Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Świadkowie Jehowy.
Elbrus, Trudno mi radzić Ci poznanie duchowości Kościoła z doświadczenia, empirycznego, bo w Kościele jak widać nie jesteś i raczej na razie nie masz zamiaru być, ale może chociaż porządnie poczytaj ciekawe strony. Lubisz linki więc podaję jeden. Albo książki. http://www.trinitarians.info/
|
Śr maja 12, 2010 10:56 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Proszę o zakończenie prywatnych wycieczek.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Śr maja 12, 2010 11:00 |
|
 |
Elbrus
|
@jo_tkaOdpowiadam personalnie, gdyż DanRism obraża (grupowo) i pisze nieprawdę. W razie czego proszę o skasowanie wszystkich offtopowych postów (obu stron). DanRism napisał(a): nie zmienia to faktu, że wyznają `kult Księgi`, odrzucając niektóre odwieczne dogmaty (np. przeistoczenie) oraz Tradycję Co mają do rzeczy wiara w dogmaty, a kult księgi jak Boga? DanRism napisał(a): Popchnał swoistą kulę śniegową i narobił zamieszania, niedzwiedzia przysługa, `wylał dziecko z kapielą` Luteranizm jest praktycznie reformowanym katolicyzmem. DanRism napisał(a): mówię o tych typowych protestantach, nie o kolejnych odłamach czy nowych organizacjach Część protestantów była na DŁUGO przed Lutrem. //napiszę o tym w temacie o sukcesji apostolskiej i nieomylności papieskiej DanRism napisał(a): Skoro protestantyzm jest taki świetny, to dlaczego wciąż się dzielą i tyle tych odłamów? Hm?
Wiele różnic jest znaczących tyle co nic, więc ta zatrważająca liczba denominacji jest sztucznie mnożona. DanRism napisał(a): KK jest jeden. Nie zawsze tak było. 1. denominacje katolickie2. Więcej niż 1 papież "na tronie piotrowym" (opiszę to w innym temacie  ). DanRism napisał(a): Ty się może najpierw zapoznaj z wartościową lekturą i Pismem, także z duchowościa Kościoła Katolickiego (...)Trudno mi radzić Ci poznanie duchowości Kościoła z doświadczenia, empirycznego, bo w Kościele jak widać nie jesteś i raczej na razie nie masz zamiaru być Zapoznałem się Z DOŚWIADCZENIA (katolikiem byłem przez WIĘKSZOŚĆ mojego życia) i doszedłem do wniosku, że nauka KK to odejście od nauki Jezusa, więc oczywistym jest, że nie mam zamiaru w nim być. Zwiódł mnie Szatan, Luter czy Biblia? Tego typu strony już przejrzałem i mnie nie przekonały - są na słabym poziomie (i wywołują czasami tylko (u)śmiech).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr maja 12, 2010 11:32 |
|
|
|
 |
Tutte
|
DanRism,dlaczego tak bardzo Cię razi fakt,że niektórzy trzymają się tego co jest napisane w Biblii.Pytasz,gdzie napisano,że "tylko Pismo".Odpowiadam-w samym Piśmie. Objawienie 22:18,19:"Ja świadczę każdemu,kto słyszy słowa proroctwa tego zwoju:Jeżeli ktoś doda coś do tych rzecz,Bóg doda mu plag zapisanych w tym zwoju;a jeżeli ktoś odejmie coś ze słów zwoju tego proroctwa,Bóg odejmie jego dział w drzewach życia i mieście świętym-rzeczach opisanych w tym zwoju." Galatów 1:8:"Ale choćbyśmy nawet my albo choćby anioł z nieba oznajmił wam jako dobrą nowinę coś poza tym,co wam oznajmiliśmy jako dobrą nowinę,niech będzie przeklęty". Dziwisz się,że spytałam o święconkę,której tradycję,wg Ciebie,przekazali apostołowie.Historia zaś mówi co innego,dlatego uważam,że trzymanie się ustnych przekazów jest zwodnicze.
|
Śr maja 12, 2010 11:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zwodnicza to jest sekciarska manipulacja którą zastosowano na Tobie i naiwnych. Cytat z Apokalipsy dotyczy Księgi (zwoju) Apokalipsy właśnie! A kto ma być przeklęty wg. Ciebie i Ga? Kościół Chrystusowy? Bo takim torem właśnie prowadzi naiwnych organizacja ŚJ. Krzyż już zanegowali, zrobili z tego jakiś symbol falliczny. Pamiętaj, że diabeł działa bardzo subtelnie i właśnie "jedzie" na szczegółach, wyolbrzymia jakieś aspekty potęgując to do rangi wielkiego zagadnienia i problemu, odwracając kota ogonem. Dziewczyno, zastanów się co robisz, jak śpiewal Irek Dudek. Ten sam św. Paweł pisał też o trzymaniu się tradycji i nauki przekazanej przez przodków, nie tylko on. Zrozum wreszcie, że to, co cytujesz, są to teksty z czasów, kiedy Kościół był w powijakach, to były początki Kościoła. Pisma dopiero powstawały. Cierpliwości... Mnie nie razi to, że ktoś chce się trzymać Biblii, razi mnie to, że ktoś daje się tak nabierać i rzekomo kierując się Biblią występuje PRZECIW KOSCIOŁOWI. I pamiętaj, uświadom sobie to, że Kościoł Katolicki NICZEGO z prawd wiary nie zmienił, ON jest od Apostołów, tak wierzyli pierwsi chrześcijanie! Jeżeli coś dodaje, zmienia, to ma prawo, bo to Kościół Chrystusowy, ale nie w podstawach wiary! Ale wyznanie wiary (Wyznanie Wiary) jest niezmienne od początku.
|
Śr maja 12, 2010 12:13 |
|
|
|
 |
el55
|
DanRism napisał(a): PS Panie śJ i nie śJ, z mojej strony dyskusja skończona. Uwagi jak dla Elbrusa, ale Ty już przechodzisz wszelkie pojęcie, Elbrus chociaż wkazuje czasem chęć rozsądnego myślenia. Swoją głupotą psujesz tylko powietrze. Najgorsze jest to, że nawet sobie nie uświadamiasz tego. Nie dziw mi już, że jesteś śJ.
Wiem .Zawsze jak pytam i ktoś widzi, że nie umie mi odpowiedzieć to tak pisze. Nie ja zaczynałem więc i nie ja kończę. Teraz widzisz jak wyglądają twoje merytoryczne odpowiedzi. Nic na temat a tylko obrażanie innych.
|
Śr maja 12, 2010 12:17 |
|
 |
Elbrus
|
DanRism napisał(a): Zwodnicza to jest sekciarska manipulacja którą zastosowano na Tobie i naiwnych. A w twoim Kościele jaka manipulacja została zastosowana? DanRism napisał(a): Cytat z Apokalipsy dotyczy Księgi (zwoju) Apokalipsy właśnie! Czyli inne księgi można modyfikować, bo nie ma tego jasno zapisane? DanRism napisał(a): A kto ma być przeklęty wg. Ciebie i Ga? Kościół Chrystusowy? Przeklęty ma być każdy człowiek, który dokona takiej zmiany. DanRism napisał(a): Krzyż już zanegowali, zrobili z tego jakiś symbol falliczny. Dlaczego ŚJ mają się przejmować twoimi skojarzeniami? Poganie i sataniści mają trochę inne skojarzenia niż katolicy odnośnie krzyża. Kod: W Babilonie i Asyrii od ok. XVII w. p.n.e. znak krzyża był symbolem boga-słońca. Łączy się go z mistycznym znakiem tau, pierwszą literą imienia chaldejskiego boga Tammuza, która miała pierwotnie kształt X, a później T z obniżoną poprzeczką. W Egipcie niezwykle popularny był krzyż anch ("crux ansata", T z pętlą u góry), który oznaczał życie. Krzyż był też symbolem greckiego Dionizosa, babilońskiego Bela, tyryjskiego boga Dumuzi (odpowiednik Tammuza) i nordyckiego Odyna (Wodana).
Indoeuropejskie ludy Persji i Indii w starożytności stosowały krzyż, który symbolizował ogień i często przybierał formę swastyki. Do celów religijnych z krzyża korzystali także buddyści w Chinach oraz prekolumbijskie cywilizacje Azteków i Majów.
Wobec znanej i dość powszechnej w różnych religiach solaryzacji bóstw naczelnych, krzyż symbolizował tego rodzaju bóstwa również w przypadku kultury łużyckiej i pomorskiej. Również Celtowie, Słowianie i ludy germańskie posługiwały się tym znakiem na długo przed rozpoczęciem się ery chrześcijańskiej. DanRism napisał(a): Mnie nie razi to, że ktoś chce się trzymać Biblii, razi mnie to, że ktoś daje się tak nabierać i rzekomo kierując się Biblią występuje PRZECIW KOSCIOŁOWI. Wiele osób razi to, że ludzie rzekomo kierujący się Biblią i Dekalogiem, tak naprawdę występują przeciwko nim. DanRism napisał(a): Pamiętaj, że diabeł działa bardzo subtelnie i właśnie "jedzie" na szczegółach, wyolbrzymia jakieś aspekty potęgując to do rangi wielkiego zagadnienia i problemu, odwracając kota ogonem. Różne Kościoły wiele aspektów, które są szczegółami - wyolbrzymiają do rozmiarów niezaprzeczalnych niezbędników kultycznych. DanRism napisał(a): I pamiętaj, uświadom sobie to, że Kościoł Katolicki NICZEGO z prawd wiary nie zmienił, ON jest od Apostołów, tak wierzyli pierwsi chrześcijanie! Jeśli w Kościele nie było herezji, to był on oczywiście apostolski. DanRism napisał(a): Jeżeli coś dodaje, zmienia, to ma prawo, bo to Kościół Chrystusowy, ale nie w podstawach wiary! Jest to subiektywna ocena tego Kościoła (a szczególnie kierownictwa). DanRism napisał(a): Ale wyznanie wiary (Wyznanie Wiary) jest niezmienne od początku. I wiele osób nie neguje tego wyznania wiary, gdyż jest zgodne (niesprzeczne) z wiarą pierwszych chrześcijan.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr maja 12, 2010 12:43 |
|
 |
Tutte
|
DanRism napisał(a): Zwodnicza to jest sekciarska manipulacja którą zastosowano na Tobie i naiwnych. Cytat z Apokalipsy dotyczy Księgi (zwoju) Apokalipsy właśnie! A kto ma być przeklęty wg. Ciebie i Ga? Kościół Chrystusowy? Bo takim torem właśnie prowadzi naiwnych organizacja ŚJ. Krzyż już zanegowali, zrobili z tego jakiś symbol falliczny. Pamiętaj, że diabeł działa bardzo subtelnie i właśnie "jedzie" na szczegółach, wyolbrzymia jakieś aspekty potęgując to do rangi wielkiego zagadnienia i problemu, odwracając kota ogonem. Dziewczyno, zastanów się co robisz, jak śpiewal Irek Dudek. Ten sam św. Paweł pisał też o trzymaniu się tradycji i nauki przekazanej przez przodków, nie tylko on. Zrozum wreszcie, że to, co cytujesz, są to teksty z czasów, kiedy Kościół był w powijakach, to były początki Kościoła. Pisma dopiero powstawały. Cierpliwości... Mnie nie razi to, że ktoś chce się trzymać Biblii, razi mnie to, że ktoś daje się tak nabierać i rzekomo kierując się Biblią występuje PRZECIW KOSCIOŁOWI. I pamiętaj, uświadom sobie to, że Kościoł Katolicki NICZEGO z prawd wiary nie zmienił, ON jest od Apostołów, tak wierzyli pierwsi chrześcijanie! Jeżeli coś dodaje, zmienia, to ma prawo, bo to Kościół Chrystusowy, ale nie w podstawach wiary! Ale wyznanie wiary (Wyznanie Wiary) jest niezmienne od początku. Rozumiem teraz skąd bierze się agresja w Twoich rozmowach ze ŚJ. Narazie jedyne Twoje argumenty to:bo tak jest i koniec.A jak się ktoś z Tobą nie zgadza to jest idiotą. A tym,że KK niczego nie zmienił i tak wierzyli pierwsi chrześcijanie to mnie rozwaliłeś.Wiedza historyczna się kłania.
|
Śr maja 12, 2010 12:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To powodzenia życzę w takim razie. Czas poświęcam, staram się prosto naświetlić sprawę i mam podziękowanie. Tak to jest ze śJ. Głupi daję się wciągnąć... słaba silna wola. Jak już mówiłem na początku, dyskusja z członkiem sekty skończy się stwierdzeniem o agresji i wyśmianiem. Nic więcej ode mnie nie uzyskasz, poza modlitwą jeżeli chcesz. Aha, a skoro Kościół coś zmienił, to naświetl Czytelnikom, skoro chcesz argumentów, daj argumenty, co było za Apostołów, a co KK zmienił. Jeżeli wiesz. Ech te wasze argumenty, te gierki, te szydercze śmiechy... Ale już nie kieruj żadnych zdań do mnie. Innych też o to proszę. Bo czuję się zmuszony odpowiadać, a nie chciałbym, sensu brak.
|
Śr maja 12, 2010 15:33 |
|
 |
jo_tka
|
Widzę, że rozmowa na poziomie na ten temat nie jest możliwa. Proponuję ją zatem zakończyć.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pt maja 14, 2010 11:05 |
|
|
|