Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 16, 2025 3:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 kilka pytan iu odpowiedz - proba ocalenia wiary... 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: kilka pytan iu odpowiedz - proba ocalenia wiary...
Drodzy katolicy! :)
Wy nigdy nie przestaniecie mnie zadziwiac. Zgadzamy sie z tym, ze wiara to sprawa bardzo delikatna, ze nalezy ostroznie wyrazac opinie o niej, ze mozna przyniesc wielkie szkody pochopna wypowiedzia.
Jak wiec ma sie to co piszecie o dzialalnosci Zlego, pierscieniach Atlantow, Swietej Wodzie, no w ogole, wszystkim co wyroznia wasza wiare i stawia ja na wlasciwym miejscu, do porownania redemptorysty z Tytanem i to nie byle jakim (poczytajcie sami kim byl Prometusz)! W takim razie do kogo mozna porownac papieza? Zaden bog nie wchodzi w gre, to by uwlaszczalo papiezowi!
Z jednej strony, nie wieszaj krzyza odwrotnie - swietokractwo, z innej Tadeusz - dokladnie jak stworca. Nigdy nie przestaniecie mnie zadziwiac.
Tutaj link:
http://www.youtube.com/watch?v=YOQNMsGDe0I

N lip 18, 2010 15:12

Tytan i Rydzyk? O to dlaczego i skąd musisz zapytać jego groupies.
Przenosisz wypowiedzi jednej osoby na całą grupę. Dla mnie każda metafora A do B gdzie A jest nie podobne do B jest kulawa.
hi 5!

N lip 18, 2010 15:44
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Cytuj:
Przenosisz wypowiedzi jednej osoby na całą grupę.

Dla mnie podobne wystepy to raczej cos wiecej niz jedna osoba.
Jak mam rozroznic w calym tlumie internetowych katolikow, tych wlasciwych i tych mniej wlasciwych? Moze czas podzielic na grupy? Watpie bys wierzyl w grozace smiercia dzialanie jakiegos pierscionka Harry Pottera, a katolikiem jestes. Jest nim rowniez kolega frater, siedzacy w rozgrzanym sloncu na walizkach, bo WIE, ze koniec swiata tuz, tuz i czas bedzie w gory uciekac. Przeciez roznicie sie w pogladach jak ogien i woda, i tu mowie o pogladach na ta sama religie.
Statystyki podaja okolo 13% Polakow przyjmuje hostie. Ja przypuszczam, ze w tych procentach miesci sie 99% ludzi ktorzy pochodza wlasnie z groupie o.Rydzyka. Moze to oni powinni skrytykowac Ciebie?
Prawdopodobnie specjalnie chcecie mnie otumanic, zburzyc jeden z ostatnich bastionow wolnej mysli polskiej. :P

N lip 18, 2010 19:21

dural napisał(a):
Statystyki podaja okolo 13% Polakow przyjmuje hostie. Ja przypuszczam, ze w tych procentach miesci sie 99% ludzi ktorzy pochodza wlasnie z groupie o.Rydzyka. Może to oni powinni skrytykowac Ciebie?

Zdarzyło mi się to wielokrotnie. Nie jestem "poprawnym katolikiem", ale wielu "poprawnych" samo pewnie nie czytało KKK albo Biblii.

Wydaje mi sie, ża czasem też podchodzę dość idealistycznie do obecnej sytuacji. Wczoraj widziałem relację z pogrzebu prałata Jankowskiego - ostatni przemawiający nad trumną grzmiał coś o "zdradzie Narodu za eurosrebniki", "oddawaniu czci złotemu cielcu", przypomniało mi się, że ojciec dyrektor dostaje eurosrebrniki za szukanie źródeł geotermalnych...

Osoby krytykujące Duchownych wychodzą z dobrymi intencjami: nie można tolerować pedofilii, kupczenia mszami, ksenofobii. Krytykując in abstracto często kierują słowa do tych otwartych księży(czyli nie do tych nieuczciwych), ci dyskutują z nimi do czasu, gdy sami się nie zradykalizują. Krytykujący często są poddawani ostracyzmowi w środowisku ("ten co krytykuje księża"), księża nie chcą z nimi rozmawiać, albo traktowani z góry ("sam się nawróć"). To prowadzi z kolei do radykalizacji krytykujących.
Zamiast jakiegoś porozumienia dochodzi do polaryzacji poglądów. Jedni schodzą do Okopów św. Trójcy, inni tracą wiarę.

N lip 18, 2010 21:52
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Biznesmen, polityk, osoba wplywowa... czy tak ma wygladac wizerunek ksedza ? jesli nie - to sie pytam dlaczego KOSCIOL toleruje taka osobe?

Moja odpowiedź zawiera sie w 2 definicjach do których musisz dotrzeć:
TELESEKTOR INFORMACYJNOROZRYWKOWY
CZARNE PUBLIC RELATIONS.

N lip 18, 2010 23:54

Post Czarny Pijar!
tak, bo proboszczowie udzielają sakramentu małżeństwa, pogrzebu i odprawiają msze za zmarłych - wszystko to za darmo, a Rydzyk stroni od polityki...

Pn lip 19, 2010 0:44
Zobacz profil WWW
Cytuj:
CzłowiekBezOczu ma racje, jednak moim zdaniem nie do konca. Ojcu Rydzykowi nie mozna w zaden sposob zarzucic braku tak zawnej smykalki do interesow. Ja moge tylko przypuszczac jaka musi miec "banke" by zbudowac takiego kolosa (uczelnia, Rodzina, wiercenia itd.)jakiego zbudowal. To przeciez olbrzymie wartosci finansowe! I ten kolos DZIALA na bierzaco!
Jest jedno ale, takie postepowanie nie stoi w stuprocentowej zgodzie z przekazem zawartym w KKK. Mozna tu podciagnac rowniez, nie zawsze do konca "czyste" uzyskiwanie dobr, jak i polityczne wypowiedzi jaskrawo przeciwne nauce KrK. Czyja to wina? Podobno "Tak krawiec kraje, jak mu materialu staje", wiec chyba nie o. Rydzyka.

Czyja wina?....wszystkich pospołu, którzy akceptują lub przyzwalają.
Wszyscy tak kochają, hlubią się polskim papieżem, ale nie respektują jego nauki:
- "Biorąc pod uwagę oczekiwania współczesnego człowieka w stosunku do kapłana, widzimy, że sprowadza się ono w istocie do jednego, wielkiego oczekiwanie:PRAGNIE ON CHRYSTUSA.
O wszystko to, co potrzebuje w wymiarze ekonomicznym, społecznym i politycznym, może zwrócić się do innych.
Kapłana prosi o Chrystusa! I ma prawa oczekiwac tego od kapłana, szczególnie poprzez głoszenie słowa Bożego". Jan Paweł II "Dar i Tajemnica".
Słowa Boże nie może dzielić ludzi i nie daje zgody na stanie z boku, obojetnie, wobec zadymy wokół krzyża pod pałacem prezydenckim.

Pn lip 19, 2010 8:52

salcia napisał(a):
Prawo do drugiego człowieka daje Bóg w sakramencie małżeństwa, dla mnie jako osoby wierzącej to jasne i nie podlega dyskusji. Jeśli ktoś jest niewierzący to tego nie uznaje. A to wyjaśniłam w poprzednim poście, którego chyba, niestety, dokładnie nie przeczytałeś.

I żaden kapłan Ci niczego nie zabrania – żyj jak chcesz, to Twoje życie, Twoja wiara… może kiedyś zrozumiesz…

Ale skoro uważasz, że kapłan nie jest Ci do niczego potrzebny, to może zacznij apelować o szkoły bez nauczycieli, urzędy bez urzędników, taksówki bez kierowców, skoro sam wiesz jak prowadzić samochód, apeluj o likwidację funkcji przewodników wycieczek, wypraw górskich, kucharzy, etc.

Prawo do drugiego czlowieka daje Bog w sakramencie malzenstwa - tak wlasnie jest to wyraznie zaznaczone w "nie cudzoloz" ;) oki ja juz nie bede tego komentowal

Ale skoro uwazam ,ze ksiadz nie jest mi do niczego potrzebny... - ke? czy ja cos takiego napisalem ? Ksiadz powinien byc ja nie chce likwidacji ksiezy :) Ksiaza na ksiezyc ? Chyba czytasz miedzy wierszami albo pomylilas tematy na forum.

Mam apelowac o likwidacje przewodnikow wycieczek ? Zamiast na forum powinnas sie chyba literacko udzielac - jakies opowiadani sc-fi czy cos a moze propaganda. Widze ,ze dobrze wychodzi Ci tworzenie historii ale z przewodnikami takjakby trafilas - ksiaza powinni byc przewodnikami. Dokladnie ! Jesli jednak ksiadz zamiast byc przewodnikiem bedzie Ci mowil - gdzie masz jechac, co masz zwiedzac, kiedy mozesz robic zdjecia a jak nie to wypad z autobusu - to taka wycieczka nie jest juz fajna...

Jesli chodzi o Tadeusza Rydzyka - no prosze was bardzo... Wspanialy czlowiek ? "Twardo stapajacy po ziemi" :D Jak bardzo trzeba byc zahipnotysowanym brzeczeniem radyjka by nie widziec, ze to diabel wcielony ? :)

plotki o maybahu o helikopterach itd ? Jazda po "kieliszku koniaczku" !! :) LUDZIE ! Hello ? I to niby ja sie usprawiedliwiam szukajac wad u innych ? Ksiadz Rydzyk na kazaniu w kosciele sie bronil : a kto z was nigdy nie wypil "kieliszka koniaczku i nie wsiadl za kierownice"

CZY WY (nie wszyscy) JESTESCIE SLEPI I GLUSI ? Jesli zobaczycie nagrania video - powiecie fotomontaz. Zobaczycie fotki - photoshop. Uslyszycie nagrania audio - powiecie ,ze to komputerowo zrobiony glos - a jak zobaczylibyscie Rydzyka wciagajacego cos do nosa - powiecie lekarstwo - a jesli Rydzyk wyjdzie na zywo i wyglosi przemowienie w ktorym przyzna sie, ze jest grzesznikiem i zlodziejem - powiecie ,ze sobowtor przyslany przez TVN :D

Ps. od kiedy akt wlasnosci loza dostaje sie w momencie zawarcie malzenstwa ? Jesli para nie ma slubu to znaczy ,ze lozko ukradla ? ;) albo inaczej - jesli nie jest sie malzenstwem to znaczy ,ze kazdy kazdego zdradza codziennie i przyprowadza kochanki lub leci do innej baby sie przespac ? Ehhhh

Wt lip 20, 2010 22:04

katolykukej napisał(a):
Jesli chodzi o Tadeusza Rydzyka - no prosze was bardzo... Wspanialy czlowiek ? "Twardo stapajacy po ziemi" :D Jak bardzo trzeba byc zahipnotysowanym brzeczeniem radyjka by nie widziec, ze to diabel wcielony ? :)

Złość przez ciebie przemawia. Propaganda robi swoje, skoro reagujesz z taką nienawiścią. Twoja sprawa - wierz sobie w Maybacha, helikopter i białe myszki.

Śr lip 21, 2010 21:52

plotki plotkami - maybachy maybachami :) ale zadnych plotek nie potrzeby by sie domyslic czyim kosztem rydzyk pomnaza majatek ? babunie i dziadki wplacaja pieniazki na radio... moze sie myle ?

ksiadz mowiacy z ambony ktory polityk jest dobry a ktory nie - na kogo glosowac na kogo nie ? hmmm

no i jeszcze jazda po pijaku - sam rydzyk sie tego nie wypiera i sam zarzuca innym i prosi o powstanie tego, ktoremu sie nie zdarzylo.

Czy to sa tez plotki ? Radio, Tv siec komorkowa - czy zalozenia wiary sa takie by przy pomocy wiernych robic kase ?

Widac i slychac ,ze przez niego falsz przemawia a niektorzy i tak wala swoje : ksiadz rydzyk wspanialy czlowiek i oddalbym mu nerke w kazdej chwili.

Zostawie moze juz postac polityka i biznesmena przywodcy politycznego i duchowego, przekonywac nie ma co - to tak jakby przekonywac zolnierzy wermahtu, ze fuhrer jest oszolomem :)

Wracajac do historii z murzynem i wiary w baobab - a czemu to niby on nie pojdzie "do nieba" skoro zyje jako prawy czlowiek i jest lepszy niz 99% chrzesijan ? rozumiem ,ze pomimo tego iz dobry i uczciwy to i tak bedzie sie smazyl w piekle ?

Dobra nie bardzo chce mi sie ciagnac ten watek - bo jak widze albo odpowiedzi na pytania brak, badz odpowiedz bedzie na nie zadane pytanie, badz poprostu zamiast odpowiedziec zostane ja zaatakowany i przedstawiony jako grzesznik, rozpustnik i awanturnik :)

Ogolnie o co mi chodzilo to o uzyskanie jakis sensownych wskazowek - ktore pomoga mi nieco zrozumiec kilka spraw ale jak widze "nie bo nie" "tak bo tak" lub "dlatego bo poniewaz" beda najlepszymi odpowiedziami...

Pt lip 23, 2010 22:28

katolykukej napisał(a):
plotki plotkami - maybachy maybachami :) ale zadnych plotek nie potrzeby by sie domyslic czyim kosztem rydzyk pomnaza majatek ? babunie i dziadki wplacaja pieniazki na radio... moze sie myle ?

O. Tadeusz Rydzyk (nazwiska w języku polskim piszemy dużą literą) nie ma własności prywatnej; a majątek Radia słusznie pomnaża.

katolykukej napisał(a):
ksiadz mowiacy z ambony ktory polityk jest dobry a ktory nie - na kogo glosowac na kogo nie ? hmmm

To jest konieczne, by nazwać rzeczy po imieniu, wskazać jakimi kryteriami należy się kierować przy skreślaniu kandydata na karcie wyborczej. Warto przypomnieć, że katolik nie powinien głosować np. na zwolennika zabijania dzieci w łonach matek za pieniądze podatników, finansowania zapładniania w szklance a'la Seksmisja, nadawania praw człowieka gorylom, zabijania ludzi starych i niedołężnych, głosować na wyznawców obłąkańczych ideologii takich jak socjalizm.

katolykukej napisał(a):
Czy to sa tez plotki ? Radio, Tv siec komorkowa - czy zalozenia wiary sa takie by przy pomocy wiernych robic kase ?

Radio, czy wyższa szkoła nie funkcjonują dzięki solom mineralnym z gleby i słońcu, lecz potrzebne są do tego pieniądze. To przecież oczywiste.

katolykukej napisał(a):
Zostawie moze juz postac polityka i biznesmena przywodcy politycznego i duchowego, przekonywac nie ma co - to tak jakby przekonywac zolnierzy wermahtu, ze fuhrer jest oszolomem :)

Prymitywna demagogia. Porównanie godne politruka.

katolykukej napisał(a):
Wracajac do historii z murzynem i wiary w baobab - a czemu to niby on nie pojdzie "do nieba" skoro zyje jako prawy czlowiek i jest lepszy niz 99% chrzesijan ? rozumiem ,ze pomimo tego iz dobry i uczciwy to i tak bedzie sie smazyl w piekle ?

Jeżeli ktoś odrzuca świadomie zbawienie i jedynego Zbawiciela Jezusa Chrystusa, to zbawiony być nie chce i zbawiony na siłę nie będzie.

Pt lip 23, 2010 23:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2