Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 16:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Słowa i czyny Jezusa z Ewangelii - NIGDY nie miały miejsca! 
Autor Wiadomość

Post Re: Słowa i czyny Jezusa z Ewangelii - NIGDY nie miały miejsca!
Radogost napisał(a):
Seweryn napisał(a):

Cuda Jezusa i Dobra Nowina może być prawdą i wie o tym każdy ateista. Wiem że z trudem musisz to akceptować

No właśnie - sam napisałeś , że to może być prawda czyli nie jesteś tego pewien , więc dlaczego tak zaciekle bronisz czegoś co może być fikcją.

Zaciekle bronię się przed głupotą ludzi którzy mówią:
Cytuj:
„Dobra Nowina” to bajka wymyślona przez Pawła z Tarsu. Tak, jest fałszem

Pisze to człowiek , który wierzy że w konsekwencji powstał z nieskończenie małego punktu , który wyłonił się z nicości. Ciekawe dlaczego nie wierzy w latające jednorożce?

Pn mar 01, 2010 9:21

Panie i Panowie,

czy nie sądzicie, że dobrze by było uporządkować metodologię naszych dyskusji.

Mamy to szczęście, że jesteśmy z różnych wyznań i przekonań.

Może spróbujemy znaleźć jakiś wspólny wierzchołek góry, co do którego będziemy zgodni?

I potem kiedy napotkamy różnicę w naszych poglądach - zgódźmy się, że odtąd zaczynamy wszyscy "gdybać" i domniemywać lub wierzyć.

Powiedzcie - na co możemy wspólnie zgodzić się?

[b]Czytaj inne moje posty[/b]
http://forum.wiara.pl/search.php?author_id=21063&sr=posts

Pn mar 01, 2010 9:43

Seweryn napisał(a):
Nie ma to znaczenia czy zyskuje czy traci . Na przestrzeni wieków liczba ta rosła i malała . Ludzie się rodzą i umierają , zmieniają również poglądy ,więc trudno wymagać aby liczba była stała.
Jednak faktem jest , że jest to najpotężniejsza religia i może to być jeden z argumentów za jej Boskim prowadzeniem.

Chrześcijaństwo tak, ale katolicyzm już nie. Muzułmanów jest więcej niż katolików. To znaczy że chrześcijaństwo jest najbardziej prowadzone przez Boga, ale Islam jest bardziej bosko prowadzony niż katolicyzm. Oczywista oczywistość!

Cytuj:
Pisze to człowiek , który wierzy że w konsekwencji powstał z nieskończenie małego punktu , który wyłonił się z nicości. Ciekawe dlaczego nie wierzy w latające jednorożce?

Pisze to człowiek, który wierzy, że stworzył go bliżej nieokreślony, abstrakcyjny byt, niematerialny, bezcielesny, istniejący poza czasem, przestrzenią i materią (czyt. na dobrą sprawę będący bytem-niebytem), który nie wiadomo skąd się wziął, jak powstał, a może nawet w ogóle nie powstał (!) ale mimo to istnieje (choć to sprzeczne z tą "twardą logiką", jaką chrześcijanie mają zwyczaj prezentować w dyskusji z ateistami o argumentach Tomasza z Akwinu), będąc nieskończenie sprawiedliwym, miłosiernym i mądrym (!) obciążył całą ludzkość odpowiedzialnością za nigdy nie popełniony grzech przez nigdy nie istniejącego człowieka. Ów abstrakt o którym mowa, do tego wszystkiego żeby ocalić ludzkość od tego nigdy nie popełnionego grzechu, przybrał postać człowieka i pozwolił się zamordować, wcześniej prosząc samego siebie o oddalenie tej męki od siebie. A potem wrócił do swojego bezwymiarowego pozaprzestrzennego czegoś tam. Makes perfect sense.

Samopowstanie z niczego to byłby pikuś, nawet gdyby faktycznie ateiści w to "wierzyli" tak jak ty to sobie ubzdurałeś.

Pn mar 01, 2010 20:57

Witold napisał(a):

Pisze to człowiek, który wierzy, że stworzył go bliżej nieokreślony, abstrakcyjny byt, niematerialny, bezcielesny, istniejący poza czasem, przestrzenią i materią (czyt. na dobrą sprawę będący bytem-niebytem), który nie wiadomo skąd się wziął, jak powstał, a może nawet w ogóle nie powstał (!) ale mimo to istnieje (choć to sprzeczne z tą "twardą logiką", jaką chrześcijanie mają zwyczaj prezentować w dyskusji z ateistami o argumentach Tomasza z Akwinu), będąc nieskończenie sprawiedliwym, miłosiernym i mądrym (!) obciążył całą ludzkość odpowiedzialnością za nigdy nie popełniony grzech przez nigdy nie istniejącego człowieka. Ów abstrakt o którym mowa, do tego wszystkiego żeby ocalić ludzkość od tego nigdy nie popełnionego grzechu, przybrał postać człowieka i pozwolił się zamordować, wcześniej prosząc samego siebie o oddalenie tej męki od siebie. A potem wrócił do swojego bezwymiarowego pozaprzestrzennego czegoś tam. Makes perfect sense.

Samopowstanie z niczego to byłby pikuś, nawet gdyby faktycznie ateiści w to "wierzyli" tak jak ty to sobie ubzdurałeś.

Tak wierzę bo mam ku temu poważne argumenty natury moralnej , historycznej, naukowej. Wynika to również z obserwacji świata który zmierza ku doskonałości ,w głównej mierze mam na myśli populację ludzką ,ale także rzekomą ewolucję . Jeśli inteligencja zmierza do doskonałości to mając ogromną ilość czasu może się do niej zbliżyć lub nawet ją osiągnąć. Mówiąc inteligencja mam na myśli np człowieka. Biorąc pod uwagę, że takich prób osiągnięcia doskonałości we wszechświecie może być ogromna ilość należy założyć że osiągnięcie doskonałości jest możliwe ,lub już gdzieś się dokonało. Wyrwanie się z okowów materii i czasu mając do dyspozycji miliardy lat należy uznać za możliwe. Ja wierzę, że taka doskonałość już istnieje , bo nawet jeśli powstałaby za miliardy lat to nie podlegając czasowi może ingerować w dowolnym punkcie historii, czyli nawet w punkcie czasoprzestrzeni kiedy jeszcze nie istniała.

Tak Witoldzie nie wierząc w Stwórcę to tak jakbyś nie wierzył w rozwój, ewolucję czy naukę.

Pn mar 01, 2010 21:55

Seweryn napisał(a):
Tak wierzę bo mam ku temu poważne argumenty natury moralnej , historycznej, naukowej.

Ha-ha.
:D

To ja chętnie poznam te naukowe podstawy ;-)

Cytuj:
Wynika to również z obserwacji świata który zmierza ku doskonałości

W którym miejscu?
W czym się przejawia to dążenie do doskonałości?
No i co to w ogóle jest doskonałość?

Cytuj:
Tak Witoldzie nie wierząc w Stwórcę to tak jakbyś nie wierzył w rozwój, ewolucję czy naukę.

A to niby dlaczego?

Jak zwykle wiążesz ze sobą rzeczy które nie mają ze sobą najmniejszego związku. Jak zwykle twoja logika może się zaliczać do najbardziej antylogicznych logik jakie wynaleziono. Jak zwykle przedstawiasz poglądy interlokutorów takie jakie ubzdurasz, choćby nie wiem jak absurdalne to było. Krótko mówiąc, jak zwykle zachowujesz się jak ty. Cały Seweryn i absurd jego argumentacji i rozumowania. Nic nowego. To co napisałem o chrześcijaństwie to tylko dość tendencyjny opis wytykający mu jego nielogiczności, choć mam wrażenie że i tak ma znacznie więcej wspólnego z rzeczywistością niż bajdurzenie Seweryna.

Pn mar 01, 2010 22:34

Co jest nielogicznego w tym, że nauka zmierza do doskonałości ułatwiając nam życie tworząc coraz to doskonalsze rzeczy.
Co to jest doskonałość? właśnie to do czego zmierza chociażby nauka ,ale nie tylko np ewolucja ciągle udoskonala organizmy żywe więc również zmierza do doskonałości.

Wytykasz nielogiczność Chrześcijaństwa , czy bardziej logiczne jest dla Ciebie zaistnienie nieskończenie małego punktu który wyłonił się z nicości dając początek wszystkiemu? Oczywiście to już nie należy do najbardziej antylogicznych logik jakie wynaleziono .

Pn mar 01, 2010 23:01

@Seweryn

Nie rób offtopiku. Nie masz nic ciekawego ani mądrego do napisania w temacie, to nie pisz.

Pn mar 01, 2010 23:09

greg(R) napisał(a):
@Seweryn

Nie rób offtopiku. Nie masz nic ciekawego ani mądrego do napisania w temacie, to nie pisz.

Ok posłucham Twoich mądrych i ciekawych wywodów
greg(R) napisał(a):

„Dobra Nowina” to bajka wymyślona przez Pawła z Tarsu. Tak, jest fałszem. Wiem, nie zaakceptujesz tego

Szczególnie podoba mi się uzasadnienie.
Nawet jeśli jest to bajka to w czym jest gorsza od bajek w które Ty zmuszony jesteś wierzyć.

Pn mar 01, 2010 23:27

Seweryn napisał(a):
Co to jest doskonałość? właśnie to do czego zmierza chociażby nauka ,ale nie tylko np ewolucja ciągle udoskonala organizmy żywe więc również zmierza do doskonałości.

A w jaki to sposób ewolucja dąży do doskonałości?

Może wyjaśnij Sewerynku na jakiej zasadzie ateista jest zmuszony do "wiary" w cokolwiek z tego co piszesz. Bo jakoś żaden normalny ateista o tym nic nie wie. Tylko jeden fantasta Seweryn wpada na takie głupie pomysły.

Pn mar 01, 2010 23:54

.

i jak? nic nikogo nie obchodzi, że prawie nic nie wiemy o Jezusie?

że Ewangelie prawie nic o Nim nie mówią, co może być autentyczne?

Podałem książkę z Imprimatur zakonnym, nikt nie protestuje?

Śr mar 03, 2010 14:26
x25, ktora ksiazke? I napisz moze jak ty rozumiesz imprimatur. Bo nie jest to poswiadczenie nieomylnosci tresci.

I co bys ty chcial wiedziec o Jezusie? To co nam potrzebne do zbawienia masz np w Wyznaniu Wiary.
Kolor oczu ci potrzebny? Grupa krwi? Wzrost? Dokladna data urodzenia? Czy jego nauka? I w jakim wydaniu: stenogramy?

Śr mar 03, 2010 15:02

Stenogramy niewiarygodne :P

Podsłuchy. Dyktafony :D:D Taśmy prawdy :D

(fajnie reklamować w podpisie... swoje własne posty :] )

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr mar 03, 2010 15:16
Zobacz profil WWW

Kamala

problem jest w pierwszym poście, strona pierwsza, najwyższy.

Imprimatur to dla mnie potwierdzenie, że przeszło przez ręce władzy katolickiej

Wyznanie Wiary? - a skąd wiesz Kamala, że to jest potrzebne do zbawienia i w ogóle jest zbawienie?

za chwilę dojdziemy do tego, że prawie nic nie wiemy pewnego o Jezusie.

I na czym staniesz, Kamala? co Ci pozostanie?

wiara? - ale bez żadnej podstawy!

sucha wiara w coś, co może być i nie być.

Twoja wiara nie sprawi ani, że Jezus będzie Bogiem, ani, że jest niebo czy zmartwychwstanie.

Śr mar 03, 2010 15:24

ToMu

jestem nieskromny

Śr mar 03, 2010 15:25
To moj ostatni post do ciebie, jezeli nie scalisz watkow (przynajmniej tych trzech rownoleglych po ktorych skaczesz).

Ja wierze Jezusowi i moge zaswiadczyc publicznie, ze On jest, zyje i dziala. W moim ale i nie tylko w moim zyciu. To, czego potrzebuje, to naszego zaufania i wiary. Wpychac sie w twoje zycie nie bedzie, ale moze je ubogacic. Mozesz Go tez nie wpuscic do swojego zycia. Twoj wybor.
Co jest potrzebne do zbawienia, to mozesz znalezc w Pismie sw. Jezeli bardziej wierzysz Listom, to w Listach:
Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że JEZUS JEST PANEM, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie. Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia. Rz 10,9-10

Imprimatur (łac. niech będzie odbite) - w publikacjach kościelnych pozwolenie na druk książki, oficjalna aprobata władz kościelnych, wydawana zazwyczaj przez miejscowego biskupa (ordynariusza).
Jest to pozwolenie na druk, ale nie poswiadczenie, ze tresci tam zawarte sa nieomylne, co najwyzej nie sprzeczne z wiara. I te ksiazki sa niesprzeczne z wiara, jezeli uznamy je za pewna teorie, nie fakty.

Śr mar 03, 2010 15:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona