Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 21, 2025 14:26

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Pokora - jak do niej wracać w chwilach odejścia od niej? 
Autor Wiadomość

Post Re: Pokora - jak do niej wracać w chwilach odejścia od niej?
Co do modlitwy to w takim razie przepraszam, z twoich słów "Mam inne prośby, które chciałbym, aby Bóg wysłuchał, ale moją psychikę niech zostawi" zrozumiałam że w innych intencjach się modlisz.

Pn sie 02, 2010 22:18

Cytuj:
Co do modlitwy to w takim razie przepraszam, z twoich słów "Mam inne prośby, które chciałbym, aby Bóg wysłuchał, ale moją psychikę niech zostawi" zrozumiałam że w innych intencjach się modlisz.

Uprościłem.

W sumie rzeczywiście mam jedną intencję, o którą proszę podczas każdej kolekty, a jest nią prośba o zdrowie dla rodziny.

Za samego siebie staram się nie modlić, ale czasami nie wytrzymuję i w chwiach słabości zaczynam o coś prosić Boga. Dodajmy, że jeszcze nigdy w moim życiu tego rodzaju modlitwy Bóg nie wysłuchał.

Jedyne moje modlitwy, których Bóg wysłuchał, dotyczyły innych ludzi. Kiedy prosiłem o coś dla siebie, to nigdy tego nie dostawałem.

Jeżeli mam to odczytać jako jakąś naukę, to Bóg chce mi właśnie powiedzieć, żebym się nie modlił za siebie, tylko za innych, więc właśnie tak robię.

Pn sie 02, 2010 22:30
zbanowana na stałe

mnie się pokora kojarzy z uległością i słabością oraz frajerstwem.. niestety;/

Śr sie 04, 2010 23:52
To źle Ci się kojarzy. Według Ciebie Jezus był frajerem i słabeuszem?

Pokora w naszym, ludzkim wydaniu to też poczucie własnej godności, tyle że z dystansem do siebie. Poczucie humoru na własny temat też bardzo pomaga ;)

Cz sie 05, 2010 7:18
zbanowana na stałe

wiem,że źle. Ale pokora kojarzy mi się z uległością .
z tym,że myślę ,że może to dlatego,że dziś " nadstawianie drugiego policzka"
jest źle rozumiane, a ja nie chcę się do tego rozumienia dostosować.

Cz sie 05, 2010 16:34
Wiesz, też się ostatnio nad tym zastanawiałem. Nad nastawianiem drugiego policzka. I doszedłem do wniosku, że w tym kontekście pokora to przede wszystkim siła. Umiejętność znalezienia w sobie takiej wolności, która pozwala mi w danej sytuacji zadecydować, czy uległość jest bardziej korzystna od "odgryzienia się." Bo są okoliczności, w których nie wolno być uległym: kiedy ktoś krzywdzi słabszego, kiedy mogę zapobiec złu, kiedy wychowuję dziecko... Ale gdy to mnie tylko ktoś następuje na odcisk, to ja mogę zadecydować by odpłacić dobrem za zło. Cała sztuka w tym, że to ma być mój wybór, a nie bezmyślne poddawanie się wszystkiemu co mnie spotyka.

Cz sie 05, 2010 19:27
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3