Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 20:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kryzys wiary 
Autor Wiadomość
czasowo zablokowany

Post Kryzys wiary
Mam problem
Może nie wielki ale jest. Otóż nie jestem do końca wierzący tak w 100 % , wiem że nie na tym to polega nie chce dowodów na to że Chrześcijaństwo to prawdziwa religia ale jak moge sie upewnić czy coś ?? Jednego jestem pewnien że Bóg istnieje i takie mam opcje
Pisze to po to żebyście wiedzieli co MYŚLE O INNYCH RELIGIACH

-Bóg jako projektant, który stworzył otaczający nas świat i oczekuje od nas życia zgodnie ze swoim sumieniem, ewentualnie możemy poprosic o porady jakiegos duchownego w potrzebie, bo nie uwierze żę ''Wielki Wybuch" może budować ,tworzyć jaki wybuch cokolwiek stworzył tu na Ziemi , jeszcze to że jest tyle gatunków zwierząt, istnień, planet które mają tak idealny kształt a nasza Ziemia to... Człowiek tu spie***lił a ateiści mają wyrzuty że wojny huragany itd. Dobra nie o tym temat.
-Chrześcijaństwo, katolicyzm

-Buddyzm tu mam wielem wątpliwości przez to co buddyści mówią np. O stworzeniu świata nie ma żądnej konkretnej tezy, albo Ci tytani
Hinduizm - wykluczone fałszywa religia czyli trzy tezy jak powstał Świat nie zgodne z nauką
1.Świat istniał zawsze, nikt go nie stworzył;
2.Świat powstał z wody;
3.Świat stworzył praczłowiek, który wykluł się z kosmicznego jaja.
Wg tej koncepcji - praczłowiek poświęcił siebie i z siebie stwarzał ludzi
BREDNIE

-Judaizm raczej nic do niego nie mam i o tej religie nie chce wspominać

-Jslam nie mam wątpliwości że Mahomet oszukał tych biednych ludzi, nie wiem jaki Bóg chce śmierci człowieka tylko dlatego żę muzułmanin chce przejść na katolicyzm czy inną religie Koran mówi że tacy zasługują na śmierć jeszcze to traktowanie kobiet, a najlepsze jest to że niedawno w programie "Wiara czyni czuba" duchowny wyparł sie Koranu jakoby że nie ma mowy o śmierci za zdrade religi czy ukamieniowanie kobiety za cudzołustwo, Jaki prorok musi sp***dalać prze innymi, każdy wie jak jest

Podsumowując chciałbym wybrać tą właściwą drogę, co mam zrobić żeby sobie pomóc
Nie jestem zbyt szczęśliwy ale czuje się lepiej po przeanalizowaniu tych najbardziej znanych religi

Pt sie 13, 2010 21:23
czasowo zablokowany

Post Re: Kryzys wiary
No i miałem taki problem psychiczny z którym walczyłem 8 miesc. i już prawie wygrałem dzięki tylko i wyłącznie modlitwie katolickiej bez pomocy specjalistów ale Czy nie jest też tak że Ten prawdziwy Bóg widzi że człoweik jest dobry i nie patrzy jakiej jest religi ale za to jaki jest pomaga ?

Pt sie 13, 2010 22:25

Ja nie rozumiem tego co napisałeś dostatecznie. W czym mam tu problem? Z tym że nie wiem jakie masz oczekiwania. Generalnie to co napisałeś można streścić: katolicyzm ok, reszta niezbyt ok, które mam zatem wybrać jako moją drogę? Dla mnie ta wypowiedz nie jest zatem spójna.

Co do religii, chodzi przecież o poszukiwanie prawdy. Więc nie jest tak zupełnie obojętne w co się wierzy, ale warto pamiętać że jeśli szukamy szczerze, to miłosierny Bóg za wszelkie potknięcia nas nie potępi. Problemem możną być jednak te z dróg które wybierzemy, a będące dalekie Bogu. To nie tak że on nas ukarze za błędy. Nasze błędy same się zemszczą, dlatego tak ważne jest to poszukiwanie i jego owoce. Jak w wielu kwestiach nam się wydaje że Bóg tylko czyha aby nas ukarać, a to jest dla nas, Bóg nie potrzebuje tego, ani nie potrzebuje karać nas. Ja wierzę w to że Bóg nikogo nie odtrąca i tak też naucza Kościół, nawet jeśli jest innego wyznania czy religii, nie ze swej winy nie poznał Jezusa (dobrze Go poznał).

Proponuje na początek zastanowić się kto wysłuchał Twojej modlitwy, tzn do kogo ją kierowałeś? Warto też abyś ocenił na ile te problemy psychiczne wpływają na Ciebie i na Twoje wybory duchowe.

Pt sie 13, 2010 22:37

poznacie prawde, a prawda was wyzwoli
kto szuka prawdy , ten szuka Boga-tak powiedziała św. Teresa od Krzyża-może ktoś wie jaką książke przeczytała , że poznała Prawde-Jezusa
jedź na rekolekcje ignacjańskie one Ci pomogą
czytaj dużo NT i módl się szczerze do Boga o łaskę wiary
jednemu chłopakowi pomogła książka "Bóg poszukuje człowieka"
może też książka "Rozważania o wierze" ks. Dajczer
wiare przyjmuje się na wiarę , autorytet Boga i Kościoła, sakramenty i świadectwo świętych
Wyznani św. Augustyna to wyznania neofity który wie że katolicyzm to prawda jedyna

wiara to realna więż z Jezusem, porzez duchowość, sakramenty i czyny
wiare pogłębia się całe życie
Kurs Filip też jest dobrym wprowadzenie i umocnieniem w wierze
Bóg z Tobą

So sie 14, 2010 15:20
gregx09: jeśli to nie prowokacja, to Twoja analiza jest nieco płytka. Pominąłeś ogromną większość religii jakie istniały, odrzucasz jedną z sensowniejszych bez uzasadnienia. Ponieważ ten dział ma otwarte zasady, mogę Ci jednak napisać właściwą odpowiedź - każda religia to samooszukiwanie się, chyba, że uczestniczysz w niej tylko ze względów towarzyskich. Jedynym rozsądnym wyborem, jeśli chodzi o światopogląd, jest ateizm - po prostu nie istnieją żadne sensowne przesłanki, nie wspominając o dowodach, na istnienie jakichkolwiek bóstw - za to istnieje całe mnóstwo przykładów na to, że ludzie lubią sobie bajki wymyślać.

So sie 14, 2010 15:51
czasowo zablokowany

GRZMOT
jeśli to nie prowokacja,.
Nie
Pominąłeś ogromną większość religii jakie istniały
Istniały czy są?
, odrzucasz jedną z sensowniejszych bez uzasadnienia
Którą?
. Ponieważ ten dział ma otwarte zasady, mogę Ci jednak napisać właściwą odpowiedź - każda religia to samooszukiwanie się, chyba, że uczestniczysz w niej tylko ze względów towarzyskich. Jedynym rozsądnym wyborem, jeśli chodzi o światopogląd, jest ateizm
Ateizm
40 % ateistów nie zastanawia się nawet jak powstał świat a wielki wybuch ?? niezbyt dobra teroria
- po prostu nie istnieją żadne sensowne przesłanki, nie wspominając o dowodach, na istnienie jakichkolwiek bóstw - za to istnieje całe mnóstwo przykładów na to, że ludzie lubią sobie bajki wymyślać
Przesłanki są w każdej religi najbardziej Buddyzm i Chrześcijaństwo i między tymi religjami się zastanawiam, trzeba dobrze szukać a ty jakiego jesteś wyznania

So sie 14, 2010 18:24
czasowo zablokowany

Wiecie co, jednak jestem w 100% wierzący (niedawne doświadczenia) ale Cikewai mnie buddyzm
Czego oni oczekują od Buddy, Bogów i jak według nich powstał świat?

So sie 14, 2010 20:48

gregx09

Proszę Cię i potraktuj to raczej jako konieczność, używaj znaków interpunkcyjnych, pisz składniej i staraj się cytować cudzą wypowiedz przy pomocy opcji dostępnych na forum. Cytowany tekst umieszczasz między [_quote] [/quote_] przy czym tego znaku nie umieszczasz _. Wstawiłem go po to abyś widział ta formułę, inaczej system by ją ukrył i potraktował jako cytat.

So sie 14, 2010 22:30
Ale widzisz, to nie ważne, że 40% ateistów się nie zastanawia (a właściwie skąd ta informacja?). Założę się, że 99% katolików nie zna tych 10 przykazań, które Mojżesz dostał od Boga (możemy zrobić ankietę na forum, uczciwie, bez szukania na bieżąco - jakie jest ostatnie przykazanie?).

Co z tego wynika - czy jest to jakaś przesłanka do słuszności światopoglądu? 90% ludzi nie wie, jak działa telewizor, 99,9% jak działa GPS (strzelam optymistycznie). A jednak teorie stojące za działaniem tych urządzeń działają, mimo, że użytkownicy ich nie rozumieją.

So sie 14, 2010 22:40
czasowo zablokowany

Grzmot, dzieci w podstawówce 4 klasy wiedzą i znają 10 przykazań
ja nie wiem jak działa GPS i TV

N sie 15, 2010 14:12
Więc, jeśli skończyłeś podstawówkę, to podaj łaskawie dziesiąte przykazanie, otrzymane przez Mojżesza od Boga, bez zaglądania do Pisma.

N sie 15, 2010 16:59

grzmot napisał(a):
Więc, jeśli skończyłeś podstawówkę, to podaj łaskawie dziesiąte przykazanie, otrzymane przez Mojżesza od Boga, bez zaglądania do Pisma.

...............................................................
No i nie podal a tak dobrze sie zapowiadalo :))

N sie 15, 2010 21:50
czasowo zablokowany

Ej amadeus a co ja musze cały czas na necie siedzieć ?

A po za tym to nie będzie wiarygodne nawet jeżeli napisze dziesiąte przykazanie,to masz pewność że nie zaglądałem do żadnej książki , strony internetowej?
Bez sensu
masz tak na odczep się i przyrzekam że nie zaglądałem nigdzie
10 Ani żadnej rzeczy która jego jest

Pn sie 16, 2010 9:55
czasowo zablokowany

wierzysz? wątpie...

Pn sie 16, 2010 9:55
gregx09: Odpowiedź błędna. Spodziewałem się tego.

Prawidłowa odpowiedź to: "Nie będziesz gotował koźlęcia w mleku jego matki" - Wy 34,26. Polecam przeczytać rozdział 34 Księgi Wyjścia Pisma Świętego, które teoretycznie wyznajesz i powinieneś znać - przynajmniej tak podstawowe elementy, jak treść przymierza z Bogiem i przykazania zawarte w tym przymierzu.

Pn sie 16, 2010 10:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona