Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 11:37

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Odzyskałam wiarę!! 
Autor Wiadomość

Post Re: Odzyskałam wiarę!!
W tym tygodniu przeprowadzka. Zaczynamy w środę :) A w piątek do spowiedzi :) Czuję się cudownie. Nadal trwamy w czytsości :)

N lis 29, 2009 14:15

Kochani mam pytanie. W rozmowie z tym ksiedzem padło postanowienie, że zamieszkamy u mojego taty i babci, w osobnych pokojach, jak brat z siostrą. I ksiądz powiedział mi, ze to nie bedzie grzechem.
Ktoś jednak ostatnio podwazył we mnie tą pewnośc i chciałam zasiegnąć większej ilości opinii. Co wy wiecie na ten temat?

Śr gru 02, 2009 14:29

Wiem tyle, że jeśli spowiednik ci tak powiedział to słuchaj go jak Pana Boga. A jeśli to nie była spowiedź to też będzie dobrze jeśli go posłuchasz, ale jeszcze lepiej jeśli zapytasz w trakcie spowiedzi (czy tego czy innego księdza).

Na moje rozeznanie nie jest to grzechem. Ale ja nie jestem spowiednikiem.

Śr gru 02, 2009 15:31

To nie była spowiedź, raczej porada duchowa. Zrobię tak przystępując do psowiedzi jak radzisz

Śr gru 02, 2009 15:48

Pamiętaj, że jeśli chcesz, to zawsze możesz się wyspowiadać u tego kapłana, z którym rozmawiałaś, bo on zna już dość dobrze tę sytuację - można np. napisać do niego z prośbą o spowiedź podając jako powód to, że on już zna tę sytuację.

Ale jeżeli miałoby to opóźnić spowiedź, to już lepiej się wyspowiadać u dowolnego innego. Nie ma co odkładać.

Życzę szczerej, dobrej i owocnej spowiedzi! :)

Śr gru 02, 2009 16:26
Zobacz profil WWW

Dziekuję wam za pomoc :) Jesteście nieodzowni :) Mam nadzieję, że dostanę rozgrzeszenie, bo my na prawdę zamierzamy żyć jak brat z siostrą.
I jeszcze jedno pytanie. czy skoro przeprowadzimy się do końca przyszłego tygodnia, to mogę już teraz iść do spowiedzi, czy poczekać i wyspowiadać się po przeprowadzce?

Śr gru 02, 2009 17:37

Idź do spowiedzi jak najszybciej. Żeby dostać rozgrzeszenie potrzebny jest żal i postanowienie poprawy. Skoro macie i jedno i drugie to z otrzymaniem rozgrzeszenia nie powinno być najmniejszego problemu, mimo że jeszcze przez parę dni mieszkacie razem (ale już nie grzeszycie).

Owocnej spowiedzi! :)

Śr gru 02, 2009 18:27

Dziękuję :) :) :) Postaram się załatwić to jak najszybciej. Najchetniej wraz z ukochanym :)

Śr gru 02, 2009 18:29

zaczynam się obawiać że zaczynasz mnożyć przeszkody przed spowiedzią, trzeba zerwać z grzechem i wypełnić warunki dobrej spowiedzi i do spowiedzi jak najszybciej

co do mieszkania pokój w pokój to najważniejsze co powie spowiednik, dalej to jak czujesz, jak wiesz że dasz radę to ok, jest jeszcze problem zgorszenia i dawania złego przykładu, najlepiej jakby jak najmniej osób o tym wiedziało jeżeli nie jest możliwe mieszkanie osobno przez ten krótki okres do ślubu

Cz gru 03, 2009 10:40

Kochani! pisze juz po calym zamieszaniu slubnym :) udalo sie, wytrwalismy w czystosci :) Doskonale to podzialalo na okres naszego narzeczenstwa. teraz jestesmy malzenstwem od niecalego miesiaca i juz czuje Boza laske :) Codziennie dziekuje Bogu za to, ze opamietalismy sie jeszcze przed slubem i moglismy wykorzystac owocnie ten czas narzeczenstwa :) Dziekuje Wam wszystkim za rady jakie tu otrzymalam i mam nadzieje juz zostac na dluzej na forum :)

Pn wrz 13, 2010 13:17

Aż się człowiekowi lepiej robi na cały dzień po przeczytaniu takiego postu. Cudownie, gratuluję!

Nie wiem, jak będziesz miała przy spowiedzi, bo to od spowiednika zależy. Osobiście polecam Ci Dominikanów:) Jednak chciałabym powiedzieć Ci o pewnej sprawie. Teraz jesteś w euforii i jeszcze jakiś czas będziesz, ale to minie. Często ludzie po tak spektakularnym nawróceniu wracają do starego życia (to tak jak z zakochaniem - bum, a po czasie uczucie słabnie i człowiekiem miata na wszystkie strony). Tak więc weź sobie do serca, by już do końca życia, niezależnie od przyszłości, trzymać się Drogi, którą teraz wybrałaś i nie zakładaj, że już zawsze będzie tak cudownie, bo Droga Wiary to piękna droga, ale niejednokrotnie bardzo trudna. Ale i tak "każdy święty chodzi uśmiechnięty"!

Życzę Wam wszystkiego naj!

Pn wrz 13, 2010 14:08

agvis. Euforia juz minela (nawrocenie mialo miejsce jakies 10 msc temu) i juz czuje, ze nie jest bez niej latwo wytrwac w obranej drodze. Ale to nie znaczy, ze jest to niemozliwe. A poza tym mimo trudow przynosi sama radosc :) Szczegolnie jak idzie sie ta droga razem z mezem, a nie w samotnosci :)
Caly czas zglebiam nauke Kosciola, czytam, ucze sie, modle.
No i przy spowiedzi, ktora byla juz dawno (pierwsza po nawroceniu), wcale nie bylo tak latwo. Najwazniejsze, ze teraz mozemy przystepowac do Sakramentu Komunii i cieszyc sie tym :)
Pozdrawiam Was wszystkich i jeszcze raz w imieniu swoim i meza dziekuje za pomoc w tych trudnych chwilach, kiedy wazyly sie losy mojego nawrocenia :)

Pn wrz 13, 2010 17:21

Maalgo napisał(a):
Będziemy zachowywać czystość do ślubu. CIeszę się, że mój narzeczony jest na tyle mądry, że zrozumiał moje argumenty.
A można wiedzieć jakich argumentów wtedy użyłaś?

Pn wrz 13, 2010 20:36

Powiedzialam mu, ze wciaz czuje jakies klucie w sercu, taki wyrzut, ze mnie to boli.Poza tym powiedzialam mu, ze skoro pragniemy wziac slub w Kosciele, to chyba czas najwyzszy zmierzyc sie z nasza hipokryzja. No i pytalam czy on tez uwaza, ze malzenstwo, do ktorego zaprasza sie Boga, jest pelniejsze, szczesliwsze? Zgodzil sie ze mna, wiec poprosilam zebysmy i do naszego narzeczenstwa zaprosili Boga :)
Ale to sa argumenty dla wierzacych. Nie wiem co bym powiedziala gdyby nie byl. CHyba wtedy prosilabym wylacznie o zrozumienie.

Wt wrz 14, 2010 10:05
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2