Autor |
Wiadomość |
Maalgo
|
 Re: Odzyskałam wiarę!!
W tym tygodniu przeprowadzka. Zaczynamy w środę  A w piątek do spowiedzi  Czuję się cudownie. Nadal trwamy w czytsości 
N lis 29, 2009 14:15 |
|
|
|
 |
Maalgo
|
Kochani mam pytanie. W rozmowie z tym ksiedzem padło postanowienie, że zamieszkamy u mojego taty i babci, w osobnych pokojach, jak brat z siostrą. I ksiądz powiedział mi, ze to nie bedzie grzechem. Ktoś jednak ostatnio podwazył we mnie tą pewnośc i chciałam zasiegnąć większej ilości opinii. Co wy wiecie na ten temat?
Śr gru 02, 2009 14:29 |
|
 |
Silva
|
Wiem tyle, że jeśli spowiednik ci tak powiedział to słuchaj go jak Pana Boga. A jeśli to nie była spowiedź to też będzie dobrze jeśli go posłuchasz, ale jeszcze lepiej jeśli zapytasz w trakcie spowiedzi (czy tego czy innego księdza).
Na moje rozeznanie nie jest to grzechem. Ale ja nie jestem spowiednikiem.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Śr gru 02, 2009 15:31 |
|
|
|
 |
Maalgo
|
To nie była spowiedź, raczej porada duchowa. Zrobię tak przystępując do psowiedzi jak radzisz
Śr gru 02, 2009 15:48 |
|
 |
jumik
|
Pamiętaj, że jeśli chcesz, to zawsze możesz się wyspowiadać u tego kapłana, z którym rozmawiałaś, bo on zna już dość dobrze tę sytuację - można np. napisać do niego z prośbą o spowiedź podając jako powód to, że on już zna tę sytuację. Ale jeżeli miałoby to opóźnić spowiedź, to już lepiej się wyspowiadać u dowolnego innego. Nie ma co odkładać. Życzę szczerej, dobrej i owocnej spowiedzi! 
|
Śr gru 02, 2009 16:26 |
|
|
|
 |
Maalgo
|
Dziekuję wam za pomoc  Jesteście nieodzowni  Mam nadzieję, że dostanę rozgrzeszenie, bo my na prawdę zamierzamy żyć jak brat z siostrą. I jeszcze jedno pytanie. czy skoro przeprowadzimy się do końca przyszłego tygodnia, to mogę już teraz iść do spowiedzi, czy poczekać i wyspowiadać się po przeprowadzce?
Śr gru 02, 2009 17:37 |
|
 |
Silva
|
Idź do spowiedzi jak najszybciej. Żeby dostać rozgrzeszenie potrzebny jest żal i postanowienie poprawy. Skoro macie i jedno i drugie to z otrzymaniem rozgrzeszenia nie powinno być najmniejszego problemu, mimo że jeszcze przez parę dni mieszkacie razem (ale już nie grzeszycie). Owocnej spowiedzi! 
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Śr gru 02, 2009 18:27 |
|
 |
Maalgo
|
Śr gru 02, 2009 18:29 |
|
 |
dirk7
Dołączył(a): Pn lis 16, 2009 20:52 Posty: 152 Lokalizacja: Kraków
|
zaczynam się obawiać że zaczynasz mnożyć przeszkody przed spowiedzią, trzeba zerwać z grzechem i wypełnić warunki dobrej spowiedzi i do spowiedzi jak najszybciej
co do mieszkania pokój w pokój to najważniejsze co powie spowiednik, dalej to jak czujesz, jak wiesz że dasz radę to ok, jest jeszcze problem zgorszenia i dawania złego przykładu, najlepiej jakby jak najmniej osób o tym wiedziało jeżeli nie jest możliwe mieszkanie osobno przez ten krótki okres do ślubu
|
Cz gru 03, 2009 10:40 |
|
 |
Maalgo
|
Kochani! pisze juz po calym zamieszaniu slubnym  udalo sie, wytrwalismy w czystosci  Doskonale to podzialalo na okres naszego narzeczenstwa. teraz jestesmy malzenstwem od niecalego miesiaca i juz czuje Boza laske  Codziennie dziekuje Bogu za to, ze opamietalismy sie jeszcze przed slubem i moglismy wykorzystac owocnie ten czas narzeczenstwa  Dziekuje Wam wszystkim za rady jakie tu otrzymalam i mam nadzieje juz zostac na dluzej na forum 
Pn wrz 13, 2010 13:17 |
|
 |
agvis
|
Aż się człowiekowi lepiej robi na cały dzień po przeczytaniu takiego postu. Cudownie, gratuluję!
Nie wiem, jak będziesz miała przy spowiedzi, bo to od spowiednika zależy. Osobiście polecam Ci Dominikanów:) Jednak chciałabym powiedzieć Ci o pewnej sprawie. Teraz jesteś w euforii i jeszcze jakiś czas będziesz, ale to minie. Często ludzie po tak spektakularnym nawróceniu wracają do starego życia (to tak jak z zakochaniem - bum, a po czasie uczucie słabnie i człowiekiem miata na wszystkie strony). Tak więc weź sobie do serca, by już do końca życia, niezależnie od przyszłości, trzymać się Drogi, którą teraz wybrałaś i nie zakładaj, że już zawsze będzie tak cudownie, bo Droga Wiary to piękna droga, ale niejednokrotnie bardzo trudna. Ale i tak "każdy święty chodzi uśmiechnięty"!
Życzę Wam wszystkiego naj!
|
Pn wrz 13, 2010 14:08 |
|
 |
Maalgo
|
agvis. Euforia juz minela (nawrocenie mialo miejsce jakies 10 msc temu) i juz czuje, ze nie jest bez niej latwo wytrwac w obranej drodze. Ale to nie znaczy, ze jest to niemozliwe. A poza tym mimo trudow przynosi sama radosc  Szczegolnie jak idzie sie ta droga razem z mezem, a nie w samotnosci Caly czas zglebiam nauke Kosciola, czytam, ucze sie, modle. No i przy spowiedzi, ktora byla juz dawno (pierwsza po nawroceniu), wcale nie bylo tak latwo. Najwazniejsze, ze teraz mozemy przystepowac do Sakramentu Komunii i cieszyc sie tym Pozdrawiam Was wszystkich i jeszcze raz w imieniu swoim i meza dziekuje za pomoc w tych trudnych chwilach, kiedy wazyly sie losy mojego nawrocenia 
Pn wrz 13, 2010 17:21 |
|
 |
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
Maalgo napisał(a): Będziemy zachowywać czystość do ślubu. CIeszę się, że mój narzeczony jest na tyle mądry, że zrozumiał moje argumenty. A można wiedzieć jakich argumentów wtedy użyłaś?
Pn wrz 13, 2010 20:36 |
|
 |
Maalgo
|
Powiedzialam mu, ze wciaz czuje jakies klucie w sercu, taki wyrzut, ze mnie to boli.Poza tym powiedzialam mu, ze skoro pragniemy wziac slub w Kosciele, to chyba czas najwyzszy zmierzyc sie z nasza hipokryzja. No i pytalam czy on tez uwaza, ze malzenstwo, do ktorego zaprasza sie Boga, jest pelniejsze, szczesliwsze? Zgodzil sie ze mna, wiec poprosilam zebysmy i do naszego narzeczenstwa zaprosili Boga Ale to sa argumenty dla wierzacych. Nie wiem co bym powiedziala gdyby nie byl. CHyba wtedy prosilabym wylacznie o zrozumienie.
Wt wrz 14, 2010 10:05 |
|
|
|