Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 20:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 275 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona
 Apelacja w sprawie Gość Niedzielny - Alicja Tysiąc 
Autor Wiadomość

Post Re: Apelacja w sprawie Gość Niedzielny - Alicja Tysiąc
SweetChild napisał(a):
az1945 napisał(a):
Wiec pytam,jaka jest różnica pomiedzy dzieckiem w drugimlub trzecim miesiącu ciąży a tym na które obecnie patrzy.

Zasadnicza,

Głównie w terminologii.

SweetChild napisał(a):
ale nie o to chodzi. Sedno sprawy polega na tym, że jeśli w państwie X obowiązuje prawo P, to państwo X nie może go łamać. Jeśli państwo X złamie własne prawo P, w wyniku czego poszkodowany zostanie obywatel O, to tenże obywatel ma prawo skarżyć państwo X i w przypadku wygranej ma prawo do odszkodowania.

Analogicznie, jeśli w państwie X obowiązuje prawo P1, to wydawnictwo W nie może go łamać. Reszta jak wyżej, z tym że zamiast państwa X mamy wydawnictwo W.

Takie są podstawy państwa prawa.

Uhm. Ale cały proces nie tego dotyczył. Cały proces dotyczył tego, że osoba A poczuła się urażona tym co napisało pismo B o sprawie. Pismo B potraktowało sprawę tak samo jak pisma C, D, E, F i wiele innych z tym, że ocena pisma B była krytyczna. Osoba A, argumentując pozew, przeinaczała fakty i wyciągała wnioski, których nie miała podstaw wyciągać.

Obecny stan rzeczy mamy bo:
- zabrakło rzetelności i obiektywności sądu, skutkiem czego zapadł wyrok niekorzystny dla wydawnictwa B
- B uważa, że jest to niesprawiedliwe, skutkiem czego postanowiło się odwołać od niesprawiedliwego wyroku.

Wt mar 02, 2010 11:03

Drogie Słodkie Dziecko to wszystko to są tylko prawnicze wykręty.Nasze prawo bardzo przypomina wierszyk o Grzesiu,a bez Lexa nikt już nie jest w stanie spamiętać poprawek do poprawek,że o interpretacji nawet nie wspomnę.Pozdrawiam

Wt mar 02, 2010 11:25

Alus napisał(a):
To metodą in vitro nie produkują dzieci, tylko hybrydy?

Nie mam pojęcia, skąd taki wniosek?

igor napisał(a):
Uhm. Ale cały proces nie tego dotyczył. Cały proces dotyczył tego, że osoba A poczuła się urażona tym co napisało pismo B o sprawie. Pismo B potraktowało sprawę tak samo jak pisma C, D, E, F i wiele innych z tym, że ocena pisma B była krytyczna. Osoba A, argumentując pozew, przeinaczała fakty i wyciągała wnioski, których nie miała podstaw wyciągać.

Każdy ma prawo do własnej oceny, ale w państwie prawa rozstrzygają sądy. Sądy jakie są każdy widzi, ale to tak jak z demokracją - działa i trudno o lepszy system. Z pewnością zaś za gorszy uważam system "jak Kali komuś ukraść krowę to dobrze, a jak ktoś Kalemu ukraść krowę to źle".

igor napisał(a):
- B uważa, że jest to niesprawiedliwe, skutkiem czego postanowiło się odwołać od niesprawiedliwego wyroku.

I oczywiście B ma prawo się odwołać. Zresztą ja, pomimo że mam krytyczny stosunek do felietonów Gościa w związku ze sprawą Alicji Tysiąc, uważam, że wyrok sądu pierwszej instancji jest dość dziwny.

Wt mar 02, 2010 11:29
SweetChild napisał(a):

Z Twojego róznicowania między śmiercią urodzonego dziecka a zabiciem przy użyciu pigułki wczesnoporonnej (wczorajszy post).

Wt mar 02, 2010 11:53

Alus napisał(a):
SweetChild napisał(a):

Z Twojego róznicowania między śmiercią urodzonego dziecka a zabiciem przy użyciu pigułki wczesnoporonnej (wczorajszy post).

Ale nigdzie nie pisałem, że jedno z nich to nie człowiek, a jedynie, że istnieje między nimi zasadnicza różnica.

Wt mar 02, 2010 12:20

A ta różnica to według Ciebie co?Tylko nie cytuj tu mi przepisów lub też aktów prawnych.Jak to widzisz jako zwykły człowiek.Polecam najpierw zapoznać się z materiałem o rozwoju człowieka w łonie matki.

Wt mar 02, 2010 13:13

az1945 napisał(a):
A ta różnica to według Ciebie co?

Powiedziałbym, że prawie wszystko, ale jest już kilka wątków na ten temat, więc nie twórzmy kolejnego.

Wt mar 02, 2010 13:28

SweetChild napisał(a):
Jak chciałbyś się dowiedzieć, co dokładnie obraziło powódkę, to najlepiej zaznajomić się z pozwem. Chyba że jest niejawny.

Pozwy chyba w necie nie są publikowanie, nie sądzisz :?: ;-)

az1945 napisał(a):
Dla mnie pani Tysiąc ze swojego prywatnego współżycia uczyniła sprawę publiczna a my musimy za to płacić

Dokładnie - a do tego, gdy ktoś po imieniu nazwał jej postawę, to teraz jest pozywany... za naruszenie dóbr osobistych, z których to dóbr pani Tysiąc sama zrobiła temat tabloidów i gazet.

Cytuj:
Tu znalazłem mowę końcową w procesie, który Alicja Tysiąc wytoczyła „Gościowi Niedzielnemu”

Dzięki :) Szkoda, że nie są wskazane konkretne artykuły, w których rzekome sformułowania padły. Lista jest, ale samych rzekomych zwrotów.

SweetChild napisał(a):
Zasadnicza, ale nie o to chodzi.

To jest dokładnie to samo dziecko. Urodzone, lub nie. Ale dziecko. Człowiek. Życie.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr mar 03, 2010 13:32
Zobacz profil WWW

ToMu napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Zasadnicza, ale nie o to chodzi.

To jest dokładnie to samo dziecko. Urodzone, lub nie. Ale dziecko. Człowiek. Życie.

Kwestie dotyczące ewentualnych różnic (bądź ich braku) pomiędzy człowiekiem przed i po narodzinach, omawiajcie proszę w innym wątku. Jak słusznie zauważył SweetChild nie ma potrzeby pogłębiać offtopa tutaj.

Śr mar 03, 2010 14:22

ToMu napisał(a):
Pozwy chyba w necie nie są publikowanie, nie sądzisz :?: ;-)

To Ty-prawnik pytasz mnie-laika?

ToMu napisał(a):
az1945 napisał(a):
Dla mnie pani Tysiąc ze swojego prywatnego współżycia uczyniła sprawę publiczna a my musimy za to płacić

Dokładnie - a do tego, gdy ktoś po imieniu nazwał jej postawę, to teraz jest pozywany... za naruszenie dóbr osobistych, z których to dóbr pani Tysiąc sama zrobiła temat tabloidów i gazet.

:kreci: Jeśli tacy ludzie zostają prawnikami, to jak tu mieć szacunek dla prawa...

Śr mar 03, 2010 16:58
zbanowany na stałe

Cytuj:
Dokładnie - a do tego, gdy ktoś po imieniu nazwał jej postawę, to teraz jest pozywany...

[...]
Uwazasz, ze pokrzywdzony czlowiek musi byc napietnowany, bo walczy o swoje prawo?
Pokaz mi artykul zezwalajacy na okradanie zlodzieja czy chocby publikacje jego zdjecia. Czasami mozna przeczytac o DODATKOWEJ karze podania danych do prasy, ale jest to wyrok sadu nie widzi mi sie gazety!

Usunąłem obraźliwą część wypowiedzi. Igor.

Cz mar 04, 2010 11:38
Dural napisał(a):
Uwazasz, ze pokrzywdzony czlowiek musi byc napietnowany, bo walczy o swoje prawo?
Pokaz mi artykul zezwalajacy na okradanie zlodzieja czy chocby publikacje jego zdjecia. Czasami mozna przeczytac o DODATKOWEJ karze podania danych do prasy, ale jest to wyrok sadu nie widzi mi sie gazety!

A w czym p. Tysiąc jest pokrzywdzona?????....bo urodziła dziecko???....to może wszystkie kobiety przyjmiemy, że rodzenie dzieci jest krzywdą i odmówimy wam dawania potomków.
Od kiedy to każdy ma prawo zabić - według "swojego prawa"????

Cz mar 04, 2010 12:15
zbanowany na stałe

Przeciez chodzi o artykul ktory zdaniem A.Tysiac byl obrazliwy, nie o rodzenie.

Cz mar 04, 2010 12:20
Dural napisał(a):
Przeciez chodzi o artykul ktory zdaniem A.Tysiac byl obrazliwy, nie o rodzenie.

Od kiedy nazwanie prezentowanych postaw grzesznymi jest krzywdzeniem?
Można nie uznawać swoich poglądów za grzeszne, ale nie znaczy to, że inny zobligowani są podzielać ten pogląd.
Niemcy mordowali i nie dostrzegali w tym żadnego problemu - tak trzeba było czynić, ich prawo to nakazywało.
P. Tysiąc mówi: "gdybym miała możliwość - instytucja odwoławcza, pieniądze - usunęłabym, tzn, zabiłabym.
Widzisz w tych postawach jakąś różnicę.

Cz mar 04, 2010 12:23
Dopiszę :)
Gdyby p. Tysiąc argumentowała uniemożliwiono mi dalsze badanie, konsultację, a obawiałam się o swoje zdrowie, a co za tym idzie o los dwojga dzieci.
Miała święte prawo żadać maksymalnej informacji, badań.
Ale w momencie, gdy teraz nadal utrzymuje, że gdyby tylko miała możliwośc, bez wahania zabiłaby, to niestety to zmienia ogląd jej problemu.
Może i ona jest pokrzywdzona.
Najbardziej pokrzywdzone są jej dzieci, mała Julka nie ma watpliwości, że zgodnie z wolą mamy nie powinna się urodzić.
A starsze przez całe zycie będą zadawać sobie pytania czy i je mama nie zamierzała zabić.
Nigdy nie uciekną od tych pytań.
Ale największą krzywdę czynią p. Tysiąc i jej dzieciom, panie feministki, które używają ją jako kartę przetargową w swej rozgrywce.
Najwyraźniej widac, że niewiele obchodzi ich los córek p. Tysiąc i krzywda jaką im wyrządzają.

Cz mar 04, 2010 12:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 275 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona