Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 7:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
 Inne religie vs szamanizm 
Autor Wiadomość

Post Re: Inne religie vs szamanizm
Biblia nic na ten temat nie mowi - przykro mi .

Wt maja 25, 2010 0:52
memzyme napisał(a):
Konsensus został osiągnięty - jest jeden Bóg i jest on esencją wszystkiego.
A tak na poważnie - jeżeli inicjacja szamańska jest tylko widzialnym znakiem tego co się dokonało wcześniej wewnątrz, to przed inicjacją trzeba poczynic jakieś ku temu kroki. Tak samo jest z byciem wybranym przez duchy. Jakoś trzeba zmienic połączenia w swoim mózgu aby odczuwac te wszystkie rzeczy o których mówicie.
Nie chce byc źle zrozumiany. Zgadzam się z tym, że szamanizm może uzdrawiac, że można uzyskiwac odpowiedzi i generlanie wchodzic w interakcje z szeroko pojętym swiatem niedostępnym zwykłemu Kowalskiemu a przedewszystkim poznawac siebie samego.
Natomiast wziąłbym pod uwage jeden fakt. Oczy naszego gatunku mają ograniczone spektrum odbierania barw, przy czym należy pamiętac, że nie widzimy barw rzeczywistych ale barwy dopełniające emitowane po pochłonięciu przez coś części ze spektrum promieniowania elektromagnetycznego ... rozgadałem sie :lol: .
Jak więc wprowadzanie swojego mózgu w stan odmienny i utrwalanie w nim odmiennych algorytmów przetwarzania informacji (czytaj długotrwała praktyka) ma nam umożliwic widzenie rzeczy których normalnie nie widac ?? Trzeba by zmodyfikowac najpierw nasze oczy, które fizycznie nie są zdolne do odbierania innego widma fal.

Chciałbym ktoś powiedział na czym to wszytko polega bo nie rozumiem :-| . W to, że przy różnej muzyce, środkach, tańcach, lub czymkolwiek wprowadzającym w ten "inny stan" widzimy różne rzeczy nie tylko jestem w stanie uwierzyc ale wiem to na pewno :D - ale to wszytko dzieje się w nas bez rzutowania na świat zewnętrzny.
Natomiast taki szaman chodzi sobie i odkrywa rośliny dobre od trujących, korzystając z tego co dzieje się tylko i wyłącznie w jego głowie.... :shock: ??

W rowoju duchowym mówi się nie o czymś co sie dzieje w naszej głowie, ale o o tym co dzieje się wokół.
POdróże astralne polegają na tym, że nasze ciałą fizyczne co prawda zostają tutaj, ale duchowe 9strlane czy eteryczne) mogą je opuszczać i wędrować gdzie chcą.
Zjawisko zwane OOBE (na marginesie bywa, ze zdarza sie nam samoistnie) polega na tym, ze nasze ciało astralne potrafi poruszać się w iście szamański sposób po różnych wymiarach, takze tych naszych fizycznych. Badano nawet osoby w OOBE, które nie ruszajac się z jedengo pomieszcenia, w OOBE były w stanie dokłądnie opisać wydarzenia, ktore działy się w innych pomieszczeniach. W tym samym czasie.
Kolejna sprawa to widzenie tego samego pzrez różne osoby. Ja np z własnego doświadczenia wiem, ze osoby, które widzą ten inny świat, mają tzw postzreganie pzoa zmysłowe, niezależnie od siebie opisały mi istotę, z którą wówczas pracowałam. A nie wyglądł dokłądnie jak człwoiek. Jednak te 4 osoby opisały ją, tak jak wygląda i to dość dokłądnie. Przy tym nie było z mojej strony zadnej sugestii, gdyz rozmowa wygladała mniej wiecej tak:

-wiesz, ze się koło ciebie kręci takie coś?
- a jak wygląda?
- tak, tak, i tak.
- a tego znam ;)

znajoma buddystka zapytała mnie z kolei, kiedy się poznałyśmy, czy ja się zajmuję szmanizmem, bo widzi obok mnie dwa zwierzęta mocy i wskazała je bezbłędnie.

To są rzeczy, których nie da się już naukowo wytłumaczyć.
Co do roślin i ich odnajdywania.
Postrzeganie aury, a tę ma każda rzecz żywa a nawet nie żywa, można widzieć. Moze się tego nauczyć kazdy i prawdopodobnie każdy to choc raz widział, tylko nie wiedział, ze to była aura.
Aura to nic innego jak otoczka energii, która wyglada jak kolorowa mgiełka wokół przedmiotów.
W aurze wciaż zachodzą jakieś zmiany, tam też najczęściej widzi się pierwsze zmiany chorobowe.
Najczęściej widzi się je w postaci ciemnych plamek oraz zabuzreń w czakrach.
Często juz pierwsze badania diagnostyki medycznej potwierdzają pewne zaburzenia zdrowotne.
Widzenie aury i postzreganie pozazmysłowe zostało nam dane od Boga jako jedno z narzędzi radzenia sobie w świecie materialnym. W ten właśnie sposó nasi przodkowie, którzy byli harmonijnie zestrojeni z przyrodą, nauczyli się korzystać z mocy i właściwości roślin, a nie tylko metodą prób i błędów ze to jadalne a tamto nie.
Rośliny lecznicze mają często bardzo szerokie spektrum zastosowań i tzreba by wielu wielu lat by poznać mozliwości danej rośliny. A czesto w woioskach czy osadach nie było aż tylu chorych i chorób by móc sobie pzowolić na eksperymenty medyczne. Zresztą szaman miał wiedzieć a nie liczyć na to, ze pacjent moze nie umrze lub moze wyzdrowieje.

Po wojnie kiedy na naszym Podlasiu znowu pojawiły się szeptuchy, wiele z nich swą wiedzę zdobywało nie z ksiazek czy tradycji przekazywanych ustnie. Bo część linii przekazu została zerwana. A jednak Szeptuchy, które zapoczątkowywały nowe linie pzrekazu wiedziały jak i czym leczyć, często skuteczniej niż lekarze.

Znam przypadek wiedżmy z Podlasia (to facet), który potrafi "zobaczyć" to, co jest w stanie wykryć tylko rezonans magnetyczny. Kilka osób dzięki niemu we wczesnej fazie wykryło poważne choroby.

To nie są żadne cuda, ani zadne placebo wynikające z wierzenia w pewne rzeczy.
Człowiek to istota doskonała, potrafi wiele tylko odrzucił pewne rzeczy na rzecz materializmu. Dziś wraca do duchowości i coraz wiecej między nami osób widzących aurę, odczuwajacych energie itd.

Zostać szmanem nie każdy moze, ale każdy moze widzieć aurę, uzdrawiać energetycznie siebie i innych, poznawać świat nieco inaczej, wiedzieć a nie tylko patrzeć... Każdy moze mieć kontakt z aniołami, a pzrede wszystkim z Bogiem. Każdy go może doświadczać. Wystarczy szrzej otworzyć oczy.

Doskonale to ilustruje przypowieść z ksiazki jezuity Anthonego de Mello "MInuta mądrości"

- Czy jest możliwe zdobycie Mądrości w ciągu jednej
minuty?
- Z pewnością - odpowiedział Mistrz.
- Ależ jedna minuta to chyba za mało?
- To pięćdziesiąt dziewięć sekund za dużo.
Nieco później Mistrz zwrócił się do swych zakłopotanych uczniów:
- Ile czasu trzeba, by spojrzeć na księżyc?
- Po cóż więc te wszystkie lata duchowych zmagań?
- By otworzyć komuś oczy potrzeba niekiedy całego życia. By ujrzeć
- wystarczy błysk chwili.

Wt maja 25, 2010 5:44

Shamanka napisał(a):
Znam przypadek wiedżmy z Podlasia (to facet)
Skoro facet to pewnie wiedźmin. ;)
Shamanka napisał(a):
Szaman wchodząc do jednego z tzrech światów, podczas podórży szmamańskiej styka się z róznymi duchami,np duchami choroby i odpędza je.
Czasem sprowadza zwierzę mocy (w szmaniżmie to odpowiednik ducha opiekuńczego).
Czy takie "zwierzę" według ciebie może być aniołem?
//por. Apokalipsa 4:6-9

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt maja 25, 2010 10:22
zbanowany na stałe

Szamanka - jak odczuwasz energie K+M+B=2010 pisaną przez ministrantów na drzwiach do mieszkania ? Czujesz w tym zalety i wady ? Ja obecnie odczuwam od tego negatywną energię, możliwe że chłopak który to pisał zostawił na drzwiach złą energie która promieniuje negatywnie na całe mieszkanie ?

Wt maja 25, 2010 11:08
Mi nie wpisuja to nie wiem, ja mam nad drzwiami skrypty runiczne :)

Wt maja 25, 2010 11:17
zbanowany na stałe

To masz szczęście, ja co roku patrze na literki które wypisuje jakieś dziecko z nie wiadomo jakimi intencjami. Mam ochote to zmazać i napisać na nowo albo wogóle jeśli nadal będzie blokować przepływ energii.

Wt maja 25, 2010 11:38
Ale nie widzę problemu. Jeśli nie chcesz tego mieć to zmazujesz i nie pozwalasz aby za rok sie powtórzyło

Wt maja 25, 2010 11:46
zbanowany na stałe

Tylko co inni powiedzą, mieszkam w bloku.

Wt maja 25, 2010 12:39

Ja?!, z takim podejciem będziesz miał ciężkie życie...

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Wt maja 25, 2010 12:50

Do mnie też przemawia twierdzenie że szamanizm był/jest próbą ponownego osiągnięcie raju. To taki prymitywny ( w dowolnym tego słowa znaczeniu) sposób nawiązania łączności ze światem duchowym.

Ale przecież dzięki Śmierci i Zmartwychwstaniu Jezusa, oraz dzięki Pięćdziesiątnicy możemy bezpiecznie dążyć do rozwoju naszego ducha i również mieć nadzieję na powrót do Raju. Dlaczego więc robić krok wstecz i wracać do pierwotnego szamanizmu?

Myślę, że odpowiedź dała nam już nasza babuszka Ewa. "Bo pewnie Bóg coś przed nami ukrywa i najlepiej się sparzyć samemu..."

simplex et idiota

Wt maja 25, 2010 13:33
Ja?! napisał(a):
Tylko co inni powiedzą, mieszkam w bloku.

Ja też i co z tego?

Cytuj:
Do mnie też przemawia twierdzenie że szamanizm był/jest próbą ponownego osiągnięcie raju. To taki prymitywny ( w dowolnym tego słowa znaczeniu) sposób nawiązania łączności ze światem duchowym.

Ale przecież dzięki Śmierci i Zmartwychwstaniu Jezusa, oraz dzięki Pięćdziesiątnicy możemy bezpiecznie dążyć do rozwoju naszego ducha i również mieć nadzieję na powrót do Raju. Dlaczego więc robić krok wstecz i wracać do pierwotnego szamanizmu?

Myślę, że odpowiedź dała nam już nasza babuszka Ewa. "Bo pewnie Bóg coś przed nami ukrywa i najlepiej się sparzyć samemu..."

Wiesz, jest prosty, skuteczny i prowadzi prostą drogą do Boga, bez milioinów świetych i niepotzrebnych moim zdaniem ceremonii

Wt maja 25, 2010 13:44
zbanowany na stałe

J

Ostatnio edytowano Wt maja 25, 2010 14:06 przez Ja?!, łącznie edytowano 1 raz

Wt maja 25, 2010 14:01
zbanowany na stałe

Dla mnie szamanizm to jedność z naturą, także własną boską naturą. To także miłość do ziemi jako mojej matki i słońca. To jest dla mnie trójca święta słońce, ziemia, człowiek. Spróbuj bez tych 3 stworzyć cokolwiek. To nie ziemia ma być nam poddana ale my poddani ziemi. I mamy żyć zgodnie i w harmonii z ziemią a nie przeciwko niej. Jeśli jakaś religia jest powodem konfliktu z ziemią to musi ona upaść albo zmienić swój stosunek do ziemi. Tak mówi Alkione, nowa ziemia. W przeszłości było wiele religii które twierdziły że są jedyne, upadły i już się nie podniosły. Nikt o nich nie pamięta. Jest jednak religia od miliardów lat, tą religią jest miłość ziemi do życia i każdy kto żyje jest tą religią wypełniony. To religia układu słonecznego, religia życia. Wszystkie inne przeminą jeśli nie będą zgodne z naturalną wibracją ziemi i układu słonecznego. To jest pierwotna wibracja prawdziwego Boga który stworzył materie nie słowem 6 tys lat temu ale czynem miliardy lat temu. I nie w 6 dni ale tworzy ją nadal i utrzymuje przy życiu. Wszystko co istnieje jest Jego częścią. Oto słowo natury.

Wt maja 25, 2010 14:03

Shamanka napisał(a):

Wiesz, jest prosty, skuteczny i prowadzi prostą drogą do Boga, bez milioinów świetych i niepotzrebnych moim zdaniem ceremonii

Dla niewtajemniczonych bębnienie, czy palenie szałwii, też wygląda na niepotrzebne ceremonie. Co do "milionów świętych", to po prostu nasi poprzednicy.
Tak już mamy, że chcemy robić coś z naszym ciałem aby pomóc duchowi. Stąd ceremonie.

Ja mowie o istocie życia duchowego. O pytaniu z Kim się naprawdę kontaktujesz?

simplex et idiota

Wt maja 25, 2010 15:06
Moje zycie duchowe idzie do pzrodu. Z Kim sie kontaktuję? To zlaeży. kiedy pracuję z duchami natury to z nimi, kiedy wędruję to z duchami opiekunami i pzrewodnikami, kiedy doswiadczam Boga i odnajduję go w sobie, to z Bogiem. Kiedy z aniołem to z aniołem - mój stróż to fajny facet, serio, i jak tzreba sprowadza mnie na właściwe drogi.

Wt maja 25, 2010 15:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona