Ksiądz proponuje ,,post od Eucharystii"
Autor |
Wiadomość |
AHAWA
|
 Re: Ksiądz proponuje ,,post od Eucharystii"
Alus, a na takiej że takie osoby są antyświadectwem: taki niewierzący widząc osobę która idzie do komunii a zaraz potem zemści na swojego męża/żone, myśli sobie: "przecież to totalna głupota ta Eucharystia, są jeszcze gorsi niż jak wchodzili do kościoła...", osobiście znam osobę i historie w których ojciec katolik ganiał syna z nożem wokół stołu żeby ten szedł do kościoła... i tak dla przypomnienia słowa Jezusa apropo tej dyskusji: Cytuj: List Jakuba
(16) a ktoś z was powie im: Idźcie w pokoju, ogrzejcie się i najedzcie do syta! - a nie dacie im tego, czego koniecznie potrzebują dla ciała - to na co się to przyda? (17) Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie. (18) Ale może ktoś powiedzieć: Ty masz wiarę, a ja spełniam uczynki. Pokaż mi wiarę swoją bez uczynków, to ja ci pokażę wiarę ze swoich uczynków. (19) Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz - lecz także i złe duchy wierzą i drżą.
(List Jakuba 2:16-19, Biblia Tysiąclecia) Cytuj: (2) Na katedrze Mojżesza zasiedli uczeni w Piśmie i faryzeusze. (3) Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie. Mówią bowiem, ale sami nie czynią. (4) Wiążą ciężary wielkie i nie do uniesienia i kładą je ludziom na ramiona, lecz sami palcem ruszyć ich nie chcą. (5) Wszystkie swe uczynki spełniają w tym celu, żeby się ludziom pokazać. Rozszerzają swoje filakterie i wydłużają frędzle u płaszczów. (6) Lubią zaszczytne miejsca na ucztach i pierwsze krzesła w synagogach. (7) Chcą, by ich pozdrawiano na rynkach i żeby ludzie nazywali ich Rabbi. (8) Otóż wy nie pozwalajcie nazywać się Rabbi, albowiem jeden jest wasz Nauczyciel, a wy wszyscy braćmi jesteście.
(Ew. Mateusza 23:2-8, Biblia Tysiąclecia)
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Pn wrz 20, 2010 11:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No dobrze, Ahawo, ja także widuję takie obrazki. I przykro mi z tego powodu. Tylko to jest sprawa sumienia tych ludzi. Jak może na nie wpłynąć Twój na przykład post od Eucharystii? To nie lepiej pomodlić się za nich a post podjąć w jakiejś innej sferze?
|
Pn wrz 20, 2010 11:21 |
|
 |
AHAWA
|
 Re:
liam napisał(a): No dobrze, Ahawo, ja także widuję takie obrazki. I przykro mi z tego powodu. Tylko to jest sprawa sumienia tych ludzi. Jak może na nie wpłynąć Twój na przykład post od Eucharystii? To nie lepiej pomodlić się za nich a post podjąć w jakiejś innej sferze? w taki sposob ze bedziesz mogl z nimi porozmawiac, ze bede mogli sie do Ciebie zblizyc i Cie dotknac... przypomnij sobie co sie dzialo z ludzmi ktorzy dotykali sie Arki Przymierza...
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Pn wrz 20, 2010 14:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
AHAWA, twoja teologia mnie zadziwia. Bez Jezusa nic nie mozemy uczynic. Bez spozywania Jego Ciala nie masz zycia wiecznego. A ty uwazasz, ze wlasnie jezeli pozbawisz sie pokarmu Jego ciala, to bardziej komus pomozesz? I co chcesz mu ofiarowac? Ze tez jestes grzesznikiem? Przeciez to oczywiste.
|
Pn wrz 20, 2010 14:55 |
|
 |
AHAWA
|
Kamala, jeszcze nie jedno Cię zadziwi, zauważyłem że odkąd jestem na tym forum Cię zadziwiam...
Co do życia wiecznego to jak najbardziej Jego Ciało zapewnia życie wieczne, ale nie wystarczy chodzić dziennie na msze świętą i przyjmować komunię świętą bo jeśli się człowiek powtórnie nie narodzi, Królestwa Niebieskiego nie odziedziczy. Nieba się nie da wyklęczeć, bez prawdziwej przyjaźni z Jezusem można najwyżej przez to dostać wody w kolanach albo stracić władze w nogach na stare lata, jak to sam nie raz widziałem u starszych dewotek które teraz siedzą zamknięte w domach i przyjmują Komunię Świętą Chorych raz w miesiącu.
|
Pn wrz 20, 2010 22:34 |
|
|
|
|
|