Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 11, 2025 14:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Nawracanie prawosławnych- czy ma sens? 
Autor Wiadomość

Post Re: Nawracanie prawosławnych- czy ma sens?
marcin_jarzębski napisał(a):
Kościół prawosławny jest o ile ma ważne sakramenty kościołem partykularnym

Kościołem partykularnym jest diecezja. Kościoła Wschodniego nie można uznać za Kościół partykularny

So mar 27, 2010 17:08

Kamyk napisał(a):
Kościół prawosławny jest o ile ma ważne sakramenty kościołem partykularnym

Kościołem partykularnym jest diecezja. Kościoła Wschodniego nie można uznać za Kościół partykularny

w deklaracji DOMINUS IESUS czytam tak:

Cytuj:
17. Istnieje zatem jeden Kościół Chrystusowy, który trwa w Kościele katolickim rządzonym przez Następcę Piotra i przez biskupów w łączności z nim 58. Kościoły, które nie będąc w pełnej wspólnocie z Kościołem katolickim, pozostają jednak z nim zjednoczone bardzo ścisłymi więzami, jak sukcesja apostolska i ważna Eucharystia, są prawdziwymi Kościołami partykularnymi

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR ... iesus.html

So mar 27, 2010 19:33
Zobacz profil WWW

Owszem. Ale Kościół w Katowicach (diecezja katowicka) również jest Kościołem partykularnym. Kościół w Rzymie (diecezja rzymska) również jest Kościołem partykularnym. Kościół w Moskwie (eparchia moskiewska) również jest Kościołem partykularnym.
Kościół partykularny znaczy tyle co Kościół lokalny - a Kościół lokalny to właśnie diecezja

So mar 27, 2010 19:54

Z deklaracji Dominus Iesusu wynika, że dla Watykanu prawosławie to po prostu zbiór schizmatyckich diecezji. Za dyplomatycznym językiem ekumenicznych spotkań kryje się oczywiste przesłanie nie pozostawiające złudzeń.

So mar 27, 2010 23:08

Nektariusz napisał(a):
Z deklaracji Dominus Iesusu wynika, że dla Watykanu prawosławie to po prostu zbiór schizmatyckich diecezji. Za dyplomatycznym językiem ekumenicznych spotkań kryje się oczywiste przesłanie nie pozostawiające złudzeń.

a co prawosławie myśli o katolicyzmie? :) haha dla Prawosławnego Kościoła Grecji ja nawet chrztu nie mam ważnego co więc mówić o sakramentach jak święcenia kapłańskie. Pamiętasz jak prawosławni grecy nazywali papieża JPII kiedy był w Grecji? Przebierańcem udającym biskupa. Także na prawosławne Dominus Iesus trzeba jeszcze poczekać.

So mar 27, 2010 23:27
Zobacz profil WWW
szumi napisał(a):
Kościoły powstają z potrzeby.

Prawosławie niegdyś chciało pójść na taki układ z Rzymem, że oni oddadzą katolikom swoich, którzy mieszkają na terenach 'katolickich' (np. zachód Europy), my w zamian damy im naszych mieszkających na ich terenach (wschód Europy)....
To dopiero by było, co nie?
Na szczęście rozsądek Kościoła wygrał i nie zgodził się na takie durne rozwiązanie...

Ponieważ szumi nie wycofał tego twierdzenia- więc pozwolę sobie zapytać szumi bo widać wiesz...co stało za taką decyzją naszego Kościoła i czy Kosciół katolicki sprzeciwiał się zasadzie cuius regio eius religio proszę o konkretne dokumenty kościelne wyrażajace ten sprzeciw...

Wt kwi 06, 2010 14:09

a co prawosławie myśli o katolicyzmie? :) haha dla Prawosławnego Kościoła Grecji ja nawet chrztu nie mam ważnego co więc mówić o sakramentach jak święcenia kapłańskie. Pamiętasz jak prawosławni grecy nazywali papieża JPII kiedy był w Grecji? Przebierańcem udającym biskupa. Także na prawosławne Dominus Iesus trzeba jeszcze poczekać.
Katolicyzm jako doktryna jest wobec prawosławia heteroortodoksyjna, choć w większości jest zgodna. Kościół rzymski jako założony na krwi śww. app. Piotra i Pawła nadal pozostaje święty, choć od "pewnego" czasu trwa w odłączeniu od Kościoła katolickiego. To jak najbardziej Kościół lokalny (partykularny), a nie grupka diecezji. Dowodem na to jest brak prawosławnego patriarchy w Rzymie... my nadal czekamy, aż papież zasiądzie między pozostałymi patriarchami :)

Marcinie, dla Kościoła prawosławnego w Polsce posiadasz trwałe znamię chrztu w Duchu świętym. O hasłach demonstrantów można mówić wiele. Równie dobrze ja mógłbym napisać, że Polacy są eurofobami, tylko dlatego że grupka zwolenników RM robi sobie co jakiś czas demonstracje. Prawosławnym Dominus Iesus jest nasze Wyznanie wiary. Każdy katolik, który się pod nim podpisze, będzie mi bratem w Chrystusie :)

Pt kwi 09, 2010 15:49

ja nie pisałem tylko o demonstrantach. Moj kolega przechodząc do greckiego kosciola prawoslawnego choc co prawda starokalendarzowcow (tacy greccy starowiercy) zostal ochrzczony powtórnie. Muszę zapytac sie jak jest w Bulgarii ale mozliwe ze i tu musialbym sie ochrzcic.

So kwi 17, 2010 18:11
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3