Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 28, 2025 19:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Musze leczyć się hormonami? Torbiele na jajniku :( 
Autor Wiadomość
Post Re: Musze leczyć się hormonami? Torbiele na jajniku :(
Ciesze sie razem z toba. Ale jezeli ci zaleca leczenie, to nie zaniedbuj.

Pn lis 08, 2010 11:32

Kamala napisał(a):
Ciesze sie razem z toba. Ale jezeli ci zaleca leczenie, to nie zaniedbuj.

Nie zaniedbam Obrazek

Pn lis 08, 2010 11:55

Elbrus napisał(a):
Mroczny Pasażer napisał(a):
Nie, słowo "kult" nie odnosi się tylko do Boga. ;D
Generalnie odnosi się tylko do Boga - w stosunku do świętych używa się sformułowania cześć.

Polecam jednak jakąś encyklopedię lub chociaż SJP.

Pn lis 08, 2010 14:49

Elbrus napisał(a):
Nie, słowo "kult" nie odnosi się tylko do Boga. ;D
Generalnie odnosi się tylko do Boga - w stosunku do świętych używa się sformułowania cześć.

Polecam jednak jakąś encyklopedię lub chociaż SJP.
A ja polecam odpowiednie dokumenty Kościoła+słownik łacińsko-polski.
Naturalnie mogę jeszcze odesłać do rozważenia takich zagadnień jak:
- pierwsze przykazanie Dekalogu (na Synaju i dziś - współczesne bożki, idole i idolatria),
- kult, cześć, hołd, szacunek, pamięć.

Pozdrawiam

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn lis 08, 2010 14:55

Mówię w języku polskim, nie katolickim. A w języku polskim słowo "kult" nie odnosi się jedynie do Boga, może odnosić się do Mahometa, Buddy, Lenina, a nawet trabanta jak ktoś bardzo pragnie.

To jest fakt, pretensje ślij do polonistów.

Pn lis 08, 2010 17:24

Kasiu a czy miałaś wykluczone nadciśnienie wtórne? Miałaś jakieś badania w tym kierunku? Jeżeli zaczełaś mieć nadcisnienie w 21 roku życia zawsze trzeba zadać sobie pytania o wtórne przyczyny nadciśnienia.
Takimi najczęstszymi rzeczami o których trzeba myśleć są choroby nerek (nie chorujesz na nerki?) zwężenie tętnicy nerkowej (wcale nierzadkie u młodych kobiet, daje sie stosunkowo łatwo zbadać robiąc usg doppler tętnic nerkowych) czy przyczyny hormonalne nadciśnienia (my wykonujemy dobową zbiórkę moczu na hormony nadnerczowe). od tego kochana trzeba zacząć chyba że miałaś tego typu badania. Robi je każdy sensowny oddział internistyczny. (zeby nie zanudzać jeśli chcesz napisz do mnie na priw, ja pracuję na internie).
Dopiero po wykluczeniu przynajmniej tych podstawowych przyczyn nadciśnienia wtórnego możemy myśleć o pierwotnym, genetycznie uwarunkowanym nadciśnieniu u osoby 21 letniej.
Ile teraz masz lat? Jakie masz zwykle ciśnienie? Jakie leki zażywasz?
Są grupy leków które można bezpiecznie stosować w ciąży w nadciśnieniu, przede wszystkim dopegyt (pewnie brałaś), ale też blokery wapniowe, beta blokery. Bezzwględnie przeciwskazana jest cała duża grupa tzw ACE-I i sartanów dlatego pytam cię jakie leki bierzesz- napisz koniecznie:) Te dwie grupy leków są teratogenne i ja staram się wogóle ich nie przepisywac kobietom w wieku tzn prokreacyjnym:)

Pn lis 08, 2010 17:42

@Mroczny Pasażer
Niemniej jednak wyraz kult tu nie pasuje i wprowadza w błąd.
Trafniejszym byłoby słowo szacunek, szacunek dla ludzkiego nasienia.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn lis 08, 2010 18:38

kropeczka_ns W mojej rodzinie ze strony taty chorują na nadciśnienie i szynko umierają
po 40 r.ż na zawał i wylew 2w1. Mój tata tylko się uchował i zyje dłużej,
ale jest pod stałą opieka kardiologa. U młodszej siostry podejrzewają kardiomopatię jest w trakcie badań.

Miałam robione badania : ukg serca, usg nerek, zbadany poziom hormonów tarczycy i wszystko niby w normie. Na ukg wyszło, że lekko uwypukla się zastawka mitralna. Ukg powtórzyłam rok temu i wyszło, że zastawka lekko niedomyka, a robiłam by wykluczyć kardiomopatię u siebie i córeczki. Holter w normie, kardiolog stwierdził, że dawno nie widział tak dobrego zapisu, regularnej pracy serca. BRałam Bisocard, ale dosłownie mdlłam rano po wstaniu z łózka, leki mnie "hamowały" i wszystko mi drętwiało.

Teraz biorę Nedal 5mg, ale dosłownie wystarcza mi 1/4 tabletki czyli 1, 25mg, aby cisnienie było w normie. Przy wiekszej dawce źle się czuję, drętwieje mi lewa ręka az po czubek małego palca u dłoni i dziwnie serce mi biło, jakby mi miało gardłem wypaść ( albo to był efekt odwyku z Bisocardu ;) )

Ja głównie mam problemy z nadcisnieniem rozkurczowym.
Czasami myslałam, ze się przekręcę gdy było 125/110. Pierwsze niskie, a drugie masakra. Przy tabletkach mam 120/80, 120/90, 130/80
Bez tabletek 140/100, 130/ 110

Tuz przed ciażą i w ciaży brałam Dopegyt i pomagał, ale w wraz z końcem połogu, pogotowie do mnie przyjechało, bo dostałam ciśnienia 190/110,
więc Dopegyt chyba już na mnie nie działa.
Mam 31 lat ;)

Udało mi się skonatktować z ginekologiem katolikiem
i odpowiedział na wszystkie moje pytania. Myslę, że grzechem byłoby nie podzielić się z tym z Wami. Warto wiedzieć o kilku sprawach

1) Moje pytanie brzmi czy hormony w leczeniu torbieli to konieczność?
nieraz hormon w leczeniu bywa bardzo pomocny, niekoniecznie muszą to być pigułki antykoncepcyjne

2) Czy lekarz wogóle może zlecić mi terapię hormonalną kiedy leczę się na nadciśnienie?
lekarze na tyle „zżyli się” się pigułkami antykoncepcyjnymi, że zapominają o przeciwwskazaniach do nich. Nadciśnienie jest względnym przeciwwskazaniem.

3) Czy może zlecić mi hormony kiedy u mojej mamy wykryto raka sutka?
Czy hormony mogą wywołać u mnie raka?

Rak piersi u mamy też raczej przemawiałby przeciw ich zastosowaniu (więcej można powiedzieć po badaniu nosicielstwa genu BRCA).
Nosicielki mutacji genu BRCA nie powinny mieć przepisywanych pigułek antykoncepcyjnych, gdyż może pod ich wpływem rozwinąć się nowotwór.

4) Czy jest szansa, że torbiele same znikną jak ustąpi stres i uregulują się miesiączki?
Torbiele czynnościowe mogą zniknąć same.

5) Czy to niebezpieczne, gdy za każdym razem będa pękac mi torbiele?
( wzdęcia, zapalenie jelit, biegunki )

Pęknięcie dużej torbieli może spowodować silne dolegliwości, zasłabniecie. Najczęściej jednak nie jest to niebezpieczne.

6) Czy istnieje jakaś nieinwazyjna metoda, która pomaga wyleczyć torbiele?
Zazwyczaj podaję hormon – Progesteron w celu leczenia torbieli (jeśli nie znikają same).

Takich lekarzy ginekologów nam potrzeba!

Pn lis 08, 2010 19:10

Kasia to luzik zupełny. Nadciśnienie masz niewielkie, dawka leku bardzo bardzo symboliczna, nedal jest beta blokerem więc nie jest bezwzględnie przeciwskazany w ciąży, choć może leki z tej grupy nie powinny być przewlekle w ciąży stosowane ale absolutnie nic by się nie stało gdybyś zaszła w ciążę w czasie stosowania leku. Nie masz przeciwskazań internistycznych do ciąży (rozumiem że nie masz kardiomiopatii tylko niewielkie pewnie wypadanie płatka zastawki to pikuś), możesz sobie spokojnie leczyć torbiele za pomoca ciąży :D , przy takich wartościach ciśnień jakie masz ryzyko odklejenia łożyska jest takie same jak u każdej zdrowej kobiety. Nadciśnienie ciążowe które miałaś w pierwszej ciązy i ten stan przedrzucawkowy (190/110) raczej się nie powtórzy, najczesciej występuje to w pierwszej ciąży. Ja miałam podobne problemy z pierwszą ciążą, dopegyt, wywoływany poród przy ciśnieniu 160/100, a w drugiej nic, dobre ciśnienie i fizjologiczny poród pomimo że byłam o 3 lata starsza. Twoja córeczka ma już 4 latka więc nie ma na co czekać z drugim dzieckiam zwłaszcza jeśli jesteś rodzinnie obciążona nadciśnieniem bo za parę lat możesz potrzebować mocniejszych leków.

Pn lis 08, 2010 20:59

kropeczka_ns jak się jeszcze kilka miesięcy temu "zarzekałam", że nie bede miec więcej dzieci, bo się boję, bo nadcisnienie, bo ryzyko ... tak od miesiąca coraz częściej myślę o kolejnym dzidziusiu i powiem szczerze, coraz mniej się boję. Być może musiałam "dojrzeć" do drugiej ciąży? BYc może to jeszcze nie był ten czas? W każdym razie do końca roku chciałabym rozwiązać pewien problem i w nowym roku zacząć staranka, ale jeszcze muszę porozmawiać z mężusiem ;-)

kropeczka_ns, a sa jeszcze jakies inne leki niż Dopegyt, które mozna brać w ciaży? Czy Pressocard lub Cordafen zamiast Dopegyt moznaby było brać?

Wt lis 09, 2010 10:24

Cordafen to stary lek, są nowocześniejsze blokery wapniowe np amlodypina. Nadciśnienie u cieżarnej leczy się jeśli jest wyższe niż 150/90 (chyba ze są powikłania lub białkomocz). Można stosować zarówno beta blokery (czyli np nedal) jak i blokery wapniowe (tylko akurat u nas cordafenu to już się prawie nie daje). Pressocard to labetalol, można go stosowac w ciązy.

Wt lis 09, 2010 15:57

aha czyli ogólnie moge zostac na Nedal i brac go przez całą ciażę i okres karmienia?

Wt lis 09, 2010 18:02

teoretycznie- tak. Ale może się okazac że nie będzie konieczności gdybyś miała dobre ciśnienie bez. Ciśnienie w drugim trymestrze obniża się fizjologicznie o około 15-20 %.

Wt lis 09, 2010 18:58

Dawno tu nie zagladałam ;)
A więc, chciałam was poinformować, że byłam na kontroli i lekarz dostał małego szoku, bo
nie ma śladu po torbielach! Jajnik sie pomniejszył i jakby nigdy nic nie było!
Jestem zupełnie zdrowa! :D

Mam bardzo dobrego opiekuna rodziny - Jan Paweł II
na prawdę za jego wstawiennictwem poraz drugi mogę dziękować Bogu za uzdrowienie.

CHwała Panu!

Śr gru 08, 2010 15:46
Moderator

Bardzo mnie to cieszy. Pozdrowienia dla całej Waszej trójki :)

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr gru 08, 2010 16:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona