Autor |
Wiadomość |
jerzyjerzy2
zbanowany na stałe
|
 Re: Tak to widzę.
martitatjana napisał(a): znam osobę, która jako małe dziecko nie została ochrzczona przez swojego ojca i później jako osoba dorosła, która pragnęła sakramentu małżeństwa musiała brać je wszystkie po kolei Wychodziła za mąż jako niepełnoletnia  Jeśli zanim zdecydowała się na ślub nie chciała się ochrzcić to co to znaczy  Większej hipokryzji jeszcze nie widziałem. I wy uważacie, że zostaniecie zbawieni jeśli jedyną okazją na chrzest przed ślubem uważacie ochrzczenie bez waszej wiedzy i zgody  O zgrozo w jakim ja kościele zostałem ochrzczony  Gdzie tu Bóg gdzie relacja żywa z Bogiem  Przerażacie mnie i widzę że praktyki w KRK służą często fikcji i człowiek taki myśli, że co , że będzie zbawiony ? Już zaczynam rozumieć co Jezus miał na myśli mówiąc: Cytuj: Mat 7:21 br (21) Do królestwa niebieskiego wejdzie nie ten, kto mówi: Panie, Panie, lecz ten, kto czyni wolę Ojca Niebieskiego. Ręce mi opadają bo zaczynam widzieć, że te chrzty to jedna wielka fikcja skoro taki nie ochrzczony chrzci się dopiero jak musi bo ludzie źle o nim powiedzą a w Chinach i Indiach chrześcijanie umierają za wiarę ... Smutno mi jak czytam takie historie. Musiała. Musiała  Na szczęście Bóg nie musi słuchać KRK ani św Piotra kogo ma zbawić a kogo nie. 
|
Pt sie 27, 2010 22:07 |
|
|
|
 |
martitatjana
Dołączył(a): Pn sie 16, 2010 19:23 Posty: 21 Lokalizacja: Chorzów
|
Była pełnoletnia, kochany, ale jak w tamtych czasach mając ojca komunistę to nie wszystko jest takie proste...Po Twojej wypowiedzi widzę, że powinnam była rozwinąć te myśl...Jeśli chodzi o określenie 'musiała', którego tak bardzo się uczepiłeś to użyte zostało w celu podkreślenia faktu, że w kościele katolickim nie posiadając owych sakramentów nie uzyska się sakramentu małżeństwa. Ta kobieta nawet nie wiedziała że nie ma chrztu, to jest zbyt skomplikowane, żeby tu teraz o tym mówić, ale wierz mi, chciała z pewnością a nie musiała...Przykro mi, że często z takiej jednej wypowiedzi ktoś o kimś może wysunąć mylne wnioski. A tak btw, używając określeń na 'Wy', można by pomyśleć, że sprawiasz wrażenie osoby, która nie ma sobie nic do zarzucenia...ale ok...
|
Pt sie 27, 2010 22:48 |
|
 |
jerzyjerzy2
zbanowany na stałe
|
martitatjana napisał(a): Ta kobieta nawet nie wiedziała że nie ma chrztu Nie była u Pierwszej Komunii ani do Bierzmowania ? Znam się na sakramentach i procedurach kościelnych więc nie wciskaj mi w ciemnotę. A co do ojca komunisty to moja żona miała ojca komunistę i ochrzciła się tak jak ja (mój ojciec też wojował przeciwko chrztowi) jak mieliśmy 4 lata. Nie pamiętam chrztu ale mam świadectwo chrzcielne. Od pierwszych wieków ochrzczonych zabijano , prześladowano więc komunistyczny ojciec to nie jest wytłumaczenie. Zresztą pewnie chrzest był ale papierka zabrakło co już o takich absurdach słyszałem. martitatjana napisał(a): A tak btw, używając określeń na 'Wy', można by pomyśleć, że sprawiasz wrażenie osoby, która nie ma sobie nic do zarzucenia...ale ok... Napisałem Wy bo coraz mniej mentalnie identyfikuję się z KRK aczkolwiek nie zamierzam dokonywać apostazy to już problem KRK bo skoro się nigdy nie zapisywałem to uważam za absurd abym się wypisywał.
|
So sie 28, 2010 0:23 |
|
|
|
 |
Niedoskonały
|
@jerzyjerzy2 Spokojnie, nie trzeba się denerwować. A jak się uspokoisz to i łatwiej czytać ze zrozumieniem. jerzyjerzy2 napisał(a): Nie była u Pierwszej Komunii ani do Bierzmowania ? martitatjana napisał(a): później jako osoba dorosła, która pragnęła sakramentu małżeństwa musiała brać je wszystkie po kolei 
|
So sie 28, 2010 0:30 |
|
 |
jerzyjerzy2
zbanowany na stałe
|
I to jest tylko potwierdzeniem, że te sakramenty były nie chciane przez nią skoro zdecydowała się dopiero przed ślubem - no chyba, że miała 18 lat albo że wybrała ziemskiego ojca odrzucając Niebieskiego Ojca. Mogła wziąść sakramenty potajemnie - tak się to robi. Skoro nie zrobiła tego to dla mnie oznacza, że nie chciała tylko musiała ten ślub brać w kościele.
|
So sie 28, 2010 0:45 |
|
|
|
 |
martitatjana
|
Tak bo dla Ciebie wszystko jest takie proste, różne przypadki chodzą po ludziach, więc nie należy uogólniać. Jeżeli chodzi o rzekomą ciemnotę, którą Ci wciskam, to w tym miejscu nie zgodzę się...nie znam osoby, która bez chrztu czy bierzmowania uzyskałaby sakrament małżeństwa- także zastanów się czy rzeczywiście dobrze znasz te procedury...
P.S Nie życzę sobie takich najazdów na moją osobę. A poza tym zamiast zapytać się o co chodzi w moim przypadku dokładnie, zjechałeś podaną przeze mnie osobę z góry na dół..więc może trochę kultury...zauważ że ja odnoszę się do Ciebie w miarę spokojnie i z szacunkiem.
|
So sie 28, 2010 14:33 |
|
 |
jerzyjerzy2
zbanowany na stałe
|
martitatjana napisał(a): nie znam osoby, która bez chrztu czy bierzmowania uzyskałaby sakrament małżeństwa A ja nie znam kogoś kto bez chrztu miał Pierwszą Komunię i Bierzmowanie i wierząc nie chciał Pierwszej Komunii. martitatjana napisał(a): Nie życzę sobie takich najazdów na moją osobę. A ja nie życzę sobie nierzetelnego podejścia do dyskusji. Tu nie rozmawialiśmy o duchach ani Bogu a o zwyczajach ludzkich.
|
So sie 28, 2010 14:47 |
|
 |
martitatjana
|
Odpowiadasz już troszeczkę na siłę, zupełnie nie wiedząc co odpowiedzieć..Nie widzę w moich wypowiedziach nic nierzetelnego, gdyż każdy z nas reprezentuje własną opinię. Nie widzę zatem sensu rozmowy z Tobą, gdyż nawet nie próbujesz zrozumieć sensu cudzych wypowiedzi.
|
So sie 28, 2010 22:12 |
|
 |
jerzyjerzy2
zbanowany na stałe
|
martitatjana napisał(a): Jeśli chodzi o Komunię, to jeszcze się nie spotkałam z dziećmi, które by broniły się rękami i nogami przez tym sakramentem. ... Przykre jest tylko to, że czasem ludzie przyjmują sakrament bierzmowania z czystego interesu, ponieważ jest to droga do sakramentu małżeństwa. martitatjana napisał(a): Odpowiadasz już troszeczkę na siłę, zupełnie nie wiedząc co odpowiedzieć.. Nie wpadła na pomysł bierzmowania ani Komunii Św przed wpadnięciem na pomysł ślubu dlatego nie dowiedziała się, że jest problem z papierami i ustaleniem czy była chrzczona. Mój ojciec też nie chciał abym był ochrzczony ale zapytałem się tylko innych to mi powiedzieli czy byłem. Jakby tu powiedzieć - zaczynam dzięki tobie rozumieć gdzie tkwi problem ludzi w zrozumieniu świata duchów oraz w szczególności w zrozumieniu proroctwa Daniela o bestiach i rogach oraz Apokalipsy skoro proste tematy i ciągi przyczynowo skutkowe to taki problem. No cóż smutne ale przynajmniej mnie leczysz ze złudzenia, że warto niektórym coś pokazywać bo wolą prostą, gładką i łatwą "prawdę" niż twardy pokarm dla ludzi umiejących ocenić dobro i zło i rozróżnić jedno od drugiego bez wykręcania się nieosądzaniem (nie powinniśmy osądzać grzeszności i wad a nie faktów). Tutaj oceniłem ciąg przyczynowo skutkowy - mogła się dowiedzieć o problemach z chrztem wcześniej bo nie przystąpiła wcześniej do Komunii Św ani bierzmowania a skoro mogła wziąść ślub w kościele to i mogła wcześniej przystąpić do innych sakramentów a przynajmniej w tą stronę dążyć. Jest inna możliwość ? Może się mylę ?
|
So sie 28, 2010 22:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jerzyjerzy2 napisał(a): I to jest tylko potwierdzeniem, że te sakramenty były nie chciane przez nią skoro zdecydowała się dopiero przed ślubem - no chyba, że miała 18 lat albo że wybrała ziemskiego ojca odrzucając Niebieskiego Ojca. Mogła wziąść sakramenty potajemnie - tak się to robi. Skoro nie zrobiła tego to dla mnie oznacza, że nie chciała tylko musiała ten ślub brać w kościele. Nie mogła wziąć potajemnie - według Kodeksu Kanonicznego chrzest nieletnich udzielany jest za zgodą dorosłych osób, nadto wymagane jest 2 chrzestnych. Dziecko samo nie przystapi do chrztu św. Brak chrztu skutkował nie przystąpieniem do Komunii św i Bierzmowania. Mogła do tych sakramentów przystąpić jako osoba dorosła. Wychowana w ateistyczej rodzinie nie czuła zapewne potrzeby wiary, co nie znaczy, że na pewnym okresie życia nie odczuła pustki i chęci poznania Boga.
|
N sie 29, 2010 8:44 |
|
 |
jerzyjerzy2
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Mogła do tych sakramentów przystąpić jako osoba dorosła. Może faktycznie przesadziłem bo może ślub brała mając 18 lat.
|
N sie 29, 2010 12:06 |
|
|
|