Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 17:38

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 nie chce mi się żyć 
Autor Wiadomość

Post Re: nie chce mi się żyć
Zgodnie z zasadami działu oraz regulaminem (§ II 4. pkt 4), usunąłem fragmenty dotyczące bioenergoterapii (oraz komentarze do usuniętych fragmentów). Wszelkie uwagi co do sposobu moderacji proszę na priv lub w temacie "Uwagi do moderacji" w dziale "Moderacja".
jumik

Pn maja 10, 2010 13:10
Zobacz profil WWW

A mogę napisać na temat wątku żeby uważać z "leczeniem" tego typu metodami?

Wt maja 11, 2010 19:32

Oczywiście.

Myślę, że najlepiej stosować się do metod uznanych przez medycynę. I nie mam tutaj na myśli medycyny chińskiej.

Śr maja 12, 2010 10:53
Zobacz profil WWW

jumik napisał(a):
I nie mam tutaj na myśli medycyny chińskiej.
Czy wszystko co jest związane z medycyną wschodu musi wiązać się z religią (nawet jeśli opiera się na składnikach naturalnych)?
A może ludzie nie wierzą, że niewykształceni "samozwańczy" lekarze znają się lepiej na ludzkim ciele niż wykształceni po studiach?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr maja 12, 2010 11:29

Tutaj akurat o religii mowy nie było. I owszem, nie wierzą bo to rzecz zupełnie oczywista - "samozwańczy" lekarze wiedzą bardzo niewiele o ludzkim organizmie. Jeśli by było inaczej to czemu jeszcze ze 100, 200 lat temu (nie mówiąc już o np. średniowieczu) ludzie żyli dużo krócej chociaż "medycyna naturalna" istniała?

Co do medycyny chińskiej posłużę się prostym przykładem. Refleksologia - wedle tej "medycyny" - ma być leczniczymi masażami różnych części ciała, szczególnie stóp, które mają leczniczo wpływać na różne organy wewnętrzne. Tymczasem wystarczy wrzucić w wyszukiwarkę grafiki Google "refleksologia" i okazuje się że według jednego schematu w jednym miejscu na stopie masujemy sobie wątrobę a według innego w tym samym miejscu jelita, pęcherzyk żółciowy albo coś jeszcze.

Nie muszę chyba dodawać że nie ma żadnych uzdrawiających powiązań między stopami a wątrobą czy płucami?

Śr maja 12, 2010 11:49

Silva napisał(a):
bo to rzecz zupełnie oczywista - "samozwańczy" lekarze wiedzą bardzo niewiele o ludzkim organizmie.
Cywilizacja chińska była rozwinięta na znacznie wyższym poziomie niż zachód, a
wiedza o medycynie naturalnej wiąże się przede wszystkim z wielowiekową tradycją.
Silva napisał(a):
Jeśli by było inaczej to czemu jeszcze ze 100, 200 lat temu (nie mówiąc już o np. średniowieczu)
ludzie żyli dużo krócej chociaż "medycyna naturalna" istniała?
Nawet jeśli średniowieczni ludzie mieliby zapewnioną opiekę lekarską z XXI wieku, to i tak nie żyliby znacznie dłużej.
Dlaczego? Bo trzeba się myć (jedzenie również)!
Dochodzi do tego jeszcze zdrowa dieta i gimnastyka (ruch), do których Europejczycy nie przywiązywali większej uwagi.
Silva napisał(a):
Co do medycyny chińskiej posłużę się prostym przykładem. Refleksologia -
A co powiesz o mieszankach ziołowych i preparatach mineralnych np. na zmiany skórne czy alergie?
Silva napisał(a):
Nie muszę chyba dodawać że nie ma żadnych uzdrawiających powiązań między stopami a wątrobą czy płucami?
Niektórzy wierzą, że opętanie czy praktykowanie okultyzmu może wiązać się z chorobą/wyzdrowieniem...
Brak naukowego potwierdzenia nie musi rzutować na skutki w praktyce.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr maja 12, 2010 12:11

U nas również "medycyna naturalna" miała wielowiekową tradycję. No a dlaczego ludzie w średniowieczu się nie myli? Czy ci "specjaliści" od "medycyny naturalnej" nie mogli im powiedzieć żeby się myli i co mają jeść żeby być zdrowi? Obecnie medycyna konwencjonalna to mówi i długość życia znacznie się wydłużyła.

O mieszankach ziołowych powiem to, że owszem, często działają. Tylko że to jest medycyna bardziej konwencjonalna, można zbadać w laboratorium, pod mikroskopem co tam jest w tych ziołach i jak działa. A bzdury w stylu "uzdrawiającego" malachitu na szyi definitywnie są przez medycynę uważane za... bzdury właśnie.

Śr maja 12, 2010 13:10

Opętanie to " choroba " a praktykowanie okultyzmu to narażanie się na opętanie .
Pozdrawiam.

Cz maja 13, 2010 21:11

Dorzuce coś jeszcze do tego skrytykowanego malachitu.
Może to będzie miało dla kogoś jakieś znaczenie , odrazu mówię że niemam sklepu z kamieniami ,biżuterią itp.
Miałem kiedyś malachit a właściwie to go gdzieś mam na którym był wizerunek Madonny i jeszcze jakiejś niższej postaci niestety upadł mi i pękł najpierw z jednego brzegu a nastepnym razem na pół.
Trzymajcie się.

Pn maja 17, 2010 19:31
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4