Grecja opodatkowała Kościół!
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Grecja opodatkowała Kościół!
No i nie trzeba było opodatkowywać biednych kapłanów - i tak ledwie wiążą koniec z końcem stawiając nowe świątynie. Ciekawe swoją drogą ile nowych budynków sakralnych powstaje rocznie w Polsce? I po co, skoro odsetek wiernych stale maleje, a liczba mieszkańców także, a więc liczba wiernych tym bardziej?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt kwi 16, 2010 7:46 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: I po co, skoro odsetek wiernych stale maleje, a liczba mieszkańców także, a więc liczba wiernych tym bardziej? Zapewne po to, by księża mogli biednieć dalej, w związku z koniecznością wydawania niemal wszystkich dochodów na utrzymanie kolejnego ogromnego kościoła, do którego i tak nikt nie chodzi  A propos: w moim miasteczku powstaje właśnie nowy ( czwarty ) kościół - i bardzo dobrze, bo podczas "jedenastki" w kościele parafialnym szpilki się nie da wcisnąć. To w ramach odpowiedzi.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt kwi 16, 2010 8:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): No i nie trzeba było opodatkowywać biednych kapłanów - i tak ledwie wiążą koniec z końcem stawiając nowe świątynie. Ciekawe swoją drogą ile nowych budynków sakralnych powstaje rocznie w Polsce? I po co, skoro odsetek wiernych stale maleje, a liczba mieszkańców także, a więc liczba wiernych tym bardziej? Współczuję  - Ty chyba nie dosypiasz zaabarasowany problemami Kościoła. Ja śpię spokojnie, bo On powiedział "bramy piekielne go nie przemogą" 
|
Pt kwi 16, 2010 8:49 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Koło mnie też chcieli stawiać nową świątynię, ale mieszkańcy dali odpór zakusom. Bitwa wygrana, ale wojna toczy się dalej.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt kwi 20, 2010 11:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Koło mnie też chcieli stawiać nową świątynię, ale mieszkańcy dali odpór zakusom. Bitwa wygrana, ale wojna toczy się dalej. Nie wszystkie bitwy bywają w słusznej sprawie.
|
Wt kwi 20, 2010 11:22 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Koło mnie też chcieli stawiać nową świątynię, ale mieszkańcy dali odpór zakusom. Bitwa wygrana, ale wojna toczy się dalej. Wojna z czym ? Z betonem ? Zdaj sobie sprawę, że budowanie nierentownych świątyń musi się w końcu skończyć bankructwem - więc czy naprawdę należy z tym walczyć ?  Jaki światopogląd, takie wojny 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt kwi 20, 2010 12:17 |
|
 |
Jajko
|
Bankructwem powiadasz? Zawsze można rękę do Państwa wyciągnąć... A jak Urban chciał kupić kościół, który właśnie zbankrutował to mu nie pozwolono...
|
Wt kwi 20, 2010 14:00 |
|
|
|