Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 20, 2025 23:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 zgrzeszylem przy spowiedzi? 
Autor Wiadomość

Post zgrzeszylem przy spowiedzi?
w trakcie spowiedzi powiedzialem ksiedzu ze bylem 2 lata temu ostatnio u spowiedzi. bylem pare miesiecy wczesniej ale nie zrobilem zadoscuczynienia wiec pomyslalem ze ta spowiedz sie nie liczy, ale jednak powiedziaelm co innego. nie wiem co o tym myslec, boje sie isc po komunie św. z tego powodu, nie chce popelnic swietokractwa.

Śr wrz 29, 2010 16:38
Post Re: zgrzeszylem przy spowiedzi?
Nie gniewaj się, ale czy nie prościej podejść z tym do konfesjonału (nawet niekoniecznie trzeba szukać tego samego księdza) niż pytać na forum o nasze prywatne opinie ?
Ale skoro już spytałeś... to wydaje mi się że powiedzenie o niewłaściwym terminie (rozumiem ze miałeś na myśli że byłeś później, a nie wcześniej, czyli że minęło mniej niż 2 lata) to pikuś w stosunku do nie powiedzenia że nie uczyniłeś zadośćuczynienia... chyba że wątpliwość do do zadośćuczynienia wynika z Twojego nadmiernego skrupulanctwa.
Tak czy owak proponuję wizytę w konfesjonale. Przecież m.in. po to tam księża siedzą :)

Śr wrz 29, 2010 17:12

rzeczywiscie nie pomyslalem o zadoscuczynieniu w spowiedzi... bylem w poniedzialek w spowiedzi, wyznalem wszystkie grzechy na sumieniu, nie pamietalem wtedy zadoscuczynienia, ale wlasnie ten termin.
zapytalbym sie ksiedza ktory mnie uczy religii, ale problem w tym ze on mnie spowiadal.. wiem ze dotyczy tajemnica spowiedzi i ze to Bóg slyszy nasze grzechy, no ale jednak cos w tym jest

to teraz ta moje spowiedz w poniedzialek tez jest niewazna? ;/

Śr wrz 29, 2010 20:47
Jak coś zapomniałeś to nie ma wpływu. Jednak jeśli coś zataiłeś lub świadomie przeinaczyłeś to może być inna sprawa. Nie rozwiązemy tego na forum.
Najlepiej podejść do księdza w konfesjonale.

Śr wrz 29, 2010 21:03

Świętokractwa nie popełnisz na pewno - jak już to świętokradztwo :)

Spowiedź pierwsza była ważna, ale poszedłeś na łatwiznę - Bogu świeczkę, diabłu ogarek. Wystarczyło kolejny raz po prostu powiedzieć Ostatni raz spowiadałem się x czasu temu, ale nie zadośćuczyniłem za grzechy z których się wtedy spowiadałem.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz wrz 30, 2010 10:13
Zobacz profil WWW

ToMU, ale przeciez zapomnialem o zadoscuczynienu, nie zatajalem tego.
naprawde chcialbym wreszcie do tej komunii pojsc :p

//troche dziwnie tak pojsc do kosciola tylko po to zeby zapytac sie o to ksiedza

Cz wrz 30, 2010 15:43
niewiemjakinick napisał(a):
ToMU, ale przeciez zapomnialem o zadoscuczynienu, nie zatajalem tego.
No więc w tej kwestii sam sobie odpowiedziałeś. Pozostaje kwestia wyjściowa.
niewiemjakinick napisał(a):
naprawde chcialbym wreszcie do tej komunii pojsc :p

//troche dziwnie tak pojsc do kosciola tylko po to zeby zapytac sie o to ksiedza
Myślę że po zapytaniu księdza będziesz mogł spokojnie do komunii pójść - a po zapytaniu ToTu,mnie, czy innych forumowiczów - nie.

Nadto: myślę że potrzebujesz pomocy spowiednika w sprawie skrupułów.

Cz wrz 30, 2010 16:13

Ja, przy wątpliwościach odnośnie spowiedzi, polecam zawsze tę książkę - http://gloria24.pl/ksiazki/grzechy,w,kr ... 35003.html

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn paź 04, 2010 14:04
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]