Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 05, 2025 5:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Po co produkujemy świętych? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Po co produkujemy świętych?
Taki maly OT.
Zastanawiam sie czy niektorzy z Was rozumieja czym jest forum internetowe. Forum internetowe to nie herbata u ElzbietyII. Czemu Was troche ironii, lekkie "ukaszenie" tak obraza?
Czy mdlejecie w tramwaju po uslyszeniu "k... mac?". A moze Wasze mniemanie o sobie jest nieco wygorowane? Ja mysle, ze ferwor dyskusji pozwala na niejedno. W koncu sa moderatorzy oni obronia Wasze pupy. :)

Cz mar 18, 2010 9:47

BlueDraco napisał(a):
Radogost: ślicznie argumentujesz ad personam, omijając jednocześnie dokładniuśko wszystko, co merytoryczne. Ja nie piszę ani o Twojej ignorancji ani o "zielonym pojęciu". Piszę o konkretach - podstawach merytorycznych do twierdzenia, że czyiś przodkowie oddawali cześć Swietowitowi. Ty odpowiadasz obelgami.

1. Jak już pisałem wcześniej , to nie jest wątek na tego typu dysputy , więc zapraszam do wątku "POGAŃSTWO - PYTANIA " . Tam możemy podyskutować w gronie ludzi , którzy naprawdę maja duże pojęcie na ten temat i może Ci wyjaśnia niektóre sprawy . Są tam oczywiście i tacy , którzy przesadzają - jak człowiek , któremu robi się duszno gdy wchodzi do kościoła , ale pewnie ma astmę.

2.Nie wiem , w którym momencie rzucałem obelgami , więc jak nie Ty , to może któryś z rozmówców mi to wytłumaczy.

3. Nie jesteś pierwszy i pewnie nie ostatni , który jako uzasadnienie wkręca nazistów w pogański ruch religijny , ale to już przerabialiśmy nie raz i mogę Cię zapewnić , że żadna z pogańskich religii nie miała i nie ma nic wspólnego z faszyzmem , rasizmem itp. ale o tym też dowiesz się w ww wątku , bo nie będę po kilka razy pisał tego samego.

4. Napisałeś , że ślicznie argumentuje - i masz rację , bo to są fakty a jak masz wątpliwości to wypożycz sobie choćby jeden podręcznik akademicki z tego tematu , przeczytaj go i wtedy możemy podyskutować.

5.
BlueDraco napisał(a):
Piszę o konkretach - podstawach merytorycznych do twierdzenia, że czyiś przodkowie oddawali cześć Swietowitowi

No i co takiego odkrywczego napisałeś - dzieci uczą się tego w szkole podstawowej. Słowianie modlili się do Świętowida lub jak kto woli do Światowida , Wikingowie do Odyna a Izraelici do Jahwe ale kto powiedział , że to zupełnie inny Bóg tyle , że pod zmieniona nazwą . Widzę , że jesteś zaślepiony swoją religią i zupełnie nie rozumiesz o co chodzi w innych a wypowiadasz się na ich temat.

6.
BlueDraco napisał(a):
Dla mnie całe to neopogaństwo - to zwykła antychrześcijańska hucpa bez żadnej głębszej idei.

I kto tu kogo obraża ?

7.
BlueDraco napisał(a):
Znamienne jest też, że wśród neopogan jest mnóstwo zaprzysięgłych materialistów z kręgów dawnej PZPR

Następna bzdura - nie znam nikogo wśród rodzimowierców kto by był z kregów PZPR , bo w 90% to ludzie młodzi , którzy nie odczuli na własnej skórze komuny.

8.
BlueDraco napisał(a):
Zresztą diabli wie, skąd przywlekli się słowianie,

No i Ty się dziwisz , że odpisałem Ci w ten sposób - kłania się historia.

Cz mar 18, 2010 10:26

Hitler czcił Światowida, był ateistą a może coś jeszcze innego? Zdecydujcie się drodzy chrześcijanie. :D

Cz mar 18, 2010 12:32

Konkretnie: jaka szkoła nauczyła Cię, jaką religię wyznawał Twój praszczur np. 800 lat temu i jakiej metody badawczej użyto, żeby to stwierdzić, to po pierwsze.

Po drugie, nie pisałem nic o tym, jakoby neopogaństwo wywodziło się z faszyzmu, więc skoro musisz pluć, to przynajmniej odnieś się do czegoś, co napisałem.

Po trzecie, całkiem niedawno słyszałem wypowiedź fachowca o tym, że historia Słowian jest zagadką i nie bardzo wiadomo, skąd przyszli nad Wisłę, wiadomo tylko, że było to bodajże po IV wieku n.e.. Czyżby były jakieś nowe ustalenia?

Po czwarte, w uzasadnieniu "antychrześcijańskiej hucpy" - za każdym razem, gdy słyszę wynurzenia neopoganina, musi on koniecznie napomknąć o tym, jaki to paskudny jest Kościół i jak to za złość temu Kościołowi on wierzy w rzekomo słowiańskie bóstwa przez siebie samego wymyślone.

Cz mar 18, 2010 19:29

BlueDraco napisał(a):
Po drugie, nie pisałem nic o tym, jakoby neopogaństwo wywodziło się z faszyzmu, więc skoro musisz pluć, to przynajmniej odnieś się do czegoś, co napisa

Ja też nie - więc nie wiem skąd Ci się to wzięło - no chyba , że chcesz coś udowodnić obracając kota ogonem.

BlueDraco napisał(a):
Po trzecie, całkiem niedawno słyszałem wypowiedź fachowca o tym, że historia Słowian jest zagadką i nie bardzo wiadomo, skąd przyszli nad Wisłę, wiadomo tylko, że było to bodajże po IV wieku n.e.. Czyżby były jakieś nowe ustalenia?

Po IV wieku , to znaczy w którym - tego już ten fachowiec nie wiedział ? Ja Ci to powiem - końcówka V i początek VI i nie wciskaj mi tu takich kitów , bo od ponad dwudziestu lat siedzę w tym po uszy.

Cz mar 18, 2010 20:52

BlueDraco napisał(a):
Konkretnie: jaka szkoła nauczyła Cię, jaką religię wyznawał Twój praszczur np. 800 lat temu i jakiej metody badawczej użyto, żeby to stwierdzić, to po pierwsze.

Z biologicznego punktu widzenia , to moimi przodkami były z pewnością jakieś naczelne ale jeśli Twoimi były szczury , to już nikt nic z tym nie zrobi. I jeszcze nie rozumiem czego tak się uczepiłeś tych 800 lat .

Cz mar 18, 2010 20:57

Uczepiłem się nie lat, a określenia "wiara przodków". Nie neguję, że Słowianie czcili Svetowita, czy jak mu tam, tylko pytam, skąd delikwent wrzeszczący o "wierze przodków" wie, że konkretnie jego przodkowie byli Słowianami i czcili słowiańskie bóstwa.

N mar 21, 2010 11:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5