Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 21:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
 Być kobietą 
Autor Wiadomość

Post Re: Być kobietą
To ja jeszcze w kwestii bezpieczenstwa, ktora poruszyla Shamanka i tym razem na powaznie.

Mysle, z perspektywy faceta, ze bezpieczenstwo, ktore moze dac mezczyzna kobiecie, to jest oparcie, taka gwarancja, polisa. Nie chodzi tu o finanse, bo teraz roznie z tym bywa, ale raczej o to, ze normalny facet powinien dac sie kobiecie rozwinac na kazdym horyzoncie i plaszczyznie, na ktorej jej zalezy. Nawet gdy jest czemus przeciwny powinien byc obecny obok niej po to, aby w kazdym momencie, w ktorym ona bedzie go potrzebowac, odpowiednio zareagowac i w razie czego pomoc. Nieraz wystarczy jedno slowo, czasem jakies dzialanie. Ale jesli kobieta bedzie wiedziala, ze zawsze mozna na niego liczyc, bez wzgledu na to, co sie stalo/stanie, bedzie wtedy szczesliwa i czula sie bezpiecznie. I niewazne czy bedzie to macierzynstwo, czy sprawy zawodowe, rodzinne, czy nawet odepchanie glupiego zlewozmywaka. No ale do tego aby stac sie takim facetem, to trzeba dlugich lat i dobrych wzrocow za mlodu.

Analogicznie mozna podejsc do tematu mezczyzny i roli kobiety w jego zyciu.

Pn maja 31, 2010 20:39

samotne matki ? a niby skąd one się biorą ? przez lenistwo i tchórzostwo facetów . jak wszystko ok to odgrywają wielkich menów, odpowiedzialnych i w ogóle, a gdy pojawiają się trudności to uciekają od problemów. faceci są po prostu słabsi psychicznie i nie chcą tego przyjąć do wiadomości , zamiast zacząć nad sobą pracować . myślę, że kobieta może czuć się spełniona bez faceta.

Wt cze 01, 2010 12:32

Hmm..
Ja tam trafiam w życiu na superowych facetów. :)
Są mi oni potrzebni do szczęścia (zwłaszcza jeden z nich) i cieszę się, że nie czuję się spełniona w samotności. Cieszę się, że nie wskakuję w męską rolę, cieszę się, że wraz z moim narzeczonym się dopełniamy i jedno drugiemu nie przeszkadza w tworzeniu jedności.

Wt cze 01, 2010 12:36

nie wszyscy faceci są fajni. większość z nich to ... nie powiem nawet jacy ludzie . żadnych pasji, żadnych praw moralnych nie uznają i jeszcze nie szanują kobiet.

Wt cze 01, 2010 12:44

ania808 napisał(a):
nie wszyscy faceci są fajni. większość z nich to ... nie powiem nawet jacy ludzie . żadnych pasji, żadnych praw moralnych nie uznają i jeszcze nie szanują kobiet.

Echhhh, tak mówią sfrustrowane kobiety.... 8), ja mam doświadczenia takie jak Szarotka :)
A może to kwestia umiejętności doboru partnera?

Wt cze 01, 2010 14:19

Współczuję aniu808. Musisz być nieszczęśliwa widząc wszędzie drani. :(

Śr cze 02, 2010 8:00

ania808 napisał(a):
samotne matki ? a niby skąd one się biorą ? przez lenistwo i tchórzostwo facetów . jak wszystko ok to odgrywają wielkich menów, odpowiedzialnych i w ogóle, a gdy pojawiają się trudności to uciekają od problemów. faceci są po prostu słabsi psychicznie i nie chcą tego przyjąć do wiadomości , zamiast zacząć nad sobą pracować . myślę, że kobieta może czuć się spełniona bez faceta.

samotni ojcowie? a niby skad oni sie biora? przez lenistwo i tchorzostwo kobiet. jak wszystko ok to odgrywają wielkie panie, odpowiedzialne i w ogóle, a gdy pojawiają się trudności to uciekają od problemów. kobiety są po prostu słabsze psychicznie i nie chcą tego przyjąć do wiadomości , zamiast zacząć nad sobą pracować . myślę, że facet może czuć się spełniony bez kobiety.

Ania, tak, masz wypaczony obraz meskiego swiata i idziesz za daleko we wnioskowaniu i zbytnio (to malo powiedziane) uogolniasz. Czuje w twoich slowach jakis wielki zawod i rozgorzyczenie. Potrzeba ci tego, co czesto widzi sie u ludzi starszych-dystansu do swiata i obiektywizmu w ocenie.

Śr cze 02, 2010 10:22

jestem optymistką ale nazywam rzeczy po imieniu i zawsze mówię to,co myślę. poza tym jestem feministką i dlatego ludzie mają mnie za ufoludka. jako ludzie nie jesteśmy idealni ale trochę pracy nad samym sobą jeszcze nikomu nie zaszkodziło . najwięcej do facetów mam w aspekcie religijnym, ale swoich poglądów tu nie umieszczę bo jak widzę otwarci na ludzi o innych poglądach niż wasze nie jesteście .

Cz cze 03, 2010 16:31

Ania po prostu generalizujesz, dzielisz ludzi na dobre kobiety i złych mężczyzn. A co do tego zła męskiego, to myślę, że kobiety też w nie mają spory wkład...

Cz cze 03, 2010 16:45
ania808 napisał(a):
jestem optymistką ale nazywam rzeczy po imieniu i zawsze mówię to,co myślę. poza tym jestem feministką i dlatego ludzie mają mnie za ufoludka. jako ludzie nie jesteśmy idealni ale trochę pracy nad samym sobą jeszcze nikomu nie zaszkodziło . najwięcej do facetów mam w aspekcie religijnym, ale swoich poglądów tu nie umieszczę bo jak widzę otwarci na ludzi o innych poglądach niż wasze nie jesteście .

Aniu, problem polega na tym, że my sami tu jesteśmy ludźmi o bardzo różnych poglądach. :oops:

A z tym mówieniem co myślisz... w takim razie myślisz bardzo stereotypowo. A przynajmniej to co piszesz brzmi jak slogany. Strasznie ograne. :(

Cz cze 03, 2010 16:45

Zgadzam się z przedmówcami.
Ale może po części też dlatego, że nie lubię feministek (nie mam nic do Ciebie, Aniu, personalnie, tylko tak sobie pogeneralizuję - za Twoim, przykładem wrzucając do wora).
Nie chcę, żeby kobiety dorównywały facetom.
Chcę, żeby otwierano przede mną drzwi, odsuwano krzesła, podawano płaszcz.
Chcę rodzić dzieci i nawet chcę z nimi siedzieć domu. Chcę, żeby mój mężczyzna zapewnił naszej rodzinie jako taki byt.
Nieznoszę, gdy kobiety wciskają się do "kopalń czy wojska" (mam tu na myśli też inne rzeczy).. a najbardziej nieznoszę, gdy uważają, że inne kobiety też tego chcą.

Cz cze 03, 2010 19:10

Tu nie chodzi o to, żeby kobiety dorównywały mężczyznom pod każdym względem, tylko, aby z powodu swojej płci nie były traktowane gorzej niż mężczyźni.
Założeniem współczesnego feminizmu nie jest całkowita równość płci. Nie jest nim także nakaz porzucenia tradycyjnej roli kobiety. Chodzi tu raczej o to, aby kobieta miała wybór. Jeśli chce się realizować jako żona i matka to jej sprawa i ma do tego pełne prawo, ale jeśli, zamiast siedzieć w domu z dziećmi, woli realizować się zawodowo to powinna mieć taką możliwość i nie powinna być z tego powodu prześladowana.

Cz cze 03, 2010 22:49

Szarotka napisał(a):
Nieznoszę, gdy kobiety wciskają się do "kopalń czy wojska" (mam tu na myśli też inne rzeczy).. a najbardziej nieznoszę, gdy uważają, że inne kobiety też tego chcą.

To ja jestem bardziej tolerancyjny, nie mam nic przeciwko kobietom w "kopalniach czy wojsku", a moje "nieznoszenie" zaczyna się z chwilą wmawiania innym kobietom, że też tego chcą.

jenova napisał(a):
Założeniem współczesnego feminizmu nie jest całkowita równość płci. Nie jest nim także nakaz porzucenia tradycyjnej roli kobiety. Chodzi tu raczej o to, aby kobieta miała wybór. Jeśli chce się realizować jako żona i matka to jej sprawa i ma do tego pełne prawo, ale jeśli, zamiast siedzieć w domu z dziećmi, woli realizować się zawodowo to powinna mieć taką możliwość i nie powinna być z tego powodu prześladowana.

:shock: Kobiety już od dawna nie są prześladowane z powodu pracy zawodowej, chyba że piszesz o jakimś Afganistanie. O wiele bardziej szykanowane (bo prześladowane to jednak zbyt mocne słowo) są te, które chcą się realizować jako żony i matki. Powszechne jest np. określenie "kura domowa", mające negatywny wydźwięk, podczas gdy "bizneswoman" budzi raczej szacunek.

Pt cze 04, 2010 11:05

Może rzeczywiście "prześladowane" to nie jest dobre słowo, raczej dyskryminowane, a w sferze zawodowej polskie kobiety są jak najbardziej dyskryminowane. Kobiety o tych samych kwalifikacjach, na tych samych stanowiskach co mężczyźni zarabiają mniej, przy czym różnica ta zwiększa się wraz ze wzrostem wykształcenia.

Pt cze 04, 2010 11:58

Być kobietą dla mnie oznacza przede wszystkim posiadanie dwóch chromosomów X, co wiąże się z żeńskimi cechami anatomicznymi i fizjologicznymi. Naturalnie więc jestem przygotowana do dwóch funkcji: zdobycia mężczyzny i urodzenie oraz wychowania dziecka. Wszystko.
Moją kapryśność, niezdecydowanie, temperament i uwarunkowania psychiczne nie zwalałabym na ten nieszczęsny dodatkowy chromosom.

A tak w ogóle to fajnie jest mieć cycki. Z drugiej strony dużo bym dała, żeby choć na jeden dzień stać się mężczyzną 8)

Pt cze 04, 2010 12:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona