Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 16:03

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Stały spowiednik 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Stały spowiednik to przede wszystkim ktoś sprawdzony, kogo znamy i wiemy, że nie zrani w czasie spowiedzi.

to zależy w jakim sensie :)

ja ,kiedy szukałam spowiednika ,który by mi odpowiadał to raz byłam u takiego ,który na luzie spowiadał,przez ,co umiejszal moje grzechy,w każdym razie bylo to takie mila atmosferka,usmiechal sie , pouczenia byly takie o...
nie wiem jak to wyrazic i poszlam do jednego takiego ,ktory swoja duchowa moca az mnie urzekl :razz: bardzo mnie zaskoczyl :) on strasznie uczy pokory.. a mnie zawsze to dobrze robi pozniej ,choc sama sie sobie dziwie... mzoe jest w tym cien rpawdy ,ze trzeba wybierac trudnych[a skutecznych-cokolwiek to znaczy :D ] :)

N sty 04, 2009 14:07

A, to ja też 2 razy na takiego samego w katedrze natrafiłem :) Pisałem już o tym kiedyś i nie będę się znów rozdrabniał, bo zacząłem nowe życie od zeszłego tygodnia. To tak dla wtajemniczonych :)

N sty 04, 2009 19:31
Zobacz profil WWW

A jaka jest różnica dla penitenta między stałym spowiednikiem a kierownikiem duchowym? Czy może być 2 w 1, a jak mamy wybrać jedno to co lepiej? Stały spowiednik czy kierownik. I czy kierownikiem musi być osoba wyświęcona?

The best strona tatoo:
http://bmeink.com/bme-tatt.html

Pn sty 05, 2009 20:54
zbanowana na stałe

To się łączy, ale nie musisz od razu mieć tego i tego. Czasami jest tak, że zaczyna się od spowiednika,a potem szuka się kerownika,albo to ten spowiednik sie nim staje,czasem jest odwrotnie, ale tak byc nie musi..
Staly spowiednik zazwyczaj pamieta Twoje slabosci,grzechy,stara sie pomoc Ci ,aby z czasem bylo ich coraz miej, pomaga Ci popatrzec na to z takiej obiektywnej strony jak wyjsc z roznych grzechow ,taka praca nad soba.
Ale z kierownikiem jest podobnie, on Cie prowadzi, pomaga Ci rozwijac Twoja duchowosc poprzez rozmowy i podsuwanie roznych rozwiazan,rozwiewania Twoich watpliwosci i pytan..
Kierownikiem moze byc kaplan,ale nie musi, czesto sa to tez osoby swieckie :)

Wt sty 06, 2009 15:07

czesto sa to tez osoby swieckie :)

Oczywiście, że tak :) A dzięki komu młody Karol Wojtyła odnalazł głębsze powołanie do kapłaństwa i do częstszej rozmowy z Bogiem, mimo, że był wychowywany głęboko wierzącej rodzinie? Dzięki osobie świeckiej, a dokładnie Janowi Tyranowskiemu, krawcowi z Krakowa, którego Karol poznał w lutym 1940 roku. Tyranowski prowadził dla młodzieży męskiej koło wiedzy religijnej. Uczestniczący w nim Wojtyła poznał wówczas i po raz pierwszy czytał pisma św. Jana od Krzyża :)

Wt sty 06, 2009 22:11
Zobacz profil WWW

ja np. spowiadam sięnajczęściej u jednego księdza ale wcale się nie umawialiśmy że jest moim stałym spowiednikiem, a kierownika mam stałego a raczej kierowniczkę:-)

Śr sty 07, 2009 9:54

Post Re: Stały spowiednik
Czy stałego spowiednika zawsze trzeba się słuchać? Jeśli nawet jego zdanie jest inne od pozostałych księży? I jeśli coś np. nam radzi, dla naszego dobra, coś co by nam pomogło, a my tego nie chcemy spełnić, to czy to w jakiś sposób oznacza brak chęci poprawy?

So maja 22, 2010 14:53
Moderator

Jeśli wiemy, że spowiednik się myli to można i należy go nie słuchać. Jeśli inni kapłani mówią coś przeciwnego i mają ku temu lepsze argumenty, to należy pójść za tą wersją, która wydaje się bardziej wiarygodna (jeśli osobiście nie mamy pewności).

A jeśli rezygnujesz z dobrych rad mających Ci pomóc, to może to być przejaw braku chęci poprawy. Ale to zależy od tego w jakiej jesteś sytuacji i co Ci polecono.

(J 8, 32b)

So maja 22, 2010 17:08

Zawsze to masz słuchać swojego sumienia, to jest najwyższa instancja. Jeśli jednak masz kłopoty np. ze skrupułami, bezpieczniej jest zaufać spowiednikowi i nie kombinować.

N maja 23, 2010 2:12
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2