Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 23:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Quiz - "Paradoź choć nie koniecznie" 
Autor Wiadomość
czasowo zablokowany

Post Re: Quiz - "Paradoź choć nie koniecznie"
renata155 napisał(a):
tak naprawdę Abraham nie do końca widział twarz Boga--widział tyle,na ile Pan Bóg mu się objawił

Dobrze wiesz że nie o to chodziło.
renata155 napisał(a):
Lewiatan jest przenośnią

Zgadza się.
renata155 napisał(a):
jest on tym czym są nasze lęki,słabości,i najczęstsze grzechy

Niestety znowu pomyłka. Symbolizuje on, tak samo jak Tiamat, naszą podświadomość. Jest on władcą oceanu, co symbolizuje pierwotny chaos oraz podświadomość.

Niedoskonały napisał(a):
@renata155 i quas. Nie zrozumieliście pytania albo nie chcieliście zrozumieć. Pytanie jest paradoksalne ale dlatego że założenie jest paradoksalne. Żadna istota nie może być wszechmocna bo jak to renatko napisałaś jest to nie możliwe. Pytanie ma za zadanie uświadomić dlaczego wszechmocnym być nic nie może.

Dziękuje :) Lepiej bym tego nie ujął.

Niedoskonały napisał(a):
W tym przypadku ciężko mówić o tym żeby to było i tak i nie. Argumentacja Twoja jest nie adekwatna bo to tak jakbyś tą samą tezę udowadniał dwoma podobnymi przykładami kiedy oba są złe. Nie może stworzyć kamienia którego nie mógłby podnieść tak samo jak nie może stworzyć bestii której nie mógłby pokonać.

Widocznie źle mnie zrozumiałeś, lub nie wyraziłem się zbyt jasno, za co wybacz. "Tak" - ponieważ może stworzyć taki kamień, tak samo jak stworzył Lewiatana i Behemota. "Nie" - oznacza że "nie" jest więc "wszechmogący".

Niedoskonały napisał(a):
A tak zupełnie na marginesie powiem Ci że skłonić człowieka wierzącego do konkretnego zastanowienia się nad tego typu pytaniami jest bardzo ciężkie.

Wiem, kewstionowanie wiary lub Boga, nie leży że tak powiem w naturze Chrześcijan.

Niedoskonały napisał(a):
A jak zaczną zauważać że jednak coś jest na rzeczy to wolą stwierdzić że umysł ludzki jest ograniczony a boga zrozumieć się nie da i pozamiatane. Obym się mylił, bo chętnie bym pogadał z człowiekiem wierzącym o tym ale z doświadczenia wiem że to nie łatwe.

Pocieszę cię, że sie mylisz. Da sie go zrozumieć. Kabaliści twierdzą że mogą, eksplorując drzewo życia.

renata155 napisał(a):
człowiek jest ograniczony..swoim człowieczeństwem

Dokładnie.

Dobra, a teraz proszę przestać off-topować i odpowiadać na Pytanie 3, na które odpowiedzi jeszcze brak.

So sie 28, 2010 1:12

bo potrzebuje do tego człowieka(jego zgody i pomocy..skoro symbolizuje nasza podświadomość)..odpowiedz na pytanie nr 3
Dobrze wiesz że nie o to chodziło..hmm..ja to tak właśnie widzę..nie widział Boga w całości,tyle tylko na ile Pan Bóg mu zezwolił..wiec tak jakby nie widział Go wcale--nie poznał go ,takiego jakim On jest naprawdę

a ja chyba muszę iść na terapie,uzależnień od forum internetowych

So sie 28, 2010 1:24
czasowo zablokowany

renata155 napisał(a):
bo potrzebuje do tego człowieka(jego zgody i pomocy..skoro symbolizuje nasza podświadomość)..odpowiedz na pytanie nr 3

To nie jest podpowiedź, oraz nie ma ona sensu. Powtorze pytanie jeszcze raz, może je pomyliłaś :
"Po co Bóg miałby stworzyć bestię, tak ogromną i straszną, której sam pokonać nie potrafi?"

renata155 napisał(a):
Dobrze wiesz że nie o to chodziło..hmm..ja to tak właśnie widzę..nie widział Boga w całości,tyle tylko na ile Pan Bóg mu zezwolił..wiec tak jakby nie widział Go wcale--nie poznał go ,takiego jakim On jest naprawdę

Chyba nadal nie rozumiesz. "Nie chodziło o to", czy go zobaczył i jak, to był jedynie przykład błędów i jak to ujęłaś "braku logiki". To że i jak go zobaczył Abraham nie robi różnicy, ponieważ jest tego więcej. Chcesz? Masz czas? To podam ci całą stronę tych cytatów i nie mówie teraz tylko o "widzeniu" Boga, lecz o wielu innych.

A teraz skończmy proszę tego off-topa i wracajmy do kontekstu.

So sie 28, 2010 2:22

dobra--to ja wybywam stąd..bo rzeczywiście,,nie rozumiem nic ;P

So sie 28, 2010 2:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2