Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 7:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Polacy przestają pomniki świętym 
Autor Wiadomość
Post Re: Polacy przestają pomniki świętym
Cytuj:
Przy całej sympatii dla Ciebie czytając ten post również odkryłem, że mnie to irytuje.... to Twoje ustawiczne wołanie o nieocenianie bliźnich z ustawiczną ich oceną. Zastanów się dobrze. Wątpliwe dla mnie jest bys znała tych "wielu budowniczych pomników papieża" nie możesz wiedzieć jaki jest ich szacunek do bliźnich, ani tego że czy są czy nie są zakłamani. Odkrywam w Tobie dobre intencje, ale jednocześnie znajduje jakiś błąd, którym tak gorąco obarczasz innych. Zaręczam Ci opierając się na własnym doświadczeniu, że pierwsze wrażenie, przeświadczenie, szufladkowanie do takiego błędu prowadzi, dlatego proszę Cię stosuj się bardziej sama do własnego apelu. Co do konieczności stawiania kolejnych pominków, sadzenia zamiast nich drzew itd. zgadzam się w 100%, co do oceniania tych stawiających pomniki i ich intencji nie zgadzam się, ze względu na to, że to gdybanie. Każdy taki pomnik musi byc poprzedzony jakąś uchwałą, ktoś tę potrzebę uzasadniał przekonując innych. Gdybyś na postawie tych wniosków uzasadnień ferowała opinie co do intencji szansa na słuszną ocenę może by była większa...

Może i masz rację ...przyjmuję napomnienie.
Ale Jan Paweł II nigdy nie operowałby określeniem "tzw ksiądz ...".
Pogroził palcem kapłanowi zwolennikowi teologii wyzwolenia i jednocześnie przytulił go do piersi.

Wt kwi 27, 2010 11:05

Żeby jeszcze lepiej oddać problem pomnika uzasadnienie pana burmistrza w radio:http://www.polskieradio.pl/zagranica/pl/news/artykul73565.html
oraz zdjęcia i kontrargumentacja radnego i opinie-komentarze mieszkańców:
http://andrzejjezior.blog.onet.pl/Pomnik-emigranta-odsloniety,2,ID343228958,n
No i jedno własne zdanie: Dobrze, że stanął tu pomnik emigranta, a nie jakiegoś świętego przy takich pieniądzach i sytuacji miasta było by mi głupio.

Wt kwi 27, 2010 11:17

Alus napisał(a):
Ale Jan Paweł II nigdy nie operowałby określeniem "tzw ksiądz ...".
Pogroził palcem kapłanowi zwolennikowi teologii wyzwolenia i jednocześnie przytulił go do piersi.

Owszem zgadzam się z Tobą. Taki on był, dlatego wolę pomnik w sercu. On zresztą na pewno woli takie pomniki z naszych uczynków, zmiany postępowania. Miło mieć świadomość, że ani stosunek do partii politycznych, ani inne róznice nie przeszkadzają odczuwać do siebie sympatii i rozumieć cudze argumenty.

Wt kwi 27, 2010 11:22

Ja też przetrzymuję Pana Jezusa i Jana Pawła II w sercu. Dlatego jestem przeciwna budowaniu obrazów, pomników, figur.
Figure i pomnik można zbeszcześcić, znieważyć, zniszczyć.
A tego co mam w sercu, nikt nie ruszy.

Śr kwi 28, 2010 9:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2