| Autor |
Wiadomość |
|
Kapik
|
 Czy jest to grzechem?
Ostatnio kiedy chciałem sprawdzić pocztę na wp.pl. Na głównej stronie wp.pl jet zawsze taka tabela i są w niej różne ciekawostki (lubię czasem przeczytać jakiś temat), i pewnego razu był tam temat "ile zarabiają prostytutki" przeczytałem trochę początku i końcówkę (nie miałem żadnych poważnych wyobrażeń)
Czy przeczytanie czegoś takiego to grzech?, jeżeli tak to jaki?
Zawsze staram się nie grzeszyć i przez to mam bardzo dużo dylematów, proszę o poważne odpowiedzi.
|
| Cz lip 01, 2010 9:29 |
|
|
|
 |
|
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
 Re: Czy jest to grzechem?
Kapik, ewidentnie masz problem nie tyle z grzechami, co ze sobą na tle otaczającego świata i jego reguł. Uświadom sobie, że to Twoje sumienie określa Twoje własne reguły. Będziesz żyć przez kilkadziesiąt lat w świecie, w którym nie ma forum, nie ma kogo się zapytać, nawet komu wyspowiadać, a sumienie nigdy Cię nie opuści. Spokojnie więc pracuj ze swoim sumieniem, traktuj je jak starszego brata a nie jak kata. W Twoich problemach najlepiej pomoże ksiądz w Sakramencie Pokuty. Zapytaj go, gdzie jest granica między życiem w czystości bez grzechu, a przeciętnym życiem, w którym ludzie, media i państwo atakują nas obrazami, wywołującymi grzeszne myśli i namawiają do pójścia w ich kierunku. Czy da się taka granicę jednoznacznie nakreślić?
A może to Ty sam masz poprowadzić te granicę w swoim sumieniu, by móc żyć bez grzechu, w świecie pełnym okazji do grzechu?
Może, gdy całkiem dorośniesz, zrobisz coś w dla rozwinięcia otoczenia społecznego w kierunku pozytywnych wartości ?
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
| Cz lip 01, 2010 11:04 |
|
 |
|
biedronka25
|
ja tez przeczytalam ten artykul i wiem ze grzechu nie mam...bynajmiej nie czuje ze zgrzszylam zdobywanie wiedzy czy informacji nie jest grzechem... w koncu zyjemy w takim a nie innym swiecie...i wypadalo by wiedziec co sie dookola nas dzieje
|
| Cz lip 01, 2010 11:12 |
|
|
|
 |
|
Silva
|
Cytuj: (nie miałem żadnych poważnych wyobrażeń) Zawsze staram się nie grzeszyć No i masz odpowiedź.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
| Cz lip 01, 2010 14:07 |
|
 |
|
Kapik
|
Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi 
|
| Cz lip 01, 2010 15:44 |
|
|
|
 |
|
MaciekDJ94
|
A ja mam takie pytanie: W grze był moment seksualny, ja nie wiedziałem, że taki moment będzie i gdy sie włączył to zgłupiałem i tak znieruchomiałem. I teraz mam pytanie, czy popełniłem grzech ciężki gdy to zobaczyłem? Ta scena nic we mnie nie pobudziła lecz tylko zdziwienie i ogłupienie jednym słowem osłupiałem. Czy to grzech?
|
| Pt lip 09, 2010 9:58 |
|
 |
|
biedronka25
|
nie nie masz grzechu.. ale jak bedziesz gral nastepnym razem...to zamknij oczy:) wyskoczylo ci , specjalnie tego nie ogladales
|
| Pt lip 09, 2010 10:38 |
|
 |
|
MaciekDJ94
|
Wielkie Dzięki :> Uspokoiłeś mnie 
|
| Pt lip 09, 2010 10:39 |
|
 |
|
WIST
|
Moja refleksja na temat ciągłego pytania na tym forum o to czy coś jest grzechem, czy nie, jest taka że zadajecie pytania na forum służącym do dyskusji, więc w niewłaściwym miejscu. Połowa z was pisze zbyt ogólnie o problemie, oczekując że ktoś to oceni. Wszyscy chcecie się tylko uspokoić, nie ważne kto i co napisze, bo to jest forum i nie ma wielu czynników które decydują o wartości danej wypowiedzi dla Was. Takie sprawy rozwiązuje się w konfesjonale, a jak się chcecie uspokoić to zapytajcie pierwszą lepszą osobę na ulicy, będziecie mieli podobną pewność co do udzielonych odpowiedzi. Pytam się tylko czego oczekujecie, oraz co dajecie w zamian? Zadaliście sobie choć trud sprawdzenia czym jest grzech i jak się można go dopuścić?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| So lip 10, 2010 21:32 |
|
 |
|
Angela
|
Mam pytanie o pewien portal internetowy nazywa się Imladis zalogowałam się tam i weszłam na forum dyskusyjne,ale okazało się,że rozmowy na temat religii prowadzą tam osoby nie tylko niewierzące ale wszelakiej maści osoby należące do sekt gdy zaczęłam z nimi pisać im przedstawiać swoje rację zalali mnie pogańskimi myślami i sformułowaniami próbowałam się bronić ale wywiązała się z tego kłótnia na portalu za która dostałam kilka ostrzeżeń,mam w związku z tym pytanie czy popełniłam grzech krytykując innych ludzi za ich poglądy?Dodam tylko ,że na to forum skierowała mnie osoba stąd a na tamtym portalu jak się okazało jest moderatorem.
|
| Cz lip 15, 2010 9:04 |
|
 |
|
biedronka25
|
Cytuj: e czy popełniłam grzech krytykując innych ludzi za ich poglądy? nie , nie popelilas grzechu a nawet dobro
|
| Cz lip 15, 2010 9:21 |
|
 |
|
WIST
|
Angela a czy zabijając komara masz podobne wątpliwości?
WIST
|
| Cz lip 15, 2010 9:39 |
|
 |
|
Angela
|
Chodzi mi o to ,że jako chrześcijanka powinna szanować innych ludzi bez względu na ich wyznanie tylko ,że to kłóci się z moimi wewnętrznymi odczuciami.Zastanawiam się ,czy muszę się z tego spowiadać?
|
| Cz lip 15, 2010 16:14 |
|
 |
|
WIST
|
Masz pełne prawo dyskutować i się nie zgadzać, ale tak aby zachować szacunek do ludzi z którymi dyskutujesz. Krytyka sama w sobie nie jest zła. Chrześcijanin jest wręcz powołany do niezgadzania się z tym co uważa za złe lub błędne. Nie wiem tylko czy chodzi o samą krytykę, czy kłótnię. I dlatego my Ci nie powiemy czy masz grzech. Dziwią mnie takie pytania, że była jakaś sytuacja i ludzie oczekują że (pomijając że to jest forum dyskusyjne, nie zadaj pytanie) dostaną odpowiedz. Słuchaj, a ja dziś szedłem miastem i powiedz mi czy popełniłem grzech? Tyle samo wiem o tej sytuacji z Twojego opisu co Ty z mojego, więc na jakiej podstawie oczekujesz odpowiedz?
Moja rada: z chwilą gdy puszczają nerwy trzeba się zastanowić czy rozmowa ma sens. Nerwy są czymś naturalnym, ale co innego się zdenerwować, ale panować nad tym, a co innego nie panować nad myślami i słowami, czy czynami. Sama musisz ocenić co się wydarzyło, choćby dlatego że nikt od Ciebie tego lepiej nie wie.
WIST
|
| Cz lip 15, 2010 16:37 |
|
 |
|
Silva
|
Angela napisał(a): Mam pytanie o pewien portal internetowy nazywa się Imladis zalogowałam się tam i weszłam na forum dyskusyjne,ale okazało się,że rozmowy na temat religii prowadzą tam osoby nie tylko niewierzące ale wszelakiej maści osoby należące do sekt gdy zaczęłam z nimi pisać im przedstawiać swoje rację zalali mnie pogańskimi myślami i sformułowaniami próbowałam się bronić ale wywiązała się z tego kłótnia na portalu za która dostałam kilka ostrzeżeń,mam w związku z tym pytanie czy popełniłam grzech krytykując innych ludzi za ich poglądy? Popełniłaś... zasługę "Idźcie i nauczajcie wszystkie narody" (Mt 28,19)Bardzo dobrze zrobiłaś, jeśli przedstawiałaś swoje (jak rozumiem chrześcijańskie) racje i grzecznie, bez obrażania rozmówców, dyskutowałaś z osobami niewierzącymi. To znaczy że wypełniałaś (choć może nie całkiem świadomie  ) ten nakaz Jezusa i prowadziłaś ich do zbawienia. Jeśli to odrzucili - czemu się zresztą nie dziwię - to ich sprawa. Ty na prawdę na prawdę nie musisz się niczym przejmować. Jeśli nikogo nie obrażałaś czy nie zgrzeszyłaś w żaden podobny sposób to nie masz z całą pewnością grzechu a zasługę 
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
| Cz lip 15, 2010 18:26 |
|
|
|