczego musimy zabijać, aby przetrwać?
Prawdy nikt ci nie poda na tacy musisz sam o nią walczyć i szukać jej. Jezus mówił "Szukajcie a znajdziecie, pókajcie, a będzie wam otworzone".

— Ps56, 4-5

Śr lut 17, 2010 15:57

Przed doświadczeniem pozostaje tylko wiara i nierozłącznie wątpliwości. Gdy we własnym doświadczeniu wątpliwości znikną, wiara stanie się wiarą totalną! A gdy wiara jest wszystkim, wiara jest niczym.

Wiedza..., nawet prawdziwa jest nic nie warta, jeśli pozostaje nietknięta (niewykorzystana). Zamknięta w klaserze szybko traci na wartości. Taka zdezaktualizowana prawda staje się nic nie wartą racją. Racje kochają teoretycy, praktykom nic tu po nich.

(...) Bez wątpienia jesteś moim wybrańcem; i błogosławione są oczy, na które spojrzysz z radością. Lecz ciebie ja skryję pod maską smutku: ci, którzy ujrzą ciebie, lękać się będą żeś upadł: lecz ja ciebie wzniosę. [KP2,53]

Śr lut 17, 2010 16:09
Zobacz profil WWW

Dopóki samemu nie doświadczysz, nie będziesz wiedział.
Będziesz mógł tylko wierzyć.
A wystarczy tak niewiele...
Wystarczy pokochać siebie!
Dla wielu ludzi jest to wielkie wyzwanie!

(...) Bez wątpienia jesteś moim wybrańcem; i błogosławione są oczy, na które spojrzysz z radością. Lecz ciebie ja skryję pod maską smutku: ci, którzy ujrzą ciebie, lękać się będą żeś upadł: lecz ja ciebie wzniosę. [KP2,53]

Śr lut 17, 2010 16:22
Zobacz profil WWW

Krzysiek
Bodhisattva

mówicie jedynie o swoich poglądach, które co prawda pomagają ludziom w życiu, mogą pomagać,
no, ale one nijak nie mają się do jakiegoś pełniejszego opisu rzeczywistości.

[b]Czytaj inne moje posty[/b]
http://forum.wiara.pl/search.php?author_id=21063&sr=posts

Śr lut 17, 2010 21:15

Pełnia jest w Bogu wszystko ma w nim początek i koniec jeżeli dobrze poznasz Boga i zbliżysz się do niego to zobaczysz to :).

— Ps56, 4-5

Śr lut 17, 2010 21:17

x25.
jedzenie z nieba nie spada;] czlowiek zeby zyc musi jesc.moze nei jesc miesa i nie zabiajc tym sposobem.ale jakby tak spojrzec na to inaczej to i tak nawet wegetarianin przyczynia sie do zabicia jakiegos zwierzęcia, nawet jezeli miesa nie je.sa wyroby skorzane, leki i kosmetyki testowane na zwierzetach.nieekologiczne zycie.prawda jest taka, że niszczymy nasza planete.rzeczywistosc jest taka, że ludzmi rzadza pieniadze i konsumpcjonizm, nawet jak znajdzie sie jedna osoba ktora chce dobrez, mowiac brzydko zgasi jak ktos inny dla pieniedzy. i tak jest ze wszytkim.swiat w ktorym zyjemy nie jest taki rozowy jakby sie chcialo.i sami do tego doprowadzilismy.
tak, masz racje, litujemy sie nad ludzmi chorymi, dziecmi, ofiarami kataklizmow i katastrof bo dotykaja ludzi, istot "rozumnych".zwierzeta sa istotami w zasadzie albo potzrebymi do ogladania w zoo, albo w kanalach przyrodniczych, czy jako kurczaczek wypieczony na niedzielny obiad...kiedys ludzie mieli chyba wiecej szacunku w ogole do istot zywych niz teraz;/

Śr lut 17, 2010 22:59

Szacunku wielkiego do zwierząt to zbytniego nie musimy mieć, ponieważ szanować można Boga albo innego człowieka. Bóg stworzył świat i ustanowił nas, żeby nad nim panować, ale, żebyśmy też dbali nie powinniśmy męczyć zwierząt np. ale nie mozna przedkladac dobro zwierzęcia nad dobro człowieka.

— Ps56, 4-5

Cz lut 18, 2010 15:46

Poruszasz sprawę trudną zahaczając o ciągłość życia i jego funkcjonowanie. Weź sobie wyobraź świat bez mięcha... natury nie oszukasz, Pisma Świętego też i nikt nawet nie powinien tego podważać... ale dobrze że pytasz... Jak nie chcesz ,,zabijać" jak to ująłeś, to nie musisz....

Cz lut 18, 2010 19:29

Krzysiek, a myslisz ze jak nie bedziesz miał szacunku to Bóg na to uwagi nie zwroci?nie bezdie mial na uwadze tego, że Ty jako dobry Chrzescijanin nie szanujesz Jego dziela, pracy?sami tak uwazacie ze Bóg stworzył Ziemie, ludzi, zwierzeta...a szanowac tego juz nie musimy tak?mozemy panowac nad ziemia ale nie mamy prawa jej niszczyc.

Cz lut 18, 2010 21:29

Jak zabić estetycznie? Tzn żeby się nie ubabrać krwią i żeby świnia nie kwiczała? :badgrin:

Wierzycie, że taki taki system w którym trzeba się zabijać wymyślił piękny Jezus z łagodnym wyrazem twarzy (taki jak obrazkach św Faustyny)? Jak dla mnie to jest chore.

Cz lut 18, 2010 22:05

Szanuje tylko Bóg oddał zwierzęta ludzią pod władanie. Wiesz jakbym męczył zwierzęta, albo niszczył środowisko to to już się może niepodobać Bogu, a to, że zjem sobie wieprzowine to raczej Boga to nie zasmuca. To jeżeli izraelici składali ofiarę Bogu ze zwierząt też się na nich miał denerwować bo zabili jego stworzenie?

— Ps56, 4-5

Pt lut 19, 2010 15:24
Bóg oddał ludziom zwierzęta we władanie, Bóg oddał mężowi niewiastę, a dzieci mają być poddane rodzicom...

Kwestia w tym, jak rozumiemy tę władzę i jak się nią posługujemy. Moim zdaniem to hierarchia a nie faszyzm. I kto powiedział, że zwierzęta nie mają duszy? Wiem, że kościół tak naucza, ale ja nie wiem. Nie sprawdziłem. Moje osobiste doświadczenie Boga podpowiada mi że w Nowej Jerozolimie odnajdziemy się wszyscy: także zwierzęta i rośliny. No, chyba że ktoś wyobraża sobie życie wieczne na pustyni...

Pt lut 19, 2010 15:46
zbanowana na stałe

Człowiek ma w sobie Pierwiastek BOŻY, czyli Nieśmiertelną Duszę – czyli jesteśmy Stworzeni na Podobieństwo BOŻE jako istoty Duchowe. Człowiek to Dusza . Ciało człowieka jest jakby `skafander kosmonauty` potrzebny tylko do tego, by egzystować w czterowymiarowym świecie na ziemi. (wąchać kwiatki, odczuwać ból, rozmnażać się, smakować potrawy, oglądać przyrodę itp.)

W Niebie w innych wymiarach będziemy mieli inne Ciała gotowe do egzystencji w Wymiarach BOŻYCH w Raju.

Zwierzęta nie mają w sobie pierwiastka BOŻEGO, czyli Nieśmiertelnej Duszy. W Niebie też jest dużo istot Duchowych. Nie będziemy się nudzić.

Pt lut 19, 2010 16:21

co nie zmienia faktu, ze choc ludzie maja ten pierwiastek duchowy, o ktorym mowisz to zachowuja sie gorzej jak zwierzeta, ktore (niby) tego pierwiastka duchowego nie maja.nie wierze, zeby cos co jest stworzone przez Boga pierwiastka Bożego nie mialo...

Pt lut 19, 2010 16:31
Frater, mówisz, jakbyś to widział. Kiedy tam ostatnio byłeś? :D

I niech mnie ktoś mądrzejszy poprawi, bo mnie się zawsze wydawało, że katolicy wierzą w zmartwychwstanie duszy i ciała?

nurhia napisał(a):
...nie wierze, zeby cos co jest stworzone przez Boga pierwiastka Bożego nie mialo...

O właśnie. Pod tym podpisuję się wszystkimi kończynami.

Pt lut 19, 2010 16:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona