Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 14:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Dopalaczy ciąg dalszy 
Autor Wiadomość

Post Re: Dopalaczy ciąg dalszy
Nie zdajesz sobie chyba sprawy, ile wszyscy płacimy za to, że alkohol jest legalny i powszechnie dostępny. Dopalacze przy tym to małe, że tak powiem, piwo.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lis 02, 2010 13:30

OK, ale to bardziej argument przeciwko alkoholowi niż za dopalaczami. Zresztą ja nie jestem przekonany co do delegalizacji dopalaczy, po prostu podałem argument "za". Są też i argumenty "przeciw", których nie neguję.

Wt lis 02, 2010 13:51
Johnny99 napisał(a):
Nie zdajesz sobie chyba sprawy, ile wszyscy płacimy za to, że alkohol jest legalny i powszechnie dostępny. Dopalacze przy tym to małe, że tak powiem, piwo.

Może i tak, ale alkohol służy w wielu dolegliwościach jako lekarstwo, lub środek profilaktyczny.
Czego napewno nie powiemy o dopalaczach.

Wt lis 02, 2010 14:08

Cytuj:
OK, ale to bardziej argument przeciwko alkoholowi niż za dopalaczami.

To pokazuje jedynie, że nie ma sensu argumentować za desperackim likwidowaniem dopalaczy "na granicy prawa" na tej zasadzie, że szkodzą i wszyscy za to płacimy.

Cytuj:
Może i tak, ale alkohol służy w wielu dolegliwościach jako lekarstwo, lub środek profilaktyczny.Czego napewno nie powiemy o dopalaczach.

O ile wiem, dopalacze są wyrabiane z substancji, które służą skądinąd do wielu pożytecznych celów..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lis 02, 2010 14:20
Johnny99 napisał(a):
O ile wiem, dopalacze są wyrabiane z substancji, które służą skądinąd do wielu pożytecznych celów..

nie wiele wiem o dopalaczach, ale wiem, że już w sierpniu 2009r GN poruszał temat przedstawiając zagrożenie jakie niosą dopalacze.
http://goscniedzielny.wiara.pl/index.ph ... 1248844100

Wt lis 02, 2010 14:42

Johnny99 napisał(a):
To pokazuje jedynie, że nie ma sensu argumentować za desperackim likwidowaniem dopalaczy "na granicy prawa" na tej zasadzie, że szkodzą i wszyscy za to płacimy.

Ale ja nie argumentowałem za desperackim likwidowaniem dopalaczy "na granicy prawa", a polemizowałem z bardziej ogólnym stwierdzenia Witolda:

Witold napisał(a):
To już problem tych "wielu". Nie widzę powodu żeby normy dostosowane do "wielu" bezmyślnych, narzucać wszystkim.

Ja powód widzę, więc go przedstawiłem :)

Wt lis 02, 2010 15:00

SweetChild napisał(a):

Albo raczej za prywatyzacją służby zdrowia.

Wt lis 02, 2010 16:07
zbanowany na stałe

Akurat dzisiaj w szwedskiej prasie opublikowano koszty spoleczne spowodowane naduzywaniem alkoholu, narkotykow czy lekarstw. Ze 150 miliardow koron prawie 66 to alkohol, 62 jest zwiazane z narkotykami (choc zaledwie 1 na pieciu ma dostateczna opieke lekarska). Wezmy pod uwage legalnosc "malej glebszej" i nielegalnosc narko, to co sie okaze? Jak sprawy beda wygladaly za kilka lat, jesli pozwolimy na sprzedaz byle swinstwa? Odpowiednie sumy w Polsce sa prawdopodobnie "na korzysc" wodki, ale mimo wszystko.

Wt lis 02, 2010 16:26

Witold napisał(a):
SweetChild napisał(a):

Albo raczej za prywatyzacją służby zdrowia.

Też. Ogólnie widzę to tak, że albo sam podejmuję decyzję i sam ponoszę jej skutki, albo też godzę się na ograniczenia i w razie czego liczę na wsparcie ograniczającego. Nie powinno natomiast być tak, że sam podejmuję decyzję ale jej ewentualne negatywne skutki mają ponosić wszyscy.

Wt lis 02, 2010 17:25

Alus napisał(a):
Johnny99 napisał(a):

Może i tak, ale alkohol służy w wielu dolegliwościach jako lekarstwo, lub środek profilaktyczny.
Czego napewno nie powiemy o dopalaczach.

Ale o konopiach indyjskich owszem. :)

Dural: Szwecja to akurat głupi przykład. Z tego co wiem to oni tam mają zakaz sprzedaży i spożywania alkoholu po 22 przez co jak tylko mogą to łoją bez opamiętania.

Śr lis 03, 2010 10:33
zbanowany na stałe

To ja Cie uswiadomie do konca. :)
W Malmö na 280 tysiecy ludzi jest osiem sklepow monopolowych. Tylko w nich mozna nabyc mocniejszy alkohol. Sa otwarte od 10 do 19, w soboty do 15, a w niedziele zamkniete. Jak widzisz, strasznie ciezko zyc w Szwecji, a i ciezko umrzec. Dlatego zyja dlugo! :)
A czy oni pija duzo? Zdarza sie, choc nie czesto. Kilka lat temu nawet widzialem zataczajacego sie na ulicy. Zgadnij w jakim jezyku mruczal pod nosem? :D
Jak juz Szwed pijany, to w taksowke i do domu. Bojazliwe jakos te ludzie, nie to co my!

Pt lis 05, 2010 16:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3