Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
 Dlaczego Europa boi się Islamu ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego Europa boi się Islamu ?
miluj blizniego swego jak siebie samego, ten pastor chyba ewangelii nie czytal:)

So lip 31, 2010 11:06

Przecież on im krzywdy nie robi, jedynie ma zamiar spalić trochę makulatury.

So lip 31, 2010 15:15

to ty chyba nie wiesz czym jest Koran dla muzulmanow i nie mow o pismach objawionych ze to makulatura .Zydom nie podobaloby sie gdybys chciala spalic ich Tore jak rowiez chrzescijanie nie byliby zachwyceni gdyby ktos zaczal palic Pismo Swiete...a ze reakcje roznych grup religijnych maja rozne natezenie to zalezy chyba od jakosci wiary :?

So lip 31, 2010 15:21

biedronka25 napisał(a):
to ty chyba nie wiesz czym jest Koran dla muzulmanow i nie mow o pismach objawionych ze to makulatura .Zydom nie podobaloby sie gdybys chciala spalic ich Tore jak rowiez chrzescijanie nie byliby zachwyceni gdyby ktos zaczal palic Pismo Swiete...a ze reakcje roznych grup religijnych maja rozne natezenie to zalezy chyba od jakosci wiary :?

Jest odwrotnie proporcjonalne?

So lip 31, 2010 18:33
biedronka25 napisał(a):
a gzie znajde w internecie zeby sprawdzic? wybacz nie mamtego dziela w bibliotece ;-)

Dziwi mnie że chcesz sprawdzać moje słowa a muzułmanina to juz nie?

Jest i na islamskich i na nieislamskich stronach. Jak będę miała chwilę to zrobię screenshoty i tu wrzucę.

biedronka25 napisał(a):
Teresse ale to ty nazwalas umiarkowanych muzulmanow hipokrytami, dla mnie umiarkowany muzulmanin to ten co nie jest islamista, samobujca, fanatykiem itd..czyli wiekszosc

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale właśnie potwierdziłaś, że praktykowanie islamu na poważnie prowadzi do samobójstwa i fanatyzmu. Pełna zgoda z mojej strony.

biedronka25 napisał(a):
no wiadomo..facet to podstawa

i nie przeszkadza Ci to?

dylatacja_czasu napisał(a):
http://www.tvn24.pl/12691,1667367,0,1,chca-dnia-palenia-koranu,wiadomosc.html
Przyłączamy się? xP

No nie wiem, mam mieszane uczucia. Nie lepiej za te pieniądze, które przeznaczysz na zakup Koranu pomóc chrześcijanom mieszkającym w krajach islamu?

So lip 31, 2010 21:42

Europa boi sie Islamu tak jak kazdy czlowiek boi sie czegos nowego ...jest to napewno wyzwanie dla Crzescijan zeby pozostali przy swoich wartosciach , niestety Islam kojarzy nam sie z terroryzmem stad do niego takie negatywne nastawienie .... znam wielu muzulmanow i nie czuje od nich zadnego zagrozenia im tylk trzeba przekazac tolerancje i nie krytykowac ich wyznania ...oni wiedza ze ja jestem Chrzescijaninem z porozumieniem sie nie mam zadnego problemu wszystko zalezy od ludzi .....

N sie 01, 2010 9:29
Koran zabrania muzułmanom przyjaźnić się z chrześcijanami i żydami- więc jeśli ci twoi znajomi są praktykujący- to uważaj.
Zadają się z Tobą albo by w perspektywie nawrócić Cię na islam albo dla uzyskania z tego korzyści.

N sie 01, 2010 9:40

Teresse napisał(a):
Koran zabrania muzułmanom przyjaźnić się z chrześcijanami i żydami- więc jeśli ci twoi znajomi są praktykujący- to uważaj.
Zadają się z Tobą albo by w perspektywie nawrócić Cię na islam albo dla uzyskania z tego korzyści.

W mojej przyjazni nie widze jakos tego problemu,jak najbardziej sa to bardzo praktykujacy muzulmanie :) ja rowniez nie mam zamiaru nigdy...podkreslam nigdy zamienic mojego Chrzescijanskiego wyznania na jakiekolwiek inne.... :)

N sie 01, 2010 12:43

Teresse nis zapominaj ze islam kaze dobrze traktowac wyznawcow innej religii, a moga jedynie walczyc przeciwko tym ktozy wyrzadzili im kzywde
Tolerancja to piękne słowo w każdym języku i wedle każdej kultury. Na płaszczyźnie osobistej, słowo to jest często używane by przekazać ideę przebaczenia temu, kto wyrządza nam zło, pogwałca zasady czy różni się (sprzecza, itp.) w nieodpowiedni sposób. Wedle tego rozumienia, jest to wspaniała moralna wartość. Wcielanie jej w życie jest moralnym zwycięstwem dobra i przyzwoitości nad złem [...]

Tolerancja jest podstawą postępowania, które powinno rządzić relacjami międzyludzkimi. Człowiek, który z uporem odrzuca tolerancję, to ten, który nalega na wyrządzanie zła, sobie samemu i innym.

Tolerancja religijna

Często słyszymy słowo tolerancja użyte w kontekście relacji między wyznawcami rożnych religii. W tym kontekście, Prorok islamu (pokój i błogosławieństwo Allaha niech będą z nim) powiedział: „W Dniu Sądu będę przeciwnikiem tego, kto wyrządza zło człowiekowi, z którym zawarliśmy porozumienie, wydaje go, obciąża pond siły lub zabiera mu coś bez zgody.” [Sunan Abu Dawud]

Jest dobrze znanym faktem historycznym, że przedstawiciele innych wiar – żydzi, chrześcijanie, magowie (zaratusztrianie) i Sabejczycy – żyli w państwie islamskim przez wiele stuleci w pełnym poszanowaniu ich honoru i godności. Ich prawa i przywileje były respektowane. Można to porównać do sposobu w jaki Król Ferdynand traktował hiszpańskich muzułmanów, kiedy przejął władzę. Podczas hiszpańskiej inkwizycji, wygonił lub zabił muzułmanów żyjących pod jego panowaniem.

Muzułmanie, na przestrzeni wieków, nie traktowali w ten sposób niemuzułmanów, choć władali rozległymi terenami przez tysiące lat. Niemuzułmanie zawsze żyli obok muzułmanów i mogli praktykować swoje religie. Jaka teoria może być lepsza od tego, co w rzeczy samej miało miejsce przez długi okres czasu, dzięki islamowi?

Allah mówi: { Powiedz tym, którzy uwierzyli, aby przebaczali tym, którzy nie mają nadziei na Dni Boga; niechaj On wynagrodzi ludzi za to, czego dokonali.} [Koran 45:14]

Tutaj muzułmanie są pouczani, by przebaczać politeistom, którzy nie mają nadziei na spotkanie z ich Panem.

Allah mówi również: { Jednak przebacz im i powiedz: "Pokój!" Potem oni się dowiedzą!} [Koran 43:89]

{Przecież stworzyliśmy niebiosa i ziemię, i to, co się między nimi znajduje, w całej prawdzie. Godzina nadejdzie z pewnością! Przebacz im więc przebaczeniem pięknym!} [Koran 15:85]

{Trzymaj się przebaczenia! Nakazuj dobro, a odsuwaj się od nieświadomych!} [Koran 7:199]

{Słudzy Miłosiernego: ci, którzy chodzą po ziemi skromnie i kiedy ludzie nieświadomi zwracają się do nich, to mówią: "Pokój!"} [Koran 25:63]

Nakazy zawarte w tych wersetach Koranu są stanowcze. Wskazują, że religijna tolerancja jest podstawową zasadą islamu. Jest moralną wartością ustanowioną w naukach islamskich i zalecona muzułmanom na długo przed pojawieniem się filozofii tolerancji w wymianie myśli na Zachodzie.

http://spam/site/oislamie/a ... tolerancja
Cytuj:
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale właśnie potwierdziłaś, że praktykowanie islamu na poważnie prowadzi do samobójstwa i fanatyzmu. Pełna zgoda z mojej strony

samobujstwo jest zabronione w islamie
a fanatykow krytykuje wiekszosc muzulmanow..bo to nie islam
Cytuj:
biedronka25 napisał(a):
no wiadomo..facet to podstawa

i nie przeszkadza Ci to?

Teresse, przeciez mezczyzna to glowa a kobieta szyja ..i to ona kreci w prawo albo w lewo ;-)

N sie 01, 2010 13:05
amadeus35 napisał(a):
W mojej przyjazni nie widze jakos tego problemu,jak najbardziej sa to bardzo praktykujacy muzulmanie :) ja rowniez nie mam zamiaru nigdy...podkreslam nigdy zamienic mojego Chrzescijanskiego wyznania na jakiekolwiek inne.... :)

to ciekawe jak godzą praktykowanie religii z przyjaźnią z Tobą zabronioną przez Koran ?

Nie mów 'nigdy' bo kropla drąży skałę a poza tym nawet gdyby cię nawrócić nie chcieli to korzyści z tej przyjaźni juz mają bo zamienili Cię w rzecznika prasowego islamu tam gdzie by dotrzeć nie mogli- np. na tym forum a byc moze tez 'apostołujesz' wśród rodziny i znajomych. :?

biedronka25 napisał(a):
Teresse nis zapominaj ze islam kaze dobrze traktowac wyznawcow innej religii, a moga jedynie walczyc przeciwko tym ktozy wyrzadzili im kzywde

Mają walczyć aż cały świat będzie Dar al Islam- domem islamu-a krzywdę wyrządza im juz ten kto nie uznaje proroka Muhammada.

biedronka25 napisał(a):
Często słyszymy słowo tolerancja użyte w kontekście relacji między wyznawcami rożnych religii. W tym kontekście, Prorok islamu (pokój i błogosławieństwo Allaha niech będą z nim) powiedział: „W Dniu Sądu będę przeciwnikiem tego, kto wyrządza zło człowiekowi, z którym zawarliśmy porozumienie, wydaje go, obciąża pond siły lub zabiera mu coś bez zgody.” [Sunan Abu Dawud]

O jest i sunan abu dawud- z sunanem abu dawudem (czemu bez podania numeru) mozna miec niezłą zabawę :p poniewaz w jego kolekcji znajduje się hadis ze słowami proroka w którym zaleca on rzezanie dziewczynek :mrgreen:

Nie zdążycie policzyć do trzech jak szybko muzułmanie odrzucą tego samego abu dawuda jak zacytujecie im ten fragment obrzezaniu :badgrin:

biedni, tylko siebie zwodzą, niestety....

W Dniu Sądu będę przeciwnikiem tego, kto wyrządza zło człowiekowi, z którym zawarliśmy porozumienie, wydaje go, obciąża pond siły lub zabiera mu coś bez zgody.” [Sunan Abu Dawud]

Czyżby chodziło tylko o tych których chroni dhimma czyli pakt? Prorok zabrania krzywdzenia tych, którzy płacą haracz- niewątpliwie to jest osiągnięcie na skalę światową. Gdyby ludzie płacący haracz byli dalej krzywdzeni to by przestali płacić. Miał głowę na karku.
I dzisiaj nawet talibowie wypuszczą zakładnika z którego rządem 'zawarli porozumienie'.

biedronka25 napisał(a):
Jest dobrze znanym faktem historycznym, że przedstawiciele innych wiar – żydzi, chrześcijanie, magowie (zaratusztrianie) i Sabejczycy – żyli w państwie islamskim przez wiele stuleci w pełnym poszanowaniu ich honoru i godności. Ich prawa i przywileje były respektowane. Można to porównać do sposobu w jaki Król Ferdynand traktował hiszpańskich muzułmanów, kiedy przejął władzę. Podczas hiszpańskiej inkwizycji, wygonił lub zabił muzułmanów żyjących pod jego panowaniem.

Muzułmanie, na przestrzeni wieków, nie traktowali w ten sposób niemuzułmanów, choć władali rozległymi terenami przez tysiące lat. Niemuzułmanie zawsze żyli obok muzułmanów i mogli praktykować swoje religie. Jaka teoria może być lepsza od tego, co w rzeczy samej miało miejsce przez długi okres czasu, dzięki islamowi?

Mogli tez oddychać to juz ustaliłyśmy. Szczerze to nie chce mi się ruszać tej propagandy- chyba ze ktos ma autentyczne wątpliwości to niech napisze- wtedy cos wyprodukuję. ;-)

biedronka25 napisał(a):
Teresse, przeciez mezczyzna to glowa a kobieta szyja ..i to ona kreci w prawo albo w lewo

Tak Ci wmawiają? No cóż, pewnie juz wkrótce się przekonasz poślubiając 'braciszka' w tej pięknej wierze. Kto nie chce słuchać ten poczuje.

Męczennicy nie są traktowani jako samobójcy tylko jako męczennicy- ale nawet nie chce mi się pisać bo jak widzę niewiele do Ciebie dociera w tym momencie.

Wt sie 03, 2010 21:17

http://kobieta.wp.pl/kat,65524,title,Ok ... omosc.html

Ktoś pytał co Europa ma do Islamu...?

Cz sie 05, 2010 14:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11