Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 04, 2025 7:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Spowiedź chrzest... 
Autor Wiadomość

Post Re: Spowiedź chrzest...
Witam wszystkich, siostra chce abym był ojcem chrzestnym dla jej dziecka, ale ksiądz nie chce dać mi zaświadczenia, ponieważ nie oddawałem karteczki do spowiedzi 4 lata. Miałem chrzest, komunie bierzmowanie, wszystko dobrze tylko te karteczki, dlaczego ksiądz mi odmówił? :/ co teraz mam zrobić, wyczytałem w internecie, że jest wiele gorszych problemów z tym związanych a ludzie dostają takie zaswiadczenia...

So wrz 18, 2010 10:22
Moderator

Nie rozumiem za bardzo tego problemu...

Jakiej karteczki? Czy każdy parafianin ma karteczki do każdej spowiedzi?
Czy to jakaś szczególna karteczka?
No i dlaczego nie oddawałeś?

(J 8, 32b)

So wrz 18, 2010 11:45

Szumi, bo w niektórych diecezjach funkcjonuje kartka z corocznej spowiedzi oddawana proboszczowi... :roll:

N wrz 19, 2010 14:13
Moderator

Tak?
Oj, to przepraszam, bo nie znam czegoś takiego.
Nigdy takiego czegoś nie spotkałem, a kilka parafii w kilku diecezjach poznałem...

Zatem już rozumiem.

Wówczas proboszcz może odmówić zgody na bycie chrzestnym, bo taka kartka jest konkretnym dowodem życia wg zasad wiary (przynajmniej tego minimum).
Więc jeśli nie bywałeś u spowiedzi, to ciężko podejrzewać Cię o życie wg wiary.

Inna sprawa to, kwestia zapomnienia oddawania kartki, mimo bycia u spowiedzi, ale na to może pomóc tylko rozmowa z księdzem.

(J 8, 32b)

N wrz 19, 2010 15:20
szumi, to jest niestety praktyka z ktora ja juz sie spotkalam 20 lat temu. Moja znajoma pracowala w kancelarii parafialnej w diecezji chyba pelplinskiej i przez kilka miesiecy w roku byla zajeta wpisywaniem do kartotek wszystkich parafian, czy byli u spowiedzi wielkanocnej, czy nie. Karteczki splywaly z roznych parafii przez caly okres Wielkiego Postu i wielkanocny. Nie napisze co o tym mysle, bo juz wielokrotnie wyrazalam moje zdanie na temat biurokracji w polskim Kosciele, ktora zastepuje duszpasterstwo z prawdziwego zdarzenia.

N wrz 19, 2010 15:50

masakra żartujecie? Nie spotkałam się z czymś takim nigdy. Byłam 4 razy chrzestną matką. Przeciez to kwestia mojego sumienia czy żyję po chrześcijańsku czy nie, i jesli skłamię ja mam grzech....Nigdy nikt ode mnie czegoś podbnego nie wymagał i jedyna karteczka od spowiedzi jaką miałam była do ślubu!

Wt paź 05, 2010 15:40
Moderator

Oczywiście zrozumiałym jest to, że Kościół czuwa nad tym, by chrzestnym były tylko osoby mogące wypełnić swoje zadania,. Logicznym jest, że ktoś, kto nie uczęszcza do kościoła, nie przystępuje do sakramentów i ma w nosie naukę moralną Kościoła nie może być chrzestnym, bo nie jest w stanie wypełnić obowiązków chrzestnego.

Mnie jedynie zdziwiły te karteczki corocznej spowiedzi, bo nigdy tego nie spotkałem...

A to, czy chrzestny żyje zgodnie z nauką Kościoła, to nie jest tak do końca kwestia 'sumienia' konkretnej osoby, bo Kościół powierza tej osobie poważne zadania i chce mieć pewność, co do zdatności takiej osoby.
Dlatego, gdy ktoś zgłasza się do księdza po takie zaświadczenie, że może być chrzestnym, to proboszcz może zapytać, czy żyje zgodnie z nauką Kościoła.

(J 8, 32b)

Wt paź 05, 2010 18:28

szumi napisał(a):
Mnie jedynie zdziwiły te karteczki corocznej spowiedzi, bo nigdy tego nie spotkałem...
Bodajże chodzi o te karteczki rozdawane przed Wielkanocą.
Jest to taki "dowód na katolickość" (możliwe że sprawdzany "z okazji" pogrzebu).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz paź 07, 2010 22:37

Ja - podobnie jak szumi - byłam mocno zdziwiona, jak o tym przeczytałam.
Poszłam się podzielić wiadomością z moim mężem, a on na to, że przecież u niego tak jest odkąd pamięta!
Wow!

Pt paź 08, 2010 12:53

Kropeczko, kontynuując Twoją myśl: "jeśli skłamię, ja mam grzech", to w zasadzie Kościół nie powinien przed ślubem weryfikowac np. stanu wolnego osoby, bo jeśli nawet ona usiłuje zawrzec ponowne małżeństwo w kościele, to sprawa jej sumienia ;-). Mogłaby byc tez z kim innym w związku cywilnym, a z kim innym chciec zawrzec małżeństwo sakramentalne, i to też by była sprawa jej sumienia ;-).

Pt paź 08, 2010 13:08
Zobacz profil WWW

Szarotka naprawdę jesteś zdziwiona? Toż to jest od dłuuugich lat.
No przynajmniej od 20,ale jak podam 30 to chyba nie przestrzelę.

Pt paź 08, 2010 13:13

Gdyby było nawet od 100 lat nie umniejszyłoby to mojego zdziwienia.

Pt paź 08, 2010 13:36

"Są rzeczy na niebie i Ziemi o których filozofom się nie śniło" ;)

Pt paź 08, 2010 13:49

Blanka ale nie jesteś w stanie sprawdzić czy dana osoba naprawdę żyje po katolicku czy nie. Jedyne to ksiądz może zapytać. Przecież w dużych parafiach nie zna ludzi osobiście, nie wie czy chodzą na niedzielne msze czy nie. Czym innym jest weryfikowanie narzeczonych bo ślub ma konsekwencje prawne jako konkordatowy. A zatajenie innego związku powoduje że ślub jest nieważny. Założmy przychodzi osoba proszona na matkę chrzestną. Jest panną. Jak ksiądz sprawdzi czy np współżyje albo mieszka ze swoim chłopakiem? A nawet jeśli- to każdy ma przeciez takie czy inne grzechy. Nie wyklucza to z kościoła. Rozumiem wymagania od rodziców chrzestnych spowiedzi przed chrztem (choć u nas nie wymagano karteczek, ja oczywiście do spowiedzi byłam i tak) ale sprawdzanie wstecz? A może ktoś miał gorszy okres i oddalił się od sakramentów ale potem się nawrócił i teraz jako chrzestny przystąpi do spowiedzi i komunii- czy brak zaległych kartek powinien go dyskwalifikowac?

Cz paź 14, 2010 17:40
Moderator

kropeczka_ns napisał(a):
Założmy przychodzi osoba proszona na matkę chrzestną. Jest panną. Jak ksiądz sprawdzi czy np współżyje albo mieszka ze swoim chłopakiem? A nawet jeśli- to każdy ma przeciez takie czy inne grzechy.

Proboszcz ma obowiązek to sprawdzić. Czyli musi chociażby o to zapytać.

(J 8, 32b)

Cz paź 14, 2010 18:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona