Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 20:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Dusza 
Autor Wiadomość

Post Dusza
Słyszałem ostatnio kilka historii: Kolega powiedział mi że jego mama jak była młoda to szła z koleżanką koło studni do której kiedyś rzuciła się kobieta w dniu swojego ślubu i powiedziała ,,Ale głupia zniszczyła swoje życie'' a potem jak były dalej to się odwróciły i widziały tam kobietę w sukni.
Potem coś tam odmawiały ale nie wiem co(coś tam się chyba odmawia żeby sobie poszli).

Historii tego typu jest bardzo dużo. Oczywiste jest to że niektóre są wymyślone ale jednak są i prawdziwe.

Co z tą kobietą która zginęła? Dlaczego się pokazała? Czy ona tam jest ? Dlaczego nie może odejść?

Przepraszam że poruszam taki temat, część z was może powiedzieć że to wymyślone ale mnie to bardzo męczy.

Cz cze 24, 2010 16:56

Post Re: Dusza
Akme napisał(a):
Słyszałem ostatnio kilka historii: Kolega powiedział mi że jego mama jak była młoda to szła z koleżanką koło studni do której kiedyś rzuciła się kobieta w dniu swojego ślubu i powiedziała ,,Ale głupia zniszczyła swoje życie'' a potem jak były dalej to się odwróciły i widziały tam kobietę w sukni.
Potem coś tam odmawiały ale nie wiem co(coś tam się chyba odmawia żeby sobie poszli).

Historii tego typu jest bardzo dużo. Oczywiste jest to że niektóre są wymyślone ale jednak są i prawdziwe.

Co z tą kobietą która zginęła? Dlaczego się pokazała? Czy ona tam jest ? Dlaczego nie może odejść?

Przepraszam że poruszam taki temat, część z was może powiedzieć że to wymyślone ale mnie to bardzo męczy.

Biblia mówi:
Rodzaju 2:7
Cytuj:
I Jehowa Bóg przystąpił do kształtowania człowieka z prochu ziemi, i tchnął w jego nozdrza dech życia, i człowiek stał się duszą żyjącą.
Tak więc człowiek jest duszą.
A jak mówi Ezechiela 18:4
Cytuj:
Oto wszystkie dusze należą do mnie. Jak dusza ojca, tak i dusza syna należy do mnie. Dusza, która grzeszy, ta umrze.
Ponieważ wszyscy grzeszymy, więc wszyscy umieramy.
Biblia też mówi, że po śmierci nie ma nic.
Kaznodziei 9:5
Cytuj:
Bo żyjący są świadomi tego, że umrą, lecz umarli nie są świadomi niczego ani już nie mają zapłaty, gdyż pamięć o nich poszła w zapomnienie.
lub Izajasza 26:14
Cytuj:
Oni są martwi; nie będą żyć. Bezsilni w śmierci, nie powstaną.
Tak więc człowiekz prochu powstał i po śmierci do prochu wraca.
Kaznodziei 3:20
Cytuj:
Wszyscy idą na jedno miejsce. Wszyscy powstali z prochu i wszyscy do prochu wracają

Natomiast do tego, że istnieje życie po śmierci, chciałby nas przekonać Szatan.
Chciałby nam wmówić, że nawet, jak grzeszymy, to nigdy nie umrzemy i w jakieś formie zawsze będziemy żyć.
Wynika to z wydarzeń w ogrodzie Eden.
Bóg powiedział:
Rodzaju 2:17
Cytuj:
Ale co do drzewa poznania dobra i zła — z niego nie wolno ci jeść, bo w dniu, w którym z niego zjesz, z całą pewnością umrzesz
Natomiast szatan skłamał:
Rodzaju 3:4
Cytuj:
Wtedy wąż rzekł do niewiasty: „Z całą pewnością nie umrzecie.

Tak więc Szatan chciałby wmówić nam, ze istnieje życie po śmierci, podszywając się np. pod zmarłych.
Stało się tak, kiedy Saul poszedł do wróżki w En-dor, by wywołać ducha Samuela.
Całe wydarzenie opisane jest w 1 Samuela 28:4-19.

Cz cze 24, 2010 17:20

Tak naprawdę to nic nie zrozumiałem. Chodzi o to że to nie możliwe co napisałem ?

Cz cze 24, 2010 17:31
Chciałby nam wmówić, że nawet, jak grzeszymy, to nigdy nie umrzemy i w jakieś formie zawsze będziemy żyć.
A tak nie jest?? Dusza chyba jest nieśmiertelna, skoro trafia albo do nieba albo do piekła na wieczność.
Ale co do drzewa poznania dobra i zła — z niego nie wolno ci jeść, bo w dniu, w którym z niego zjesz, z całą pewnością umrzesz”
Jest tu chyba mowa tylko o śmierci ciała bo dusza nie umiera. Adam i Ewa zgrzeszyli, czego skutkiem była śmierć, ale ich dusze nie umarły a czekały na zabwienie od Jezusa. Ale z drugiej strony Ci którzy żyją według woli Boga osiągną życie wieczne, czyli tak jakby ci którzy nie żyli według tej woli nie osiągną życia wiecznego. Bo chyba wieczne męki w piekle to też życie wieczne tyle że w mękach.

Cz cze 24, 2010 17:44

quas napisał(a):
Jest tu chyba mowa tylko o śmierci ciała bo dusza nie umiera.

Z powyższych fragmentów wynika, że jednak dusza umiera.
Bo duszą jesteśmy my, a nie - ją mamy.

Cz cze 24, 2010 17:45
Przecież się mówi o wiecznych mękach w piekle albo o wiecznej szczęśliwości w niebie. Więc chyba jednak dusze nie umierają.

Cz cze 24, 2010 17:48

Hej chyba odstąpiliśmy troszkę od tematu. Ponowie moje pytanie:
Dlaczego zmarli się pojawiają?

Cz cze 24, 2010 17:51
Jamsen., a to zmartwychwstanie, o ktorym pisze sw. Pawel, to co? Reinkarnacja? A ten dom, do ktorego nas chce wprowadzic Jezus w Ewagnelii sw. Jana, to kiedy? Przed smiercia?
A ta odpowiedz Jezusa na pytanie saduceuszy, ktorzy tak jak ty nie wierzyli w zycie po smierci, ze w niebie nie beda sie zenic ani za maz wychodzic to po co? Przeciez mogl od razu powiedziec "prawde" : porzuccie wszelka nadzieje, wy ktorzy umieracie - to koniec."

Jezeli zmarli sie pojawiaja, to glownie z prosba o modlitwe za nich. Tak przynajmniej twierdza mistycy jak np sw. Faustyna, ktorzy zmarlych widywali.

Cz cze 24, 2010 17:52

Kamala czyli są to dusze które chcą naszej pomocy ?

Cz cze 24, 2010 17:54
Hej chyba odstąpiliśmy troszkę od tematu. Ponowie moje pytanie:
Dlaczego zmarli się pojawiają?

Ja słyszałem opinie że samobujcy jeszcze muszą odpokutować na ziemi. Ale to może być plotka. :D

Cz cze 24, 2010 17:54
Wedlug doswiadczen mistykow (osobistych nie mam), tak, sa to dusze, ktore potrzebuja naszej modlitwy.

Cz cze 24, 2010 17:58

jest to mozliwe czasami takie dusze sa aby kogos ostrzec pokazac co jest zle albo odpokutowac swoje winy czytalam kiedys ksiazke o takiej tematyce oparta na relacjach osob ktore mialy spotkanie z duszami zmarlych. najczesciej sa to dusze czysccowe ktore w szczegolnosci potrzebuja naszej modlitwy

Cz cze 24, 2010 18:02
Zobacz profil WWW

A jak się za nich modlić?

Cz cze 24, 2010 18:05

Kamala napisał(a):
Jamsen., a to zmartwychwstanie, o ktorym pisze sw. Pawel, to co? Reinkarnacja?

Wyjaśniłem to tutaj:
viewtopic.php?f=48&t=20287&start=15

Ale przekopiuję.
Cytuj:
znaleziony napisał(a):
Czy dobrze rozumiem, że będzie taki dzień, że zmarli wierzący zostaną ożywieni i wraz z żywymi wierzącymi zostaną uniesieni w powietrze i tam spotkają się z Jezusem?
Czyli, że żywi ludzie, w ciałach materialnych będą w raju?
Czyli, że niektórych (tych porwanych) nie dotyczy sądzenie przez Boga?
Mam więc zakładać, że niektórych (porwanych żywcem wierzących) śmierć nie dotyczy?
Wydaje mi się, że tak będzie skoro tak jest w Biblii napisane.
Jak sądzicie?

1. W tym wersecie chodzi o zmartwychwstanie tych, którzy dostali powołanie do nieba.
2. Ludzie w ciałach materialnych nie mogą być w niebiańskim raju.
1 Koryntian 15:50
Cytuj:
To jednak mówię, bracia, że ciało i krew nie mogą odziedziczyć królestwa Bożego ani skażenie nie dziedziczy nieskażoności.
Dlatego ci, co tam idą muszą zostać "przemienieni", co oznacza otrzymanie ciała duchowego.
1 Koryntian 15:51,52
Cytuj:
51 Oto wam mówię świętą tajemnicę: Nie wszyscy zapadniemy w sen śmierci, ale wszyscy będziemy przemienieni, 52 w jednym momencie, w mgnieniu oka, podczas ostatniej trąby. Bo trąba zabrzmi i umarli zostaną wskrzeszeni jako nie podlegający skażeniu, a my będziemy przemienieni.

3.Ci, co zostali powołani do nieba też musieli zostać osądzeni.
Na podstawie ofiary, jaką złożył Jezus, już zostali uznani za prawych.
Rzymian 3:24
Cytuj:
i jest to wspaniałomyślny dar, że zostają uznani za prawych dzięki jego niezasłużonej życzliwości poprzez uwolnienie na podstawie okupu zapłaconego przez Chrystusa Jezusa.
Rzymian 4:25
Cytuj:
Został on wydany ze względu na nasze wykroczenia i wskrzeszony ze względu na uznanie nas za prawych.
Rzymian 5:1,2
Cytuj:
1 Skoro więc w wyniku wiary zostaliśmy uznani za prawych, cieszmy się pokojem z Bogiem przez naszego Pana, Jezusa Chrystusa; 2 przez niego też dzięki wierze uzyskaliśmy przystęp do tej życzliwości niezasłużonej, w której teraz stoimy; i wielce się radujmy na podstawie nadziei chwały Bożej.

4.Powołani do nieba muszą w jakiś sposób umrzeć.
Widać to z poniższego przykładu:
1 Koryntian 15:35,36
Cytuj:
35 Jednakże ktoś powie: „Jak mają zostać wskrzeszeni umarli? I w jakim ciele przyjdą?” 36 Nierozsądny! To, co siejesz, nie zostanie ożywione, jeśli wpierw nie obumrze;

Warto dodać, że jak mówimy o zmartwychwstaniu, to nie możemy mówic o duszy nieśmiertelnej.

Cz cze 24, 2010 18:07
Jamsen., twierdzisz że dusz trafia do piekła tylko na jakiś czas, a póżniej znika, umiera i już po wszystkim?? Moim zdanim śmirć dotyczy ciała a nie ducha.

Cz cze 24, 2010 18:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona