Re: Nawracanie prawosławnych- czy ma sens?
marcin_jarzębski napisał(a):
a co prawosławie myśli o katolicyzmie?

haha dla Prawosławnego Kościoła Grecji ja nawet chrztu nie mam ważnego co więc mówić o sakramentach jak święcenia kapłańskie. Pamiętasz jak prawosławni grecy nazywali papieża JPII kiedy był w Grecji? Przebierańcem udającym biskupa. Także na prawosławne Dominus Iesus trzeba jeszcze poczekać.
Katolicyzm jako doktryna jest wobec prawosławia heteroortodoksyjna, choć w większości jest zgodna. Kościół rzymski jako założony na krwi śww. app. Piotra i Pawła nadal pozostaje święty, choć od "pewnego" czasu trwa w odłączeniu od Kościoła katolickiego. To jak najbardziej Kościół lokalny (partykularny), a nie grupka diecezji. Dowodem na to jest brak prawosławnego patriarchy w Rzymie... my nadal czekamy, aż papież zasiądzie między pozostałymi patriarchami

Marcinie, dla Kościoła prawosławnego w Polsce posiadasz trwałe znamię chrztu w Duchu świętym. O hasłach demonstrantów można mówić wiele. Równie dobrze ja mógłbym napisać, że Polacy są eurofobami, tylko dlatego że grupka zwolenników RM robi sobie co jakiś czas demonstracje. Prawosławnym Dominus Iesus jest nasze Wyznanie wiary. Każdy katolik, który się pod nim podpisze, będzie mi bratem w Chrystusie