Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 22:43

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
 kradzież? 
Autor Wiadomość

Post kradzież?
Witam,

jakiś czas temu wziąłem kredyt na rozkręcenie własnego biznesu, niestety nic z tego nie wyszło... część zainwestowanych pieniędzy odzyskałem sprzedając zakupione wyposażenie, jednak dość znaczna część tego kredytu nadal nade mną "wisi". Nie jest możliwe, bym ten kredyt spłacił z "normalnej" pensji, a napewno nie w takim okresie i przy takiej wysokości rat jak obecnie... staram się o wydłużenie okresu kredytowania i zmniejszenia rat, jednak bank robi wielkie problemy i nie wiem czy się uda tego dokonać... prawnie to wygląda w ten sposób, że jeżeli zalegam z zaplatą 2 rat bank wysyła upomnienie z groźbą wpisania do Krajowego Rejestru Dlugów, jeżeli nie wpłaci się okreslonej w upomnieniu wartości w wyznaczonym czasie bank kieruje wniosek do wpisania mnie do KRD... potem mam 5 lat na spłacenie kredytu (co jest niemożliwe, ponieważ kredyt mam w chwili obecnej na 6 lat a KRD daje mi rok krócej...) ale jeżeli spłacę go w przeciągu tych pieciu lat zostaję "wymazany" z KRD, jeżeli nie to figuruję tam przez następnych pięć lat... po ich upływie zostaję wykreslony z KRD... bank może dopominać się o swoje pieniądze przez 5 lat (albo 3 - nie pamiętam dokladnie), potem sprawa ulega przedawnieniu... moje watpliwości sa nastepujace... czy nie oddanie tego kredytu jest kradzieżą czy nie... będę robił wszystko by go splacić, ale tak jak mówię jest to w zasadzie niewykonalne... czy jeżeli np po 8 - 10 latach będę zarabial wystarczająco dużo by oddać te pieniądze mam iśc do banku i powiedzieć "wiem, że juz nie mozecie mnie ścigać, bo sprawa się przedawniła, ale tu są wasze pieniądze" a jeżeli zycie tak się potoczy, że nawet za 10 lat nie będę w stanie tego oddać?... jak Wy czujecie tę sprawę? jak byście postapili na moim miejscu... starałem się w miarę najdokladniej zarysować moją sytuację...

Cz mar 04, 2010 16:00

Post Re: kradzież?
Wedug Biblii znalezienie i nie oddanie cudzej własności jest grzechem.

Cz mar 04, 2010 16:46
ogrodnik napisał(a):
Witam,......

jak byście postapili na moim miejscu... starałem się w miarę najdokladniej zarysować moją sytuację...

Kiedyś i mój kredyt -był nie możliwy do spłacenia ....a było to w czasach gdy procent i odsetki były prawie 30 -procentowe -tak że trzeba było spłacić 2.5 raza tej sumy co się pożyczyło ...
Dlatego uważam że powinieneś spłacić -to że grzech; brać i nie oddawać -to pewne ,ale jeszcze nie wierzysz w Bożą Opatrzność ,w swoje talenty.
A należy jeszcze wspomnieć o honorze ,dobrym samopoczuciu ,obowiązku -wobec Kraju ....
Jak rozglądniesz się w około wielu jest w podobnej sytuacji -i nie "pęka".
A pokusa "cwaniactwa"-bo inni tak robią ; nie oddają -jest podszeptem złego.
Nawet być biednym -ale mieć czyste sumienie,nawet być bankrutem ale uczciwym !
Zrobisz jak zechcesz -ale z perspektywy czasu mogę powiedzieć że warto było ,dziś mogę patrzeć w oczy tym co mi "żyrowali"-a było to kilka osób -było ciężko ,ale było .....

Pozdrawiam!

Cz mar 04, 2010 20:07

Coś mi się nie wydaje żeby jedyna sankcją za niespłacanie kredytu był KRD. Tak na zdrowy rozum jeżeli by tak było, to kupa oszustów by brała olbrzymi kredyt nie spłacając i wypinając się na wpis do KRD. Albo by podstawiali słupy.

Pt mar 26, 2010 19:56

Ja mam wrażenie, że pytajacy112 to pecet. ;)
Jeśli się mylę to przepraszam, ale problemy takie same jak u peceta.
I myślę, że zmiana nicka Tobie nie pomoże. :)
Pozdrawiam.

Pt mar 26, 2010 21:26
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 5 ]