Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 16:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Kryzys rodzinny i małżeństwa 
Autor Wiadomość

Post Re: Kryzys rodzinny i małżeństwa
Daniel86 napisał(a):
Ale* przyznacie, że kiedyś było więcej przeszkód do wzięcia rozwodu niż dzisiaj. Np. wstyd przed środowiskiem, w którym się żyje, większa wzajemna zależność małżonków od siebie, religijność na pokaz itp. To wszytko sprawiało, że co najmniej część potencjalnych rozwodników rezygnowała z rozwodu.

O, zdecydowanie. Jakiś czas temu koleżanka się rozwodziła i pamiętam, jak jej ciotka pogratulowała odwagi, - ona też kiedyś chciała zakończyć swoje małżeństwo w ten sposób, ale właśnie to "nie wypada" ją powstrzymywało, zapewne też i presja rodzinna - księża w rodzinie.

Cz maja 06, 2010 11:58

tak tylko po co ciagnać małzenstwo które jest juz skończone?po co udawac, klamac i oszukiwac.cos jest zle i sie o tym mowi.i albo robi sie cos, by to naprawic, lub dzieje sie coraz gorzej.

co do cytatu powyzej, juz chyba lepszy "wstyd przed srodowiskiem", niz ciagniecie czegos co nie ma sensu, przy swojej badz czyjejs krzywdzie.

Cz maja 06, 2010 12:24

No, ale kiedyś ludzie mieli inną mentalnośc - zwłaszcza w małych miejscowosciach i na wsiach. Woleli sie zdradzać niz oficjalnie zakończyć małżeństwo.

Cz maja 06, 2010 12:28

Czyli kryzysu rodziny w naszych czasach nie ma, chyba że kryzysem rodziny nazwie się to, co było od zawsze?

So maja 08, 2010 12:59

A moim zdaniem kryzys rodziny istnieje, w mniejszym lub większym stopniu, ale jest.
Jednym z głównych dowodów na to - oczywiście według mnie - jest sposób życia młodego pokolenia - nastolatków. Rodzice nie mają czasu dla swoich dzieci - głównie tych dorastających, nie umieją ze sobą wzajemnie rozmawiać etc. W dawniejszych czasach nie było tylu przestępstw dokonywanych przez nieletnich. Aktualnie mamy coraz mniej czasu dla siebie nawzajem (nie wszyscy, jednak spora część ludzi), a to wpływa na jakość relacji - co się przekłada na więzi rodzinne.
Ciekawa obserwacja - jeżeli dziecko zostanie zatrzymane przez policje i ląduje na komisariacie - coraz więcej rodziców odmawia odebrania dziecka. Trafia ono wtedy do odpowiedniej Placówki - najczęściej nie kończy się tylko na jednym Ośrodku.
I jeszcze jedna obserwacja (również własna) - największe problemy wychowawcze sprawiają dzieci, których rodzice nie żyją ze sobą razem.

* Jeżeli chodzi o obserwacje - napisałam tylko o tym co sama widzę ;) - być może ktoś ma całkiem inne doświadczenia, czy też coś innego zaobserwował :)

So maja 08, 2010 15:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3