Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 17:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Kościoł, a Bóg? 
Autor Wiadomość

Post Re: Kościoł, a Bóg?
Metanoia napisał(a):
może ta książka Ci pomoże : http://www.poczytaj.pl/22558

To Jezus załozył Kościół aby przejął Jego misje po wniebowstąpieniu; słyszałeś o zesłaniu Ducha Świętego ?
Gdyby nie Kościół jako instytucja to wieśc o Jezusie dawno by przemineła i ludzie w Polsce by wierzyli w bogów słowiańskich np. Światowita

A jak myslisz czym sa obrzedy katolickie ??? czym jest krojenie Popieluszki i robienie z tego relikwi ?? czy to nie sa obrzedy poganskie??

N cze 20, 2010 9:21

biedronka25 napisał(a):
dlaczego twierdzicie ze autor watku to ateista?
czy ludzi ktorzy nie uznaja kk nie moga wierzyc w Boga?

oczywiscie ze moga i wierza z glebi serca.....w Boga co jest wiara czysta i prawdziwa nie przesiaknieta poganskimi tradycjami :) jak widac zdaniem katolikow jesli to nie ich wyznanie i obrzedy to znaczy ze ``ateista``...szkoda :(

N cze 20, 2010 9:26
amadeus35 napisał(a):
oczywiscie ze moga i wierza z glebi serca.....w Boga co jest wiara czysta i prawdziwa nie przesiaknieta poganskimi tradycjami jak widac zdaniem katolikow jesli to nie ich wyznanie i obrzedy to znaczy ze ``ateista``...szkoda

A kto powiedział że jak nie uznaje kościoła to znaczy że nie wierzy w Boga?? . Prawie_apostata sam przyznał że jest ateistą co już można było wywniskować z jego wypowiedzi, więc nie rozumiem skąd ten szum.
Prawie_apostata napisał(a):
Gdzie napisałem, że jestem/byłem wierzący? Nie jestem wszak na pewno wojującym ateistą.

Dlatego dałem to w cudzysłów, bo jednak na papierku byłeś katolikiem.
Tu już się poczułem urażony, że ktoś tak mógł o mnie napisać. Idealny nie jestem jak nikt, ale bez przesady...

Wspólnota to piękna sprawa, co pokazały chociażby wydarzenia z kwietnia 2005 czy 2010. Jak widać jednak jest to bardzo rzadkie.
NIe chciałem Cię urazić, ale to chyba dobrze, że takich okazji jak z 2005 czy 2010 jest mało, a wspólnota w kościele jest w każdym tygodniu tylko madia o tym nie mówią tak jak przy tych wydarzeniach.

N cze 20, 2010 13:17

@WIST - Nie znalazłem nigdzie tematu o tych ewangeliach, więc napisałem tu, ale skoro taki temat istnieje to poszukam.

Swego czasu był to żywo poruszany temat i z moich obserwacji wynika że jest to jeden z tych które zajmują ważne miejsce w nieformalnym katalogu tych treści które stanowią zarzut wobec katolików. I zarazem banalnie są wyjaśniane - my sobie coś odrzuciliśmy, zupenie jakby dobre i właściwe było przyjmowanie wszystkiego co tylko jest napisane o Jezusie za prawdę. Nie mogę tego zrozumieć.

Cytuj:
Co do księży to ich nie generalizuję. Znam w miarę dobrze jednego i bardzo go lubie, bo mogę z nim o wszystkim pogadać. W tym wypadku pozatym mówiłem nie źle o kapłanach tylko o ludziach słuchających kapłana tylko dlatego, że nim jest. Niektorzy wykorzystują to w złych, a niektorzy w dobrych celach i temu się nie da zaprzeczyć.

Bez odnoszenia się do konkretnych przypadków można z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić że w każdej grupie znajdą się czarne owce. A troche za bardzo chyba podzieliśmy Kościół na kler i wiernych. Jedni mają słuchać drugich jak żołnierz oficera w wojsku. I do pewnego stopnia tak, ale świeccy też mają swoje miejsce i to wcale nie/nie tylko jako szeregowi.

Cytuj:
Podsumowując. Ja ze swojego punktu widzenia mam inny pogląd, którego nie zmienie, tak samo jak i Wy. Chciałem po prostu wiedzieć jak do tego podchodzą inni, bo na przykład mam znajomych wierzących w Boga, a jednocześnie mających na ten temat podobne zdanie.

Nie wiem tak naprawdę jaki masz poglądi co nas różni. Kwestia ewangelii? Proszę bardzo, sięgnij do apokryfów o których mówisz i sam podejmij decyzje które są ok, a które nie. Żeby mieć pole do działania, musisz zrobić dokładnie to samo co krytykujesz, ocenić wartość dostępnego materiału i to tez zrobiono tworząc kanon biblijny. A sam tego nie zrobisz, zatem zawsze musisz się oprzeć na kimś. Jedyne co realnie może Cie przekonać, oraz przeknać innych to wejście w świat nauk biblijnych i dowiedzenie się jaki jest obecny stan badań, oraz które teksty jaką mają wartość. A już zupełnie najlepiej byłby aby był znawcą tematu. W innym wypadku to kwestia tylko i wyłącznie tego komu uwierzyłeś i to na słowo bo co osoba to pogląd a laikom łatwo jest coś wmówić. Nie mówię że jesteś laikiem, mówie tylko że wielu ludzi oskarża katolików o coś, podczas gdy powtarzają tylko cudze argumenty, zadziwiające że od lat naprawdę te same, dawno nieraz obalone. Prosta sprawa, ile to razy słyszałem że ewangelie nie były pisane przez ludzi znających Jezusa? Podczas gdy w najgorszym wypadku byli to ludzie znający bezpośrednich świadków i to przebywających z nimi.

N cze 20, 2010 13:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2